HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Şubat 2019 Perşembe - 12:40

Büyükşehir'den Agora'da çifte açılış

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 16. yüzyıldan kalan ve yıkılmak üzere olan Namazgah Hamamı'nın restore çalışmalarını tamamladı ve bölgedeki Agora Parkı’nı yepyeni bir görünüme kavuşturdu. 2.3 milyon liralık bütçeyle yeniden ayağa kalkan tarihi yapı ve park, 9 Şubat Cumartesi günü hizmete açılıyor.

Büyükşehir den Agora da çifte açılış

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent tarihinin önemli yapılarını restore ederek onları yeniden eski ihtişamına kavuşturmaya devam ediyor. Son olarak İzmir mimarisinin önemli köşe taşlarından Namazgah Hamamını ve Agora Parkı’nı restore eden Büyükşehir Belediyesi, bu iki önemli yapıyı 9 Şubat Cumartesi hizmete açacak.

Agora bölgesinde 1718 metrekarelik arazi içinde yer alan tarihi hamamın eski görkemine kavuşturulduğunu ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “16. yüzyılda yapıldığı bilinen Namazgah Hamamı uzun bir süredir virane bir durumdaydı. Özüne uygun olarak restore ettiğimiz bu önemli yapı ve yenilediğimiz Agora Parkı’nın açılışına tüm İzmirli hemşerilerimi bekliyorum” dedi. Başkan Aziz Kocaoğlu’nun saat 11.30'daki açılış töreninde önemli açıklamalar yapacağı bildirildi. 

GÖBEK TAŞI, KURNA, SÜS HAVUZU…
Tarihi hamamı orijinalini koruyarak restore eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, gerekli sağlamlaştırma ve düzenleme çalışmalarını gerçekleştirdikten sonra, kuzey ve batı cephesine bitişik, orjinale ilave yapılar ile iç mekanlarındaki ilave kaplamalar ve duvar eklerini kaldırdı. Yapının kubbe ve tonozlarında bulunan çatlaklar için İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden alınan statik destek doğrultusunda, dikiş ve enjeksiyon yöntemleriyle sağlamlaştırmalar yapıldı. Binanın doğusunda bulunan hasarlı han duvarı, ahşap askıya alma sistemi ile desteklendikten sonra sıva raspası çalışmaları yapılarak enjeksiyon yöntemi ile güçlendirildi. Hasarlı han duvarına raspa ve enjeksiyon çalışmaları için yapılan ahşap askı sistemi sökülerek çelik konstrüksiyon sistemi ile kalıcı destek verildi. Erkekler kısmı soyunmalık mekânında fıskiyeli mermer havuz ve kadınlar ile erkekler kısımları soyunmalık mekânlarında ahşap bölmeler oluşturuldu. Göbek taşı ve kurnalar da aslına uygun olarak yenilendi.

Kuzey cephede erkekler girişinde değişime uğrayan tuğla örgü kapı çıkması kaldırılarak yerine, özgün haline uygun kesme taş kapı yapıldı. Kuzey cephede bulunan kadınlar giriş kapısı mevcut yerinde muhafaza edilerek kesme taş kemerli kapı yapıldı. Yapının güney cephesine denk gelen arka tarafındaki külhan bölümü de yapıya zarar vermeden sistem odası olarak düzenlendi. Dış cephede hamam ve han  duvarları taş dokusunu yansıtmak için derz temizleme ve tamamlama işlemleri yapıldı. Ayrıca bölgeye Gabion saksı ve oturma birimleri de yerleştirildi.

ÇİFTE HAMAM
Agora alanı içinde kalan tarihi Namazgah Hamamı, doğu cephesinde Kurşunlu Han olduğu düşünülen bir yapının ayakta kalan tek duvarına bitişik vaziyette bulunuyor. 16. yüzyıldan günümüze ulaşan ve yakın zamana kadar işlevini sürdürdüğü bilinen hamam, kadınlar ve erkekler kısmından oluşan "Çifte Hamamlar" grubunda yer alıyor. Beden duvarları, moloz taş ve tuğla malzeme ile yığma sistemde inşa edilen yapının doğusundaki birimler erkekler, batısındaki birimler ise kadınlara ait.

YENİ NEFES
Toplamda 2 bin 300 metrekarelik alan üzerinde modern ve yenilikçi anlayışla tasarlanan Agora Parkı da, bölgede yaşayan vatandaşların nefes alacağı yeni bir buluşma noktası olacak. Büyükşehir Belediyesi’nin 1.1 milyon liraya mal ettiği parkın içerinde engellilerin de kullanımına uygun yürüyüş yolu, 23 adet bank, 156 metrekarelik çocuk oyun grubu ve 43 bisiklet kapasitesine sahip park yeri mevcut. 

 
Göztepe galibiyeti unuttu!
 
İl Sağlık Müdürlüğü'nden 'baca' uyarısı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in o ilçesi dikkat: Sular kesilecek!
İZSU Genel Müdürlüğü, Selçuk ilçe genelinde 1 günlük su kesintisi uygulanacağını açıkladı
Büyükşehir'den Karabağlar'a: Altı otopark, üstü meydan
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Karabağlar’da yapımını sürdürdüğü 2 katlı ...
Bayındırlı çiçekçilerden duygusal veda
Bayındırlı çiçekçilerden duygusal veda
 
Buca’nın kursiyerleri defilede
Buca’nın maharetli kadınları Buca Belediyesi’nin açtığı iş garantili biçki ...
Başkan Kocaoğlu’ndan Beydağ mesajları: Krizin sorumlusu CHP değil!
Beydağ'ı ziyaret eden Başkan Aziz Kocaoğlu, ülkede her kesimi etkileyen ...
Karşıyaka'da basketbol turnuvasına davet
Yıl boyunca gerçekleştirdiği organizasyonlarla çocuk ve gençleri sporla ...
 
Kadınlardan Başkan Atila’ya teşekkür
Bornova Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Raziye Sarısaltık ve yürütme ...
DSP’nin gündemindeki  Şahin’den açıklama: Sokağın sesini dinleyeceğim!
İzmir’in Menemen İlçesi’nde dört dönemdir belediye başkanlığı yapan Tahir ...
Kocaoğlu’ndan uyarı: Sandıklara sahip çıkın!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2014 seçimlerinde iki ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva