HABERLER>SAĞLIK
26 Temmuz 2019 Cuma - 12:07

Buğra'nın ses teline hayat veren dokunuş

Dünyada çok nadir rastlanan ve Japon geleneksel tiyatro sanatçılarının görünümünü yansıttığı için "Kabuki Make Up" sendromu olarak adlandırılan hastalıkla dünyaya gelen Buğra Özcan, ses teli dolgusu ameliyatıyla yaşama tutundu.

Buğra nın ses teline hayat veren dokunuş

Dünyada çok nadir görülen ve Japon geleneksel tiyatro sanatçılarının görünümünü yansıtan "Kabuki Make Up" sendromlu Buğra Özcan, ses teli dolgusu ameliyatıyla ölüm tehlikesini atlattı. 

İstanbul'da yaşayan Bahar ve Nevzat Özcan çiftinin 1995 yılında dünyaya gelen oğulları Buğra'da epilepsi, yarık damak, delik kalp, yapışık böbrek ve zeka geriliği bulunduğu tespit edildi. 

Küçük yaşında birçok kez ameliyat masasına yatan Buğra'da, doktorları, ilk kez 1981 yılında Japonya'da tanımlanan ve 32 bin kişide 1 görülen bir sendrom olduğunu belirledi. 

Japon geleneksel tiyatro sanatı Kabuki aktörlerinin makyajını andıran yüz şekli nedeniyle "Kabuki Make Up" sendromu adı verilen hastalığın, çekik ve ayrık gözler, yukarı doğru kavisli kaş kemeri, dökük kaş, düşük ve büyük kulakların yanı sıra birçok iç organda da rahatsızlığa neden olduğu Özcan çiftine açıklandı. 

Bir ameliyat sonrası ses teli felci geçirdi

Buğra'nın annesi Bahar Özcan, AA muhabirine, oğlunda epilepsi nöbetlerinin 3 aylıkken başladığını, nöbet sayısının zaman zaman 100'e çıktığını, çok zor yıllar geçirdiklerini ifade etti. 

Buğra'nın ilk ameliyatının yarık damak nedeniyle yapıldığını anlatan Özcan, şunları söyledi:

"Oğlum 7 yaşına geldikten sonra Kabuki Make Up sendromu olduğunu öğrendik. Böbrek, kalp gibi farklı organlarda hastalıkları vardı. Defalarca ameliyat edildi. Son ameliyatının ardından 2019 yılının Mart ayında fark ettik ki Buğra artık hiç ses çıkaramıyor, su içemiyor, yutkunamıyordu."

Özcan, su ve gıdanın akciğere kaçmasının ölümcül sonuçlar doğurabileceğini öğrendikten sonra hastaneleri, doktorları dolaşıp çare aradıklarını belirterek, ses teli dolgusu ameliyatı ile sorunun giderileceğini öğrenip İzmir'e geldiklerini belirtti. 

Ameliyattan çıkar çıkmaz oğlunun sesini yeniden duyduğunu ifade eden Özcan, "Aylar sonra bana 'tamam' dedi. 'Bu iş oldu' demek istedi. Size o an yaşadığım mutluluğumu anlatamam." diye konuştu. 

Özcan, oğlu ile zorlu zamanlardan geçtiklerini, ancak umutlarını hiç kaybetmediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Buğra günde 30-40 kez boğulma tehlikesi yaşıyordu. Zaten aylardır sesini duyamıyorduk. Ama ameliyattan çıkar çıkmaz konuşmaya başladı. Onun bir gülümsemesi dünyaya bedel." 

"Doktorlarla aile gibi olduk"

Baba Nevzat Özcan da Buğra'nın hastalıkları nedeniyle çok ağır ataklar geçirdiğini, iki kez kalbinin durduğunu, son olarak beslenemez hale gelince sıkıntılarının da katlandığını belirtti.

Özcan, sağlıklı çocukların "anne", "baba", "tamam" gibi sözcükleri söylemesinin normal karşılandığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Doktorlarla artık aile gibi olduk. Sonradan bize dediler ki 15 gün, bir ay, 3 ay yaşar gibi tahminlerde bulunmuşlar. Durumu o kadar kötüydü. 24 yıldır yaşıyor. Onun bir kelime söylemesi bile bizim için Allah'ın bir lütfu."

Ses teli dolgusu 

Avrupa Foniatri Birliği ile Avrupa Kulak Burun Boğaz Derneği üyesi Doç. Dr. Erhan Demirhan ise Kabuki Make Up adlı sendromun sebebinin tam olarak bilinmediğini, en büyük özelliğinin Japon geleneksel tiyatro oyuncularının makyajını andıran yüz hatları ve iç organlardaki anomaliler olduğunu söyledi. 

Sendromun ölümcül olmadığını ancak beraberindeki hastalıkların yaşamı tehdit eden sonuçlar doğurabileceğini aktaran Demirhan, "Hastamızın kalbinde delik, böbreklerinde ve birçok organında anomali var. Bugüne kadar 20 kez ameliyat edilmiş, son ameliyatından sonra ses teli felci geçirmişti. Artık sıvı gıda alımında zorluk çekiyor ve ölüm riski taşıyordu. Ses teline dolgu yaparak bu sorunu giderdik." dedi.

Doç. Dr. Erhan Demirhan, ağız içinden ya da boyundan enjeksiyonla yapılan ses teli dolgusunun genelde ses kısıklığı gibi sorunları bulunan hastalara uygulandığını da sözlerine ekledi. (AA)

 
Göztepe'de Yasin sezonu iple çekiyor
 
54 işçi zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Katarakt ameliyatlarında akıllı göz merceği dönemi
Katarakt ameliyatıyla birlikte Miyop, Hipermetrop, Astigmat gibi görme ...
'Migren iş performansını olumsuz etkiliyor'
OMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkan, "Migren hastalarının ...
Karadeniz'den Norveç somonuna alternatif balık
Karadeniz alabalığının, Norveç somonuyla benzer besin değerlerine sahip olduğu belirlendi.
 
Asistan hekimler için nöbet kararı
Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev ...
Nisa'nın fizik tedavisi için sarma sarıyor
Beyin felci (SP) hastası 8 yaşındaki kızı Nisa Suzan Turan'ın tedavisi ...
Batı Nil Virüsü tehlikesi! Griple karıştırılıyor...
Prof. Dr. Keskin, "Ender de olsa yaşamı tehdit edebilen Batı Nil Virüsü ...
 
İzmir'de hastalara nefes ve yoga tedavisi
İzmir'deki özel bir onkoloji merkezinde hastalar için 'Nefes farkındalığı ...
Balık pulu hastası Seda'nın gelinlik hayali gerçek oldu
İzmir'de yaşayan, doğuştan balık pulu hastalığı olan 19 yaşındaki Seda ...
Hastanın kendi kanı ile üretilen serum gözü tedavi edecek
Göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Canan Gürdal, "İleri seviye durumlarda ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva