HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Ocak 2022 Perşembe - 12:38

Büyükşehir'den katı atık tesisi iddialarına yanıt: Algı yaratma çabası!

İzmir Büyükşehir Belediyesi kentte sürdürülebilir atık yönetiminin sağlanması amacıyla Menderes’te kurulması planlanan Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi'ne karşı bazı siyasi çevrelerin olumsuz algı yaratma çabalarının bilimsel gerçeklerle örtüşmediğini açıkladı. Tesise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı mevzuatına göre atık kabulü yapılacağı ve Türkiye genelinde kurulan atık bertaraf tesislerindeki standart uygulamaların burada da geçerli olacağı belirtildi.

Büyükşehir den katı atık tesisi iddialarına yanıt: Algı yaratma çabası!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Menderes'te yapmayı planladığı Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi'ne ilişkin bazı siyasi parti temsilcilerinin gerçeği yansıtmayan iddialarına yanıt verdi. İddiaları “olumsuz algı yaratma çabası” olarak tanımlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi bu çabaların bilimsel gerçeklerle örtüşmediğini vurguladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:
Kentimizdeki katı atıkları ekolojik ve ekonomik değere dönüştürmek için var gücüyle çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yine bazı siyasi çevrelerin olumsuz algı yaratma çabalarıyla karşı karşıyadır. En önce söylemek gereklidir ki; Menderes Çakaltepe Gölova mevkiinde Menderes, Gaziemir, Karabağlar, Buca, Balçova ve Narlıdere ilçelerinin atıklarının değerlendirileceği Menderes Güney-2 Entegre Katı Atık Yönetim ve Elektrik Üretim Tesisi ile bu olumsuz algı yaratma çabaları ve mesnetsiz iddialar bilimsel gerçeklerle örtüşmemektedir.

Zira günlük 2 bin ton kapasiteli tesisin izin süreçleri mevzuatlara uygun bir şekilde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte yürütülmüştür. Proje yer seçiminin uygunluğunu belirleyen Mahalli Çevre Kurulu Kararı’na sahiptir. Fizibilite raporu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanmış ve alan, 1/1000 ve 1/5000 ölçekli planlara işlenmiştir.

Kamu yararı taşıyor
ÇED sürecinde yürütülen akademik çalışmalar, proje için belirlenen teknoloji ve metotların uygulanabilir olduğunu, faaliyet yerinin isabetli seçildiğini, işletim modeli açısından da tesisin kamu yararı niteliği taşıdığını ortaya koymuştur. Proje ile ilgili hazırlanan ÇED başvuru dosyası 1 Haziran 2020 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na sunulmuştur.

İddialar gerçeği yansıtmıyor
Tesise kabul edilecek hayvansal atıkların ve gıda endüstrisinin atıklarının tehlikeli olduğu iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulması planlanan tesis tam entegre kapalı devre çalışacaktır. Tesiste hizmet verecek üniteler, tesisin çalışma prensipleri izin süreçlerinin başından bugüne kadar Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından koordineli bir şekilde yürütülmüş, tesise hangi tür atıkların alınacağı mevzuatlar doğrultusunda değerlendirilmiş; Bakanlığın mevzuatları doğrultusunda projeye hayvansal ve gıda endüstrisi atıklarının kabulü dahil edilmiştir. Bu tür atıklar, evsel atıklardan farklı bir nitelik taşımamaktadır. Diğer bir deyişle tehlikeli, tıbbi ve yanıcı atık niteliğinde değildirler.
Tıpkı Bergama, Ödemiş ve Türkiye’nin diğer illerinde aynı çalışma prensibiyle kurulan atık bertaraf tesislerinde olduğu gibi Menderes'e kurulması planlanan tesiste de katı atıklar ekonomiye kazandırılacak ve elektrik enerjisi üretilecektir.

Yeniden vurgulamakta yarar vardır ki; ilçede kurulması planlanan tesisin doğa ve halk sağlığı açısından tehlike oluşturacağı söylemleri bölgeye katma değer ve istihdam sağlayacak bu projeyi gölgelemeye yönelik mesnetsiz iddialardan ibarettir. Tesisin çevre ve insan sağlığı açısından herhangi bir riski yoktur. Çalışmalar, tüm projelerde olduğu gibi bilimsel gerçekler ve yasalara uygun bir biçimde yürütülmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 
İzmir’e yeni filo!
 
Uzayda 204 gün geçirdi: 6 ay daha kalırım!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Serdar 13 Ocak 2022 Perşembe 16:34

Çöp tesisi Karşıyaka konak Balçova yada Bornova da yapılsın, mazot masrafı da olmaz,neden tarım ve Orman arazileri seçiliyor??

Yorumu oyla      3      3  
Sallamak serbest 13 Ocak 2022 Perşembe 15:32

Güney ilçelerinin çöpünü bertaraf etmek için yıllardır çöpler kuzeye taşınıyor. Bu duruma tek laf etmeyenler, bugün saçma sapan öneriler getiriyorlar. İzmir'de en az 4-5 tane tesis lazımdı ki Menderes hariç diğerleri yapıldı. Buca, Karabağlar, Gaziemir, Narlıdere, Menderes gibi güney ilçelerinin çöpünü hangi mantıkla Seferihisar'a götürsünler? Mazot olmuş 14 lira, millet boş boş sallıyor.

Yorumu oyla      4      4  
Karakuyulu 13 Ocak 2022 Perşembe 15:07

Büyükşehir belediyesi yanlış yapıyorsa hükümet bakanlık izin vermesin bu konuda kapansın bence çöp tesisi olursa buna engel olamayan genel iktidar da sorumludur

Yorumu oyla      6      4  
Gölovalı 13 Ocak 2022 Perşembe 12:51

Bu tesis bu kadar yararlı ise sayın başkan SOYER büyük yatırım ve tesisler kazandırdığı SEFERİHİSAR ilçesine yapsın,çünkü çok yatırımlar yaptı...

Yorumu oyla      7      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’e yeni filo!
İzmir Büyükşehir Belediyesi toplu ulaşım filosuna yerli üretim 22 yeni ...
Bayraklı'da temizlik hareketi!
Bayraklı’nın cadde ve sokaklarında sürdürdüğü temizlik çalışmalarıyla ...
Başkan Tugay’dan Karşıyaka maçına 6 otobüs!
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, sosyal medya hesabından kendisine ...
 
Menemen zabıtasından 2021 raporu... Neler yapıldı?
Menemen Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, 2021 yılında kent genelinde huzuru ...
SODEM belediye çalışanı gençleri bir araya getirdi
Akademi SODEM, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi’nin bünyesinde ...
Seferhisar'da ibadethanelere 'özel' ilgi
Yıl boyunca düzenli aralıklarla camilerin bakımını yapan Seferihisar Belediyesi ...
 
Başkan İduğ: Hedef daha temiz bir Bornova!
Bornova Belediyesi, satın aldığı hizmet araçları ve Temizlik İşleri Şantiyesi ...
6 ayda 36 bin 500 kilo ücretsiz yem.... Bucalı çiftçinin yüzü güldü
Buca Belediyesi’nin organik hasıl yem (yeşil yem) üretimine başlamasıyla ...
Konak'tan Roman mahallelerinde temizlik harekatı
Konak Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğüne bağlı ekipler Hilal ve Yenişehir’de ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva