HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Haziran 2015 Cuma - 11:23

Buca’da ilk fidan coşkusu: Üzüm yeniden doğuyor

Buca Belediyesi, ilçenin en önemli değerlerinden biri olan üzümü ait olduğu topraklarla buluşturmak için ilk adımı attı. Kaynaklar bölgesinde 14 dönümlük alanı kapsayan “Üzüm Bağı”nın ilk fidanları düzenlenen tören ile dikildi. Üzüm Bağı’nın ilk fidanlarını hemşerileri ile birlikte diken Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, “Bizler tarımı artırıcı, özendirici, vatandaşlarımızı, gençlerimizi tarımla buluşturan, onların tekrardan tırnaklarının arasına toprağı bulaştırdığımız projeleri çok önemsiyoruz” dedi.

Buca’da ilk fidan coşkusu: Üzüm yeniden doğuyor

Buca'nın kaybolan değerlerini yeniden kentle buluşturmak amacıyla hazırlanan projelerden biri olan "Üzüm Bağı"nın ilk fidanları düzenlenen törenle dikildi. Üzüm üretimini canlandırmak için harekete geçen Buca Belediye Başkanı Piriştina, Kaynaklar bölgesinde 6 çeşit üzümün yetiştirileceği yaklaşık 14 dönümlük alanda, ilk fidanları hemşerileri ile birlikte dikti. 



PİRİŞTİNA: TIRNAKLARIN ARASINA TOPRAK BULAŞACAK
Fidan dikim töreninde konuşan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, bölgede çok az kişinin üzüm üretimi yaptığını söyledi. Hayata geçirdikleri proje ile üzüm üretimini cezbettirerek üretici sayısını arttıracaklarını belirten Başkan Piriştina, “Bucamıza ait olan bir üzümün genlerini korumak ilk amacımız. Bu bölgelere imar açlığıyla bakılan dönemde belediye olarak asli görevimiz dışında tarımı artırıcı, özendirici, vatandaşlarımızı, gençlerimizi tarımla buluşturan, onların tekrardan tırnaklarının arasına toprağı bulaştırdığımız projeleri çok önemsiyoruz” dedi. Buca’nın üzümle özdeşleştiğini belirten Piriştina, “Biz cezbedici olacağız. Şu an sadece 33 kişi üzümle uğraşıyor bölgemizde, hem bunun sayısının artmasına vesile olacağız hem de somut bir emsal olacağız” dedi.



BAĞ BOZUMU ŞENLİĞİ İLE TAÇLANDIRILACAK
Buca adına üzümün ayrı bir anlam ifade ettiğini söyleyen Başkan Piriştina, bölgede tarıma ve turizme yönelik hizmetlerinin artarak devam edeceğini belirtti. Buca’nın köylerinin İzmir’in cazibe, turizm ve tarımın merkezi olacağını ifade eden Piriştina, 3 yılın sonunda dikilen üzümleri bağ bozumu festivaliyle taçlandıracaklarını dile getirdi.

Fidan dikimi törenine Başkan Piriştina’nın yanı sıra Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Akay Ünal, EGE Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli, CHP Buca İlçe Başkanı Bektaş Gül, belediye meclis üyeleri, belediye başkan yardımcıları ve muhtarlar ile vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Akay Ünal ile EGE Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli de Başkan Piriştina’ya böyle bir projeyi hayata geçirdiği için teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Başkan Piriştina, Üzüm Bağı’nın ilk fidanını hemşerileri ile birlikte dikti.
 
6 ÇEŞİT ÜZÜM YETİŞECEK
Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin de destek verdiği proje kapsamında Buca’nın Kaynaklar ilçesinde yaklaşık 13 dönüm arazi kullanılacak. Buca’nın kaybolan değerlerini yeniden kazandırmak amacıyla hazırlanan Üzüm Bağı’nın 2 bin 720 metrekaresi bağ evi, bağ müzesi ile otopark, 10 bin metrekaresi ise fidanlık olacak. Fidanların bulunduğu alanın bin 500 metrekarelik bölümünde Ege Bölgesi’nde yetişen çeşitlerden Mevlana Karası, Pembe Gemre, Osmanca ve Kozak Siyahı, 8 bin 500 metrekarelik bölümde de Buca Rezakisi ile Sultaniye çeşitleri yetiştirilecek. Buca Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösterecek olan Üzüm Bağı’nda yetişen üzümler sofralık, kurutmalık ve şaraplık olarak değerlendirilecek. Ürünler ayrıca pekmez, pestil, köfter, sucuk ve ezme olarak da kullanılabilecek.

 
Gaziemir’de ilk gönül sofrası
 
Kıraç araziden kiraz cennetine
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gaziemir’de ilk gönül sofrası
Ramazan Ayı’nda her yıl “Bereketli Ramazan Akşamları” adı altında iftar ...
Karabağlar'ın iftar sofrasında yüzler gülüyor
Karabağlar Belediyesi’nin ilçenin 5 farklı noktasında kurduğu iftar sofralarına ...
Karşıyakalı çocuklar bu yaz çok eğlenecek
Okulların kapanmasıyla birlikte çocuklara yönelik sosyal, kültürel ve ...
 
Karşıyaka’nın çocukları bu yaz çok eğlenecek
Okulların kapanmasıyla birlikte çocuklara yönelik sosyal, kültürel ve ...
Bornova bilinçli anneler yetiştiriyor
Bornova Belediyesi’nin doğuma hazırlık amacıyla açtığı ‘Gebe Eğitim Sınıfı’ndan ...
Menderes iftar sofrasında buluştu
Menderes Belediyesi tarafından kurulan İftar Sofrası binlerce vatandaşı ...
 
Seferihisar’da 850 kişilik gönül sofrası
Seferihisar Belediyesi’nin, Ramazan ayı boyunca hizmet verecek aşevi açıldı. ...
Alsancak’ta 24 saatlik palmiye operasyonu!
Konak Belediyesi, İzmir’in prestij mekanlarından biri olan ve her gün ...
Güzelbahçe'de Ramazan'a özel program
Güzelbahçe Belediyesi’nin organizasyonuyla, Ramazan ayı boyunca her gün iftar yemeği verilecek.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva