HABERLER>EKONOMİ
18 Mayıs 2022 Çarşamba - 08:45

Bülent Tercan isyan etti... İzmir turist fakiri!

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamaları Birliği Başkanvekili Bülent Tercan, şehrin sahip olduğu potansiyelinin çok altında turist akışının yaşandığını söyledi. İzmir’in ‘turist fakiri’ olduğunu ifade eden Tercan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener’e de çağrıda bulunarak “Bu bizi üzmeli ve kamçılamalı! Belediye Başkanı, İZTO Başkanı ve Vali Bey’de üzülmeli, dert edinmeli ve üstüne düşeni yapmalı. Bunlar yapılmayınca şehir ve bahsettiğim sorumlu kişiler görevini yapmamış oluyor” dedi.

Bülent Tercan isyan etti... İzmir turist fakiri!

Ceren KORKMAZ / EGEDESONSÖZ - İzmir turizm için önemli bir lokasyon... Özellikle Çeşme, Dikili, Foça, gibi kıyı kesimlerde bulunan ‘resort’ otelleriyle tatil yerleri arasında nam salmış bir destinasyon... Ancak turizmciler İzmir’in sahip olduğu potansiyelin bayram ve okul tatilleriyle turist çekmesinden daha fazlası olduğuna inanıyor. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamaları Birliği (ETİK) Başkanvekili Bülent Tercan, İzmir’in termal, tarihi, kültürel dokularıyla sahip olduğu değerler göz önüne alınarak yapılacak doğru turizm hamleleriyle ulusal ekonomiye katkı sağlayacak bir destinasyon olduğunu belirtti. Geçtiğimiz haftalarda vatandaşların bayram tatili dolayısıyla İzmir’e akın ettiğini ancak beklentilerinin altında bir turist oranına eriştiklerini belirten Tercan, şehre turizm açısından daha geniş bir pencereden bakılması gerektiğinin altını ısrarla çizerek bu konunun muhatabı olduğunu düşündüğü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener’e de çağrıda bulundu.

GERÇEK TURİZM YAPILMIYOR!
İzmir’in bayramlara bağlı bir turizm politikası olmaması, sahip olduğu termal zenginlikleri, kültürel varlıkları vs. gibi değerleriyle yabancı turistlere hitap eden çalışmalara yoğunluk verilmesi gerektiğini vurgulayan Tercan, “İzmir sahip olduğu potansiyelin yüzde 10’unu ancak kullanıyor. Bizim yabancı turiste hitap etmemiz lazım. Zaten yerli turiste bir şey yapmamıza gerek yok. Yerli turist okulların kapanmasıyla tatile çıkmaya başlıyor, okullar açılınca da turizm hareketliliği azalıyor. Bu hep böyledir. Bu da 1 aylık bir süreye tekabül ediyor ancak yazlık oteller 6 – 7 ay açık kalıyor. Dolayısıyla İzmir’in yabancı turiste yönelik çalışmalar yapması gerekiyor. Mesela önümüzdeki sene Ramazan bayramında kıyı otelleri için doluluk söz konusu olmayacak. Çünkü 10 gün kışa girmiş olacak ve önümüzdeki yıl bayramda havalar daha da serin geçecek. Bayramı unutalım yani... Daha büyük bir pencereden bakmamız lazım. Mesela Selçuk’ta bulunan Pamucak Sahili... Buradaki oteller daha çok yabancı tur operatörleriyle çalıştığı için Türk bayramına kafayı takmıyorlar. Gerçek turizm budur. Tamam bayramları da değerlendireceğiz ancak asıl yapılması gereken tur operatörleriyle tüm yılı planlamak... Arada bayramlar bonus olsun. Her yıl 10 gün kışa döndüğü için sadece onlara bel bağlanamaz. Mesela şuan Çeşme bomboş... Çünkü yerli turistleri daha çok çekiyor. Böyle olmaz, sezonu kısaltıyor. İzmir’de turizme işte böyle daha dar bir pencereden bakılıyor. İzmir turizmi bundan 25 – 30 sene önce yüzde 10 pay alıyordu. Ama maalesef şu an yüzde 4’lere düştü. Daha ciddi işler yapılmalı... Reklamları, pazarlaması yapılması gerekir. Tanıtımlara bıkmadan, usanmadan devam etmesi lazım” şeklinde konuştu.

DEMEK Kİ İŞLERİNİ YAPMIYORLAR...
İzmir’in ve yetkili kişilerin turizm faaliyetlerine yeterli özeni göstermediğini ve yılda 5 milyon turist çekecek potansiyele sahipken buna yönelik girişimlerin yapılmamasını eleştirel bir dille ifade eden Tercan, “İzmir ne ile övünüyor? ‘İzmir’in dağlarında çiçekler açar’ marşlarıyla... Atatürkçüyüz diyorlar... Bunlar çok güzel şeyler ama icraata dönmeli. İzmir sahip olduğu turizm potansiyelini ortaya koyup yılda en az 5 milyon turist ağırlamalı ki ulusal ekonomiye katkı versin. Ülkeye döviz katsın. Bunu kime söylemiş oluyorum? İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, İzmir Valisine, İzmir Ticaret Odası Başkanı’na... Şehirden en sorumlu kişiler bu üçü... Şu anda 1 milyon civarı turist geliyor. İzmir turist fakiri... Özellikle yabancı turist fakiri, bunu unutmayalım. Bu bizi üzmeli ve kamçılamalı! Bir turizmci olarak bu beni üzüyor, Belediye Başkanı, İZTO Başkanı ve Vali Bey’de üzülmeli, dert edinmeli... İzmir’in sahip olduğu turizm olanaklarını çok iyi tanıtıp yılda en az 5 milyon turist ağırlayıp döviz kazandırma görevi var. Bu misyonunu yerine getirmesi gerekir. Bugün dış borcu olan bir ülkeyiz, bize döviz lazım. Bu ulusal mesele. İzmir’de üstüne düşeni yapmalı. Bunların çalışmalarının yapılması gerekiyor. Bunlar yapılmayınca demek ki şehir ve bahsettiğim sorumlu kişiler görevini yapmamış oluyor. İzmir’in dağlarında çiçekler açar şarkısını çalanlara ben alay ediyorum. Biz görevimizi, işimizi yapalım. Madem Atatürk’e layık olmaksa mesele bunu çalışarak gösterelim. Kuru kuru müzik çalmakla olmaz. Atatürk mezardan kalksa İzmir’in haline üzülür, bu insanlara da kızar” ifadelerini kullandı.   

 
Dr. Hakan TARTAN yazdı... Altılı masa bu kadar saf mı!
 
Rusya, DTÖ ve DSÖ'den çekilmeye hazırlanıyor
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 18 Mayıs 2022 Çarşamba 23:03

Olm bak. Bostanlı, çiğli harmandalı hep kokuyor. Anladın di mi?

Yorumu oyla      2      3  
Bülent Işık 18 Mayıs 2022 Çarşamba 17:00

Atatürk mezardan kalksa Türkiye'nin haline üzülür. İzmir'in dağlarında çiçekler açar şarkısını çalanlarla alay ediyormuş. Hadi ya.İnsanlar izmir'in bazı semtlerinde gece sokağa çıkmaya korkuyor bu şehre turist gelir mi? Dış borç turistik tesis yaparken mi harcandı yoksa beton ekonomisine mi gitti paralar?

Yorumu oyla      2      3  
suphi duman 18 Mayıs 2022 Çarşamba 14:19

Esnaf turistleri kaziklarsa tabi turist gelmez biz kurbecilerede yaptiklari gibi biraz zor gelir turist

Yorumu oyla      4      3  
18 Mayıs 2022 Çarşamba 12:36

izmir turistik bir şehir değil. çeşme diyorsunuz. çeşme sadece izmirlilerin haftasonu sayfiye kasabası. Uluslararası turizm merkezlerini görmek istiyorsanız Didim, Bodrum, Marmaris, Fethiye, Datça, Side, Antalya, Alanya vs bakınız.

Yorumu oyla      4      5  
burak 18 Mayıs 2022 Çarşamba 09:46

yabancı turist Çeşme'yi ne yapsın allah aşkına. Çok büyütüyorsunuz gözünüzde burayı. Aşırı derecede pahalı bir kere. Bunun karşılığı da yok. Hangi potansiyelden bahsediyor bu kişi?!? Alaçatı sadece gösteriş budalası yerliye hitap ediyor artık o kadar. Pamucak tarafı tabi ki iş yapar çünkü izmir deki en manalı turistik bölge Efes, Şiriince ve Meryem Ana'dan dolayı Selçuk bölgesi. Onun dışında yerli turisttir izmir'in tüm potansiyeli. Bir de olur olmaz Atamızı konuya karıştırmak da manasız olmuş hani..

Yorumu oyla      8      7  
Arif coban 18 Mayıs 2022 Çarşamba 09:44

Gerçekleri yüzlerine vurmussun başkanım ama onlar seni duymaz rahatlariı bozulsun istemez sahillerin sadece kendi yazlık sitelerine ait olmasını isterler hiçbir yer gelişsin istemezler kendi yerlerinin değerlerinin düşeceğini sanırlar zamanında kooperatif veya milli emlak vasıtasıyla üç kuruşa kapattıkları yerlerinin

Yorumu oyla      7      6  
eskiköy 18 Mayıs 2022 Çarşamba 09:26

normal sonuç...

Yorumu oyla      8      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
19 Mayıs'ta ulaşım ücretsiz!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Marmaray, Başkentray ve İZBAN seferlerinin ...
İzmir’de çaya kahveye zam!
İzmir’de bir bardak çay 3 liradan 4,5 liraya, bir fincan kahve 6 liradan 8 liraya yükseldi
Aybaş duyurdu... Alkol ürünlerine zam geldi!
Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş rakı, votka ve viskiye zam geldiğini duyurdu.
 
Altın fiyatları haftaya nasıl başladı?
Altının gram fiyatı, haftaya düşüşle başlamasının ardından 901 lira seviyesinde işlem görüyor.
On binlerce EYT'li seslendi: Yeter artık!
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Maltepe miting alanında toplandı. EYT ...
Kemeraltı’nın kanayan yarasına neşter!
İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği’nin yıllardır gündemden düşürmediği ...
 
Vergi indiriminin ayrıntıları ortaya çıktı!
İhracat ve üretim faaliyetinden elde edilen kazançlar için kurumlar vergisi ...
Pastacıların Başkanı Esen Federasyon adaylığını açıkladı!
İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası Başkanı İhsan Esen, Türkiye Lokantacılar ...
ABD'deki Halk Bankası davasında yeni gelişme
Halk Bankası, ABD'de devam eden davada, federal ve bir üst mahkemenin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva