HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Haziran 2021 Cuma - 21:06

Büyükşehir'de gergin meclis: Gündem 'kasket' ve 'Ardahan' ziyareti

İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı olağan Meclisi'nin son oturumu tartışmalara neden oldu. AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe'nin kasket takıp İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i hedef alması ve Ardahan ziyaretini eleştirmesi sonrası CHP'li Meclis Üyeleri ve AK Parti sıraları arasında tartışmalar yaşandı.

Büyükşehir de gergin meclis: Gündem  kasket  ve  Ardahan  ziyareti

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı olağan Meclisi'nin 3'ncü oturumu gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen oturuma Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaoğlu başkanlığında Gaziantep'te düzenlenen 'Belediye başkanları çalıştayı'na katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yokluğunda Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı.

Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen oturuma çalıştayda olan CHP'li Belediye Başkanları katılmadı.

BİREYSEL SİLAHLANMAYA ORTAK KARŞI ÇIKMALIYIZ
Meclisin açılısında söz alarak dün HDP İzmir İl Binası'na gerçekleştirilen saldırıda Deniz Poyraz'ın hayatını kaybetmesine neden olan saldırı hakkında konuşan Başkan Vekili Mustafa Özuslu, "Menfur bir saldırıyla sarsıldı İzmir ve Türkiye. İzmir Büyükşehir Belediyesi çok büyük bir irade göstererek bütün parti grup başkanvekillilerimizin ortak iradesi ile ortak bir metin hazırladı. Bu kıymetli bir şey. İzmir Meclisi'nin gerçekten bu konudaki hassasiyetinin, bu konudaki yürekliliğini, bu konudaki kararlılığını ortaya koyduğu için ve demokrasiyi savunduğu için, şiddeti reddettiği için çok önemli bir metin. Buradan bütün grup başkanvekili arkadaşlarımıza ve meclis üyelerimize teşekkür ediyorum. Ben kişisel olarak da şiddetin siyasetin her alanından arındırılması, çıkarılması, şiddetin yerine barışın, sözün hakim olmasını düşünen birisiyim. Sözler söylenecek, eleştiriler yapılacak. En aykırı sözler bile mecliste söylenecek ancak sonunda millet iradesine saygı duyulacak. Bu bireysel silahlanmanın da, insanların silahlara bu kadar kolay ulaşabilmesinin de önlenebilmesi gerekir. Kendini öldürmeye karar vermiş, birini öldürmeye karar vermiş biri elbet bunu yapabilir ancak biz ülke olarak , partiler olarak silahlanmanın karşısında net bir şekilde durursak önemli bir caydırıcılığına da imza atmış oluruz. Demokrasimize yapılan alçakça saldırıyı lanetle kınıyorum. Sadece orada çalışan bir genç kardeşimizin kali için ifade edecek bir cümle bulamıyorum. Merhumeye Allahtan rahmet diliyorum. İzmirlilere başsağlığı diliyorum. Bunların tekrar etmemesi için hepimizin demokrasiye sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

SALDIRILARA HEP BİRLİKTE KARŞI ÇIKACAĞIZ
Özuslu'nun ardından söz alarak İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yer alan tüm partilerin grup başkanvekillerinin ortak hazırladığı kınama metnini okuyan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, "17 Haziran 2021'de HDP İzmir il binasına yapılan ve Deniz Poyrazın katledildiği saldırıyı kınıyoruz. Hayatını kaybeden Poyraz'A Allahtan rahmet diliyoruz. Hiç şüphesiz ki bu saldırı milletimizin birliğini hedef almıştır. Saldırı birlikte yaşama irademize yöneliktir. Olayın hemen ardından ülkemizin her köşesinden saldırıyı kınayan seslerin yükselmesi oldukça önemlidir. Ortak talep ve beklentimiz saldırının aydınlatılması, provokasyonun tüm yönleriyle ortaya çıkarması ve hak edenlerin gerekli cezayı almasıdır. Toplumumuzu alçakça saldırılara karşı korumak hepimizin toplumsal sorumluluğudur. İBB Meclis üyeleri olarak bu sorumluluğa tüm meclis üyeleri ile sahip çıkacağımızı buradan duyuruyorum" dedi.

ŞAPKA TAKMAKLA ÇİFTÇİ OLUNMUYOR
Gündem dışı konuşmalarda söz alarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in Ardahan gezisini eleştiren AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, "Pazartesi konuşmam gereken bir konu vardı, belediye başkanımızın programı olduğu için bu güne kaldı. Belediye başkanımız geçtiğimiz hafta Ardahan gezisi yaptı. Meclis kararı ile kardeş şehrimiz oldu. Gittiğimizde CHP Grup başkanvekilleri dışında hiçbir grup başkanvekilinin haberi yoktu. Bir il ve ilçenin kardeş şehir olmanın kuralları belediye meclisinden geçer. Oraya bir çıkarma yapılır CHP'li meclis üyeleri ve bazı şirketlerin genel müdürleri tarafından. Orada biz saman yollayacağız, oradan et gelecek diye bir proje ortaya koyuyorlar. Ben buradan Ardahanlı hemşerilerime sesleniyorum.  Ben Ardahan'ın öz ve öz hemşerisiyim. Değerli belediye başkanımız Seferihisar Belediye Başkanlığı yaptı. Oranın durumunu hepimiz biliyoruz. Ardahan'a gidince oraya büyük projeler yapacak ya… Vallahi billahi, İzmir'e yapılan 2 yılki borçlanmalara baktığımızda oradaki hemşerilerimize dikkatli olun elinizde avucunuzda ne varsa gider diyorum.  Kasket takmakla çifti köylü olunmuyor. Ya da bir kucak ot alarak rençber olunmuyor. Belediye başkanımızı rüyasında ne görüyorsa  sabah gelip onu söylüyor. Mahkemelere gittiğinde takım elbise giy, ceza indirimi olur diyorlar. Şapka takmakla çiftçi olunmuyor, buğday çuvalını taşımakla reçber olunmuyor.  Bir konuşma metni hazırlamıştım, ancak kendisi burada olmadığı için konuşmamı kısa tutacağım. Ardahan konusunda kendisini ayıplıyoruz. Ortak akıl diyorsunuz. Ortak akıl böyle olmaz. Burada yüzde 42'ye yakın muhalefetin aldığı oy var ancak bir grup başkan vekilinin haberi yok. Neden haberleri yok? Meclisten bu karar alınıyor. Kardeş şehirse haber verilecek. Bir yere yol yapılacaksa tamam ancak meclis kararı olması gereken yerlerde meclis kararını vermeli" ifadelerini kullandı.

ÜSLUBUNU KENDİSİNE YAKIŞTIRAMADIM
Boztepe'nin sözleri üzerine söz hakkı alarak açıklamalarda bulunan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, "Meclis üyeliği de hep böyle tahminler üzerinden gidiyorsa işimiz zor demektir. Türkiye'nin doğusu da batısıda bir. Sadece yoksulluk farkı var.  İnsanları ayrıştırmamak lazım.  İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde biz ayrıştırma yapamayız. İBB Başkanı yürütme görevini icra etmiştir. Bürokratlarından bazıları kendisine eşitlik etmiş ve Ardahan'ı ziyaret etmiştir. 4 milyon civarında yol yapımını gerçekleştirmiş ve itfaiye arasözü verilmiş. İBB ve Ardahan'ın kardeş şehir olması tüm kentlere örnek olması gereken bir şey. Türkiye'nin bütün şehirlerinin kucaklaşması lazım. Bu konunun bağıra çağıra eleştiri şeklini aşan bir üslupla konuşma yapmasını yakıştıramadım kendisine" dedi.

BELALTI ELEŞTİRİLERİ DOĞRU BULMUYORUM
Kökkılınç'ın ardından söz alan CHP'li Meclis Üyesi Ozan Parlar ise, "Ben Hüsnü Bey'in denetimli bir meclis üyesi olduğunu zannediyordum. Meclis karar alır, karar aldıktan sonra meclis başkanı yürütmeyi yapar. Süreç geçtikten sonra bizi neden götürmedi diye söylemek doğru değildir. Biz de bilmiyorduk Ardahan'a gidileceğini. Bilseydik biz de öneride bulunabilirdik.  Köstek olmak değil destek olmak lazım. Doğuda imkanı kısıtlı olan yerel yönetimlerimiz vardı. Onlara destek olmak İzmir gibi bir kentten yapılması çok daha güzeldir. Keşke imkanlarımız olsa daha fazla destek olabilsek. Siyasi parti ayrımı yapmadan bu belediye bağışlarda bulundu destekler yaptı. Burada olmayan birinin belden aşağı eleştirilmesini doğru bulmuyorum" diye konuştu.

POLEMİK YARATMAYA ÇALIŞMANIN BİR FAYDASI YOK
CHP sıralarından söz alan Murat Aydın ise, 5 yıllık planlara dikkat çekti. Aydın, "Kimse kravat taktı diye mahkeme indirim yapmıyor. Kimse kasket taktı diye de çiftçi olmuyor. Büyükşehir Belediye Başkanımızın tarım ile ilgili yaptıkları ortadadır. Başkanımız yürüyüşünü gece rüyasında gördüğü için yapmıyor, 5 yıllık planlar çerçevesinde yapıyor. Saatlerce tartıştığımız stratejik planı, faaliyet raporunu yok sayıp belediye başkanını eleştirmenin hakkı yoktur. Tarımsal kalkınmaya gösterdiği katkıyı başkanımız yıllardır ortaya koyuyor. Seferihisar belediye başkanlığı ile ilgili eleştirileri o döneme dönük yapsınlar. Lafın arasına laf koyarak polemik yaratmaya çalışmanın bir faydası yok. CHP ideolojik olarak dayandığı sosyal demokratik anlayışta kimsenin eline İncil verip toprağını almaz" dedi.

ORTAK AKLI BURADA GÖSTERİLSİN DİYORUZ
Eleştiriler üzerine söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise, "Bir kentin belediye başkanı var ve o İstanbul'da bir toplantı yapıyor ve ortak akıl söyleminde bulunuyor. Hüsnü Bey de belediye meclisi ile aldığımızı bir karar var ve kardeş şehirlere giderken siz söyleminizde ortak akıl diyorsanız gelin ilk önce bu söylemi mecliste yapın. Yani grup başkanvekillerine bilgi verin ya da davet edin. CHP'deki değerli arkadaşlarımız bir şeyi ıskalıyorlar; Cumhur ittifakı olarak ortaya koyduğumuz ortak iradeleri kaçırıyorlar. Biz ortak akıl iradesini bu mecliste görelim diye eleştiriyoruz. Bu tür seyahatlerin meclis faaliyetine dönüşmemesini eleştirdi Hüsnü Bey. Bize ayrım kavramı oturmaz. Biz yıllarca başörtüsü için mücadele ettik. Bize bu yaklaşım ile gelmeyi ben kınıyorum. Biz öyle yaklaşsaydık, Ozan Bey'in söylemi üzerinden arkadaşları fakir olarak mı görüyorsunuz derdik. Bizce bu söylemler siyaset diline çok yakışmadı. Geçen mecliste Özgür beyin tanımından sonra Murat bey sükunetli meclis diye tanım yaptı ancak eve gidince düşündüm bu hangi meclis diye. Biz ne zaman eleştiri yapsak CHP tarafından sözümüz kesiliyor. Bizim eleştirdiğimiz konular özdesinde lütfen cevap verin. Sayın Tunç Soyer tarımı planlıyor ancak tarımsal kalkınmanın başına sosyolog atıyor. Bunu eleştirmeyecek miyiz? Bu eleştiriyi getirdiğimizde bunun karşılığında cevap verin diyoruz. Bu kentte trafik sorunu yaşıyoruz ve sayın başkan 2 yıl önce 3 cemre yaptı. Ancak 1'nci cemre kayboldu. İlk yüz günde 3 tane battı çıktı yapacağım ve trafik sorununu çözecek demişti. Başkan 2'nci cemresinde Mürselpaşa caddesinde 4'ncü şeridi yapacağım demişti. En son da dendi ki suçlu İzmirli çünkü araçlarını doğru kullanmayı bilmiyor. Siz çıkıyorsunuz seçmeninizin karşısına bir bildiri yayınlıyorsunuz ve neyi ne zaman yapacağını açıklıyorsunuz. Biz 2 yıl içinde neyi gördük? Sayın Soyer'in 2 yıl önce açıkladığı vaatlerden vazgeçtiğini gördük. Sahneye çıkarak Show yaptığınız cemreleri arkadaşlarınız size versin ve ne yaptığını görün. Başkan 'bir günlüğüne Tunç Soyer olsanız ne yapardınız' diye paylaşım yapmış. Sizden rica ediyoruz girin yorumları okuyun. Biz trafik sorunları nasıl çözülecek diye çözümler getiriyoruz siz İzmirlileri suçluyorsunuz. AK Parti olarak bizim tek derdimiz İzmir'in kronikleşmiş sorunlarının  el birliği ile çözelim diyoruz. Bizim duruşumuz burada. Biz başkanımızın 3 cemrede ortaya koyduklarının vücut bulmasını istiyoruz. Bu konuda da yaptığımız eleştirilere de bu konuda yanıt verin" dedi.

GENELDE YAPILAN YERELİ ETKİLİYOR
Yıldız'ın ardından söz alarak eleştirilere yanıt veren CHP Meclis Üyesi Bülent Sözüpek, "Hüsnü beyin söylediklerinden meclisin bir şey anlamadığımızı düşünerek bir açıklama getirdi, bunun için Hakan beye teşekkür ederim. Soyer'in İzmir'de yaptıkları belli. Tarım daire başkanımızın sosyolog olduğunu eleştirisi geliyor, ancak önergelere baktığımızda hep tarım daire başkanımızdan önergeler geliyor bu doğru bir atama olduğunu gösteriyor. Bir lafı söylerken haksız yere eleştirinin olduğunu anlamak gerekiyor. Tunç Başkanının söylemi belli geçtiğimiz günlerde CittaSlow tanıtımı oldu. Bizim yaptıklarımızı onlar hayal bile edemezler. Ulaşım alanında yapılanlar belli. Tarım politikalarında yapılanları görmezden gelmek… Üç maymun bile bunu yapamaz. Burada konuşana arkadaşlarımız görüyor duyuyor ama bilmiyor. Bu kente yapılan haksızlık. Ben çiftçi çocuğuyum. Sulama ile ilgili bir çalışma yapılıyor İzmir'de. Arkadaşlar hiç katkı koymadan geliyor bunu eleştiriyor. Başakları eline aldığında Tunç başkan çocuklarımızın ve buradaki arkadaşlarımızın çocuklarının geleceğini de düşünüyorum. Bizim gerçeklerimizi hayal dahil edemiyorsunuz. Genel siyaset olmadan yerel siyaset olmaz. Yukarıda yapılan her şey bizim meclisimizi de etkiliyor" diye konuştu.

BEN SADECE GRUP BAŞKANVEKİLLERİNİN HABERİ OLSUN DEDİM
Açıklamaları üzerinden yöneltilen eleştirilere yanıt veren AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, "Ben yaptığımız konuşmada 10 sayfalık açıklamadan 3-5 cümle seçtim. Ben Erzurum kökenliyim. Başkanımız diyor ki oraların kavurması güzel. Evet güzel çünkü oradaki hayvanlar otlayarak besleniyor. Buradan yollanacak samanla aynı eti bulmak mümkün değil. Oradaki saman ile buradaki saman arasında dünya kadar fark var. Sayın belediye başkanımız tarım bakanımı, Cumhurbaşkanı mı? O bölgedekilere 'sizin bana ihtiyacınız var diyor. İzmir'in mahalleleri var ve sıkıntılar yaşanıyor. Siz sosyolog birini tarım daire başkanı yaparsanız olmaz. Beni söylediğimde ayrımcılık hangisinde var? Dedim ki Meclise bilgi verin. Ben belediye yasasını en iyi bilenlerden biriyim. Kardeş şehir ayrı, belediye başkanının yapacağı icraatlar farklı. Kardeş şehirlerde yapılacak her şey  bu meclisten geçmeli.  Ben sadece buradaki grup başkanvekillerinin haberi olsun dedim. Bizi neden götürmediniz demedim. Biz sadece grup başkanvekillerine sormanızı isterim dedim. Ben sizin canınızı sıkmaya, acıtmaya devam edeceğim" dedi.

ELEŞTİRİLERİ CHP HAKETMİYOR
Yeniden söz alan CHP'li Meclis Üyesi Murat Aydın ise, "CHP grubu ve CHP'nin yönettiği her belediye muhalefetin canını sıkmasını ve yakmasını sorun etmez. Benim bu mecliste söz aldığım konuşmaların neredeyse tamamı AK Parti grubu tarafından kesildi. Siz dahil, Tunç Başkan dahil bir şey konuşurken, kürsüye yürümek, meclis salonunu terk etmek gibi hareketleri yapan da biz olmadık. Böyle olunca bu eleştiriler demek ki CHP hak etmiyor. Biz bir şey eleştirdik, buna cevap verin diyor. Ardahan gezisine yapılan eleştiriye Seferihisar'dan, tarım politikalarına kadar yaydı.  İstediği konuya değinebilir yeter ki karga metaforları yapılarak üslup düşürülmesin" diye konuştu.

GERÇEKTEN CENNET BİR ÜLKEDE YAŞIYORUZ
MHP adına söz alan Grup Başkanvekili Selahattin Şahin ise,  "Ardahan'a gidiş… Art niyetli söylendiğini düşünmüyorum ancak Ardahan fakir bir kent gibi algılanması da doğru değil. Bizim ülkemizde her bölgemizin ayrı bir güzelliği var. İnsanlarımız da misafirperver, hoşgörülü. Ülkemiz genel olarak baktığımızda birbirinin tamamlayan bir yapı. Cennet deniliyor ya, gerçekten cennet gibi bir ülkede yaşıyoruz" diye konuştu.

ÖNCE İZMİR'E BAKILSIN
Söz alarak yöneltilen eleştirilere yanıt veren AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal "Grubumuz ile ilgili grubumuzun söylemi ile ilgili eleştiriler ortaya koydu. AK Parti ve Cumhur ittifakı grubu kimseden üslup ve tarz dersi alacak değil. Biz üslubumuzu biliriz. Burada dönem dönem hepimizin yükseldiği zamanlar oldu. Ayağa kalkarak söz almadan konuşarak olduğumuz ancak aynı mecliste grubu atarım diye meclis başkanı da olmuştur, demokrasi birilerine fazla geliyor diyen meclis başkanı da olmuştur. Bütün bunlar olabilecek, eleştirebilecek ancak AK Parti kimseden üslup dersi almaz. Bülent bey elbet genel siyasete girebilir. Bizim çekindiğimiz hiçbir usul yok. Biz her konuda cevap veririz, eleştiri yaparız. Eleştirdiği bakanlar, bakan yardımcılarının mensubu olduğu hükümet,  yakın bir zamanda dünyada eşi benzeri çok az olan muazzam bir esere imza attı ve 221 kilometrelik kanal yaptı. 400 bin kişiye istihdam sağladı. Eleştirdiğiniz bakana ve bakan yardımcılarının mensubu olduğu hükümet yaptı. Söylem ve eylem birliği tam da bu. Biz burada elbette ki eleştirilerimiz yapacağız. Hüsnü bey konuşmalarının içinde bir takım eleştiriler getirdi. Ardahan'a elbette ki sayın başkan gidebilir. Elbette ki gittiği şehirlerde köylerde İBB ya da Seferihisar Belediye başkanlığı tecrübelerini de aktarabilir bunda sıkıntı yok. Biz kardeş şehri kararı aldık ve siyasetin üstü olarak düşünülmüş ve bütün gruplara bilgi verilebilir diye düşündük. Biz oraya gittik, CHP programlarını katıldık, CHP Örgütü bizi karşıladı da diyebilirsiniz. Ben 2019 yılı faaliyet raporunu eleştirirken bu şehirde çıkıp Sayın Soyer çıkıp tarım ve hayvancılık konusunda büyük büyük laflar edip, Ardahan'dan et aldığında ben eleştiririm. Çünkü bu şehrin Kiraz'ı Beydağı Ödemiş'i var, Tire'si, Bergama'sı var. O zaman eylem ve söylem birliği oturmamış oluyor" dedi.

Sözlerine CittaSlow eleştirileri ile devam eden Hızal, "Son zamanların en meşhur söylemleri. İzmir'in bir zafer kazanmış edası ile ulusal medyada ortaya koyduğu bir söylem var. Yavaş şehir…  Bu ifadenin ne amaç taşıdığını biliyorsunuz. CittaSlow hareketinin kuruluş amacı kentlerin kendi kimliklerine sahip çıkarak kentlerin birbirine benzemesinin önüne geçilmelidir.  Bundan gurur duyacaksınız, sonra Ardahan'dan et alacaksınız. Yok böyle bir şey. Gidip Ödemiş'ten et alacaksınız, orada et entegre tesisi kuracaksınız. O yüzden söylem eylem birliği şart.  Rüyasında görür sabah kalkar söylem gerçekleştirir dedik. Bunlar bir tabir. Ancak  sonucu olmayan vaatler sonucu olmayan söylemler. Bu şehirde seyyar makam aracını ne kadar zamandır görmüyoruz? Pandemi diyeceksiniz ancak koltuklara tek tek oturulabilir. Bu şehirde Soyer tarafından lanse edilen Seyyar Makam Aracı nerede ? Sayın başkan tarafından İzmir'de bir markalaşma adına bir peynir söylendi. İzmir Mozerallesı… 1 yıl önce… Nerede ? Yok! Mandalardan süt gelmedi galiba.  Elbette ki yavaş şehir meselesi İzmir'e katkı koyacaksa biz de destekleriz ancak amaçların neler olduğunu görüyoruz. Bunlara ulaşmamız gerekiyor.  İzmir herhalde yavaş şehir meselesinde metropol olarak ilk aday. Kriterleri de İzmir belirleyecek. İzmir'de trafik çok yavaş, trafiğe çözüm araçlar trafiğe çıkmasın. İzmir'de turizm inanılmaz yavaş, İzmir ölçeğinden çok daha küçük şehirlere 5-6 milyon turist gelirken İzmir'e gelen turist sayısı 1 milyon. Çevre destek İzmir'de koku sorunu var. Bu da bir kriter olarak yazılabilir. Sizlerin trol dediğiniz ancak gerçekler olan bir paylaşım yapıldı. Mavi olması gereken deniz Mavişehir'de kapkara. Körfez kendi kendine temizlenecek dendi ancak körfez kapkara. Bütün bunları topladığınızda İzmir'de son 2 yıldır sadece hamaset yapıldı. Sadece hayal satıldı 2 yılda. İzmirlilerin sorunlarını ortadan kaldırmak adına hiçbir adım atılmadı. Yumuşatarak bile yeterli adım atılmadı diyelim. 100 kilometre yapılması gereken yağmur hattını 30 kilometre yaptınız, 70 kilometre açık var. Şunu mu diyorsunuz, İzmirliler kenti terk etsin, şehir kendini toparlasın sonra geri gelinsin… Bunu mu diyorsunuz? Siyasetçiler sorunu çözecek kişilerdir. Ancak bakıldığında İzmir'de sorunlar çözülmüyor üst üste yükleniyor. Bizler kaç aydır göçebe gibi geziyoruz. Binamıza ne oldu bilmiyoruz. Yıkılacak mı , güçlendirilecek mi bilmiyoruz. 10 milyon bütçesi olan büyükşehir belediyesi fuarda hizmetleri yürütüyor.  Bize kalkıp denilecek ki bize ait salonda Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kullanılıyor. Oraya taşımak ne olacak. İzmir son 25 yıllık süreçte özellikle son 2 yılda tarihsel kimliğini yerel yönetimler nedeniyle kaybediyor. Reklam kokan ifadeler ile o kimlik kazanılmaz" dedi.

Hızal'ın ardından söz alarak eleştirilere yanıt veren CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ise, "Hüsnü bey ikinci konuşmasında ilk konuşmasında yapılan yanlışları düzeltti. Bunun için kendisine teşekkür ediyoruz. Tunç Başkan ile ilgili, kasket takmakla çiftçi olunmaz, Seferihisar battı gibi söylemler ağır sözler. Çiftçi kasketi güneş altında çalıştığı için takar. Belediye başkanımızı pandemi sürecinde güney kuzey demeden bütün ilçeleri geziyor ve sahada çalışıyor. Kasket takılmasının neden tuhaf hale getirildiğini anlamış değilim. Alay edilecek bir durum değildir. Ardahan ile ilgili çalışmada Ardahan'ı fakir olarak tanımladı Hakan Bey. Fakirlik utanılacak bir şey değil. Dolayısıyla insanları ülkemizde fakir bırakan yönetimlerin utanması gerekiyor. Ben AK Parti grubundan gelen bir takıştırma olduğu için bunu ifade ediyorum. Arkadaşlarımız Ardahan ile İzmir'i kaynakları açısından  değerlendirdiler. Bizim ülkemizin en zengin yerleri doğu ve güneydoğu Anadolu. Biz bu bölgelerimizden her zaman besleniyoruz. İzmir'de aslında küçük bir Türkiye. Ardahan'a yapılan seyahatlerden eleştirel dile getirildi. Yurtdışına gidilen seyahatlerde meclis üyelerimizden temsilciler katılıyorlar. İzmir'in ilk kardeş şehri sanırım Ardahan, keşe Hüsnü bey ilk konuşmasında bu talebini kötü bir dille dile getirmeseydi belki bu tartışmalar olmayacaktı. Bende eminim belediye başkanımız bundan sonraki seyahatlerinde  diğer meclis üyelerimize de davet yapılacaktır. Gittiğiniz yerlerde eğer partiliyseniz, resmi ziyaretler yaptıktan sonra parti teşkilatlarını ziyaret etmekte hiçbir sorun yok. AK Parti üyelerimiz ile gidilseydi onlarda kendi teşkilatlarını eminim ki ziyaret edilecektir. Belediye başkanımızın trafik ile ilgili yaptığı açıklamalarda İzmirliyi suçlu bulduğu iddiaları geldi. Buna ben demogaji diyorum. Ben yakın zamanda İBB'den bilgi almıştım trafik ile ilgili. İzmirlilere başkanımız çağrıda bulunmuştu. İzmir 4,5 milyonluk bir kent. Bugün trafikte olan araç sayısı 1,5 milyon. Yurtdışına gittiğinizde  kişiler kent merkezinde kendi araçları ile hareket etmiyor. Bizim halkımızda buna uygun hareket etmiyor. Zaten herkes kendi araçları ile yola çıkarsa zaten trafiğe ilk önce biz neden olmuş oluyoruz. Tramvay, metro ve vapur hatlarımız var. İzmir halkı toplu ulaşımı kullanırsa trafik azalmış olacak ve çevreye trafikten verilen zarar da azalmış olacak. İBB'nin yaptığı çalışmalara yakın zamanda trafiği yüzde 70-80 azaltacak seviyede. İBB trafik ile ilgili yapması gereken her eşeyi yapıyor. Nedense trafik sadece İBB sorumluğunda gösteriliyor. UKAME'de İzmir Valiliğinin temsilciliği var ve İzmir Büyükşehir temsilcileri ile diğer tüm temsilciler birlikte çalışılıyor. İzmir'in ilçeleri varken neden Ardahan'A bu çalışmalar yapılıyor dendi. Merkezi idarenin de , AK Parti hükümetinin de  bütün belediyelerin kardeş kent belirlemesi gerektiğinin belirttiği bir madde. İBB en fazla yatırımı Kiraz'a, Bergama'ya yapıyor. CHP'li olmayan ilçelere yapılıyor. İBB başkanımızın rozetini çıkartmış ve tüm belediyeler eşit hizmet etmektedir" diye konuştu.

BU MECLİSTE ÇOK METAFOR KULLANILDI
Mecliste son olarak söz alarak açıklamalarda bulunan Başkan Vekili Mustafa Özuslu ise, "9 Nisan'dan bu yana bütün tutanaklar burada. Girip bakar isteyen. Ne kadar demokrat , düzgün doğru bir meclis ilerliyor görürler. Kayıtlar orada isteyen bakabilir. Güzel bir meclis oldu. Biz İzmir meselelerini çok konuşuyoruz, iyi yapıyoruz, doğru da yapıyoruz. Bu mecliste çok metafor kullanıldı. Bizde metafor kullanacağız tabii ki. Deveye demişler boynun eğri, o da demişti neren doğru. Keşke bizle Şenkaya'ya gelebilseydi Boztepe, güzel bir memleket, ama o Şenkayalının ona soracağı hesaba hazır olsun.  Esas sanayisi orman ürünleri. Neden 20 yıldır Şenkaya'yı yöneten arkadaşlar orada orman ürünlerini sanayicilere peşkeş çekenlere karşı çıkmadı. Ben gittim orada kendim gördüm. AK Partili ve MHP'li arkadaşlar bana soruyor hesabı. Evin camdan da komşuna taş atmayacaksın. Bu ülke tam 20 yıldır tarihi kimliğin kaybederek yaşıyor. Çarşamba günü burada  Hızal ve Buca Meclis üyesi arkadaşımız İZBETON ile ilgili eleştiriler getirdi bende diğer gün video paylaştım. Patladı video. Çünkü orada gerçekler var.  Eğer biz her mecliste CHP olarak belediyemizin yaptığı hizmetleri yolları, tarım politikalarını anlatacak isek, o zaman sabaha kadar devam eder. Yaptığımız icraatlar yarım saate bir saate sığacak icraatlar değil. Muhalefet eleştirecek tabi. Ardahan'dan et aldıysak iyi yapmışsız.  Ardahan ve Kars… Doğal bir mera. İşgal yıllarındaki nüfustan daha az bir nüfus var orada" ifadelerini kullandı.

İZMİR GENELİNDE SEYYARLAR KAYIT ALTINA ALINACAK
Türkiye'de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından seyyar satıcıların kayıt altına alınması planlanan ilgili madde kaydı meclis üyelerine sunuldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı ve Zabıta Dairesi Başkanlığınca birlikte yürütülmesi planlanan “Geçici Süreli İzinlendirilen Seyyar Satış Faaliyetlerinin Düzenlenmesine ilişkin Yönetmelik Taslağı” meclis üyelerinin onayına sunuldu. Maddeyi görüşen Meclis üyeleri, ilgili maddeyi oy birliği ile Hukuk Komisyonu'na sevk etme kararı aldı.

Daha önceden pilot bölge olarak seçilen Bayraklı ilçesinde uygulanan seyyar satıcıların kayıt altına alınması yöntemi, ilgili maddenin kabul edilmesi halinde tüm İzmir'de uygulanmaya başlanacak.

BEŞTEPELER PLANLARI MECLİS GÜNDEMİNDE
Büyükşehri Belediyesinde ayrıca Konak ilçesi sınırları içerisinde devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında da kritik bir madde yer aldı. Konak Belediyesi tarafından hayata geçirilen Gültepe Kentsel Dönüşümü'nün ardından startı verilen Beştepeler Kentsel Dönüşüm çalışmaları için Dayıemir, Dolaplıkuyu, İmariye, Selçuk, Aziziye, Tınaztepe, Duatepe, Kocatepe, Çimentepe, 1. Kadriye, 2. Kadriye, Hasan Özdemir, 19 Mayıs ve Zafertepe, Mahallelerini kapsayan Beştepeler Bölgesi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu önerisi meclis gündemine getirildi.

Meclis üyelerine sunulan ilgili  gündem maddesi Meclis üyelerini oy birliği ile İmar Komisyonu'na sevk edildi.

ATIKSU ARITMA TESSİSİ İÇİN PLANLAR KABUL EDİLDİ
İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünün talebi doğrultusunda, Urla ilçesi, Bademler'de Belediye Hizmet Alanlarının bütünleştirilerek imar adasının Belediye Hizmet Alanı (Atıksu Arıtma Tesisi) olarak belirlenmesine yönelik hazırlanan, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişiklik önerisi de meclis gündemine getirildi. Görüşülen ilgili madde Meclis üyelerinin oy birliği ile İmar ve Çevre Komiyonu'na sevk edildi.

KEMERALTINA YEŞİL ALAN İÇİN ONAY ÇIKTI
Tarihi Kemeraltı Çarşısı sınırları içerisinde vatandaşların dinleneceği ve nefes alacağı yeşil alanların pek bulunmaması nedeniyle düğmeye basan İzmir Büyükşehir Belediyesi,  "Salepçioğlu Parkı Düzenleme Projesi" kapsamında kalan Ahmetağa Mahallesi'ndeki Salepçioğlu Vakıf Çarşısını kamulaştırma kararı için İmar ve Bayındırlık Komisyonu kararını verdi. Komisyonardan oy birliği ile gelen ilgili gündem maddesi, Meclis üyelerinin de oyları sonrası kabul edildi.

 
Rusya, Türkiye'ye uçuşları yeniden başlatıyor
 
Kadın Milli Takım Bosna Hersek'e yenildi
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
19 Haziran 2021 Cumartesi 10:55

Yine hüsnüğ yine tiyatro

Yorumu oyla      4      4  
Boş işlerde bugün. 19 Haziran 2021 Cumartesi 01:08

bu şehir bunlara kaldıysa vah ki vah! hep boş tartışmalar.

Yorumu oyla      4      3  
Vatandaş 18 Haziran 2021 Cuma 23:25

CHP tarım politikaları bölümüne yüksek ziraat mühendisi bayan dururken sayın SOYER 'ın eşinin yardımcısı ziraat mühendisi olmayan biri atanmadı mı? Başka söze gerek yok,sosyal medya üzerinde icraatlar çok başarılı ama alanda bir şey yok,Izmır'de en çok takip edilen site Devlet meteoroloji genel müdürlüğü hava tahmin bölümü çünkü yağmuru ne zaman yağacak ne kadar yağacak bunları izliyor çünkü evini işyerini su basıyor önlemini almak zorunda kimi kasket takıyor kimi makam aracı diye bisiklet binmek,göstermelik bakla börülce ziraat gibi söylemleri bir hayli çok ama ne ürün ne de mahsülü hiç bir şey yok aynı zamanda 26 günde bir genel merkezde genel başkan ile boy boy resimler çektirip basına servis etmek,halk herşeyin farkında tek farkında olmayan genel merkez...

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karabağlar’da 39 zabıta memuru yemin etti
Karabağlar Belediyesi’nde asıl memurluğa atanmaya hak kazanan 39 zabıta ...
Çiğli’de vatandaşlar sandığa gidiyor
Çiğli Belediyesi tarafından, vatandaşların talep, şikayet ve önerilerini ...
Karşıyaka Belediyesi’nden kadın üreticilere destek
Karşıyaka Belediyesi bünyesinde hizmet veren kafelerde,Karşıyaka Kadın ...
 
Nar Çiçekleri’nde mezuniyet çoşkusu
Narlıdere Belediyesi Nar Çiçekleri Anaokulu’nda mezuniyet coşkusu yaşandı. ...
Selçuk’ta kuraklığa karşı anlamlı buluşma
Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde 17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele ...
ASKİ Aydınlı çiftçilerin yardımına koşuyor
Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ASKİ) Aydınlı üreticilerin ...
 
Buca Belediyesi'nden konteyner temizliği
Buca Belediyesi, yaz aylarının artan sıcaklığıyla birlikte çöp konteynerlerinin ...
Güzelbahçe Belediyesi araç filosunu güçlendiriyor
Güzelbahçe Belediyesihalka daha iyi hizmet vermek için araç filosunu büyütüyor. ...
Karşıyaka’dan Türkiye’ye örnek iş birliği
Avrupa Birliği’nden destek alan Sürdürülebilir Diyalog (Continued Dialogue, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva