HABERLER>GÜNCEL
17 Eylül 2015 Perşembe - 14:08

Büyük dönüşüm projesine bilim isyanı: Biz de yok sayıyoruz!

TMMOB’a bağlı 6 oda yazılı bir açıklama yaparak bakanlığın Karabağlar’daki dönüşüm projesine tepki gösterdi. Açıklamada, “TMMOB‘ye bağlı meslek odaları olarak temel yaşam hakkını ve doğayı yok sayan, bilim dışı, kamu düşmanı olan her türlü rant projesi ve popülist kentleşme uygulamalarına karşı mücadelemize devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.

Büyük dönüşüm projesine bilim isyanı: Biz de yok sayıyoruz!

EGEDESONSÖZ - 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunu’nun yürürlüğe girmesinin ardından İzmir’de de çalışmalar sürüyor.

Kentin dört bir yanında yerel ve merkezi idare tarafından yapılan projeler birer birer görücüye çıkarken, Haziran ayı başında AK Parti İl Başkanı Bülent Delican da Karabağlar’a müjdeyi vermiş, Cennetçeşme’deki 540 hektarlık alanın 108 hektarlık bölümünün imar planlarını onaylandığını duyurmuştu. Bölgenin en büyük kısmı olan birinci etabı kapsayan 1/5 bin ölçekli ve 1/1000 ölçekli uygulama planları onaydan sonra askıya da çıktı.



- İŞTE KARE KARE O PROJE...

Toplam 9 bin 785 binanın bulunduğu alanda yapılması planlanan proje hakkında Türkiye Mühendis Mimarlar Odası Birliği İzmir Şubesi’ne bağlı 6 odadan önemli bir açıklama geldi.

Bölge halkının da destek verdiği açıklamada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan proje bilim dışı olarak nitelendirilirken, “TMMOB‘ye bağlı meslek odaları olarak temel yaşam hakkını ve doğayı yok sayan, bilim dışı, kamu düşmanı olan her türlü rant projesi ve popülist kentleşme uygulamalarına karşı mücadelemize devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.


 
İŞTE O AÇIKLAMA
2012 yılında ilan edilmiş, İzmir'in en büyük (540 hektarlık)“riskli alan”ının 101,4 hektarlık kısmına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanarak 05.06.2015 tarihinde onaylanan1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planına, ayrıca riskli alan ilanından bu yana gerçekleşmekte olan tüm sürece, bilimsel planlama ilkeleri yok sayıldığı ve hukuka aykırı bir süreç olduğu için karşı çıkmaktayız. 
 
Hazırlanan planın “riskli alan”ın bütününde ne tür etkilerinin olacağı plan kapsamında değerlendirilmemiş olup planın;  üst ölçek plan kararlarına aykırı, parçacı, çevresinden kopuk, imar mevzuatına aykırı olarak ve bir an önce rant sağlanması amacı ile hazırlandığı açıktır. Yerel seçimler öncesinde alelacele alınan bir kararla “riskli alan” ilan edilen bu alanda, yaklaşık 3 yıldır halkın katılımı sağlanmadan yürütülen ve sadece kâğıt üzerinde kalmaya mahkûm olduğu açık olan proje çalışmasına; çalışma kapsamında bu alanda yaşayan insanların talepleri yok sayıldığı için, onlara ne olacağı belli olmadığı için, en önemlisi insanların yaşam hakkını yok sayan ve can güvenliğini tehdit eden bir anlayışa sahip olduğu için, aşağıda imzası bulunan TMMOB'ye bağlı meslek odaları olarak karşı çıkıyor ve bu sebeple bahsi geçen planların iptal edilmesi için yargıya başvurmuş olduğumuzu belirtmek istiyoruz.
 
İmar Planları için hazırlanan Plan Açıklama Raporları yetersizdir ve özensiz hazırlanmıştır. Raporlarda plan öncesi yapılması gereken araştırma-değerlendirme çalışmalarının yapılıp yapılmadığına ilişkin doyurucu bir bilgi bulunmamakta, güncel olmayan veriler yer almakta ve yürürlükten kalkan planlardan yürürlükte imiş gibi bahsedilmektedir. Ayrıca kurum ve kuruluşlardan alınan görüşlerin büyük bir bölümünün sadece raporda yer almakta olduğu ve plan kararlarına yansıtılmadığı görülmektedir.
 
Hazırlanan imar planları, planlamaya esas onaylanan jeolojik-jeoteknik etüt raporuyla çelişmektedir. Rapora göre; planlama alanının kuzeyinde kalan bölge, Türkiye’deki en büyük heyelan alanlarından birisidir ve günümüzde aktivitesi halen devam etmektedir. Merkezi idarenin; yapılaşma dışı tutulması gereken alanları “yeşil alan” olarak düzenlemeyi tercih etmesi, bu alanları kullanacak olan insanların can güvenliğine verdiği önemi gözler önüne sermektedir. Yine bölgede yol imalatı sırasında yapılacak olan kazı işlemleri, heyelanın tetiklenmesine sebep olacak ve mevcut heyelan bölgesinin güneyinde yaşaması planlanan nüfusun can güvenliğini tehdit edecektir.


6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’da; kentsel dönüşümün amacı, afet riski taşıyan alanlarda yaşayanların can güvenliğini sağlamak ve sağlıklı çevrede yaşam hakkını korumak için dönüşüm faaliyetleri sürdürmek olarak açıklanmaktadır. Yani ‘riskli alan’ olarak belirlenmiş alanlarda plan, öncelikle afet riski altında olan sağlıksız yapılaşma koşullarında hayatını sürdüren vatandaşların can güvenliği için ve sağlıksız mekânsal çevrenin dönüşümü hedefiyle yapılmış olmalıdır. Ancak bu önceliğin bu plan kapsamında yer almadığı görülmektedir.
 
Kentsel dönüşüm projelerinin başarı düzeyini belirleyen en önemli etkenlerden biri planlama aşamasından itibaren halkın planlamaya katılımıdır. Merkezi ve yerel yönetim, meslek odaları, üniversiteler ve bölgede yaşayan yurttaşların sözünü söyleyeceği temel yaşam hakkının ön planda tutulduğu bir “dönüşüm modeli” oluşturulduğu takdirde, sağlıklı ve yaşanabilir mekânların oluşması sağlanabilecektir. Ancak plan kapsamında, “riskli alan”da yaşayanların ne şekilde, nereye taşınacağına ilişkin herhangi bir modelin tariflenmediği görülmektedir.
 
Onaylanan imar planlarının hem yukarıda açıklandığı gibi bir dönüşüm modeli tariflememesi, hem de riskli alanın sadece boş olan hiçbir nüfusun yaşamadığı kısmına ilişkin hazırlanmış olması; kentsel dönüşüm gerekçesi ile yapılan imar planlarının Bakanlık tarafından “boş olan alanları imara açmanın kolay ve hızlı bir yöntemi” olarak benimsendiğini bir kez daha gözler önüne sermektedir.
 
Yukarıda sunulan gerekçeler dikkate alındığında; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Karabağlar ilçesinde yer alan 540 hektarlık “riskli alanın” 101,4 hektarına ilişkin hazırlanarak onaylanan imar planlarının; kamu yararı taşımadığı, bütüncül bir planlama yaklaşımı ile yapılmadığı, teknik altyapı ve sosyal donatı alanlarının yetersiz oluşturulduğu, bölgede yaşayan yurttaşlarımızın yaşanabilir mekânlarda yaşamasını sağlamak yerine kentin yeni çeper noktalarına doğru göç etmesine neden olacağı, kentlerimizde var olan problemleri çözmek yerine sorunları derinleştireceği, heyelan riskinin göz ardı edilmesi sebebi ile bölgede yaşayacak nüfusun can güvenliğini tehlikeye atan kararları içerdiği ve dolayısı ile planlama aracılığıyla yaşam alanlarımıza yönelik tehditleri arttıracağı açıktır.
 
Planlama alanının çevresi ile ilişkisi, işlevi, yapı yoğunluğu, ulaşım dolaşım sistemine etkileri, kent bütününe etkisi gibi unsurlar incelenmeden, kent bütünü planlama çalışmalarından kopuk olarak gerçekleştirilen böylesi bir parçacı uygulama, yürürlükteki mevzuata, kamu yararına, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırıdır.
 
TMMOB‘ye bağlı meslek odaları olarak temel yaşam hakkını ve doğayı yok sayan, bilim dışı, kamu düşmanı olan her türlü rant projesi ve popülist kentleşme uygulamalarına karşı mücadelemize devam edeceğiz.

 
Denizli'de feci kaza: 1 ölü, 6 yaralı
 
HDP İlçe Başkanlığı'nda polis araması
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hakkı Batur Demiray 18 Eylül 2015 Cuma 14:01

Bakanlıkca onaylı jeolojik -Jeoteknik raporda heyelan sahası olarak gösterilen alanin içine yine aynı Bakanlıkça onaylı planda yollar projelendirilmistir.Bakanlık plan mı yoksa pilav mı yapmaktadır!

Yorumu oyla      11      5  
mustafa 18 Eylül 2015 Cuma 13:09

bu istemezükçüler,izmirin başına bela. en somut örnek ,basmane çukuru bunların eseri.bunlar sn.bşb başkanının önünde takoz olmaktadırlar. şu an 500.000 daire depreme dayanıksız. bu siyasi tavır ve her imar planı için rant sözcüğünün arkasına sığınarak çözümsüzlük üreten bu odaları izmir halkı iyi tanıması gerekir... yazık oluyor izmire çok geç kalıyor her alanda, özelliklede kentleşme politikasında...istemezükçüler sonunuz yaklaşıyor benden söylemesi .dinazorlar kralı y.ç. artık çok yaşlandı ...1970 lerin türkiyesi değil artık...

Yorumu oyla      11      5  
okan 18 Eylül 2015 Cuma 08:10

şu andaki çarpıklığın bir nedeni de size üye olan mimarların çizdiği, mühendislerin onayladığı saçma sapan binalar değil mi sayın odalar?

Yorumu oyla      16      7  
17 Eylül 2015 Perşembe 22:05

Arif Bey yorum yaparım ama oyum değişmez :))

Yorumu oyla      12      6  
arif coban 17 Eylül 2015 Perşembe 21:05

Ilk defa yorculari bukadar donusumcu gordum.Bu secimlerde kork chp

Yorumu oyla      14      10  
17 Eylül 2015 Perşembe 16:52

İzmir'de ki en büyük yanlış 4-5 katlı "uyduruk" yapılar plansız bir şekilde here yere yayılmış durumda. Bunların yerine 8-10 katlı kaliteli binalar olsa hem yeşil alana hem de geniş caddelere yer kalır. Şu şehri adam gibi planlayın artık. Konak Belediyesi'ne bakıyorum doğru düzgün proje yok. En büyük ilçe belediyesi. Gültepe gibi bir semtte kaldırım değiştirmek belediyecilik değildir. Bölgenin tamamının yıkılması, yeni bir plana göre tekrardan inşa edilmesi gerekmektedir. Her yıl selden birileri hayatını kaybediyor.

Yorumu oyla      21      7  
oğuz 17 Eylül 2015 Perşembe 16:35

izmirde kentsel dönüşüm şu yık eski binayı yerine yap aynı bina buca tarafındaysan 1+1 otopark yeşil alan yok ya adam yolun ortasına ev yaptı buca da adatepede belediyeden odalardan gık yok manisa izmiri her anlamda geçti

Yorumu oyla      19      7  
17 Eylül 2015 Perşembe 16:25

İzmir Saat Kulesi ' nin arkasına, tepelere doğru bakın insan utanıyor. Gelenler bu mu İzmir diyorlar. Şehir merkezi çok kötü durumda , hem de yıllardır. Bakanlık - belediye önce buralara el atmalı. Konak meydanı diyorsun binaların olduğu kısım rezalet. Türkiye'nin 3. Büyük şehrine yakışmıyor. İzmir şehircilikte ne yazık ki bitmiş durumda. Yatırımcı gelmek istemiyor, halkın alım gücü çok düşük. İzmir nüfus anlamında 3. Büyük şehir yoksa büyükşehir ile alakası yok. Başkan hala daha dünyada izmir'i en hızlı büyüyen 2. Şehir zannediyor. 😂😁 biraz dışarı çıkalım. Hatta Ankara'ya gidelim aradaki farkı anlarsınız. Her yere modern bina dolmuş, bizim şehrin yarısından fazlası çürümüş 😞😟😪

Yorumu oyla      21      9  
ado 17 Eylül 2015 Perşembe 15:23

şimdiki hali çok iyi değilmi istemezikçiler düşün artık izmirin yakasından izmirin acil kentsel dönüşüme ihtiyacı var yeşil alanlı otoparklı yaşam alanlarına ihtiyacı var

Yorumu oyla      25      12  
yunus toprak 17 Eylül 2015 Perşembe 15:16

Odalar Yamanlar çöp tesisi konusunda dut yemiş bülbül gibi sustular. Ne kadar dut yediler acaba ?

Yorumu oyla      19      14  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tunceli’de havadan ve karadan büyük PKK operasyonu
Tunceli’de dün akşam başlatılan, havadan ve karadan sürdürülen operasyonda ...
Büyükşehir’den ‘Pasaport’ yazısı: Her şey yasak!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Pasaport’ta yer alan kafe ve barlara resmi ...
Şehit haberi skandalında skandal savunma: Neresi gizli?
Hakkari’de şehit düşen polis memuru Mehmet Tuhal’ın ailesine acı haberin ...
 
Muş’ta polis aracı kaza yaptı: 2 şehit, 2 yaralı
Bitlis'ten Muş Havalimanı'na gelen Özel Harekat polislerini taşıyan zırhlı ...
İrlandalı boksör 'kurtarma' için Türkiye'deymiş
İstanbul Aksaray'da su almak için girdiği büfede dolaptaki plastik şişeleri ...
Mehmet Dede sıcak yuvaya kavuştu
İzmir’in Foça İlçesi Ilıpınar Mahallesi'nde yakınlarının sokağa terk ettiği ...
 
Başkent’te teröre karşı dev miting: Sadece Türk bayrakları
Bugün Ankara'da 14 sivil toplum kuruluşu öncülüğünde, artan terör olayları ...
4 ilçede güvenlik bölgesi ilanı!
Bitlis'in, jandarmanın sorumlulğundaki merkez ile 4 ilçesindeki bazı alanlar ...
Gültan Kışanak'a 5 yıla kadar hapis istemi
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak hakkında "terör ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva