HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
24 Mart 2021 Çarşamba - 13:53

Buca'ya mübadele anısı... Acının sembolü anıt oldu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye ile Yunanistan arasında 1923 yılındaki nüfus mübadelesi anlaşmasının sosyal alandaki yansımalarını anlatan anıtın açılışını yaptı. Buca Kasaplar Meydanı'nda yerini alan "Memleketin Kapıları” (The Doors of The Native Home) adlı anıtın açılışında konuşan Başkan Soyer, “İzmir bu misyonu, kardeşliği, ortak yaşamı ve özgürce bir arada olmayı temsil eden bir şehir. Bu anıt da işte bu değerleri pekiştiren çok kıymetli bir eser” dedi.

Buca ya mübadele anısı... Acının sembolü anıt oldu

1923 Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesinin sosyal alandaki yansımaları İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Buca’da dikilen "Doğduğum Evin Kapıları" (The Doors of The Native Home) adlı anıtla sembolleşti. Belaruslu sanatçı Sergei Oganov’un dönemin trajedilerini, üzerinde iki ayrı kültürün motifleri bulunan ve zincirle birbirine bağlı iki kapıyla ölümsüzleştirdiği eser Buca Kasaplar Meydanı’ndaki Mübadele ve Anı Evi'nin önünde yerini aldı. Bir tarihi ölümsüzleştiren ve iki halk arasındaki dostluk bağlarını güçlendiren anıtın açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, göçmen dernekleri başkanları ile temsilcileri, bürokratlar, CHP'li ilçe başkanları ve vatandaşlar katıldı. Sanatçı Evrim Ateşler açılışta Bir Fırtına Tuttu Bizi ve “Kai Giati De Mas To Les” adlı eserleri seslendirdi.

Bir arada yaşamanın zenginliği ile anılsın
Anıt hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, eserin önemine vurgu yaptı. Başkan Soyer, “Gerçekten mübadele büyük acı, büyük hüzünler yaşatan bir olguydu ve çok önemli bir kilometre taşıydı bu coğrafyada. İzmir tarih boyunca farklı kültür, dil, din, inanç ve etnik yapıya ev sahipliği yapmış çok ses ve rengin bir arada huzurlu şekilde yaşadığı çok özel bir şehir olmuş. Aynı coğrafyada yaşadığımız ortak krizler, her iki mübadil halkın dostluğunu güçlü şekilde yeniden hatırlatıyor. İşte bu durum tüm siyasi polemik ve gerilimleri aşmamızı sağlayan kültürel bağların ne kadar kıymetli olduğunu bizlere gösteriyor. En büyük temennimiz, üzerinde yaşadığımız ortak coğrafyanın geçmişte yaşanan acılar ve gerginliklerle değil, ortak gelecek ve bir arada yaşamanın zenginliği ile anılmasıdır. Bunu sağlamak için de bu birlikteliği temsil eden kültürel sanatsal eserlerin çok önemli rolü olduğuna inanıyorum. İzmir bu misyonu, kardeşliği, ortak yaşamı ve özgürce bir arada olmayı temsil eden bir şehir. Bu anıt da işte bu değerleri pekiştiren çok kıymetli bir eser.  Sözlerimi yaşamı boyunca iki halkın dostluğunun gelişmesine hayatını adamış, çok değerli kıymetli siyasetçi Bülent Ecevit'in bir şiirinden, kardeş iki halkın güçlü bağlarını tarif eden iki dizesiyle bitirmek istiyorum: 'Bizimle dirilecek bir gün Ege'nin altın çağı, yanıp yarının ateşinden eskinin ocağı” ifadelerini kullandı.

42 eser içinden seçildi
“The Doors of The Native Home” adlı yapıt, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 8'incisi düzenlenen Uluslararası İzmir Heykel Çalıştayı’nın Ocak ayındaki birinci bölümünde “Mübadele” temasıyla 42 eser içinden seçilmişti. Yapımı Kültürpark Atlas Pavyonu’nda tamamlanan heykel, bronz malzemeden oluşuyor. Heykel, sanatçı Sergei Oganov tarafından yapıldı.

 
Başkan Selvitopu'dan zabıtaya geçmiş olsun ziyareti
 
Binali Yıldırım'a önemli görev
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KSKLİ 26 Mart 2021 Cuma 17:43

Bende Selanikten göç etmiş bir aileye mensubum. Eleştri şu bu heykel anıt işi bildiğin devlet kaynaklarını yağma kum çimento dik bir tane bunun ihalesi yok soran yok. Sanatın fiyatı olmaz derler. Sayıştayda kabul eder 2 ton betona 1 milyon TL sanat adı altında belediyeden ödeme yap.

Yorumu oyla      2      3  
Beyaz'a 24 Mart 2021 Çarşamba 20:24

Güzel şeylerden niye rahatsız oluyorsunuz? Bizim gibi göçmenlerin, mübadillerin anılarına ilk defa yapılmış olan bir anı niye batıyor. Siz göçmenlere ve mübadillere düşman mısınız?

Yorumu oyla      2      3  
ST 24 Mart 2021 Çarşamba 17:53

Zehirli beyinlere sahip vandallar bunları da kirletmez inşallah, Bucalılar sahip çıkmalı.

Yorumu oyla      2      3  
24 Mart 2021 Çarşamba 16:58

Yolla buranın ne alakası var? Derdiniz yolsa, buca-otogar arası yarım kalan tünellerin ve Buca Metro Hattı Nisan ayında ihaleye çıkıyor.

Yorumu oyla      2      3  
beyaz 24 Mart 2021 Çarşamba 14:32

akplilerin dedikleri kadar var yani bu konuda dünyada tekiz. beyler alternatif yol yok, kevgir olmuş yollar, yeşildere bağırıyor, körfez kokuyor, otobüsler istif. bir insan evladı da çıkıp biz ne yapıyoruz demiyor. vallahi bravo ağlanacak halimize..

Yorumu oyla      5      19  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Selvitopu'dan zabıtaya geçmiş olsun ziyareti
Başkan Selvitopu, saldırıya uğrayan zabıta memurlarını ziyaret etti.
Başkan Yetişkin JES açıklaması: Hakkımızı sonuna kadar kullanacağız!
Orhanlı’da Küçük Menderes Enerji Petrol Jeotermal Maden Elektrik Üretim ...
Ünlü akademisyen Torbalı’daki öğrencilere rehber olacak
Torbalı Belediyesi, pandemi nedeniyle evlerde eğitimlerini sürdüren öğrenciler ...
 
CHP'li Sarıbal'dan Selçuk ziyareti: Toprağımızı koruyarak geleceğimizi inşa edebiliriz
CHP Bursa Milletvekili ve CHP Genel Başkan Tarım Politikaları Başdanışmanı ...
Başkan Koştu duyurdu: Bergama inşaatları yüzde 40 kıskacından kurtuldu
Bergama’da mevcut yapılaşmanın olduğu alanlarda yapılacak olan yeni inşaatlarda ...
Başkan Batur'dan gençlerle online buluşma
Konak Belediyesi’nin AIESEC İzmir Şubesi’yle birlikte düzenlendiği “Sürdürülebilir ...
 
Başkan Soyer'e uluslararası görev
Avrupa çapında 150 binin üzerinde yerel ve bölgesel yönetimi temsil eden ...
Geri dönüşümde Karşıyaka farkı!
Geçtiğimiz aylarda İzmir’deki tüm resmi ve özel kurumlar arasında ilk ...
Çamkıran Pazar Yeri yenileniyor
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Çamkıran Pazar Yeri'nde incelemelerde ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva