HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
30 Kasım 2022 Çarşamba - 23:37

Büyükşehir’de 7,5 saatlik maraton... 26 milyarlık dev bütçeye onay!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 25 milyar 900 bin TL'lik bütçe görüşmeleri uzun tartışmalar ile gerçekleştirildi. AK Parti ve MHP'li meclis üyelerinin ret, CHP ve İYİ Parti'li üyelerin kabul oyu ile oy çokluğuyla kabul edildi.

Büyükşehir’de 7,5 saatlik maraton... 26 milyarlık dev bütçeye onay!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı olağan meclisinin 8’nci oturumu gerçekleştirildi. Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen oturuma İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlık yaptı.

- BAŞKAN SOYER: İZMİR DÜŞMAN TOPRAĞI DEĞİLDİR

Yaklaşık 7,5 saat süren oturumun gündeminde ise Büyükşehir’in 2023 yılı bütçe görüşmeleri yer aldı. Görüşmeler sırasında AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi sık sık karşı karşıya geldi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 yılı bütçesinde gider tahmini olarak 25 milyar 900 bin TL olarak belirlenirken, 2023 yılı gelir bütçesinin ise 21 milyar 923 milyon TL olarak kabul edildi. Bütçede gelir ve gider arasında oluşan 4 milyarlık fark için de borçlanmaya gidilmesi bekleniyor..       

SÖZÜPEK: KARAYOLU ALT VE ÜST GEÇİTLERİ İÇİN 70 MİLYON AYRILDI
İzmir büyükşehir Belediyesi’nin 2023 yılı bütçesi hakkında konuşan Sözüpek, “Altyapı stratejik alanına 2023 yılı bütçemizden 4 milyar 766 milyon 575 bin TL bütçe ayırdık. Bunun toplam bütçeye oranı yüzde 27.24’tür. 30 ilçede sürdürdüğümüz yatırımlarda; 2019 yılında 1 milyon 364 bin 835 ton, 2020 yılında 1 milyon 674 bin 665 ton, 2021 yılında 954 bin 401 ton, 2022 yılında 583 bin 825 ton olmak üzere toplamda 4 milyon 577 bin 726 ton sıcak asfalt serim çalışması yapılmıştır. Önümüzdeki yıl için 1,5 milyon ton asfalt uygulaması, 1 milyon 900 bin metrekare arazi yolu kaplaması planlanmıştır. Bu çalışmalar için 2023 yılına 1 milyar 800 milyon TL bütçe ayırdık. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca ile Bornova arasında açılacak "İzmir'in en uzun karayolu tüneli" ile otogar bağlantısını sağlayacak viyadüklerin yapımını tamamlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Buca Onat Caddesi ile şehirlerarası otobüs terminali ve çevre yolu arasında kesintisiz trafik akışını sağlayacak proje uzunluğu 7 km'dir.  2.5 km derin tünel imalatı olarak projelendirilmiş olup, ikmal ihalesi yapılmış Nisan 2022’de sözleşme imzalanmış ve 21 Nisan 2022 tarihinde yer teslimi yapılarak imalatlara başlanılmıştır. Çift tüp yaklaşık 5 km olan tünelin 850 metrelik kısmı açılmıştır. Çalışmalar Buca ve Bornova tarafından çift taraflı devam etmektedir. Viyadük imalatları tamamlanmış, asfalt ve aydınlatma çalışmalarına devam edilecek ve viyadüğün 2022 yılı içerisinde açılması planlanmaktadır.  2023 yılında Karayolu alt ve üst geçitleri için 70 milyon, yaya alt ve üst geçitleri için 30 milyon TL bütçe ayrılmış durumdadır” dedi.

BÜYÜKŞEHİR’İN BÜTÇESİNDEN YAKLAŞIK 34 MİLYON LİRA KAYNAK AYRILMIŞTIR
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kenti dirençli kılmak için sürdürdüğü çalışmaları aktaran Sözüpek, “Deprem riski açısından değerlendirmek üzere kentteki mevcut yapı stoku envanterini çıkarmak için İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile protokol imzalanmıştır. Depremden en çok etkilenen Bayraklı’da başlatılan çalışmayla 33 bin 100 konutla ilgili çalışma tamamlanmış 19 Eylül 2022’de ise çalışmaların Bornova’da 61 bin 673 yapıda devam etmesi için ikinci protokol imzalanmıştır. Son iki yılda yapıya yönelik bilimsel çalışmalar için Büyükşehir’in bütçesinden yaklaşık 34 milyon lira kaynak ayrılmıştır. Kentlilerin yaşadıkları binalar hakkında en kapsamlı bilgiye erişimini sağlayan bina kimlik belgesi sistemi geliştirilmiş böylelikle belediyeye resmi başvuru yapmaksızın binayla ilgili ruhsat, mimari proje, toplanma alanı ve benzeri bilgilere doğrudan erişim sağlanmıştır. Yapı envanteri çalışmaları ve bina kimlik belgesi sistemi Bayraklı ve Bornova’nın ardından İzmir’in tamamındaki 869 bin 217 yapıya yaygınlaştırılacaktır. Zemin çalışmalarıyla eşzamanlı yürütülen yapı envanteriyle binaların önceliklendirilmesi ve bölgesel dağılımlarının analiz edilerek İzmir’in dönüşümüne bilimsel yol haritası çizilmesi hedeflenmektedir” diye konuştu.

ZEMİN İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI DEVAM EDEN ETAP KAPSAMINDA…
Sürdürülen kentsel dönüşüm, kamulaştırma ve planlama faaliyetleri hakkında da bilgi veren Sözüpek, “2022 yılının ilk 9 ayında, 20 bin 204 metrekare alanda kamulaştırma yaptık. 2023 yılında 40 bin metrekarelik alanın daha kamulaştırılması planlanmaktadır. Kentsel dönüşüm alanlarında uzlaşma ve yerinde dönüşüm esası ile yürütülen çalışmalarda; Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı; Ege Mahallesinde 1. Etap için Belediye Encümeni tarafından yapılan ihale neticesinde yüklenici firma ile sözleşme imzalanarak inşaat yapım süreci başlatılmıştır. Zemin iyileştirme çalışmaları devam eden etap kapsamında 674 bağımsız birimin inşaatı yapılacaktır.

ETAP KAPSAMINDA YAKLAŞIK 300 BAĞIMSIZ BİRİMİN İNŞAATI YAPILACAK
“Gaziemir Aktepe- Emrez Mahalleleri Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı; Aktepe - Emrez kentsel dönüşüm alanında 1. Etap inşaatların yapımı için Belediyemiz iştirak şirketi İzbeton ile Protokol imzalanmıştır. 1. Etap kapsamında 290 bağımsız birimin yapımı devam etmektedir. Aktepe- Emrez kentsel dönüşüm alanında 2. Etap için Belediye Encümeni tarafından yapılan ihale neticesinde yüklenici firma ile sözleşme imzalanarak inşaat yapım süreci başlatılmıştır. Etap kapsamında yaklaşık 300 bağımsız birimin inşaatı yapılacaktır.”

1. ETAP ADA DIŞI ALTYAPI İMALATLARI TAMAMLANMIŞTIR
“Uzundere Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı; Uzundere’de 3. Etap kapsamında 1422 bağımsız birimin yapımı için Belediyemiz iştirak şirketi İzbeton ile protokol imzalanmıştır. İhale konusu alan içindeki hak sahiplerinin tahliye edilmesi çalışmaları tamamlanmıştır. Hak sahiplerinin tercihlerine göre Uzundere toplu konutlarında geçici ikamet etmeleri imkânı sağlanmış veya kira yardımı ödemeleri başlatılmıştır. Uzundere 4. Etap kapsamında 1300 bağımsız birimin yapımı ihale aşamasına getirilmiştir. Uzundere kentsel dönüşüm alanında içinde kreş, etüt merkezi, kütüphane bulunan BHA inşaatı devam etmektedir. Uzundere kentsel dönüşüm alanında 4734 sayılı kanun kapsamında yapılan ihale neticesinde, 1. Etap ada dışı altyapı imalatları tamamlanmıştır.”

KENTSEL TASARIM VE MİMARİ AVAN PROJELER TAMAMLANMIŞTIR
“Çiğli Güzeltepe Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı; Yaklaşık 1200 kişinin ikamet ettiği alanda; Hâlihazır durum tespiti, ilgili yasa ve mevzuata göre hak sahipliklerinin belirlenmesi, hak sahiplerinin proje üzerindeki haklarını belirlemeye yönelik paylaşım modeli oluşturulmuştur. Mevcut imar planı kararları esas alınarak kentsel tasarım ve mimari avan projeler tamamlanmıştır. Proje tanıtım çalışmaları sonrası uzlaşma görüşmelerine başlanmış olup, dileyen hak sahipleri ile uzlaşma sözleşmelerinin imzalanması süreci devam etmektedir.”

İZBETON İLE PROTOKOL İMZALANMIŞTIR
“Örnekköy Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi; Örnekköy 2. Etap ta Belediye Encümeni tarafından yapılan ihale neticesinde inşaat yapım süreci başlatılmıştır. Etap kapsamında yapımı devam eden 190 bağımsız birim 2023 yılı Temmuz-Ağustos aylarında hak sahiplerine teslim edilecektir. Örnekköy 3. Ve 4. Etap kapsamında inşaatların yapımı için Belediyemiz iştirak şirketi İzbeton ile Protokol imzalanmıştır. 1018 bağımsız birimin yapımı devam etmektedir. Örnekköy 5. Etap için Belediye Encümeni tarafından yapılan ihale neticesinde yüklenici firma ile sözleşme imzalanarak inşaat yapım süreci başlatılmıştır. Etap kapsamında yaklaşık 560 bağımsız birimin inşaatı yapılacaktır. İhale konusu alan içindeki hak sahiplerinin tahliye edilmesi çalışmaları başlatılmıştır. Planlı ve kontrollü kentsel gelişmeyi sağlamak adına plan hiyerarşisi göz önünde bulundurularak yasal mevzuatlar çerçevesinde üst ölçekli imar planlarından başlamak üzere İzmir İli için kentsel stratejiler geliştirilmesi hedeflenmektedir. Hızlı ve kontrolsüz kentleşmenin ortadan kaldırılmasını ve sürdürülebilir nitelikli kentsel çevre yaratmayı hedefleyen, doğal, arkeolojik, kültürel ve tarihsel değerlerin korunmasını benimseyen, kentin doğal kaynakları dikkate alınarak koruma ve kullanım dengesi üzerine oluşturulan, 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığınca onaylanmıştır.”

NARLIDERE METROSUNUN YÜZDE 92’Sİ TAMAMLANDI
Raylı sistemler hakkında bilgi veren Sözüpek, “F.Altay - Narlıdere Metrosu, 2022 yılı Ekim Ayı itibarı ile toplamda yüzde 92’lik tamamlanma oranına ulaşılmış, 2022 yılı sonuna kadar yapım işinin yüzde93 oranında tamamlanması planlanmaktadır. 2023 yılı Mart sonu itibari ile deneme seferlerine başlanması planlanmaktadır. İzmir Hafif Raylı Sistemi 5. Aşama Üçyol-Buca Çamlıkule Hattı yaklaşık 13,5 km. ve 11 İstasyondan oluşan Hafif Raylı Sistem Proje çalışmaları tamamlanarak 06.09.2021 tarihinde ihalesi yapılmıştır. 04.01.2022 tarihinde sözleşmesi imzalanmış ve 21.01.2022 tarihinde yer teslimi yapılmıştır. 14 Şubat 2022 tarihinde düzenlenen temel atma töreni ile işe başlanmıştır. İşin süresi 4 yıldır, 30.12. 2025 tarihinde tamamlanması planlanmıştır. Ancak yer teslimi yapılmasına rağmen İzmir 4. İdare Mahkemesinin Kararı ve idaremizin bu karara itirazı sebebi ile süreç uzamış ve mahkeme süreci 2022 Ağustos ayı itibarı ile sonlanmıştır. Bu bağlamda 8 aylık mahkeme sürecinde şantiye kurulumu ve mobilizasyon çalışmaları devam etmiş, mahkeme sürecinin tamamlanması ile çalışmalara Karabağlar General Asım Gündüz Mahallesi'nde yer alacak istasyonun kazı destekleme imalat çalışmaları ile başlanılmıştır” dedi.

EN GEÇ ARALIK 2022 SONUNDA DENEME SEFERLERİNİ BAŞLATILACAK
Çiğli Tramvayının yüzde 82’sinin tamamlandığını ifade eden Sözüpek, “Çiğli Tramvayında ise yapım işine başladık. Şubat 2021’de temeli atılan ve sözleşme bedeli 414 milyon TL’lik Çiğli Tramvayının 2022 Ekim ayı itibariyle yüzde82,5 i tamamlanmıştır. 2022 Yılsonu itibarı ile yapım işinin yüzde86’sının tamamlanması öngörülmektedir. Çiğli Tramvayı vaktinde giden, ekonomik krize, fiyatların yükselmesine rağmen ilerleyen çok önemli bir projedir. En geç Aralık 2022 sonunda deneme seferlerini başlatarak 2023 yılı Mart ayında yolculu ön işletmeye açmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı

YENİ METRO HATTI GELİYOR
İzmir'e yeni bir metro hattı daha geleceğini belirten Sözüpek, “Kentte nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu Karabağlar ilçesinin Eskiizmir ve Bozyaka semtleri ile Gaziemir'de yaşayanlar, bir ucu Halkapınar'a diğer ucu Adnan Menderes Havalimanı'na ve Menderes İlçesine uzanan metro hattıyla rahat bir nefes alacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kent içi trafiği rahatlatmak için hazırladığı 2030 Ulaşım Ana Planı'nda "İzmir HRS 6. Aşama Eski İzmir Hattı" adıyla yer alan metro hattı mevcut hatlardan bağımsız olarak, Havalimanı-Halkapınar metro hattı bölgedeki sosyal hayatın etkilenmemesi için yer altından günümüzün tünel teknolojileri ile inşa edilecek. Hat 30 km uzunluğunda, 24 adet istasyon ve 1 adet depolama tesisiyle planlandı.  İstasyon yapıları arazi durumuna göre aç-kapa veya tünel şeklinde geçmesi planlanmaktadır. Proje kapsamında  avan güzergâh planı ile tünel ve istasyon tasarımlarına esas teşkil edecek sondaj ve laboratuvar çalışmaları tamamlanmış, İstasyonlar ve tünel projeleri ile harita çalışmaları devam etmektedir” diye konuştu.

CUMHURİYETİMİZİN YÜZÜNCÜ YILINDA NARLIDERE METROSU İLE ÇİĞLİ TRAMVAYINI HİZMETE ALMIŞ OLACAĞIZ
Raylı sistemlerin kurulumu için edinilen finansman kaynaklarını aktaran Sözüpek, “Stratejik alanımız olan “yaşam kalitesinin” en önemli başlığı hiç şüphesiz raylı sistemler, metro hatlarımızın yolcu başı taşıma maliyeti 2,87 lirayken, bu rakam lastik tekerlekli ulaşımda 9,91 lirayı buldu. Bu nedenle çalışma programımızın odağına metro ağını koyduk. Projelerimizi geliştirdik, merkezi hükümetten gerekli onayları aldık, finansman kaynakları temin ettik. İki yıl içinde Narlıdere metro tüneli kazısını tamamladık ve beş yeni güzergahta daha yeni metro yatırımlarını başlattık. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında Narlıdere Metrosu ile Çiğli Tramvayını hizmete almış olacağız 2023 yılında raylı sistem yatırımlarımıza toplam 3 milyar 374 milyon TL bütçe ayırdık” şeklinde konuştu.

YENİ OTOPARKLAR İNŞA ETMEYE ARA VERMEDEN DEVAM EDECEĞİZ
Kentte yapılan otoparkları da anlatan Sözüpek, “İzmir’in otopark sorununu çözmek için Karabağlar’da yaklaşık 20 milyon lira maliyetle 160 araç, 38 motosiklet kapasiteli Selvili Otoparkı’nı açtık. Ardından Yeşilyurt Mustafa Necati Kültür Merkezi’nde 153 araç kapasiteli yer altı otoparkını hizmete sunduk. Üçkuyular Aktarma Merkezi’nde 824 araçlık yer altı otoparkını hizmete aldık. Kent genelinde ise 4 bin 75 araçlık açık otoparkı hizmete aldık. İzmir’in tarihindeki en büyük yatırımı olan Buca Metrosu’nun ardından Türkiye’nin en büyük tam otomatik otoparkını  636 araç kapasitesine sahip Smyrna Otoparkı ile birlikte son üç yılda İzmir’de yaklaşık 6 bin araç kapasiteli kapalı ve açık otoparkı hemşerilerimizin hizmetine sunmayı başardık. 2023 yılında Kemalpaşa meydan ve yer altı, Bayraklı Özkanlar otopark ve pazaryeri ile Türe meydan ve yeraltı otoparkları ile kent genelinde yeni otoparklar inşa etmeye ara vermeden devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu.

2023 YILINDA İHTİYAÇ SAHİPLERİNE 102 BİN KİŞİYE YARDIM YAPILACAK
Sosyal yardımları aktaran Sözüpek, “2019 yılında; 45 bin 980 kişiye, 11 milyon 245 bin, 2020 yılında; 42 bin 549 kişiye, 32 milyon 815 bin, 2021 yılında 45 bin 980 kişiye 79 milyon 150 bin TL yardım yapılmıştır. 2022 yılında 61 bin kişiye, 42 milyonu nakdi yardım olmak üzere ihtiyaç sahiplerine harcamak üzere toplamda 100 milyonluk bir bütçe planlaması yaptık 9.ay itibariyle 80 bin 518 kişiye toplam 59 milyon 915 bin TL nakdi yardım yapılmıştır. 2023 yılında ihtiyaç sahiplerine 102 bin kişiye 182 milyon 300 bin TL ayni ve nakdi yardım yapılması hedeflenmiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Menderes'in Özdere Mahallesi’nde inşaatına başladığı Gençlik Kampı’yla önemli bir ihtiyaca cevap verecek. Futbol, voleybol, basketbol ve tenis sahaları ile konaklamak için 55 konteyner binanın yapılacağı 40 dönümlük tesis, kültür-sanat etkinlikleri için de ideal bir merkez olacak” diye konuştu.

PROJESİ ETAPLAR HALİNDE ÇALIŞMALARINA DEVAM EDEN TESİS…
Bütçede doğaya uyumla ilgili ayırılan bütçenin 737 milyon 176 bin TL olduğunu söyleyen Sözüpek, “Toplam bütçeye oranı yüzde 4.20’dir. Atık yönetiminde, Ödemiş Biyogaz Katı Atık Tesisi; Ödemiş, Beydağ, Kiraz,  Tire, Bayındır ilçelerinde oluşan evsel katı atıkların değerlendirilmesi ve bertaraf edilmesi hizmetleriyle birlikte bölgede oluşan hayvansal atıklar ile park bahçe atıklarının değerlendirilerek biyogaz üretilmesi işlerini yürütmektedir. 2020 yılı içerisinde tesisin yapım çalışmaları tamamlanmış olup 7,8 Mwh kapasite ile elektrik üretimine başlamıştır. Tesiste hayvansal atık ve park bahçe atıklarından Bakanlık tarafından kabulü yapılarak organik gübre üretimine başlanılmıştır. Böylece biyobozunur atıklar, hem enerji hem hammadde kaynağı şeklinde kullanılarak ekonomiye kazandırılmaktadır. Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Alanının Rehabilitasyonu Projesi etaplar halinde çalışmalarına devam eden tesis, alım noktalarının kapatılmasıyla rehabilitasyona düzenli olarak devam etmektedir. Bugüne dek 87.500 metrekare alan tam kontrollü kapatıldı. Biyogaz ve sızıntı suyu kontrolü için toplam 130.502 metre boru hattı döşendi. İşletme Planına uygun olarak devam ediliyor. 8 Nisan 2022 tarihinde resmi açılışı yapılan Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisinde atık alımına başlanmış olup, ayrılan atıklar geri dönüşüme hammadde olarak kullanılırken, organik atıklardan elektrik enerjisi ve kompost üretimi sağlanmaktadır.

DÜZENLİ TOPLAMA YAPILARAK, ATIK MİKTARLARI KAYIT ALTINA ALINMAKTA
Yapılan çalışmaları aktarmaya devam eden Sözüpek, “Bergama'nın yanı sıra Aliağa, Türkelli ve Foça Transfer İstasyonu ve Kınık ile Dikili İlçelerinin atıklarının yönlendirildiği, Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi,  Lisans süreci tamamlanarak 3 MW kurulu güçle devreye alınan enerji üretim tesisi, aşamalı olarak hedef yılları ile uyumlu olarak şuan 8.46 Mwh ulaşıldı  ve 9,89 MW kapasiteye ulaşacaktır. Ödemiş’te kurulan Güney-1 Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi Ödemiş, Kiraz, Beydağ, Bayındır ve Tire İlçelerinin evsel atıklarının yönlendirildiği tesis ile Beydağ, Kiraz, Tire, Ödemiş, Bayındır ve İlçelerinin atıkları ekonomiye kazandırılmakta ve enerji üretilmektedir. 7,8 MWh aktif güç ile üretime devam edilmektedir. 20.28 MW üretim kapasitesine ulaşacaktır. İlçe Belediyeleri, lisanslı ambalaj atığı toplama firmaları tarafından düzenli toplama yapılarak, atık miktarları kayıt altına alınmaktadır. Uygulamanın diğer ilçelerde de başlatılmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Buna bağlı olarak İZDÖNÜŞÜM geri dönüşüm tesisi faaliyete geçmiş, ilçe belediyelere verilmiş olan kaynağın da ayrı toplama sorumluluğunun yerine getirilmesi için şuan için 4 ilçe belediyesi  ile birlikte çalışılmaya başlanmıştır. Talep eden diğer ilçelerle de işbirliğine gidilerek kaynakta ayrı toplama çalışmaları ve sokak toplayıcılarının kooperatifleştirme çalışmalarına devam edilecektir” dedi.

ALDIĞI ULUSLARARASI KREDİLER VE ÜST DERECE NOTLAR BUNUN EN BÜYÜK KANITIDIR
Sözlerini sonlandıran Sözüpek, “Mali yapımızdan bahsetmek gerekirse, istikrarlı mali ve finansal yapımız sayesinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından yüksek kredi derecelendirme notları alıyoruz. Yatırım yapılabilir seviyesindeki kredi derecelendirme notumuz sayesinde birçok farklı yabancı finans kuruluşundan kredi kullanabilme imkânı sağlayan nadir belediyelerden biriyiz. Aldığı uluslararası krediler ve üst derece notlar bunun en büyük kanıtıdır. Güçlü kurumsal altyapımız, Türkiye’de örnek projelerimiz ve İzmir’i bir dünya kenti yapma vizyonumuz doğrultusunda tüm gücümüzle çalışmayı sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. 2023 yılı Bütçe ve Performans Programımızın kentimize, şehrimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

AYDIN: KLASİK BELEDİYE FAALİYETLERİNİN YANI SIRA...
Söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın Büyükşehir'in temel amaçları hakkında bilgilendirmelerde bulunurken, "Siyaset dediğimiz şey temelde tercihler yapma ve bu tercihlerin gereğini yerine getirme işidir. Siyasi bakış açımız, ideolojilerimiz, hayattan beklentilerimiz bize tercihlerimizi yapmada yön verir.  İzmir Büyükşehir Belediyesinin misyonu yani kendine biçtiği görev “halktan aldığı gücü, şehrin müşterek menfaatlerini ve sürdürülebilir gelişimini gözetecek şekilde kullanan, yenilikçi bir belediye hizmeti sunmaktır.” Bu görev tanımında öne çıkan hususları vurgulamak isterim. Bu şehrin belediyesi gücünü halktan alır. Demokratik yol ve yöntemlerle seçilmiş bir yönetim tarafından yönetilir. Bu belediyeyi; kayyumlar, bir emirle gelip bir emirle istifa edenler, hatta istifa etme hakkı ve yeteneği olmayanlar, merkezden atanan memurlar, çıkar odakları değil halkın doğrudan seçtiği yöneticileri yönetir. Gücünü halktan alan İzmir Büyükşehir Belediyesi bu gücü; şehrin ve toplumun ortak yararının hizmetine sunar. Belli bir çıkar odağının, sermayenin, ranta dayalı ekonomi sahiplerinin değil halkın çıkarını gözetir. İzBB toplumun ortak çıkarı için kalkınmayı sağlamayı hedefler ancak hedeflediği kalkınma; bugünü kurtaran, yarını düşünmeyen, vahşi kapitalizmin dayattığı kalkınma değil, sürdürülebilir kalkınmadır.  Sürdürülebilir kalkınmayı hedeflediği için bu kalkınmayı; klasik belediye faaliyetlerinin yanı sıra yenilikçi hizmetler oluşturarak gerçekleştirir. İzmir Büyükşehir Belediyesinin ulaşmak istediği şehir ideali, ülküsü vizyon beyanıyla ortaya konulmuştur. Bu vizyon; “gücünü, farklılıkların ahenk içinde bir arada yaşamasından alan, dünyadan öğrenen ve dünyaya ilham kaynağı olan, refahın, adaletin ve doğayla uyumun yaşamın her anıyla bütünleştiği bir şehir olma” vizyondur" dedi.

İzmir'in nefes alıp veren bir şehir olduğunu vurgulayan Aydın, "Kimseyi diğerinden daha değerli veya daha makbul görmez.  Her farklılığın bu şehrin bir parçası olduğunu, hemşehri olmanın ortak paydasında var olduğumuzu kabul eder.  İzmir'in içine kapanmış, dünyadan uzak, kendi yağıyla kavrulan bir şehir olmasını istemez. Esasen böyle bir bakış İzmir’in ruhuna da geçmişine de aykırıdır. Doğunun en batıdaki batının en doğudaki limanı olan İzmir, dünyadan öğrenen, dünya ile birlikte nefes alıp veren bir şehirdir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir'in refahı hakça bölüştüren bir şehir olmasını hedefler" diye konuştu.

71'NCİ SIRADA OLMAYI KABUL ETMİYORUZ
En çok tartışmaya neden olan 'vergi' konusunda değerlendirmelerde bulunan Aydın, "2023 yılı için yaklaşık 26 milyar liralık bir bütçeyle karşımızda İzBB. Büyükşehir belediyesi bu yıl da yoksullaşmaya, tüm idari mekanizmalardaki bozulmaya rağmen, bütçesinin yüzde 41’ini yatırıma ayırmış durumda. Devletin açıkladığı rakamlara göre İzmir'e yapılan tüm kamusal yatırımların yaklaşık üçte ikisini belediyeler yapıyor. Son on yılda merkezin yönetim bütçesinden İzmir’e yapılan doğrudan yatırım miktarı oldukça düşük. İzmir en çok vergi veren üçüncü il durumundayken, kamusal yatırımlar sıralamasında 71. sırasında olmayı reddediyoruz. Elbette ki daha az gelişmiş kentlere yatırım yapılmasını anlıyoruz ancak 71’nci sırada olmayı kabul etmiyoruz. Bu şehirde kamusal yatırım yok. Bu şehrin ihtiyaca yönelik adliyesi yok. Bugün İzmir adliyesi iş hanlarından bozma kiralık yerlerde hizmet veriyor. Karşıyaka Adliyesi, Karşıyaka Belediyesi’nin verdiği bir alanda hizmet veriyor.  2023 bütçesinin öngördüğü belli başlı kalemleri var. 2019 yılında bütçemizin o tarihteki ortalama dolar kuruna göre karşılığı 1 milyar 57 milyon dolardı.  2023 yılı bütçemizin dolar karşılığı yaklaşık 1 milyar 400 milyon doları buldu.  Bu rakamsal değişim ve büyüme doğrusu bizi sevindirmiyor. Çünkü dolar kurundaki bu artış alım gücümüzde bir artış değil. Yurttaşlarımızda olduğu gibi… Yurttaşlarımız kendi bütçeleriniz İzBB bütçesi gibi oluşturup idare etmeye çalışıyor. Bütçemiz artmış gözükse de otobüslerde kullandığımız tekerlerin fiyatı yüzde 400 artmış durumda. 2019 yılda ESHOT otobüs alımı yaptı ve iyi ki yapmış. 2019 yılında aldığımız 160 körüklü otobüsü yaklaşık 2 milyondan alırken şimdi 7 milyon. Bi o gün 2,5 otobüs alabiliyorken bugün 1 otobüs alabiliyoruz. Bu aslında bizim büyütemediğimiz bütçemizin düştüğünü gösteriyor. Bunlara rağmen bütçenin yüzde 41’inin yatırıma ayrılıyor olması büyük başarıdır. Büyükşehir belediyelerin en önemli hizmetlerinde biri ulaşımdır. İzmir’de ulaşımın temelinde toplu ulaşımı özendirmeyi hedefler. Toplu ulaşımı mümkün olduğu en yüksek oranda demir tekerlekli ulaşım ile yapmayı hedefler. Bu nedenle İzBB yatırım harcamalarının büyük bir kısmını raylı sistemlere yapıyor. Raylı sistem yatırımlarının bir kısmını uluslararası sistemlerle bazılarını da öz kaynaklarla yapılıyor. Buca cezaevi alanı yeşil alan olsun. Oranın ranta talana teslim edilmesine izin vermeyeceğiz. İzBB CHP meclis grubu  alanı konut ve ticarete açan kararına karşı dava açtı. Tüm durumlara rağmen biz hukuka inanmaya devam edeceğiz ve toplumsal baskıyla bunu durduracağız. Buca metrosunu durduramayanlara inat buca metrosu söz verilen tarihte tamamlanacak. Ve buca metrosu ile ilçeye gelenler yaptırmadığımız buca cezaevinin olduğu alanda yeşil alanda nefes alacaklar. İzBB 433 araç kaldı. Bugün kullanılan otobüs sayısı 1760. Bugün otobüslerimizin yaklaşık 5'd e1 3 yaşından küçük. Bizim seferlerde olan otobüslerimiz yaş ortalaması 6,6. Avrupa'nın en genç filolarından birine sahibiz" dedi.

3 MİLYAR TL AKTARILACAK
Ulaşımda  yaşanan fiyat artışlarına rağmen UKOME kararlarını eleştiren Aydın, "TBMM bütçeyi yapma hakkına sahip. Bu bütçeyi denetleme yetkisi sayıştay e meclisin kendisine ait. Yerel yönetimlerde de böyle. Ancak merkezi iktidar dedi ki ben büyükşehirleri kaybettim, bu yöneticileri topal ördek yapıcam ve 1215 yılından beri konuşulan bütçe hakkınızı elinizden alıyorum dedi. Bugün İzBB ESHOT bütçenin en önemli kalemi olan bilet ücretini meclisinde belirleyemiyor. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri sattığı tostun fiyatını bile meclisten geçiriyor ancak bilet fiyatlarını belirleyemiyor. Yönetmelik ile bu yetkiyi UKOME'ye verdiler. UKOME çoğunluğunu belediyeden alabilmek için ilgili ilgisiz herkes bunun içine yazdınız ve UKOME çoğunluğunu merkezi hükümet tarafımdan atanan bürokratlara verdiler. UKOME'de ESHOT ve İZBAN fiyatlarındaki artış reddediyor. Dolmuş ve taksilerin zamlarını kabul ediyorlar. Bugün merkezi hükümet eliyle taşımacılık sektöründe haksız rekabet yapılıyor.  2019 yılında yapılan yerel seçimlerle büyük illeri kaybeden merkezi iktidar, Ankara ve İstanbul gibi yerlerde  meclis çoğunluğuna dayanarak, İzmir gibi illerde de UKOME eliyle belediyeleri batırmaya ve iş yapamaz hale getirmeye çalışıyor. İzBB'nin verdiği ulaşım hizmetlerinde maliyetin artmasına sebep olan iktidardır. Büyükşehir bu maliyetleri tüm engellemeye rağmen karşılamaya devam edecektir. Her koşulda sübvanse etmeye devam edeceğiz.  İzBB ulaşım hizmetlerini karşılayabilmek için 2019 bütçesinin yüzde 16'sının ulaşıma aktarıyordu, 2020 yılının ilk 10 ayında yüzde 20'ye çıktı. Önümüzdeki yıl 3 milyar TL'nin üstünde para aktarılacak. 3 ilçenin bütçesini toplamı kadar para demek.  Ödenen bu para İzmir halkının parasıdır. İzBB bu parayı ödemek için halkın beklediği bazı yatırım ve hizmetleri kısmak zorunda kalacaktır.  Ne yaparlarsa yapsınlar, hangi hukuk dışı yöntemi, yaparlarsa yapsınlar İzBB başkanı meclisi ve bürokratları ile İzmir halkına mücadele etmek için canla başla çalışmaya devam edecektir.  Ülkemizin ve İzBB'nin temel meselesi ekonomi. 2019 yılında biz 23 bin haneye yarım yaparken, bugün 78 bin haneye çıktı bu yardım sayısı. İzmir ekonomisi geliştirebilmek için, insanların hayatına daha fazla katkı sağlaması için İzBB fuarcılık sektöründeki yatırımlarına da 2023 yılında devam edecek" ifadelerini kullandı.

BORÇ ÖDENEBİLİR VE SÜRDÜRÜLEBİLİR TUTULMAKTADIR
Hayalleri için 1 yıllık bütçenin de yetersiz olacağını belirten Aydın, “Bütün hikayeyi yapabilmek, bütün bu misyonu gerçekleştirmek için paraya ihtiyacımız var. Arkadaşlar bozuluyor bütçeyi konuşuyoruz nerelere gittin diye. Hayat bir bütündür. Maalesef merkezi hükümetin, siyasi iktidarın aldığı ve almadığı kararların hepsi bizim hayatımızı lehte veya aleyhte etkiler. Ülkenin neredeyse bütün kamu kurumlarının ve özel kuruluşlarının dışında kredi bulma imkanlarının sona erdiği dönemde Fich kredilendirme kuruluşu 4’ncü kez İzBB kredilendirilmesini AAA ile derecelendirdi. Bütün baskılara, gelir kısmaya, kredi çıkarmamaya rağmen. İzBB 2019 yılında 4 milyar TL olan borcunu bugün de sürdürülebilir ve yönetilebilir halde tutmaktadır. Bugün yasal borçlanma rakamının altındadır. Borçlanma kapasitesinin yüzde 30’unu kullanmaktadır. Baskı ve soruşturma ile mücadele ile mücadele eden İzBB bütçesinin büyük bir kısmını yatırıma ayırmıştır. B bütçeyi de yetersiz buluyoruz CHP grubu olarak. Bu bütçeyi de hayallerimiz için az buluyoruz ancak en iyisi yapılana kadar en iyisinin bu olduğunu düşündüğümüz için kabul oyu veriyoruz. Bizim hallerimiz 1 yıllık bütçeye sığmayacak kadar büyüktür.  Nerede olursak olalım, bütün zorluğa dayanacağız” dedi.

HIZAL: İLK BÜTÇENİZ OLSAYDI…
Bütçe ile ilgili eleştirileri dile getirmek için AK Parti adına söz alan ve yaklaşık 70 dakika konuşan Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "Uzun bir maratonun sonuna geldik. Bu sonda İzBB’nin amiral gemisini konuşacağız.  Biz biliyoruz, sizlere biliyorsunuz ki bütçeler geleceğe yönelik planlamalardır. 2023 yılı bütçesi 2023 yılında yapmak istediklerinin çizelgesi aslında. Neye ne kadar para ayırdığınızı,ne kadar geliriniz olacağına yönelik öngrörülerdir. İlk bütçeniz olsaydı yapacağınız konuşma olsaydı konuşmanız farklı olacaktı ancak bugün 4’ncü bütçe. Bugün yapacağınız değerlendirmeler sizin dün yaptıklarınızı içine alan konuşma ve değerlendirme. Bütçeler esasında siyasal belgelerdir. Bütçeyi hazırlayanların siyasal belgesidir. Bir bütçe siyasi vizyonu gösterir, faaliyette kabiliyeti gösteriri. Bugün sizlerin siyasal vizyonunuzu ya da vzyonsuzluğunuzu ya da kabiliyetinizi ya da kabiliyetsizliğini değerlendireceğiz. BU değerlendirmeyi yaparken bütçeyi 2 yönüyle değerlendireceğim.  2023 yılı tahmini, gelir bütçesi 21 milyar 923 milyon. Geçen sene 9 milyar 950 milyon ön görmüşsünüz. Sizin öngördüğünüz fakr 11 milyar 473 milyon. Yani yüzde 120 artan bir gelir bütçeniz var. Gelir bütçeniz yüzd e120 arttı,  güzel, harika, gelirimiz arttı. İzBB bu gelir bütçesinin gelirler kalemini arttırmak konusunda önümüzdeki dönem çalışma yapacak da mı artacak, gelir artırıcı bir takım yatırımlar mı yapacak? Hayır. İzBB bu gelirlerin artması noktasında herhangi bir katkı ortaya koymuyor.  Bunun yüzde 90'ı merkezi hükümetten. 20 milyar 450 milyon.  İzBB, bu siyasi akıl ve irade diyor ki ben kendime güvenmiyorum, ben bu işi geçen sene de başarılı yapmadım, bu yol da başarılı yapamayacağım.Ben gelir artırıcı bir duruma girmeyeceğim. Nasıl olsa benim güçlü bir siyasi  hükümetim var. Bu hükümetin başında güçlü bir Cumhurbaşkanımız var diyorsunuz. Sizde güveniyorsunuz. Bu sizin belgeniz.  Merkezi idareden gelen payınız yüzde 133 artmış, kendi payınızı yüzde 30 arttırmışsınız.  Sayıştay size demiş ki, hava attığınız katı atık bertaraf tesisleri kruyoruz dediğiniz, sizden önce kurulan tesis üzerinden çalıştığınız bir takım tesislerle ilgili size diyor ki ey İzBB Ödemişte kurduğun tesisten neden para kazanmıyorsun? BUnu sayıştay diyor. Çünkü siz diyorsunuz ki biz çalışmasak da hükümetimiz payımızı tıkır tıkır hiçbir kesintiye gitmeden ödüyor diyorsunuz" dedi.

KREDİ BAKANLIKTAN ONAYLAMIYOR SÖYLEMLERİ SÖZ KONUSU
Engelleniyoruz sözlerine de tepki gösteren Hızal, "Pandemide bir takım sorunların yaşandığı döndem İzmir ve diğer büyükşehir belediyelerin payları tıkır tıkır ödenirken siz engelleden bahsediyorsunuz. Bunu kimler söylüyor? Bunu bazı CHP'li yöneticiler söylüyor. Dönem dönem sayın başkan söylüyor. Belediyenin engellenebilmesi için kaynakların kesilmesi gerekiyor. Kaynaklarınız kesilmiyor, paralar ödeniyor. İzBB meclisinde siz oy çokluğuna sahipsiniz, istediğiniz kararı çok rahatlıkla çıkarabiliriz. Buna rağmen bütün kararlara yüzde 95 oy birliği ile geçiriliyor. Bu yüzd e5'lik dilim içinde biz bakı konulara itiraz ettik.B irileri çıktı AK Parti bizi kıskanıyor, iş yapmamızı engelliyor dedi. Kredilerimiz onaylamıyorsunuz, bakanlıklara yazdığımız yazılara cevap vermiyorsunuz dediniz. Israrla bunların cevaplarını sizlere gösteriyoruz. Siz gönderdiğiniz biliyorsunuz ancak geleni bilmiyorsunuz. Son olarak kredi bakanlıktan onaylamıyor söylemleri söz konusu. Bununla ilgili sayın genel başkan yardımcımız belediye başkanımız ile görüştü en yakın sürede o da çözülecek. Demek ki kimse sizin elinizden tutmuyor" ifadelerini kullandı.

SİZİN BÜTÇE KİTAPÇIĞINDA GÖRMEDİĞİNİZ GİZLİ BİR BORÇ VAR
Borç konusu ile ilgili konuşan Hızal, "Gelir bütçesini konuştuk, gider bütçesi ise 25 milyar 900 milyon TL. Aradaki farkı borçlanarak karşılayacaksınız. Fark 3 milyar 977 milyon. Şu ana kadar toplam borcunuz 13 milyar. Yani 16 milyar borç ediyor. Bu borçların büyük bir bölümünü genel başkanınız tefeci dediği uluslararası finans kuruluşlarından alıyorsunuz. Bu 16 milyar 977 milyonun üstüne bir borç daha ekleniyor. Sizin bütçe kitapçığında görmediğiniz gizli bir borç miktarı. İzBB ile dönem dönem iş yapan,  mal ve hizmet veren, iş ve  iş üreten kişi ve kurumlar var ya.. Faturasını vergisini ödeyip İzBB'den alacağını almak için kapısına gelen borçlar. Bu kişiler sizin kapınıza gelidğinde onlara verdiğiniz cevap 'Bu ay tarkan konseri vardı size bu ay hak ediş ödemesi yapmayacağız' dediniz. 17 milyarlık borcun üzerine 3 milyar borcu ödediğinizde... Ki sadece 1 daire başkanlığının piyasaya 300 milyar borcu var.  Siz bu 20 milyarlık borçlanmalar ile 25 milyarlık borçlanma ile İzBB elbette borçlanacak ancak izmirin sorunlarını yatırımsal odaklı da çözüm üretmek zorunda. Aksi takdirde İzBB asla bir Seferihisar Belediyesi değil. Burada açılacak yara çok daha büyük olur ve İzmirliler asla o yarayı kapatamazlar. Bütçenizin rakamsal boyutu bu" dedi.

İHALE YAPIM AŞAMASINDA BİLE DEĞİLSİNİZ
Bütçede belirtilen 'yatırım' kalemini eleştiren Hızal, "Diyorsunuz ki İZBB bütçenin yüzde 41'ini bütçeye ayırdı. Kağıt üzerinde güzel. Bir bütçenin başarısı gerçekleşme oranı ile ölçülür. Gerçekleşme oranı kağıt üzerindeki mi yoksa hayattaki oran mı? Benim, seni ve İzmirlinin hayatına dokunabiliyorsa bu bütçe başarılı bir bütçedir. Yarını konuşmak içi dünü konuşmak lazım. Dün 35 milyar TL'lik  bir bütçe kullandınız. Dün yine bütçenizin yüzde 41'ini yatırımlara harcadığınızı söylediniz.  Sayın Murat Aydın İZSU görüşmesinde Çevre Şehircilik bakanlığı Cumhur ittifakı belediyelerinin projelerini onaylıyor, toplam projelerin yüzde 95'i cumhur ittifakını demişti. Doğru çünkü Cumhur İttifakı belediyesi proje üretir ve hayata geçirir.Siz sadece düşünürsünüz. Gıda çarşısına giden bri yol... Buraya bütçe ayırdınız geçen sene ve bu sene Çalışmalar başlatıldı dediniz. Ancak şu an ihale yapım aşamasında bile değilsiniz. Nede bu para?.Bu yolu zamanında yapsaydınız. İzBB'ye ait  3,5 emsali olan arsanın kıymeti artar, orada iş üretir gelir elde edersiniz, bunla da alt geçidin finansmanını sağlarsınız. Bu da bizden önerisi olsun size. Otogar önündeki viyadükler. Geldiğinizde de bu aşamadaydı. Bu viyadüğün bu yılın başında hizmete açılması gerekiyordu. Nerde? Geçmiş yılda da buna benzer bütçeler ortaya koyduğunu ancak milyarlarca lira ortada. Bu yılda koyuyorsunuz büyük ihtimalle önümüzdeki yıl da aynı olacak" ifadelerin kullandı.

KENDİ KÖY YOLLARINIZI YAPIN İLK ÖNCE
Muhalefet köylerine yatırım yapılmadığını vurgulayan Hızal, "Geçen yıl İzmir'deki asfalt çalışması için 1 milyar 10 bin b yıl 1 milyar 800 bin tl para ayrılmışsınız. İzBB Başkanımız bir paylaşım yaptı kemeraltını yeniliyoruz diye. Geçen sene 196 milyon bütçe ayırdınız. Yapabildiniz mi? Bu yıl 96 milyon bütçe ayırdınız. Asla yapamayacaksınız. Geçen seneden referansınız var yapacağınız yönünde.  Partizanlıktan bahsediyorsunuz. Siz altyapı çalışmaları yaparken o kadar partizanlık yapıyorsunuz ki hangi köy bize ne oy vermiş diye partizanlık yapıyorsunuz.  Onların listesi var elimizde. Siz PR çok daha yüksek olduğu için bazı belediyelere para gönderiyorsunuz. Gönderin tabi ama kendi köy yollarınızı yapın ilk önce. Köy yollarını bakım onarımı, şehir için yolların bakım ve onarımında ana unsur İZBETON. Buranın performansına baktığınızda İzBB'nin performansını görebiliyoruz. Sayın başkan sürekli rekor asfaltlamadan bahsediyor. Ya İZBB İZBETON dışında şirket buldu onlara yaptırıyor, ya da İZBETOn vergi kaçırıyor. Bu rakamlardan dahil sizin bu konudaki performansınız ne kadar düşük olacağını görebiliyoruz. İş bütçeye 1 milyar 800 milyon rakam ayırmak değil, iş o rakamı sokağa yola ayırabilmektir" diye konuştu.

BELEDİYE ÖNÜNDEN GEÇEMEYEN KİŞİLERLE PROTOKOL YAPTINIZ
Kentsel dönüşüme ayrılan cüretin yeterli olmadığını vurgulayan ve projeleri eleştiren Hızal, "Kentsel dönüşüme de bir bütçe ayırıyorsun. Deprem İzmir'in en korkunç gerçeği. Depreme bakış açısı farklılığımız var. Geçmişte 'depremi si deprem olduğuna hatırlıyorsunuz' diyordum. Ancak siz onu da hatırlamıyorsunuz. Geçen günlerde Buca'da meydana gelen 4,9 büyüklüğündeki depremde hepimizin sokağa çıktık.Korktuk çünkü. İçişleri Bakanımız İzmir'de geldi 1 saat içinde. Bu kentin seçilmiş belediye başkanı bir paylaşım yaptı ve şato da oturmaya devam etti.  Kentsel dönüşüm daire başkanlığının bütçesi 2022 yılında 52 milyon TL iken, bu yıl 68 milyon TL. Yüzde 30 artış var. temsil tanıtım bütçeniz 74 milyon iken 140 milyona çıkmış. Tek tek inceledim. Sizin reklam ayırdığınız bütçe 250 milyon. Kentsel dönüşüme ayırdığınız bütçe 68 milyon. Aslında 68 milyon bile değil. Yapmadıklarınız anlatmanız için bir reklam bütçenize ihtiyacınız var.  Kentsel dönüşümde genel tablo bu. Sonra 'biz kentsel dönüşüme 2 milyar bütçe ayırdık' diyorsunuz. İzBB sizden önceki dönemde ağır aksak da olsa bir kentsel dönüşüm anlayışı hakimdi. Siz bütçe ayırmadığınzı için Aziz Bey döneminde belediye önünden geçemeyen kişilerle protokol yaptınız. Siz İZBB adını kullanarak İZBETON ile bir saadet zinciri kurdunuz. Örnekköy'ü kooperatife verdiniz.  Yüzde 50 olması lazımdı, yüzd e5 seviyesinde. Kooperatif üyeleri kaçmaya başladı. Bunun hesabını İZBETON ve İZBB verecek. büyük bir vebal söz konusu. Gaziemir'de temel attığınızı iddia ettiğiniz alan ortada. Daha zemin iyileştirme çalışması bile yapamadınız. Hangi temelde bahsediyorsunuz? Gerçekten genel başkanınıza üzülüyorum. Her geldiğinde çakma temel atma törenleri ile   adamı uyguluyorsunuz. İZBB Meclisi İZBETON'a yetki verdi ancak bu İZBETON hukuksuz şekilde kooperatiflere devrediyor dedik. sizlere adete yalvardık. Protokolü bize verin dedik. Sayın başkan ile bir araya geldik protokolü veririz sunum da yaparız dedi. Ancak birileri sayın başkanı da dinlemedi. Sonra protokole ulaştığımızda neden verilmediğini anladık. Metinde İZBETON bütün işlemlerde çift imza kullanmak zorunda deniliyor. Memura, işçiye para vermek için de çift imza gerekir denildi. Ancak protokollerde tek imza var.S akin ama sakın geçmişe dönük  zorla bürokratlara imza attırmaya çalışmayın. Gerçekten çok yazık, çok üzülüyorum. 5 kuruş bütçe ayırmadığınız için kentsel dönüşüme sonuç bu oluyor. İZBB gibi köklü kuruluşunu hukuksuz iş ve işlemler yapmak zorunda kalıyorsunuz" dedi.

KENDİ ÖZ KAYNAKLARINIZIN KULLANAMAYACAKSINIZ
Narlıdere metrosu ile ilgili de maliyeti hatırlatan ve bitmez yorumunda bulunan Hızal, "Metro denince akıllara Narlıdere metrosu ile ilgili sayın Özgür başkan ne diyecek geliyor. Geçen yıl Narlıdere metrosuna 350 milyon bütçe ayırdınız 155 milyon kullandınız. Narlıdere metrosunun bitmesi için bitmesi gereken bütçe ne kadar? Elinizde olması gereken kaynak 1 milyar. Bu bulunabilir. Kendi öz kaynaklarınızın kullanamayacaksınız çünkü başka yerlere kullanılıyor. Narlıdere metrosu için Aziz Bey döneminde  hazırlanan kredi limitlerini doldurdunuz.  Umarım 2023'te tamamlanır ancak çok zor duruyor. Buca Metrosu Narlıdere metrosunun 2 katı. Eğer aynı performansı gösterirseniz kapılara kilit vurmak zorunda kalacaksınız. Narlıdere metrosunu 4 yılda bitirilemedi 6'nci yıla giriliyor. Umarım Buca Metrosunu bitirirsiniz" ifadelerini kullandı.

TEMEL YATIRIMLARINIZIN PERFORMANSI BU
Sıkça tartışmalara neden olan Buca Cezaevi  ile ilgili de 'samimi değilsiniz' çıkışında bulunan Hızal, "Yeşil alan dediğimizde aklımıza Murat Bey’in paylaştığı çakma fotoğraflar aklımıza geliyor.  Bu konuda profesyonelsiniz ancak Murat bey o kadar profesyonel değil. Buca cezaevi ile ilgili davalar açtınız, burada konuştuk... Gören duyan diyecek ki İZBB inanılmaz yeşil alanlar yapıyor. Flamingo parkı yapmışsınız mavişehirde. 23 milyon bütçe ayrılmışsınız. Fırat Mahallesi fidanlık... Başkan biri paylaşım yapmış  halen aynı fotoğraf. Daha bunları yapmamışsınız neyi konuşuyorsunuz. Azıcık samimiyet. Opera binasında 500 milyondan fazla kaynak ayırdınız. Şu an 1 milyardan fazla kaynağa ihtiyacınız var Bence orayı beceriksizlik müzesi yapın. Temel yatırımlarınızın performansı bu. Şimdi diyorsunuz ki tarıma önem veriyoruz diyorsunuz. Tarımsal faaliyetleri desteklemek ürün almak değildir. Çiftçiye üreticiye hibe desteği sağlamaktır. Tarım Bakanlığını İzmir genelinde hibe desteği 740 milyon TL. Sizin tarımsal desteğini 60 milyon TL. Siz bir takım kooperatifleri destekliyorsunuz.Betona değil insana yatırım yapıyorsunuz diyorsunuz. Sosyal hizmetler daire başkanlığı bütçe payı yüzde 5'den yüzde e3'e düşmüş" diye konuştu.

ŞAHİN: SİZ HER FIRSATTA EKONOMİK KRİZİ ÖNE SÜREREK…
Ara sonrası kürsüye çıkan Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Selahattin Şahin yerel yönetimlere yönelik eleştirilerini dile getirirken, “ Murat bey kamu yatırımlarından bahsetti, 30 ekim depreminden bugüne kendi hizmet binasını yapamamış bir belediyenin yönetimindeki partinin grup Başkan vekili olarak kendisini bir daha oturup düşünmeye davet ediyorum. Ayrıca alım gücünden bahsederek bütçenin yüzde kırkını yatırıma ayırdıklarını söyledi. Bu kadar yatırım yapılıyor da biz neden göremiyoruz? İzmir’in kronik sorunları olduğu gibi duruyor. Her yağmurda  aynı manzara, kokudan sızlatan burnumuz, yollardaki çukurlar adeta off road parkuru, kentsel dönüşüm adeta fiyasko.  Aslında murat beyin değindiği 1215 - 1618 ve 1789 yıllarında yaşıyor gibiyiz. Dünya kenti olmaya aday İzmir’in, bu çağda halen altyapı sorunlarıyla cebelleşmesi ironik değil mi? Sayın Aydın, ulaşımdan para kazanmayın efendim. Bende ESHOT genel kurulunda dile getirdim, otobüs sayımız artmıyor, yatırım yapılmıyor, akaryakıt bir yılda iki katına çıkmış ama siz bütçede 6 katlık artış yapıyorsunuz. Bunu nasıl açıklayacaksınız? İzsu zammı otomatiğe bağladı, her ay zam yapıyorsunuz. Sizi merkezi hükümet değil, kendi vizyonsuz yönetim anlayışınız batırıyor. Siz her fırsatta ekonomik krizi öne sürerek iş yapamadığınızdan bahsediyorsunuz. Oturduğunuz koltuklar bahane üretme yeri değil, yapamıyorsanız çekilin efendim. Türkiye’nin en ucuz suyunu , en ucuz ulaşımını sağlayan belediyeleri neden incelemiyorsunuz? Neden Bursa Büyükşehir belediyesini örnek almıyorsunuz? Bu hamasi söylemleri bırakın. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda konuşacak en son belediye izmir Büyükşehir belediyesidir. İZsu ve ESHOT genel kurulunda da bugün de dile getirdim. Yine söylüyorum çalışan personel içerisinde kadın çalışan oranına bakmak yeterli” dedi.

ORANI ÇOK DÜŞÜK BULUYORUM
2023 performans programında İzmir’i geleceğe taşıyacak bir şey göremediğini belirten Şahin, “Sayın aydın yağmur suları ile ilgili sorduğum soruya nihayet bugün cevap verdi. Bu kadar yağmur suyu kanalını ayrıştırıyorsunuz ve bu suları toplayacak bir sisteminiz yok. Defalarca dile getirdim nihayet itiraf bugün geldi. Peki yaptığınız ayrıştırma ne işe yarıyor? İşte vizyon dediğimiz şey bu. Siz sorunları  çözmüyorsunuz, çözüyormuş gibi yapıyorsunuz. Buca cezaevi konusunda da samimi olmadığınızı söyledim yine söylüyorum, Gaziemir belediyesinin göz yumduğu  ağaç katliamı ve AVM yapılmasının önünü açan imar plan tadilatları konusunda net tavır almaya davet ediyorum. Performans programı ve bütçe hazırlığında emeği geçen tüm bürokratlarımıza teşekkür ediyorum. Fakat nazarlık olduğu düşüncesiyle tespit ettiğim yazım hatasınıda dile getirmek istiyorum. 124. sayfada demokrasi başlığı altında stratejik hedef 4.1 maddesinde; güvenliğin, huzurun ve kent hakkının korunduğu bir toplumsal ortam oluşturulacak şeklinde yazılmıştır. Bu madde aslında stratejik hedef 4.4 ün açılımıdır. Bürokratlarımızın bunca emeğine rağmen maalesef İZBB yönetiminin İzmir’i geleceğe taşıyacak öngörülerini 2023 performans programında göremedik. Stratejik planda yer alan 7 ana başlıktan hazırlanan 2023 yılı performans programı neredeyse 2022 performans programıyla aynı. Detaylara girmeden önce vurgulamak istediğim birkaç nokta var. Örneğin, kadın personelin toplam personele oranı yüzde 28, bu oranı çok düşük buluyorum. Her fırsatta kadını önceleyen, İstanbul sözleşmesine atıfta bulunan İZBB yönetimi kadın personel konusunda aynı yaklaşımı göstermemiş. Geçtiğimiz yıl 425 olan işçi personeli 376’ya düşmüş. 441 olan sözleşmeli personel sayısı 475’e çıkmış. Acaba sözleşmeli personele kadro verilecek olması birilerinin bu kadrolara özellikle konumlandırıldığını düşünmemize sebep oluyor. Kadın personel konusunda asıl felaket işçiler arasında görünüyor. Kadın personelin oranı sadece yüzde 5. Kadın personel konusunu İZSU ve ESHOT’tada gündeme getirmiştim, bu durum göz ardı edilmemelidir. Performans hedefine gelince; altyapı, yaşam kalitesi, ekonomi, demokrasi, doğa,  yaşayarak öğrenme ve kurumsal kapasite, kültür sanat başlıklarını görüyoruz” dedi.

ALTYAPI KONUSUNDA BİR ÖNCEKİ YILDAN FARKLI OLARAK…
Yapılması planlanan projelere değinen Şahin, “Altyapı konusunda bir önceki yıldan farklı olarak yarım ada yol işleri hizmetlerinin yürütülmesi, kentsel ve kırsal açık yeşil alanlar projesi, kent bostanı, kentsel ısı adası etkisinin azaltılması, açık yeşil alanlarda kentsel donatılar maddeleri eklenmiştir. Diğer 62 madde birebir aynıdır. Yaşam kalitesi başlığı altında 49 maddeye sürdürülebilir ulaşımı teşvik ve farkındalık, ulaşım planlama hizmetleri, deniz koruma hizmetleri eklenmiştir. Avrupa bisiklet ağı projesi çıkartılmıştır. Ekonomi başlığı altında yazılan 40 maddeye ilave olarak tarımsal eğitim AR-GE ve koordinasyon, turizm faaliyetlerinin yürütülmesi, EXPO 2026 uygulama projeleri, Avrupa bisiklet ağı maddeleri eklenmiştir, yeni mezbahaların yapılması, turizm hizmetlerinin geliştirilmesi, uluslararası etkinliklere ev sahipliği maddeleri çıkarılmıştır. Demokrasi başlığı altında yayınlanan 61. maddeye; mahalle ölçeğinde demokrasi, kültür miras eğitim programı, ebeveynlere yönelik faaliyetler, anahtar kadın çalışmaları, yerel eşitlik eylem planı, gençlik çalışmaları, cıttaslow projesi, itfaiye afet koordinasyon merkezi maddeleri ilave edilmiş, kamusal alan ve kominite, İzmir veri merkezi, strateji haritası, çocuklar için Akdeniz, kadın danışma merkezi, bir arada yaşam, çok amaçlı salon, itfaiye teşkilatının kurumsal altyapısı maddeleri çıkartılmıştır. Doğa başlığı altında yayınlanan 18. maddeye ilave olarak kent temizliği hizmetlerinin yürütülmesi maddesi ilave edilmiş, tıbbi atık sterilizasyon bitkisel atık değerlendirme, flamingo doğa parkı, Gediz Deltası ekolojik restorasyonu, İzmir’in doğa envanteri maddeleri çıkartılmıştır. Yaşayarak öğrenme ve kurumsal kapasite başlığı altında yayınlanan 23.maddeye yapı mühendisliği faaliyetlerinin yürütülmesi maddesi ilave edilmiş, İzmir doğa mirası, müze ve sanat galerisi, enerji etüdü ve yapı mühendisliği, Limontepe katılımcı bütçe örnek uygulama projesi çıkartılmıştır” diye konuştu.

KÖRFEZ MARULLARINIDA ÇİĞLİ ARITMA TESİSİNDEN DEŞARJ ETTİĞİNİZ GÜBREYLE BESLEYEREK OLDUKÇA BAŞARILI BİR İŞ ÇIKARDINIZ
2 yıllık performans raporunun aynı olduğuna dikkat çeken Şahin, “Kültür sanat başlığı altında yayınlanan 34.maddeye koruma uygulama ve denetim, İzmir as projesi, kültür ve tabiat varlıklarına yönelik denetim ARGE envanter ve bilinçlendirme maddeleri ilave edilmiş, kütüphane hizmetleri, kültür destek platformu, Kemeraltı bölgesi altyapı ve üstyapı ortak çalışması, arşiv ve müzecilik maddeleri çıkartılmıştır. Evet sayın başkanım, aynı şeyleri yapıp farklı sonuçlar beklemek akıllı insanlara mahsus bir davranış değildir. 5 yıla yönelik yaptığınız stratejik planda yedi hedef üzerinden her yıl performans programı yapıyorsunuz. Yaklaşık 4 yıldır İzmir’e kazandırdığınız hiçbir kalıcı eser yok. Süslü kelimelerle abartılı söylemlerle bu işler olmaz. 2 günü eşit olan zarardadır sözünü hepimiz biliyoruz. Peki 2 yılın performans programı aynı olan size acaba ne demeli. Şüphesiz ki performans programı ve bütçe birbirinden ayrılmaz iki unsurdur. Pandemi ve ekonomik krize bağlı olarak girdi maliyetleri artmakta. Buna paralel olarak bu artışlar bütçeye yansımaktadır. Bu konuda herhangi bir itirazımız yok. Bizim vurguladığımız konu, hazırlanan bütçeye eşdeğer olarak hizmet artışlarının olmaması, yaklaşık 4 yıldır İzmir’in kronikleşen; koku, yağmur suyu, trafik, otopark, mezarlık, kentsel dönüşüm, planlama konularında bir adım bile yol alınamamasıdır. 2 yıldır öngördüğünüz performans programlarıyla herhangi bir refah artışı mümkün olmamıştır ve olmayacaktır. İzmir kimliğini arayan bir kenttir. Ne turizm, ne liman, ne tarım, ne sanayi ne de ticaret kentidir. Göreve geldiğinizden beri başka bir tarım mümkün mottosuyla gündem oluşturma çabanız körfezde marul yetiştirmekten öteye geçmedi. Körfez marullarınıda Çiğli arıtma tesisinden deşarj ettiğiniz gübreyle besleyerek oldukça başarılı bir iş çıkardınız” dedi.

DAİRE BAŞKANLIKLARI HAK ETTİĞİ BÜTÇENİN ÇOK ALTINDA PAYLANDIRILMIŞTIR
Bütçenin yüzde 107 arttığına dikkat çeken Şahin, belediyedeki dairelerin bundan faydalanamadığını belirtirken, “2023 yılı bütçemiz 2022 yılına göre yüzde 107’lik bir artış oranına sahiptir. Daire başkanlıkları bütçeleri bu oranın altında yada üstünde tanzim edilmesi o daire başkanlığı ve yapacağı işlere verilen önemi ve önceliği tanımlar. İnsan kaynakları, bilgi işlem, destek hizmetleri, strateji geliştirme, çevre koruma, emlak yönetimi, etüd proje, yapı işleri, imar ve şehircilik, itfaiye, kültür ve sanat, satın alma, park ve bahçeler, zabıta, kentsel dönüşüm, sosyal hizmetler, mezarlıklar, iklim değişikliği ve sıfır atık, fen işleri, deprem risk yönetimi ve kentsel iyileştirme, kent tarihi ve tanıtım daire başkanlıklarının bütçelerindeki artış oranı yüzde 107’nin altındadır. Diğer bir deyişle bu daire başkanlıkları geçtiğimiz yıla oranla daha alt düzeyde hizmet üreteceklerdir. Zaten bunu da performans programından açıkça görebiliyoruz. Özellikle kentsel dönüşüm ve deprem risk yönetimi daire başkanlıkları hak ettiği bütçenin çok altında paylandırılmıştır. Yaşadığımız kent 17 aktif fay hattı üzerinde konumlanmıştır. 30 Ekim depremi sonrası 2 bütçe yaptık ve ikisinde de depremi yok saydık. Kentsel dönüşümle ilgili daha önce de dile getirdiğimiz konuları tekrar etmek istemiyorum. En önemli eleştirimiz budur. Makine ikmal bakım ve onarım dairesi başkanlığının bütçesi 452 milyon 462 bin TL 1 milyar 680 milyon 557 bin tl’ye yükselmiştir. Yani yaklaşık 4 kat artmıştır. ESHOT genel kurulunda da ifade ettim, akaryakıt ve diğer araç bakım ve sair ücretleri 2 kat artmışken 4 katlık bir artış nasıl izah edilebilir. Kentsel dönüşüme 2022’de 52 milyon 242 bin, 2023’te 68 milyon 310 bin TL ayıran İZBB yönetimi makine ikmal daire başkanlığına bol keseden bütçe verebiliyor. Araçların bakımı insan canından daha mı kıymetli?  Fen işleri daire başkanlığına 2022’de ayrılan bütçe 1 milyar 785 milyon, 2023’te 2 milyar 845 milyon 305 bin tl’dir” ifadelerini kullandı

BU KADAR ÇOK TEMSİL TANITMA GİDERİ İZMİR’LİNİN PARASININ ÇARÇUR EDİLMESİ ANLAMINA GELİR
Temsil ve tanıtıma ayrılan payı eleştiren ve çağrıda bulunan Şahin, “Normal şartlarda fen işlerine yaklaşık 4 milyar bütçe ayrılması gerekirdi. Mezarlıklar dairesi 2022 bütçesi 227 milyon 990 bin tl iken, 2023 bütçesi 314 milyon 890 bin tl’dir.  Çevre koruma ve kontrol dairesi başkanlığı 2022 bütçesi 199 milyon 672 bin tl iken, 2023 bütçesi 336 milyon 712 bin tl’dir. Çevre konusundaki sözde hassasiyetlerinizle uyumsuz bu tablo için ne diyeceğinizi merak ediyorum. Destek hizmetleri daire başkanlığı adından da anlaşılacağı üzere diğer daire başkanlıklarına ihtiyaç duydukları alanda katkı sağlamaktadır. 2022 bütçesi 1 milyar 285 milyon iken, 2023 bütçesi 2 milyar 54 milyon 777 bin tl’dir. Yapı işleri daire başkanlığı 2022 bütçesi 870 milyon 188 bin tl iken, 2023 bütçesi 1 milyar 317 milyon 106 bi tl’dir. Bu daire başkanlığımızın da en az 2 milyar bütçeye sahip olması gerekirdi. İmar ve şehircilik dairesi başkanlığı 2022 bütçesi 35 milyon 845 bin tl iken 2023 bütçesi 70 milyon 513 bin tl’dir. Özellikle her fırsatta söylüyoruz. İmar planları için yeterli kaynak ayrılmadığınıvda burada rahatlıkla söyleyebiliriz. 1/5000’lik nazım imar planı, revizyonu, ilavesi veya değişikliği için ayrılan kaynak sadece 5 milyon tl’dir. Ulaşım dairesi başkanlığı 2022 bütçesi 324 milyon 681 bin tl iken 1 milyar 732 bin 118 tl olmuştur. 6 kat civarında bu artışın sebebini merak ediyoruz. Park bahçeler dairesi başkanlığı 2022 bütçesi 595 milyon 395 bin tl iken, 2023 bütçesi 858 milyon 798 bin tl olmuştur. Yine bu daire başkanlığımızın bütçesi en az 1 milyar 500 bin tl olmalıydı. Sosyal hizmetler daire başkanlığının 2022 bütçesi 435 milyon 392 bin tl iken, 2023 bütçesi 761 milyon 268 bin tl olmuştur. Bizce 1 milyar tl’lik pay ayrılmalıydı. Sayın başkanım sayın meclis, bütçe kitapçığımızdan yaptığımız alıntılarla 2023 harcamalarına yönelik tespitlerimizi ortaya koyduk. Bize göre icracı diye tabir edebileceğimiz; Örneğin fen işleri, park bahçeler, yapı işleri, destek hizmetleri ve benzeri daire başkanlıklarının bütçelerindeki artış yüzde 107’nin üzerinde olmalıydı. Bütçe rakamsal verilerden ibaret rutin bir iş değildir. Stratejik plan ve akabinde her yıl yapılan performans programının uygulanmasına imkan tanıyan finansal bir yapıdır, bir öngörüdür. İzmir’in kronikleşmiş sorunlarının çözümü İZBB yönetiminin bu bakış açısı ve bütçe öngörüleriyle çözülemez. Her daire başkanlığı bütçesine gizlenen temsil tanıtma giderleri ayrıca incelenmelidir. Bu kadar çok temsil tanıtma gideri İzmirlinin parasının çarçur edilmesi anlamına gelir” dedi.

SEVİNÇ: HEDEFLERE ULAŞILACAĞINA İNANIYORUZ
Şahin’in ardından kürsüye çıkan İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç ise, “Dile getiren konularda idaremiz gerekli önlemleri alacaktır. Kimsenin şüphesi olmasın. Tüm dünyayı etkisi altına alan salgın olayı 2 yılı aşan sürede ülkemizde de  etkisini göstermiştir. Deprem sonucu yaşanan can ve mal kayıpları ayrı bir üzüntü oluşturmuştur.B eleilmyiz her iki konuda da gece gündüz demeden gerekli çalışmaları yapmıştır. Yaşanan bu olaylar karşısında hedef projeler ile bir takım gecikme ve ötelemeler olabilir. Belediyemizin 2023-2024 stratejik program çerçevesinde istenen hedeflere ulaşacağına inanmaktayız" diye konuştu

ÖNAL: 10 MİLYAR TL'NİN ÜSTÜNDE DESTEK SAĞLANDI
CHP'li Meclis Üyesi İrfan Öner, bütçe ile ilgili söz alırken, "Yolsuzlaşan Türkiye'nin yoksullaşan kenti İzmir'de bütçeyi adil bir şekilde hazırlamaya çalıştık. İzmir merkezi hükümet tarafından yönetilen bir ülkenin kentidir. TL'deki değer kaybını bizden bağımsız düşünemeyiz. Sosyal yardımlardan bahsedildi. 2019 yılında 23 bin haneye yardım yapılırken bugün 78 bin haneye yardım yapıyoruz. Bu acı gerçekliğin yüzümüze çarpması. Gün e gün bu yardımlara ihtiyaç duyan aile sayısı artıyor.  Süt kuzusu projesini 11 ilçeden 30 ilçeye çıkarmışız. İzmir'de 1 ve 5 yaşa arasında çocukların yüzde 60'a yakınına süt sağlıyoruz. Burada bir yandan da üreticilerimize destek oluyoruz. 2022 yılında kooperatiflere 118 milyon destek sağlamışız.  Kentsel dönüşüm noktasında ise... En büyük anlayış fakrımız ortaya çıkıyor. Bizler kentsel dönüşümü yaparken, İzmir'in hiçbir yerini imara açmadan dayanıksız yerlerin dönüşümünü amaçlıyoruz. Bunu mecliste defalarca konuştuk. İzBB'nin ortak iradesi mevcut stoğun yenilenmesinin arından ihtiyaç varsa yeni yerleri imara açmak. Bu bile aramızdaki farkı ortaya koyuyor. Bizler 2020 depreminden sonra olabildiğince kent stokunun dönüşümünü sağlamaya çalışıyoruz. Kentsel dönüşüm daire başkanlığına 68 milyon ayırmışız ancak faaliyet raporunu incelemiş olsaydı Özgür Bey diğer dairelerden de bu tür  kalemler ayrıldığını görecekti. Bizim şu kente devletten beklediğimizin çok daha ötesinde yaptıklarımız var. Biz 2020 yılında mevcut durumu korunacak alanlarla eski mevzuatlardan kazanılmış yerlerin yeniden yapılaşması için bir karar aldık. Yer yer yüzde 50 emsal artışları içeriyordu. Bayraklı'da depremden sonra vatandaş müteahhitler ile bir araya geldiğinde bir daire için gerekli onla cüret 300 bin TL'di. Bugün ise emsal artışı getirmeseydik 2 milyonun altında daire yapılamazdı. Bizler üstümüze düşeni yapmış olmamıza rağmen yine eksik kaldık ve vatandaş gereğini yapmadığını gördük. Başkanımız ile bir araya geldik ve emsal artışı konusunu gündeme getirdik. Bununla birlikte yaklaşık 200 binanın maliyeti üstlendik. Emsal artışı ile biz 10 milyar tl üstünde avantaj sağlamışken yarısını da siz sağlasaydınız. Kredileri ya da masrafların bir kısmını hükümet karşılasaydı" diye konuştu.

BOZTEPE: ÖNCEKİ DÖNEMİN KÖR TOPAL PROJELERİNİ...
AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, "Daha güzel neler yapabilir diye onları konuşacağım. Gerkenten çok güzel bir programda Tunç Başkan'ın sloganları ancak sanırım bugün izmir ile ilgil ne aşk kaldı ne iş kaldı. Ben kimseye sataşmadan konuşacağım. Sorunların en başında planlama , dönüşüm var demiştik. Bu kent Avrupa standartlarında olacaksa çarpık kentleşme ile olamaz demiştik. Beni asıl üzen son 1 yıl içinde aynı konuşmayı yapmayacağım. Bu düşünce ve kadro ile birkaç 4 yılda ah geçse hiçbir şey değişmez. Ne yazık ki görünen köy kılavuz istemiyor. Bu umutsuzluk ne imarda, ne kentsel dönüşümde bir arpa boy kat edilemeyeceğine emin olmamız lazım. Tüm samimiyetinizle düşünün hem imar ve kentsel dönüşüm neden düşüşe geçti. Geçtiğimiz dönemleri eleştirirken biz bu duruma nasıl geldik? Bu kentin özellikle imarı geçen dönemi bile mumla arar hale geldi. İzmir gibi her noktası kentsel dönüşüme ihtiyacı varken 15 yıldır aynı şeyleri söyleyen bürokrat anlayışına teslim edilmesi sizin vizyonunuzun parçası mıdır? Sizin vizyonunuz önceki dönemin kör topal projeleri devam ettirmeye sıkışmış bir durumda mıdır? Sayın Başkan eleştirdiğiniz yapıya boyun eğerek vaatler verdiniz. Hiçbir plan yönetemeyen, geçen dönemi mumla arayan, plan değişikliklerini kimin yaptığını merak eden bir birim oluşmuştur. Kentsel dönüşümde aziz bey nasıl bir rota çizdiyse yine aynı yol izlenmekte. Yıl 2022 hala Örnekköy ve Uzundere… Deprem riski gölgesinde projeler bekletilmektedir. Elbette ki sihirli bir değnek ile değişmez ancak akılla, tasarımla, uzman işinin ehli kadro ile değişir. Bu kent tembelliğe mahkum mu edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çok kısa sürede 380 hektarlık rezerv alanda planları hazırladı. Bayraklı'da sadece İrfan Bey'in söylediği gibi yüzde 20 ve 30 emsal artışını sadece ilçe sınırları için verdik. Bu adaletli midir? Bizim sizin ve sizin grubunuz ile sorunumuz yok ancak bu kent iyi yönetilmiyor. Bu kentin sıkıntıları ile baş başa bırakanlar ile sorunlarımız var" diye konuştu.

ERİŞ: PIRLANTADAN ALMADIĞIMIZ KDV VE ÖTV’Yİ…
Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, ekonomik sıkıntılar ile ilgili konulara vurgu yaparken, “Belediyelerimizin bütçenin ülkemizin bütçesinden ayrı düşünmemiz mümkün değil. Ödemiş belediyesi olarak biz geçen yıl 170 milyon bütçe yaptıysak b günlerde 455 milyon TL’lik bütçe yaptık.  2+2 artık 5. 4 bile etmiyor.Ben belediye başkanı olduğumda Ege Belediyeler Birliği olarak başbakanımıza, maliyet bakanlığımıza çıktık. Belediye bütçeleri artmadığı sürece öyle böyle bir şekilde konuşuruz. Tüm konular gelirlerle ilgili. Pırlantadan almadığınız KDV ve ÖTV’yi sudan elektrikten alıyorsanız bütçeyi konuşurken ancak kendimizi avuturuz. Biz ESHOT bütçesini istediğimiz kadar güzel yapalım. ESHOT 1 milyar 100 milyon açıkla başlıyorsa geçmiş olsun.Bizde Karşıyakalı, Bayraklılı gibi İZBAN’dan yararlanmak isterim. Ancak en pahalı yakıtı kullanıyorsak ne konuşsak hava. Bütçemizi yaptığımızda bakanlık bize yüzde 8 enflasyon hedefini belirtmişti. Biz bunu sevinmiştik. Benim bütçem yüzde 18’e göre yapılmıştı ve enflasyon yüzde 36’ydı. Yani 2 katı. Belediye paylarının artırılması gerekiyor. İzmir veya başka bir yerde evler alınmaz hale geldiyse,  bizim emlak gelirlerimiz o kadar arsın. Ancak artmadı. Kendi kendimizi aldatmayalım. Kiraz örneği verilmişti. Keşke bana da Kira kadar yardımcı olunsa. Geçtiğimiz yıl açılan bir bertaraf tesisimiz var. Büyükşehir, ilçe belediyesi ve firma olmak üzere 3 ortaklı işletiliyor” ifadelerini kullandı.

YILDIZ: MUHALFETİMİZİN YERİNDE OLDUĞUNUN GÖSTERGESİDİR
Söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, “İZSU’da konuştuğum cümlelerin arkasındayım. Sayın başkanım bir öyle bir böyle söylemi kendim bir yerlerden çıkarmadım. Biz sayın başkanı eleştirirken ilk bütçe konuşmasında bir ifade kullanmıştım.S iz romantik ,hayalperest ve samimiyetsiz bir belediye başkanısınız demiştim.B unun için özür dilerim kendisini samimiyetsiz  bulmuyorum ancak hayalperest ve romantik buluyorum. Sayın başkana iyi niyetli ancak onu yanlış yönlendiren danışmanları var. CHP Grup Başkanvekili geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalar vardı. AK Parti bu sözlere uyan bir grup. Biz kararların yüzde 95’ini oy birliği yaptık. Nelere arşı çıktığımız ise ortada. Bizim bu itirazlarımızın CHP’li meclis üyelerinin vicdanlarında cevap bulduğunu biliyoruz.  AK Parti bütçe il ilgili ne diyor? Biz 2 yıldır bütçe kitapçıklarına çok detaylı bakıyorduk, bu sene çok bakmadık. Kopyala yapıştır ifadeler var. Ekonomik olarak biz; Göreve geldiğinizde yerel yöneticilerin bahaneler üzerinden siyaset üretmesi doğru değil. Başarı dediğiniz şey imkanlarla doğru orantılıysa, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları Türkiye Cumhuriyeti’ni kuramazdı. 2 yıldır bir takım ekonomik daralmalar vardır elbet. Asgari ücrete 2 kez zam yaptık. Bu sorunu çözecek olan da Cumhurbaşkanımız. Biz sizin gibi hiçbir zaman kalkıp bahanelere sığınmadık.  Geçtiğimiz günlerde bir tramvay kazası yaşandı ve Hülya kardeşimiz hayatını kaybetti. Biz bu iki yetim evladımızın tüm eğitim masraflarını üstlenelim dedik. Büyükşehir’de çalışanlar artık çözemediğiniz sorunları bize iletir duruma geldiler. Bu bizim muhalefetimizin de yerinde olduğunun göstergesidir” dedi.

KÖKKILINÇ: ALINAN PAY LÜTUF DEĞİLDİR
Söz alarak eleştirilere yanıt veren CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “Merkezi daireden gelen paylar bir lütuf değil. İzmir ülkesine ne çok vergi kazandıran 3’ncü ülkedir ancak geri alımda en son sıralarda yer alıyor. Bu paraların İzmir’e geri dönüşü tamamen yasal haktır ve lütuf değildir. İzBB bir kamu kurumu olarak sosyal demokrattır. Halkçı düşünce ile çalışır. AK Parti ile CHP arasındaki temel farkı ben burada görüyorum. İzBB 2019’dna bu yana görevden geldiğinden beri deprem, pandemi gibi büyük felaketler ile karşı karşıya kaldı. Burada da dirençli duruşu ile bakanlıklardan bile takdir almış bir kenttir. Kadın çalışmaları ile İzBB’nin hakkını teslim etmek gerekir. Bende bire bir içindeyim. Katılımcı demokrasi ile çalışmalar üretildi. Ülkemizin de bir fotoğrafına bakmak lazım. Dünya sefalet sıralamasında Türkiye 125’nci sırada kalıyor.  Güçlü bir iktidarımız yok ne yazık ki. Özgür bey kendi iktidarları ile ilgili övgüyle bahsetti ancak bu gün 1 gram altın bin TL’yi geçti. Elektrik ve doğalgazda da yüksek artışlar var” ifadelerini kullandı.

 
Manisa'da 15 suçtan aranan zanlı yakalandı
 
Başkan Soyer'den hükümete sert sözler: İzmir düşman toprağı değildir!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirce 1 Aralık 2022 Perşembe 10:32

cehepeden cacık olmaz. nasıl mı? bunlar değil mi üniversite öğrencilerine verilen bursu iptal ettirenler....! iş bilenin siz işi bilmezseniz, işi nasıl olacağını bilmezseniz işte İzmirimin durumu ortada. yine kanalizasyon kokuları, yine kevgire dönmüş yollar, yine trafik sıkışıklığı. Beyler bırakın hükümeti siz neden yap-mı-yor-su-nuz...!!!

Yorumu oyla      6      3  
1 Aralık 2022 Perşembe 08:26

akepe ve mehapeden cacık olmaz. bunlar ilkokul çocuklarına yemek verilmesin diye mecliste ret oyu veren insanlar. Kendileri 4-5 maaş alırlar ama geleceğin temsilcileri çocuklarımıza bir yemeği çok görürler. bunlar mı milli yahu? Tekrar belirtiyorum. Bunlar ilkokul çocuklarına yemek verilsin önergesine ret oyu verdiler. Başka birşey söylemeye gerek yok.

Yorumu oyla      3      5  
Ağzı olan konuşuyor 1 Aralık 2022 Perşembe 02:32

Adamlar İzmir'e 1 metre metro yapmamışlar, burada belediye eleştiriyorlar. İnsan hayret ediyor. Yahu bakanlık 10 yıldır hızlı treni bitiremedi, siz ne anlatıyorsunuz! Bir metro da siz yapın da görelim bakalım kaç yılda bitiyor. Tabi bitmesi için önce 3 bin TL değil, daha yüksek ödenek koymanız gerekiyor.

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
99 milyon değerinde… Narlıdere limanı yola çıkıyor!
Narlıdere Belediyesi tarafından Sahilevleri bölgesine yapılmak istenen ...
Çiğli'den 'engelsiz yaşam' hamlesi
Çiğli Belediyesi, ilçede ikamet eden engelli vatandaşların eğitimden ekonomiye, ...
Başkan Çerçioğlu'ndan Aytekin Kaya'ya ziyaret!
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, İncirliova Belediye ...
 
Soyer, Büyükelçi Janjgava’yı ağırladı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Gürcistan’ın Ankara Büyükelçisi ...
Şehir Tiyatroları Buluşması 11 Aralık’ta başlıyor!
11-29 tarihleri arasında 9 kentin şehir tiyatrolarının katılacağı “Büyükşehir ...
Bayraklılı sporculardan 3 yılda 666 madalya
Farklı branşlarda açılan spor kurslarında birbirinden yetenekli sporcular ...
 
Büyükşehir'den örnek iş birliği... Kadın ve genç istihdamı artacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu ile görsel ...
İzmir Metro’nun 26 personeli daha yeterlilik belgesini aldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki İzmir Metro A.Ş. çatısı altında ...
İlk konuk Nebil Özgentürk... Konak Söyleşileri sezonu açtı!
Konak Belediyesi’nin Türkiye’nin önemli sanat ve düşünce insanlarını İzmirlilerle ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva