HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Ekim 2022 Cumartesi - 17:31

Büyükşehir’de ‘sabun fabrikası’ gerilimi… AK Parti ve CHP arasında ‘şaibe’ tartışması!

Bornova Belediyesi Meclisi’nden oy birliği ile İzmir Büyükşehir Belediye Meclis toplantısına gönderilen Dalan Sabun Fabrikası’nın bulunduğu alanda kapasite artırımı önerisi AK Parti ve CHP’li üyeleri karşı karşıya getirdi. AK Partili Özgür Hızal plan değişikliği önerisinde ‘şaibe’ olduğunu belirtirken, CHP’li İrfan Önal ise ‘şaibe’ iddialarına Bornova Belediye Meclisi’ndeki AK Partili üyelerini işaret ederek yanıt verdi.

Büyükşehir’de ‘sabun fabrikası’ gerilimi… AK Parti ve CHP arasında ‘şaibe’ tartışması!

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Meclis’nd Dalan Sabun Fabrikası’nın alan büyütme talebi tartışmalarına neden oldu.

Bornova Belediye Meclisi’nden AK Parti, CHP ve İYİ Partili üyelerin oy birliği ile gelen; Ümit Mahallesi’nde yer alan 22161 ada 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 parseller, 22160 ada 2 parsel, 13131 ada 1 parsel, 206 ada 1 ve 2 parsellere yönelik hazırlanan, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişiklik önerisi Büyükşehir Belediyesi’ne sevk edilmişti. İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na sevk edilen ilgili önergeye AK Partili isimler ‘ret’ oyunu kullanırken, CHP’li üyelerin ‘kabul’ oyu vermesi meclis gündeminde tartışmalarının çıkmasına neden oldu.

AK PARTİLİ HIZAL İTİRAZLARI SIRALADI
Söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal yaptığı açıklamada “AK Parti grubunun söz konusu olan önerisini üst ölçek planlardan itibaren konut dışı kentsel çalışma alanı plan notları ile  uygulama imar planı notlarında sabun sanayi yer alamayacağı açıkça belirtilmesine rağmen bu notlara aykırı plan notları getirilerek mevcut sanayinin korunmasına yönelik not oluşturulduğu, metindeki 1 ve 2 nolu notların birbirleri ile çelişkili olduğu ve bunu bölgedeki sanayinin kentin dışarısına çıkarılmasını hedefleyen üst ölçek plan niteliğine aykırı olduğu… Kaçak olarak yapılan ve kayıt  belgesi olan yapıların ve ruhsatsız büyüyen sabun sanayi faaliyet konusunun plan yolu ile yaşalaştırılmaya çalışıldığı ve ruhsata uygun hale getirildiği… Ayrıca imar adalarının bütünleştirilip fonksiyon değişikliği yapılarak gerek bölgedeki ada düzenine aykırı büyük bir imar adası haline getirildiği ve  parsellerde sanayi yapılmaktan vazgeçilmesi halinde ticarete elverişli büyük bir alan oluşturulduğu... Değer artışına sebebiyet verildiği, İZSU görüşü doğrultusunda yapıldığı ifade edilen dere, yan servis yolunun imar adasını dahil edilmesine parsel yararı gözetilerek yapıldığı ve İZSU gördüğünün bu doğrultuda sorgulanması gerektiği kamusal yarar içermediği, tamamen parsellere veya şahsa özel  bir plan niteliğinde olduğu gerekçeleri ile uygun görülmemiştir” ifadeleri yer aldı.              

ÖNAL: ENDİŞENİZ VARSA DÜZELTMEYE HAZIRIZ
CHP’li Meclis Üyesi İrfan Önal ise söz alarak “Bahsedilen konu ile ilgili 2 yıl önce öneri geldiğinde üst ölçek alan değişikliği olarak gelmişti ve üst ölçek olarak değerlendirdiğimizde birkaç sebepten dolayı uygun olmadığına karar vermiştik. Bunlarların başında da İZSU dere yatağı sınırında kalmasıydı. Otopark ile ilgili de bir endişemiz vardı. Bu nedenle konuyu reddecekken dosya geri çekilmişti. O günde görüşlerden biri de üst ölçek değişikliğine gerek kalmaksızın alt ölçekli planların değişebileceği yönünden. Malikler Bornova Belediyesi’ne bir plan sunuyor ve bu önerge AK Parti'nin da olduğu grup ve meclisten oy birliği ile kabul ediliyor. Komisyonlara geldiğinde itiraz ettiğiniz konu varsa her birini arkadaşlarımız düzeltmeye hazır. Bunla ilgili 1980’li yıllarda başlamış orada bir sanayi kuruluşu var. Bu notlar yokken fabrikasını kurmuş ve hala faaliyetini sürdüren bir alankdayen, sonra gelen notlarla sabun üretilemez ibaresi eklenmiş. Bunla ilgili zaten fabrika büyütülmüşse de yapı kayıt belgesi ile meşru hale getirilmiş. Bizim mevcut durumun dışında bir artış talebimiz yok. Endişeniz varsa düzeltmeye hazırız. Biz üretimin devam etmesi için önerisini talebini değerlendiriyoruz” diye konuştu.

BAŞKAN BEY YİNE SERMAYE GRUBUNUN ETKİSİNE DAYANAMADI
Önal'ın ardından söz alan AK Partili meclis üyesi Hüsnü Boztepe ise "Dalan Kimya’ya ait olan sabun üretim tesisinde bugün onaylanmak istenen plan değişikliği üst ölçekli planı olan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planına alalen aykırıdır. Dalan Kimya’ya ait parseller 1/5000’liklerde Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı’nda kalmaktadır.Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanlarında ne yapılabileceği plan notlarında açıkça yazmaktadır. Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanlarında bugün geçirmeye çalıştığınız 1/1000 ölçekli plan değişikliğinde yazılan Sabun Üretim tesisi açıkça yer alamaz. Hem sanayi tesisini yaşatayım, hem kapasitemi arttırayım, hem sabun üretim tesisinin ruhsatsız yapılarını yasallaştırayım, hem 5000’liğe uymayayım ama istediğim zamanda 5000’liğin nimetlerinden faydalanabileyim diyemezsiniz. Planlarındaki üst ölçek alt ölçek hiyerarşisini çiğneyemezsiniz. Ya 5000’ini sanayi yapacaksınız ya da 1000’inde 5000’e uygun ticaret yaparken sabun tesisi yer alabilir yazmayacaksınız. Bir plan bir üst ölçek planına uyar, bir üst ölçek plan da kendi üst ölçek planına uyar. Planların kademeli birlikteliği ilkesi budur. Bu plan aslında tanıdık sayın meclis üyeleri. Biliyorsunuz ki 5000 değişiklikle gelmesi gereken bu plan değişikliği daha önce reddedildi komisyonlarca. Ancak sihirli bir el meclis gündeminin reddetmesini durdurmuştu. Planı kanuna aykırı bir şekilde geri çekmişlerdi. İşte o andan sonra o sihirli ele yetkili bir bürokrat bir arkadaşımızın akıl vererek, bu talebinizi plan notlarıyla çözmenizi öneririm, daha az dikkat çeker ilçeden geçirerek gönderin önerisiyle bu yola girildi. Ancak bu öneriyi getiren bürokrat arkaşımızın da mevzuatı çok iyi bilmemesi şu an tüm meclisin yine kanuna açıkça aykırı bir planı onaylanmasına yol açıyor. Başkan da meclis de yine yanlış yönlendirildi. Başkan bey yine sermaye grubunun baskısına dayanamadı. Ancak mevzuata aykırı bir iş yaptığının da farkında olduğunu sanmıyorum. Ya İrfan Bey 1/100.000 ölçekli 7.19 maddesini siz okudunuz mu? O plan notu ne diyor? Allah aşkınıza bu aklı size hangi arkadaş verdi. O plan notunda kahverengi lekede sanayi yapamazsın ancak sanayi tesisin varsa koruyabilirsin diyor. Sen 5000 plan kararına uymayabilirsin mi diyor. 100.000 sana 5000’i değiştirebilirsin yetkisi vermiş. 1000 planın 5000’e uymama özgürlüğü değil. Ya okuyun ya da akıl danıştığınız kişilerin mevzuat bilgisinden emin olun" şeklinde konuştu.

ŞAİBE VAR BU İŞTE!
Yeniden söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, fabrikanın sahibi üzerinden şaibe olduğunu söyleyerek  “Ben vatandaşın anlayacağı dilden konuşacağım. Burada Dalan Kimya dediğimiz koca bir kimya tesisi var. Geçmişten gelen hakları var ve yeni alan yapı yapa yapa alanı genişletilmiş bir fabrika. Kısacası burası gecekondu fabrikadan bahsediyoruz. Bu konuşmamdan sonra muhtemelen imar affını siz çıkardınız diyeceksiniz.  Bir şehirde dönüşüm sadece beton dökerek yapılmaz. Dönüşüm tüm unsurları ile yapılır. Bu ve buna benzer tesisleri alacaksınız, bu şehirdeki OSB’lere gitmesini sağlayacaksınız.  Burada ne yapılıyor? Bir gecekondu fabrikayı ilelebet orada kalması için plan yapıyorsunuz. Siz İBB’siniz, İzmir’in menfaatlerini düşünüyorsanız şehrin merkezindeki bu tarz tesislerin merkezden uzaklaşmasını sağlayacaksınız. Yeşilden, çocuklardan bahsettiniz.   Buca Cezaevi İller Bankası’nın, bu alan da Dalan Kimya’nın olduğu için mi? Şaibe var bu işte. Soru işaretleri var. Bir plan 3 yıl bekletilmez. Bir plan komisyona geldikten sonra plan sahibini talebi ile geri çekildi diyerek karar verilmişken geri gönderilmez. Ey İzmirliler. Hangi planda bu kadar çalışmışız? K sınırları ile ilgili bir karar aldık.  Hani arka sıradakiler? Cengizhan’dan Ahmet amca, Ayşe teyze gelse böyle bir planı kapıdan içeri almazsınız. Almadınız da. Planları reddettiniz. Samimiyetle soruyorum.  Siz bu şehirde dönüşüm, planlama yapamazsınız. Siz sadece çakma fotoğraflarlarla İzmirlileri kandırmaya çalışırsınız” diye konuştu.

ÖNAL: ÖNCE KENDİ MECLİS ÜYESİNE BAKSIN
‘Şaibe’ sözleri üzerine söz alan CHP’li Meclis Üyesi İrfan Önal, “İthamda bulunmak ayıp… İzmirli olmakla övünüp şehir plancısı olmakla övünen AK Partili arkadaş Bornova’da İmar Komisyonu’nda. Oradan oy birliği ile geçmiş, meclisten de oy birliği ile gelmiş bir madde.  Katılmadığınız neresi varsa değiştirelim diyoruz. Kat mı katı düşürelim, emsal mi gösterin düzeltelim. Ekleyeceğiniz yer varsa ekleyelim. 2 ay önce bize gelmiş . Kabul edemezsiniz…. Neden? Biz mülkiyetin sahipliğine bakmıyoruz. Plan yaparken doğru mu değil  mi ona bakıyoruz. Bir şaibe arayacaksak önce kendi üyesine baksın” dedi.

 
Faciadan yaralı kurtulan madencinin kardeşi: Yanıklardan tanıyamadık
 
İzmir'de bir mahalle Teksas'a döndü... Suçsuz bakkal can verdi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Soyer seçim vaadini hayata geçirdi, gençlere çağrı yaptı: Ülkeyi terk etmeyin!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Gaziemir Belediyesi işbirliğiyle yapılacak ...
Büyükşehir'den sokak hayvanları çalıştayı
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sokak hayvanlarının yaşamını kolaylaştıran ...
Genç kampçılar Olivelo’da buluştu: Gündem su krizi!
İZSU Genel Müdürlüğü suyun önemine dikkat çekmek amacıyla gençlere yönelik ...
 
İzmir'de Bartın yası... Etkinlikler iptal!
Dün akşam Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğüne bağlı ...
Din görevlileri ile buluştu... Başkan Soyer'den bereket sofrası!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki ...
Başkan İduğ'dan seçim çıkarması... Yorgancılar'a destek mesajı
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ...
 
Uzundere trafiği nefes alacak!
Karabağlar Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, Uzundere trafiğine ...
AYDINFEST gençlerle buluştu
Aydın Büyükşehir Belediyesi, gençlerin gönlünü fethetmeye devam ediyor. ...
SİT derecesi düşürülmüştü…Yaşar Grubu'nun Urla'daki tartışmalı planına Büyükşehir onayı!
Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Portekiz Fahri Konsolosu ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva