HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Eylül 2021 Cuma - 21:10

Büyükşehir'de gergin meclis: Gündem Levent Marina!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Partili Meclis Üyeleri'nin geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen Levent Marina'nın kullanım hakkı ihalesinin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kazanılması ile ilgili yaptığı eleştiriler sonrası Cumhuriyet Halk Partisi ve AK Partili Meclis Üyeleri karşı karşıya geldi. AK Parti Levent Marina'nın ihalesi için Büyükşehir'e talimat geldiğini iddia ederken, Cumhuriyet Halk Partili Meclis Üyeleri ise böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.

Büyükşehir de gergin meclis: Gündem Levent Marina!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı olağan Meclisi'nin 3'üncü oturumu gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yokluğunda Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirilen oturuma Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi ev sahipliği yaptı.

Tartışmalı geçen Meclis oturumunun gündeminde ise Levent Marina ve Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı tartışmaları yer aldı.

MECLİSTE AK PARTİ VE CHP ARASINDA 'TÜLOV PROTOKOLÜ' KRİZİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı (TÜLOV) arasında imzalanması planlanan ve imzalanması için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e yetki verilmesi maddesi, Hukuk – Plan ve Bütçe Komisyonlarından oyçokluğunda meclis gündemine gönderilmişti.

MISIRLI: İDEOLOJİK DAVRANMAYACAĞI KONUSUNDA TEREDDÜTÜMÜZ VAR
İlgili gündem maddesinin görüşülmesi sırasında söz alan AK Parti Meclis Üyesi Fikret Mısırlı, "Bu konu bizim plana bütçeye geldiğinde parasal olarak çok ciddi bir rakam içermiyordu ancak TÜLOV’u biraz inceledim ben, bu 2001'de kurulmuş ancak 10 yıldır faaliyette bulunmuyor. Bugün yapacağımız protokolde şu geçiyor, apaydın bir gelecek ve yeni toplumda aynı siyaset diye geçiyor. Biz 14'üncü maddeye göre kültür, sanat, spor gibi konularda işbirliği yaparız yada yaptırırız. Ancak buna baktığımızda sanat, kültür, spor neresinde… İzmir'e hizmet edecek bir çaba dışında tamamen bir siyasi bir protokol gibi algılanıyor. Cemaatlerden bir tanesi gelip böyle protokol yapmak istese bu kabul edilmeyecek. Bu konuyla ilgili vakfın yapılanmasını içine baktığınızda tamamen partinizin içindeki kişilerden oluşan ve partili belediyeleriniz ile protokol imzalanmış. Vakfın asıl amacına baktığınızda eğitim gibi konularda hiçbir çalışmasını göremiyoruz. Buradan hareketle CHP'li yöneticileri ve belediyeleri ile bütünleşmiş vakıf, öğrenci kardeşlerimize burs verisinde nasıl ideolojik davranmayacağı konusunda tereddüdümüz oldu bu nedenle oy çokluğu yaptık."

ÇAMUR: 2002 YILINDA VERGİ MUAFİYETİ ALMIŞ BİR VAKIF
AK Parti Meclis Üyesi Mısırlı'nın iddiaları sonrası söz alan CHP'li Meclis Üyesi Gamze Gül Çamur vakfın Türkiye'nin yurt dışında temsil edildiğini belirtirken;

"Bizim komisyonumuzda görüşlerimizi nasıl bildirdiğimizi belirtmek isterim. Fikret Bey ile aynı komisyonda da çalışıyoruz. Biz İBB olarak vakıf ve dernekler ile birçok iş birliği yapan bir belediyeyiz. Önerge komisyonumuza ilk geldiğinde bizim için önemli olan vakıf kimler tarafından kurulduğundan çok vakfın amacı. Bu vakfın amacı, yurt dışında bilimsel ve kültürel araştırmalar ile ülkemizi tanıtmak.  Türkiye karşıtı lobileri önlemek ve kültürel çalışmalar ile bunları engellemek. Türkiye'nin doğru olarak tanıtılmasına yardımcı olmak. Burada bir sıkıntı var mı? Vakfın bizim görüşümüze göre, ki zaten amaçlarını okuyan bir insan cemaatler ile ilişkilendirilmez bile. Bilimsel ve kültürel esaslara dayalı bir derneğin amacının bu olması tabii ki bizim için protokol imzalamak için yetmiyor. Vakfın vergi geçmişine baktık. Vakıf 2002 yılında vergi muafiyeti almış. Vergi muafiyeti verilen vakıflar kamu yararına çalışıyor demektir. Bizle CHP'liyiz ve bununla gurur duymaktayız. Biz vakıflar ile ilişki kurarken bu kimliğimizden ziyade meclis üyesi olma sıfatımızı kullanırız. Üçüncü yılımıza girdik, birçok dernek ve vakıf ile protokol imzaladık. Biz CHP grubu olarak bir derneğini üyesinin hangi siyasi görüşte olduğunu önemsemedik. Eğer biz bunu önemseseydik; bazı dernek ve vakıflardan AK Parti ve diğer partilerden yönetim kurulu üyeleri vardı. Bunu göz önünde bulundurur ve işbirliği yapmazdık. Bu konunu böyle manipüle edilmesini doğru bulmuyoruz."

BOZTEPE: BEN BÖYLE BİR ŞEY YAPSAM ÜCRETİ KENDİ CEBİMDEN ÖDERİM
AK Parti adına söz alan Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe yemeği düzenleyen vakfın ücretleri kendinin karşılaması gerektiğini belirtirken;

"Vakfı biliyor ve yöneticilerini tanıyorum. Bir çalıştay yapacaklar, yapsınlar. Bir zahmet o çalıştayı yaparken, 600 kişi gelecek yiyecek içecek ve parasını biz vereceğiz. Ne’ne biz verelim? Eğer ben böyle bir çalışma yapsam parasını cebimden veririm. Hani katkı koyacaktı bu kente? Ben yıllardır siyasetin içindeyim. Bir yere gittiğimde bunun parasını ben kendim karşılarım. Bu yanlış. Bu çalıştay yapılacaksa katılımcıların hepsi kendi cebinden katkı koysun ve belediyemize yük yüklemesinler. Bizde çok büyük para vardı ancak böyle yemeklere, çalıştaylara kendi cebimizden para verelim diye bir şey mi olur? Bu çok yanlış bir şey. "

YILDIZ'DAN ENSAR VAKFI ÖRNEĞİ
AK Partili Boztepe'nin ardından söz alarak iddiaları değerlendiren CHP'li Meclis Üyesi Özkan Yıldız, "Fikret Bey’in vakıf konusundaki eleştirilerine baktığımızda vakıf bir STK… Ben hem Fikret Bey’e hem de Hüsnü Bey'e sormak isterim. Türkiye'deki vakıflar ne kadar sivil ve siyaset dışı. 15 Temmuz’u hepimiz yaşadık. Bu hangi vakıflardan geldi. TUSKOM vardı… Bunlar Fetullah Gülen tarafından kurulan ve desteklenen vakıflardı. ENSAR vakfı, Maarif Vakfı… Bunlara destek verilmesinin ideolojik bir tarafı yok mu? Vakıf ve derneklerin Osmanlı'dan beri gelen ayrışmanın vakıflar ve STK'lara da birikmesi."

HIZAL: İBB İÇİN KÜÇÜK RAKAMLAR AMA…
Vakfın yöneticilerinin siyasi tercihi hakkındaki tartışmalara girmeyeceğini belirten AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "Esasında burada CHP meclis üyesi arkadaşlarımızın yıllardır AK Parti yerel yönetimlerini haksız eleştirileri noktasındaki haksızlığı görebiliyor. Burada vakfa veya derneğe yardım yapılması tartışmasını yürütmüyoruz. Burada kavramsal sorunlar var. Vakıf ile ilgili bazı bilgiler verdi. Vakfın 2002'de vergi muafiyeti olduğu bilgisi verildi. Bir vakfın veya derneğin saf vergi muafiyeti kalkmış olması yerel yönetimler anlamadan bir takım desteklerin verilmesini gerektirmekte. Biz bunu Bayraklı Belediyesi'nde gördük. Bir derneğe ayni yardım konusunda Bayraklı Belediyesi'nden almak istediği yer ile ilgili bir sorun yaşanmış ve oy birliği ile reddettik. Demek ki bir vakfın ya da derneğin salt sadece bu niteliklere sahip olması aynı ya da nakdi yardım yapılmasını gerektirmez. Ben de araştırmış vakfı biraz ancak oradaki siyasi tartışmaya girmeyeceğim. Benim için önemli olan vakfın ülke menfaatine yaptığı konular. Ben vakıf ile ilgili araştırma yaptığımda ilk web sitesine baktım. Henüz web sitesi faaliyete geçmemiş bir vakıftan bahsediyoruz. Türkiye'nin uluslararası menfaatini geliştirmek için ne yapmış bilmiyoruz. Vakıf yöneticisi en azından çıkıp anlatabilirdi. Bu mesele bu kadar basit değil. Buna bu kadar basit yaklaşırsanız, CHP'li arkadaşlarımızı bugüne kadar ortaya koyduğu bütün savları elinin tersi ile itmiş olurlar. Meseleye sadece vakfın vergi muafiyeti kazanmış olması, yöneticilerinin şunların olması amaçlarını kağıt üzerindeki varlığın bir önemi yok. Biz 145 milyonluk borçlanmayı konuşurken bir şey söylemiştim. Bu örnekleri verirken onların karşılığındaki rakamlar aman aman rakamlar değildi. İBB bütçesi içinde küçük rakamları. Ancak bunlar alt alta koyduğunuzda İBB çok büyük bütçeleri yönetirken ekonomik anlamda bu tarz altını üstünü bilmediğimiz faaliyetlerden dolayı sıkıntıya girer."

KÖKKILINÇ: DİĞER VAKIFLAR İLE AYNI YAKLAŞIMI YAPIYORUZ
Söz alarak iddialar hakkında konuşan CHP Grup Sözcüsü Kökkılınç, "AK Parti Grup Başkanvekilimiz dedi ki kamu yararı gütmesini salt bir değeri yoktur diye. Bakanlar Kurulu kararı ile veriliyor bu karar. Bakanlar kurulunun verdiği yetkiye dayanarak bir yerel yönetimin güvenmemesi için nasıl bir gerekçe var. Belediyenin 75'inci maddesi sunu der, kamu yararı varsa valilik onayına ihtiyaç duyulmazsa STK'lar ile doğrudan protokol yapılabilir. Böyle bir kamu yararı yoksa, meclis kararı alınması yetmez, valiliğin onay vermesi gerekir. Vakfa güvenmemek için bir nedenimiz yok.  Web sitesi kapalı ancak vakfın faaliyet göstermesi için illa bu şart mıdır? Vakfa baktım ben, yönetim kurulu üyelerine. En çok dikkatimi çeken Onur Üyesi Nükhet Hotar. Neler yaptığını öğrenemedik dediler ben buldum. Ege'nin iki yakasında dostluk konserleri yapmışlar. Sorumlu çocukların rehabilite projesinde çalışmışlar, okuma yazma projeleri gerçekleştirmişler. Temsil ve ağırlama giderler, belediye olarak bazı yükümlülükleriniz var. Diğer vakıflara ne yaptıysak buna da aynı yaklaşım ile yaklaşıyoruz."

İZDENİZ'İN SERMAYE AKTARIMINA OYBİRLİĞİ
İZDENİZ’in 19 Ağustos 2021 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında, şirket sermayesinin 233 milyon 250 bin TL’den geçmiş yıllar ve 2020 yılı zararları toplamından 55 milyon zarar etmesi nedeniyle sermayenin azaltılarak 178 milyon 250 bin TL indirilmesine karar verildi. Aynı zamanda eş zamanlı olarak 55 milyon TL de sermaye arttırımı yapılmak için sermayesinin 233 milyon 250 bin TL’ye çıkarılması kararı alındı. İZDENİZ aldığı bu karar doğrultusunda Meclis’ten 51 milyon 95 bin TL sermaye talebinde bulundu. Talep ilgili komisyonlardan ve Meclis’ten oy birliği ile geçti.

SÖZÜPEK: HEPİMİZ PANDEMİ SÜRECİNİ YAŞADIK
AK Parti'nin konuyla ilgili eleştirilerine yanıt veren CHP Meclis Üyesi Bülent Sözüpek bütçe ayırımının hükümetin ekonomi yönetiminden ortaya çıktığını belirterek;

Biz bu önergeyi konuşurken ikinci toplantımızda konuştuk. Şirketlerden bir tane arkadaşımız geldi. Bize bilgilendirme yaptı. Yeterli bilgili alamadık, bir sonraki toplantıda görüşelim diye bir sonraki toplantıya aktardık. Orada da gereken bilgileri Whatsapp üzerinden ilgili İZDENİZ’deki finansman müdürümüz bize gönderdi. Ben de plan bütçe komisyonundaki Whatsaap grubumuzda şeffaf bir şekilde paylaştım. Oradaki bütün giderler kalem kalem yazıyor. Personel giderleri ve yatırım giderleri de yazıyor. Eksik bilgi olmasın diye bunları açıkladım. Borçlarla ilgili de birkaç söz söylemek istiyorum Ülkemizin şu anki durumunda en büyük sorunu nedir? Enflasyon. Bu durumun sorumlusu kim? Mevcut iktidar. Bu ekonominin kötü gidişinin en büyük sorunu da şu anda ülkemizi yöneten iktidar. Vergi kutsaldır diyoruz. Vergi veriyoruz. Ama verdiğimiz vergilerle ilgili eskiden biz söz vardı: “Verdiğiniz her vergi size elektrik, su, yol olarak geri dönülecek” diyordu. Şu anda vatandaşlara bu vergiler geri dönüyor mu? Yol olarak dönüyor ama yapılan köprüler ödeme koşuluyla, vatandaşımıza çıkan vergilerle ödeme garantili bazı şirketlere veriliyor doğru. Elektrik olarak doğalgaz olarak dönüyor mu? Önümüz kış. Her bir ayda bir zam geliyor elektrik ve doğalgaza. Biz İZDENİZ ile ilgili borçlanmayı ne için yapıyoruz? Pandemi sürecini hepimiz yaşadık. Hükümetteki yüksek mevkide olan Cumhurbaşkanımız da bunu defalarca söylüyor. Fahiş fiyatların önüne geçemiyoruz. Hatta bugün bir karar alındı Ticaret Bakanı tarafından. Bir düşüş ve dengeleme komisyonu kuruldu. Bunları söylerken biz bu borçlanmayı neden yapıyoruz? İzmir halkına yatırım yapmak amaçlı yapıyoruz. Her defasında bazı şirketlerin zarar ettiklerini söylüyorlar. Birileri İZBETON şirketinin zarar etiğini söyledi. Faaliyet görüşmelerinde anlatmıştım. İZBETON‘un kar ettiğini söyledim. İZTO’nun bugün ödüllendirme yazıları çıktı. İZBETON’un 2020 yılı karı 12 milyon 69 bin 700 TL. İZTO takdir belgesi vermiştir. Bunu her defasında yalan beyanında bulunan başkanvekiline sunmak istiyorum. Raporları vereyim, il binalarına versinler. Bizim belediye şirketimizin zarar etmediğini kar ettiğini ben yalan lafını yakıştıramıyorum. Eksik bilgisi olduğunu, İzmirli vatandaşlarına ve bizi dinleyen basın mensuplarına söylüyorum."

HIZAL: İBB BAŞKANININ BÖYLE BİR İFADESİ OLAMAZ
Konuyla ilgili söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "İHA'da çıkmış haber. Gemiler onarım için İstanbul'a gitmeyecek. İBB'nin İZDENİZ gemilerinin barınması için uzun süreli yer arayışı Levent Marina’yı kiralaması ile son buldu…" diye bir haber vardı. Bu beyan İBB Başkanı Tunç Soyer'in beyanı. Bu İBB basın bülteninde var. Bizim gemilerimizi çekecek basit onarımlarımızı yapacak yerde sorun yaşıyoruz. Levent Marina kiralanmış. Aylık 480 bin TL. Peki bu beyanda bulunan İBB Başkanı, İZDENİZ'e ait gemiler arabalı vapurlar bu marina içine girebiliyor mu? Ben gittim hiç görmedim. Teknik olarak giremiyor. Biz yalan falan konuşmayız ancak düzeltmekten yorulduk. O rakamın ne kadar denetlendiğini ne kadar kredi çektiğinizi İBB'ye ne kadar aktarım olduğunu, İBB'nin alacağı olduğunu ancak alacağı istemesinler diye fatura kesilmediğini siz de ben de biliyorum. İZBETON meselesini unutmadım ona da geleceğim. Levent Marina'yı kiralamışlar, gemileri çekmek için kullanacakları yeri kullanamıyorlar. Şık bir restoran yapmışlar. Buna bir şey demiyorum. Ancak sorun beyanda, İBB başkanı böyle bir beyanda bulunuyorsa ortada bir yalan var demektir. İfade bu, gerçek ortada. Bakımı nerede yapıyorsunuz, yine İstanbul'a götürüyorsunuz. Fırtınalı havada yine açığa çekiyorsunuz. Bir barınma meselesi vardı, büyük ihtimalle onla karşımıza çıkacaksınız. İBB Başkanı’nın böyle bir ifadesi olmaz. O marina kiralanacakken İBB yetkilileri bunu bilmiyor muydu? Problem burada mı yoksa sayın başkanda mı?"

KÖKKILINÇ: SAHİLDEN YÜRÜLERSE GERÇEĞİ GÖRECEKLER
İddialar ile ilgili söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, "Orada sadece toplantı yapmaya girmiş sadece AK Parti Grup Başkanvekilimiz. Oranın tamamını gezerlerse orada bir çekek yeri olduğunu görecekler. Hemen yanında da tesis var. İBB'nin ve İZDENİZ'in kullanımında olan bir barınak yerine Ulaştırma yeri gösteremediği için İBB ve İZDENİZ çok büyük bir sıkıntı yaşadı. İnciraltı'ndaki engelli vatandaşlar için açılan kafeden itibaren kıyıdan limana kadar yürürlerse çekek yerini görecekler. Bence yapılması gereken İZDENİZ ile ilgili bir anlatım yapalım. Gerekirse meclis öncesi şirket yöneticileri gelsin ve faaliyet ve planlamaları anlatalım."

MENDERES'TEKİ 'KATI ATIK TESİSİ' YİNE TARTIŞMA YARATTI
Menderes'te yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisine yapılan itirazların AK Parti ve MHP'li meclis üyelerinin kabul, CHP ve İYİ Partili üyelerin ret oyuna sonrası oy çokluğu ile reddedilmesi kararı alındı.

İlgili meclis gündeminin görüşülmesi esnasında söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, "Menderesteki katı atık tesisi ile ilgili vatandaşların itirazlarını oy çokluğu ile reddettik. Her şeyden önce çevreci bir belediye başkanımız var bununla ilgili kimsenin şüphesi yok. Cidden çevreci bir belediye başkanımız var. AK Parti grubu bu anlamda baktığımızda Tire'de olduğu gibi Menderes'te de neye itiraz etmişti? Yerine itiraz etmişti. AK Parti'nin bugüne kadar ortaya koyduğu tavır kent için çözücü ve olumlu bir tavır. Bura bakıyoruz Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bir yazısı var; ÇED onaylanmadan onay veremem diye. Tahtalı Barajı İzmir'in sulanması için en önemli kaynaklardan biri. Biz dedik ki bu çöpler bu alandan gidecek. Hep yol yapacağı söylendi ancak bunla ilgili bir plan göremedik. Kurumların ÇED orta yokken oldu bitti ile tesisi yapma çalışmasını, yol sorunu çözülmedi ortadayken sıralı bir şekilde tesisin yapılması için ortaya konan tavrı eleştiriyoruz. Ödemiş’te muazzam bir tesis gördük ancak burada Ödemiş’te oradaki çöplerin bir yerde depolanması gerektiğini gördük ancak Tire'ye götürülmesini yol ve kirletme aşamasını gördük ancak CHP'li meclis üyeleri bunu reddetti. Madem çevreci belediye başkanımız var gelsin Menderes’e, Menderes halkını dinlesin ve içme suyu havzasından bu kamyonların geçmeyeceği garantisini versin ve bizde AK Partililer olarak Menderes’te vatandaşı bilgilendirelim."

KÖKKILINÇ: KURUM GÖRÜŞLERİNDE OLUMSUZLUK BELİRTİLMEDİ
Tahtalı Barajı'na zarar verdiği yönündeki iddiaları kesin bir dille yalanlayan CHP'li Meclis Üyesi Nilay Kökkılınç:

"Bununla ilgili kamudan tüm görüşler mevcut. Tahtalı’ya zarar verecek hiçbir unsur yok. Yine çevre yolundan geçeceği bir güzergah değişikliği planlandı. ÇED raporu için kamu kurumlarını vermesi gereken görüşlerde hiçbir olumsuzluk belirtilmedi."

YILDIZ: KURUM EKSİKLİKLERİ VAR
Kökkılınç'a 'bilgi' talebinde bulunan AK Partili Yıldız, "Grubumuza tüm kurumlar dedi ya, tarafımıza bu alanla ile ilgili kaç kurumdan görüş alınması gerektiğin ve ne görüş geldiği, ve kaçının olumlu görüş verdiği konusunda bürokratlardan bir bilgi alıp bize verebilirse bizde memnun oluruz. Çünkü kurum eksiklikleri var."

ÖZUSLU: CİDDİ MESAFELER ALINMIŞ DURUMDA
Gündem maddesi ile ilgili söz alarak sorunların çözümü noktasında çalışmaların yürütüldüğünü belirten Başkan Vekili Mustafa Özuslu;

"Katı atık entegre sistemi İzmir'in kuzey güney aksında değerlendirerek, İzmir'in atık sorunun çözme planı doğrultusunda yürüyor. Her aşamasında devletin ilgili kurumları ile birlikte yürümek mecburiyetinde. ÇED raporu şu an yürüyen bir süreç. İBB olarak İzmir'in katı atık meselesini bir kazancı dönüştürmek yönünde irade ortaya koymuşuz ve bu çerçevede yürüyoruz. Ciddi miktarda elektrik üretimi söz konusu. Sorunlar var mıdır, her zaman sorun olacak ancak ortay koyulan irade önemlidir. Güzergah belirlenme konusunda itirazlar oldu bunlar halloldu ve değiştirildi. Bu meseleyi çözüyoruz, ciddi mesafeler alınmış bir durum."

BOZTEPE: GENEL SEKRETER İHALEYE BİZZAT KATILDI
Gündem dışında söz alarak Levent Marina ile ilgili iddialarda bulunan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, "Belediye Başkanı’nız gelir gelmez şatoya taşındı, daha sonra buraya bizzat ihalesine genel sekreterimiz katıldı. Çünkü ne olursa olsun burası alınması lazımdı. Diğer firmalar 1 milyona çıksa o seviyeye çıkılacaktı. Bence Büyükşehir Belediyesi'ne bir yerlerden talimat gelmiş olabilir burası alınacak diye. Karşıyaka Belediyesi’nin ambulans olarak kullandığı bir araç vardı, geçenlerde o yatı Karşıyaka Meclisi tarafında İBB'ye tahsis edilmiş. Ambulans için alınan yat Tunç Bey'in yatı olarak kullanılıyor. Şatodan sonra restoran yaptılar. Buraya gemi yanaşamıyor. Çünkü derinliği yeterli değil. Büyükşehir bürokratları bilmiyor muydu? Ancak talimat geldi, burasını alın diye. Biz burada denize sıfır gelip yemeğimizi yemek istiyoruz diye alındı diye konuşuluyor. Burası bunun için alındı. 480 bin TL her ay oraya para ödeniyor. Mehmetçik Vakfı sanırım orasının parası hayırlı bir yere gidiyor para."

KÖKKILINÇ: İZKAYA VERİLEN APY 156 MİLYON DÖNÜŞÜ İSE YÜZDE 6
Boztepe'nin ardından söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, "Hüsnü Bey her zamanki gibi.. Cevap vermesek diyoruz olmuyor versek olmuyor… Somut iddialar, dedikodu ve somut bir belgeye dayanmayan iddialar. Burada bir yargı konusu oldu. Hüsnü Bey daha dikkatli konuşmalı. İddialar doğru değil.  Çarşamba günü konuştuğumuz İZKA konusunda AK Parti Grup Başkanvekili ile bir atışmamız olmuştu. Ben İZKA'ya en büyük payı belediyelerin verdiğini söylemiştim. İZKA belediyelerden aldığı paya rağmen belediyelere ne kadar desteği olmuş ona baktım ancak çok iç açıcı bir sonuç görmedim. Belediyelerin çok yüksek oranda kurum ve kuruluşlardan İZKA'ya katkı yaptığını söyleyebilirim. Kurulduğu günden bugüne İBB'den İZKA'ya 156 milyon pay ödenmeli ancak geri dönüşü yüzde 6'da kalmış. Biz her zaman meclise hazırlanarak geliyoruz."

YILDIZ: SOYER’İN GÖREVLERİNDEN BİRİ BU MECLİSE BAŞKANLIKTIR
Kökkılınç’ın açıklamaları sonrası söz alan AK Partili Yıldız, “Kökılınç’a getirdiği belgeler için teşekkür ediyorum. O gün de ifade ettim; dedim ki Valilikten alınan fonlarda İZKA’ya gelen desteklere de İZKA’da belediyeler topladıkları vergilerin binde 5‘ini verirler. Bu esasında ilavedir. Vatandaşların ödediği vergilerin üzerine konmuş rakamlardır. Belediyenin belirlediği bütçelerden değildir. Vatandaşın ekstralar cebinden çıkıp belediyeler tahsilatlık yapıyor. Söylemler ile eylemler ile uymak zorunda. Sayın başkanın ifadelerini gazete beyanları gibi algılatmak yanlış. Bakınız Tunç Soyer’in problemi var. Yakın ekip problemi var. Bu ifadeler kendisine ait değilse düzeltme talep etsin. Twitter sorunlar var. Pandemi döneminde “kuşların da başkanıyım” dediği tweet attı, sonra açıklama duyduk. “Benim değil yardımcım yaptı, görevden aldım.” Levent Marina ile ilgili açıklamalar var. Şimdi ise biz değiliz. Basında çıkan ifadeler eleştiriyorsunuz. Ya arkadaş, biz çarşamba günü derim. Sayın Tunç Soyer’in bu meclise saygısın yerine getirmesi lazım. Görevlerinden biri bu meclise başkanlıktır. Bu meclis sadece ayda 3 toplanır. Eğer siz 30 günde 3 gün burada 4-5 saat İzmir’in belediye meclisine başkanlık yapacak kadar vakit ayıramıyorsanız burada biz sorun vardır. Tunç Soyer alışkanlık yapmıştır. Pazartesi meclisi açıyorlar. Çarşamba ve Cuma burada yoklar” dedi.

ÖZUSLU: AK PARTİLİ BELEDİYELERİN YÖNETTİĞİ MECLİSLERE BAKIN
Meclisin kapanışı öncesi söz alan Başkan Vekili Mustafa Özulsu, iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtirken, 'demokrasi' konusunda da İzmir Büyükşehir Belediye Meclislerini diğer kıyasladı. Özuslu;

Burası İBB. Bizim görev aldığımız süreye baktığınızda söz hakkının bu kadar açık, çok net ve bütün süreçler içinde gündem maddelerinin açık ve net tartışıldığı bir meclis daha gösterirseniz bizim eksiğimiz var diyeceğiz. Bu başta Tunç Soyer'in iradesidir. Tunç Soyer demokrat bir insandır ve demokrasinin tecelli etmesi için samimiyet ile içtenlik ile bu iradesini ortaya koyan birisidir. Aynı şekilde, bende meclis Başkan Vekili olarak aynı hakka ve hukuka anlayışa sadakat göstermeye özen göstermeye dikkat ediyorum.  Sayın başkanımızın her mecliste burada olma zorunluluğu yok. AK Partili Belediyelerin yönettiği meclislere bakın. Ben bakıyorum. Böyle bir keyfiyet yok. Sizin paşa gönlünüz istiyor diye..  Her çarşamba Cuma gelmiyor demek doğru değil. Belki son birkaç mecliste böyle olmuş olabilir ancak bu doğru değil. Açık söyleyeyim ben Boztepe'ye ne diyeceğimi bilmiyorum. Ambulans meselesi diyor. Ambulans kendisi biliyorsa ne zamana alınmış Karşıyaka Belediyesine? Su alıyordu batıyordu ben önerdim!"

Başkan Vekili Özuslu'nun masaya vurarak konuşması üzerine konuşan AK Partili Özgür Hızal, "Elinizi masaya vurmayın" dedi.

Yeniden söze devam eden Özuslu, "Yaparım ben başkanım, çünkü yalan söyleniyor. Karşıyaka Meclis üyesi olarak ben önerdim sayın başkan. Burada çürüyor bari kamu yararına bir iş yapsın, bir ihtiyaç olduğunda başkanı da taşısın başkalarını da taşısın bir hizmet yapsın. Az da olsa kullanılıyor. Ne talimatı? Talimat gelmiş ihaleye girilmiş… Talimat gelmiş genel sekreter girmiş… Kim girecek başka? Ne var bunda? O kurumun alınması kötü mü oldu. Marina ile ilgili iddiaları önümüzdeki günlerde oranın teknik yapısı ile ilgili bir arkadaş eleştiri getirdi bunu konuşacağız. Marinaya ancak girip oturdum ben denizci değilim. Ancak elinizi vicdanınıza koyun. Sayın başkan İBB başkanı, halkın oyları ile seçilmiş velev ki hatalı bilgilendirilmiş olabilir. Sayın Cumhurbaşkanına o ifadeyi kullanıyor muyuz? Benim bazen ateşli söylemlerim oluyor ancak bu benim fıtratımdan geliyor yanlış anlamayın. Elimi kolumu çok kullanan biriyim yanlış anlamayın, sizleri rencide etmek için değil.  Ülke yeteri kadar gerin. Siyasetin dilini, hep birlikte bir seviyede tutmak mecburiyetindeyiz." 

 
İzmir açıklarında 34 kaçak göçmen kurtarıldı
 
Dere yatağına düşen otomobilin sürücüsü yaralandı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
17 Eylül 2021 Cuma 21:55

Katı atık bertaraf tesisi konusunda amaç üzüm yemek mi bağcıyı dövmek mi? Katı atık sorunu varken destek yerine köstek olmak, biz yerine karşıyız demek hem de yıllardır. Burada bir iyi niyet yok.

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Merhum Başbakan Menderes Aydın'da anıldı
Merhum Başbakan Adnan Menderes’in vefatının 60. yıl dönümünde Aydın Büyükşehir ...
Masal Evi sayesinde artık daha mutlular
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in hayata geçirdiği Masal ...
Torbalı’da meslek kursları açılıyor
800’ü aşkın sanayi kuruluşunun bulunduğu Torbalı’da hem işsizliği hem ...
 
Çeşme ve Alaçatı’da Kurtuluş coşkusu
Çeşme Belediyesi 15 Eylül Alaçatı ve 16 Eylül Çeşme’nin düşman işgalinden ...
Kavacık'ta Üzüm Festivali zamanı
Karabağlar Belediyesi'nin düzenlediği ve geçen yıl pandemi nedeniyle yapılamayan ...
Grand Plaza'da toplu sözleşme sevinci: Maaşlara yüzde 33 zam!
İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi Grand Plaza'da örgütlü bulunan Toleyis, ...
 
Menemen esnafı kahvaltıda buluştu
Bu yıl 13-19 Eylül tarihleri arasında 34.’sü kutlanan Ahilik Haftası dolayısıyla, ...
ASKİ'nin altyapı çalışmaları sürüyor
Aydın Büyükşehir Belediyesi, Nazilli’nin Yeşil Mahallesi’nde 1.6 Milyon ...
Narlıdere’de muhteşem gece
Türk Halk Müziği’ne damgasını vurmuş ünlü sanatçıların saz ile tanışma ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva