HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Aralık 2021 Pazartesi - 18:45

Buca Meclisi’nde borçlanma ve satış gerginliği

Buca Belediye Meclisi’nde, belediyeye ait bir arazinin satışı konusunda gerginlik yaşandı. Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, arsanın satılması gerektiğini yoksa durduğu yerde zarara uğrayacağını söyledi. AK Parti Grubu satışın hangi bedelle yapılacağını sorarken, Başkan Kılıç bedel ifade ederse ihale için rakam vermiş olacağını söyledi. Ayrıca Başkan Kılıç’ın 10 milyon TL’lik borçlanma talebi ise AK Parti Grubu tarafından şiddetle karşı çıkıldı.

Buca Meclisi’nde borçlanma ve satış gerginliği

OZAN EKİZ / EGEDESONSÖZ – Buca Belediyesi Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci oturumu, Buca Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç başkanlık yaptı.

Meclisin başlangıcında CHP’den İYİ Parti’ye geçiş yapan Meclis Üyesi Mehmet İnan Gülçek’in durumu hakkında bilgi verildi. Gülçek’in yerine Tarım Komisyon üyeliğine Gündüz Koçak, Kent Tarihi ve Turizm Komisyon üyeliği yerine Özkan Yorulmazbaş getirildi.

SÖYLEMLERLE İCRAATLER BİRBİRİYLE UYMUYOR

Başkanlıktan gelen önergelerin görüşüldüğü sırada belediye 10 milyon TL’lik borçlanma talep etti. AK Parti Grup Başkanvekili Ekrem Gündoğdu, bütçenin çokluğundan övünen belediyenin borçlanma talebi sebebiyle söylemlerle icraatlerin birbirleriyle uyumlu olmadığını söyleyerek karşı çıkacaklarını belirtti. Gündoğdu, “Borçlanma yetkisine karşı burada daha önce 2022 bütçesini 703 milyon yaptık. İzmir’in en büyük bütçesi. Gelirlerimiz giderlerimizi geçti diye konuşma yaptınız. Söylemler ve icraatler birbirini tutmuyor. 10 milyonluk borçlanma önümüze geldiği zaman, 700 milyonluk borçlanma yapamayacağımızı düşünüyoruz. Burada bir ciddiyetsizlik var. 703 milyonluk bütçenin inandırıcılığı yok. Söylemler tutmadığı için ret oyu kullanacağız” dedi.

BORÇLAR UZUN VADEDE KAR GETİREBİLİR

Başkan Kılıç gelen eleştirilere karşılık olarak borçların uzun vadede kar getirebileceğini belirterek “Borçlanma yasa gereği belediyenin bir önceki bütçesinin yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde borçlanabilir. Bu yılki bütçemiz tahmin edilenden fazla olduğu için 10 milyonluk daha oldu. Anlık ihtiyaçlar ve bunların vadeye yayılması… Bu teknik ve idari bir durum. Giderlerimizi ve ödemelerimizi yerine getirdiğimiz için övünüyoruz. Bu döngü de devam edecek. Borçlanıp uzun vadede kar da olabilir. Borçlanma hakkımızın olması bile mutluluk verici. İller bankası borçlanmaya da izin vermiyor birçok kurumda” açıklamalarında bulundu.

Başkanlıktan gelen 7587 Ada 4 Parselin satışı konusunda alınacak karar için AK Parti Grubu müdürün gelmesini isteyerek ayrıntılı bilgi istedi.

MÜDÜRÜN GELMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Başkan Kılıç, müdürün gelmesinin mümkün olmadığını ifade ederek kendisi bilgi aktardı. Başkan Kılıç, “Burada bir müdürün bilgi vermesi mümkün değil. Onun yerine bu bilgiyi ben verebilirim. Bu gündem dışı madde değildi, bakabilirdiniz. OYAK sitesinin altında. İmar durumu ticaret olarak geçiyor. Emsali 1 emsal. Kat karşılığı veremiyoruz, Sayıştay bizi eleştirdi. İhale kanunu ile satılacak” dedi.

BEDEL SÖYLERSEM İHALEYE RAKAM VERMİŞ OLURUM

Bölgenin ne kadar değere satılacağı hakkında bilgi almak isteyen AK Parti Grubu’na Başkan Kılıç kendisi yanıt verdi. Bir bedel söyleyemeyeceğini, söylemesi halinde ihaleye rakam vermiş olacağını ve bunun kanunsuz bir durum yaratacağının altını çizdi. Başkan Kılıç, “Resmi raporlar alınıyor, o şekilde bir bedel belirlenip öyle değeri tespit ediliyor. Satış kararı alınmadan değeri tespit edilmez. Çocuk doğmadan don biçmek gibi olur. Kafamdaki fikri söylersem ihaleye rakam vermiş olurum, böyle olmaz. Siz tahmin edebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

OYLARSAM MECLİS ETİĞİNE UYGUN OLMAZ

Başkan Kılıç’ın sözleri üzerine AK Parti Meclis Üyesi Burçin Kevser Tourchian, kararın meclise gitmesi gerektiğini ve eğer oylamada kabul oyu verirse bu durumun meclis etiğine uygun olmayacağını söyledi. Tourchian, “Satış kararı almadan olmaz diye bir şey yok. Değerleme raporu gelmeden ben bunu oylarsam, meclis etiğine uygun olmaz. Komisyona gitsin ve üyelerimiz görsünler. Komisyonların belirleyeceği bedeller ayrı. Neden kat karşılığı veremiyoruz? Burada bu konu bizi tatmin etmiyor. Burada kamu zararı ve zimmet çıkar. Buranın yanında bir üniversite var. Madem öyle burada yurt yapalım. Buradan kamu zararı çıkar” şeklinde konuştu.

BURASI DURDUĞU SÜRECE ZARAR EDİYOR

Başkan Kılıç Tourchian’a karşılık olarak, arsanın durduğu sürece zarar ettiğini ve asıl bu haliyle kamu zararına yol açacağının altını çizerek “Satışta kamu zararı konusunda satılan her şeyden (Türk Telekom vb.) kamu zararı çıkar. Burada değer çıkarırsanız o zaman sorun çıkar. Kamu kurumunda bunu satacak olan müdürlüklerdir. Burasının satılmasına karşıyım diyebilirsiniz ama satılmadığı sürece kamu zararı çıkar. Kiraya versen verilmez, her gün zarar ediyor. Kat karşılığı da verilemiyor. Durduğu sürece zarar ediyor. Boş duran arsayı değerlendirilemiyorsa satmak gerekir. Bekletmek hem hukuken yasal değil, olmaz böyle. Buranın tahmini değerini bilemezsin. İhale değerini fiyatı artacak belki, bilemezsin” dedi.

İHALE SATIŞ YÖNTEMİ BURASI İÇİN EN İYİ YÖNTEM

Satış süreci için gelen eleştirilere yanı veren Başkan Kılıç, ihale satış yönteminin bu arsa için en iyi yöntem olduğunu belirterek “3 milyonun üzerindeki değer biçilenler devlet ihale kanununa göre ihale yöntemiyle satılabilir. Daha düşük bedelde ihaleye girilmesine gerek yok. Değerini söylersem ihaleye fesat durumu olur. İhale için ihale verilecek. Satış yöntemi en iyi yöntem” açıklamalarında bulundu.

SATIŞ KONUSUNDA SABIRLI OLUN

Borçlanma konusunda eleştirilerini sürdüren AK Parti Meclis Üyesi İsa Nezir, satış konusunda biraz daha sabırlı davranılması konusunda dikkat çekerek “Borçlanmanın ne kadar dertli olduğunu bilseydiniz el kaldırmazdınız? Önceden el kaldırdığınız dertli olduğunuz belli oluyor. Buca Belediyesi’nin birçok arsa arazi gibi yerleri oldu. Bir beş yıl sonraki belediye başkanı bu dertle gelecek. Geçmiş dönem başkanının borçlarını ödemeye çalışıyoruz. Satış konusunda biraz daha sabırlı davranın. Yeni borçlanmalarla bu işin sonu hoş olmuyor” uyarılarında bulundu.

BORÇLANMALAR KENDİ DÖNEMİMDE BİTECEK

Başkan Kılıç eleştirilere karşı olarak net bir dille borçlanmaların kendi döneminde biteceğini ifade etti. Boş duran arsanın karı olmayacağı konusunda savunmasına devam eden Başkan Kılıç, “Borçlanmalarım kendi döneminde bitecek. Belediyeye gelir getiren işletmeler için bunu söyleyebilirsiniz. Boş durumdaki arsayı satmamak sorun yaratır. Kiraya veremiyoruz. Kendin yapman mümkün değil. Durduğu her gün belediye bütçesine zarar yazıyor. Bu paralar asfaltta, araç alımda değerlendirilebilir. 1 milyarlık bütçe olsaydı 100 milyonluk borçlanırdık.” ifadelerini kullandı.

Komisyonlardan gelen raporların görüşüldüğü sırada bir binada bulunan kanalizasyon sıkıntıları belediyeden yardım istenmiş ancak İmar ve Bayındırlık Komisyonun’ca oybirliği ile reddedilmişti.

CHP Grubu’nun reddetme gerekçesi olarak İZSU’nun bina hakkında teknik rapor verdiği ve belediyenin bu durumda yapacak bir şey olmadığı dile getirildi.

GEÇİT HAKKI VERİLSİN

AK Partili Nezir, belediyenin burada geçit hakkı vermesi gerektiğini ve bu sayede teknik ihtiyaç duymadan sorunun çözüleceğini söyleyerek “Bu kanalla ilgili, tahmin ediyorum. Daha önce yeterli olduğu için bu şekilde verilmiş. Çırpıcının ve elektiriklerin kesilme süreci. En teknik ve en sağlıklı durum; bu suyun en kolay şekilde tahliye edilmiş olması. Bu arsa belediyeye ait olduğu vatandaş müsaade istemiş. Geçit hakkını verirsek teknik ihtiyaç doğmadan tertemiz olacak” dedi.

DAHA SONRA BELEDİYE İÇİN SIKINTI OLUR

Başkan Kılıç, buraya geçit hakkı verilirse daha sonra belediye için sıkıntı olacağını ifade ederek “Kotlu binalarda eski yönetmeliklerde kat sınırlaması yoktu. Burada numaratajla birlikte kot alabilmek için ön taraftan numaratajı alır. Alt tarafta aşağıdaki yola bağlantı yapılabilir. Burada İZSU ile müteahhit görüşüyormuş. Buranın siyasi bir yönü yok. Verdiğimiz geçit hakkından dolayı daha sonra bize sorun çıkar. Burada mağduriyet giderilecekse imar durumu bellidir. Daha sonra inşaat yapılamayacak duruma gelirse ne olacak? Geçidi verdik veya neyse buraya yapılacak konut nasıl yapılacak? Sakınca yoksa verelim” dedi.

İZSU YÖNETMELİĞİNE UYGUN POMPA İLE ÇÖZÜLÜR

CHP Meclis Üyesi Uğur Aydın, İZSU’dan görüş aldıklarını belirterek İZSU yönetmeliğine uygun bir pompa ile sorunun çözüleceğini söyledi. Aydın konu hakkında “Biz de elbette vatandaşın mağduriyetini çözmek içi uğraşıyoruz. Teknik bir konu olduğu için İZSU’dan görüş istedik. Büyük bir pompa konursa bunun çözüleceğini öğrendik. Orada zaten İZSU pompa alınırsa çözülür diyor. Buradaki amacımız sorunu çözmek” ifadelerini kullandı.

GELECEKTE DEĞERİ DÜŞER

Başkan Kılıç, gelecekte altından fosseptik yolu geçerse değerinin düşeceğini belirterek “Burası bitişik nizam. Burada gelecekte bir şeyler yapılacak. Gelecekte sorun çıkarsa… Sattığımızda altından fosseptik yolu geçiyor dediğimizde değeri düşecek. Burası bir vatandaşta olsa planı çizilirken temelinden geçerdik” açıklamalarında bulundu.

CHP Meclis Üyesi İlhan Dal çözümün müteahhitte olduğunu söyleyerek “Vatandaşın muhattapı biz olduğumuz geliyor. Ama buranın çözümü müteahhitte” dedi.

BELEDİYE MÜTEAHHİTİN KARŞISINA ÇIKMALI

CHP Meclis Üyesi Fikret Aktaş, belediyenin müteahhitin arızalı iş yaptığını ve belediyenin bu adamın karşısına çıkması gerektiğini söyledi. Aktaş, “Biz söylediğini yerinden anlıyoruz. Orada bir arsanın değerinin düşmesine, diyelim ki sattık alan vatandaş da mağdur olacak. Burayı müteahhit yapmış, satmış. Bu adam demek ki arızalı iş yapıyor. Belediye bu adamın karşısına çıkmalı” dedi.

BELEDİYEYE 56 MİLYONLUK HACİZ İŞLEMİ BAŞLATILDI

Son olarak dilek ve temenniler bölümünde söz alan AK Partili İzzet Pilgir, geçen ay vermiş olduğu soru önergesini hatırlatarak, belediyeye 56 milyonluk haciz işlemi başlatıldığını söyleyerek şunları ifade etti:

Geçen ay vermiş olduğumuz bir soru önergesi vardı. Vermiş olduğumuz önergede Buca Belediyesi’ne 56 milyonluk haciz işlemi başlatıldı. Buna nispeten geçen bütçe görüşmelerinde 703 milyonluk bir bütçemiz oluştu. Şimdi de 10 milyonluk bir borçlanma istiyoruz. Bununla da kalmıyoruz Buca’nın en değerli arazisini satıyoruz. Orada ileride kendimiz yaparız. Çok merak ediyorum, bu kadarlık arazinin satışını yapmak ne kadar hayırlı olur?

Personel giderlerini sorunsuz ödüyoruz diyor Başkan. Geçen bir soru önergesi verdim. Sayın Başkan sendikadan doğan 2021 yılının farklarını ödememişsiniz.

Pehlivanoğlu’nun yanına vermiş olduğum soru önergesi ile oradaki çok aciz bir durumu çıkardık, satmak istedik satamadık. Şimdi burayı da satışa çıkarıyoruz, satılır satılmaz göreceğiz. İlan ve reklam diye satamadığımız yerlerin ilan ve reklamını veriyoruz ve bunları yüksek miktarda para aktarıyoruz. Satamadığımız bir şey için burada kamu zararı oluşturuyoruz. Burada 703 milyonluk bütçe ile Buca’nın güzel yönetildiğinin vesikası değildir. 3 yıldır bir tane projenizi göremedik. Yapmış olduğunuz şey her sene bir borçlanma. Gelin trafik sorununu nasıl çözelim, Buca’ya nasıl yatırım yapalım diye dertlenelim. Eleman ihtiyacımız veya eksiğimiz yok. Buca’ya gelin elit bir proje yapalım. Geçmiş dönemde borç batağına gireceğini fark etmeden borçlanmalara meclis üyesiyken evet dediniz. Hizmet yapanların parasını ödeyemiyoruz. Buraya 15 yıl hizmet eden adam bize 56 milyonluk haciz işlemi başlatmış. Burada durup düşünmemiz lazım. Buca’nın malını satarak borç ödenmez. Bu sevdadan vazgeçelim. Buca’ya neler yapacağız gelin birlikte dertlenelim.

 
Karşıyaka'da tartışmalı plan müdürlüğe iade edildi
 
Kılıçdaroğlu: Bu bütçe, kumpas bütçesidir!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka'da tartışmalı plan müdürlüğe iade edildi
Uzun zamandır tartışmalara sebep olan Atakent mahallesindeki "Özel Eğitim ...
Konak'ta da katı atık toplama bedeline zam yok!
Konak Belediyesi Meclisinde alınan karar ile birlikte katı atık toplama ...
Buca Metrosu’nda kazanan şirket belli oldu: Gülermak sürprizi!
Türkiye’nin kamu kaynaklı en büyük kamu ihaleleri arasında yer alan 3 ...
 
Çiğli “Dirençli Kent” yolunda adım adım ilerliyor
Çiğli Belediyesi, iklim değişikliği ve afetlerin kentlere yönelik ürettiği ...
Doğaya dönüş, sürdürülebilir yaşamlar TTI Outdoor’da tanıtıldı
‘Doğadaki yerini keşfet’ sloganıyla, Travel Turkey İzmir Fuarı’yla eş ...
Çalışmalar tamam! İşte yeni Sığacık!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Sığacık’ta yaptığı kıyı düzenleme çalışması ...
 
Beyaz Baretliler sahaya çıkıyor
İnşaat Mühendisleri Odası’nın kız öğrencilere meslekte eşitlik ve avantajlar ...
Mübadiller kültürlerini dans ve müzikle yaşatıyor
“Yüzüncü Yılına Yaklaşırken Her Yönüyle Mübadele” söyleşisi Dans ve Müzik ...
Bornova’da çiftçilere destek sürüyor
Bornova Belediyesi, 12 kırsal mahalleye ve birçok coğrafi tescilli tarım ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva