HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
5 Ağustos 2021 Perşembe - 17:32

Buca'da gündem orman yangınları: Başkan Kılıç'tan 'Master planı' çağrısı

Buca Belediyesi Ağustos ayı olağan Meclis oturumunda orman yangınları ile ilgili konuşan Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, "Artık şunu görmemiz lazım. Orman yangınları küresel ısınmadan sonra hayatın kaçınılmazı. Master planı hazırlanmalı ve bir daha böyle felaketlerin yaşanmaması için her şey yapılmalı. Biz de her ne kadar yetkimiz olmasa da elimizden gelen her şeyi yapacağız" diye konuştu.

Buca da gündem orman yangınları: Başkan Kılıç tan  Master planı  çağrısı

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Buca Belediyesi Ağustos ayı olağan Meclis oturumunu gerçekleştirdi. Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç yönetiminde gerçekleştirilen oturuma, Buca Belediyesi Meclis Toplantı Salonu ev sahipliği yaptı.

Meclisin gündeminde ise Türkiye'nin dört bir yanında devam eden ve ciğerlerimizi yakan orman yangınları ile Buca ilçe sınırları içerisinde bulunan 8 mahallenin 'kırsal mahalle' statüsüne geçme talebi yer aldı.

KILIÇ: MASTER PLANI HAZIRLANMALI
Meclis açılışında söz alan Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Türkiye'de yaşanan orman yangınları ve Manavgat ile Marmaris'teki gözlemleri hakkında konuştu. Kılıç, "Çok ciddi belki de ülke tarihinin en büyük ve kötü yangınlarından biri ile karşı karşıyayız. Özellikle ben kendim Antalya Manavgat ve Marmaris'teki yangınlarda bulundum. Gerçekten anlatılacak gibi değil. Orada insanların yaşadığı travmalar, yakınlarını kaybedenler, büyük baş küçük baş hayvanların yaşadığı ayak kırılması, yaralar… Çok çok zor bir durum. Biz de elimizden geldiğince Buca Belediyesi olarak elimizden gelenleri yapmayı çalıştık. Hayvan ambulansımızı yolladık, elimizden geldiğinde mücadele etmeye çalıştık. Şunu gördük, özellikle Manavgat'ta müthiş bir coğrafya varmış… İnsanın ciğeri yanıyor. Oradaki o coğrafyanın geldiği hali görseniz… Ben çok kötü oldum. İnşallah çok kısa sürede bu felaketin sonlanmasını diliyoruz. Burada emek veren tüm görevlilere de minnettarız.  Orada mücadele veren tüm birimler can siper hane çalışıyorlar. Artık şunu görmemiz lazım. Orman yangınları küresel ısınmadan sonra hayatın kaçınılmazı. Master planı hazırlanmalı ve bir daha böyle felaketlerin yaşanmaması için her şey yapılmalı. Biz de her ne kadar yetkimiz olmasa da elimizden gelen her şeyi yapacağız" diye konuştu.

GÜNDOĞDU: OTURUM VE HUZUR HAKLARIMIZI BAĞIŞLIYORUZ
Söz alan AK Parti Ekrem Gündoğdu, "Yangınlar ile ilgili sayın başkanımızın söylediği temennilere biz de katılıyoruz. Orman Bakanlığımızın açmış olduğu Geleceğe Nefes Ol kampanyasına AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi üyeleri olarak Ağustos ayı oturum ve huzur haklarımızı bağışladığımızı belirtmek isteriz" diye konuştu.

KILIÇ: ÇOK ANLAMLI BİR HAREKET
AK Partili Gündoğdu'nun ardından yeniden söz alan Başkan Kılıç, "Çok anlamlı bir hareket. CHP grubu da burada bir hamle gösterecektir. Biz de burada parti ayırmaksızın elimizden geleni yapacağız. CHP, AK Parti, MHP grubunun bütün meclis üyelerinin buna seferber olacağını duyurmak istiyoruz" dedi. 

YORULMAZBAŞ: YARDIMLARIMIZ DEVAM EDECEK
CHP adına söz alan Grup Başkanvekili Özkan Yorulmazbaş ise, "Biz dün kendimiz topladığımız yardımlar ile CHP olarak Mazi köyüne gittik, oradaki koordinasyon grubu ile çalıştık ve yardımlarımızı götürdük. Şu an yardım anlamında eksikleri yok ancak bundan sonra elbet eksiklikler olacaktır bizim de yardımlarımız devam edecek" diye konuştu.

'KIRSAL MAHALLE' KONUSU MECLİSİ İKİYE BÖLDÜ
29 Ekim Mahallesinin, kırsal mahalle olması hususunda; mevcut yerleşimi göz  önünde bulundurulduğunda, kırsal yerleşim alanı olarak uygun bulunmaması nedeniyle kırsal mahalle dışında bırakılmasına,  Yıldızlar Mahallesinde, tarım ve hayvancılığın yüksek oranda gerçekleştiği görüldüğünden, Yıldızlar Mahallesinin tamamının kırsal mahalle olarak belirlenmesine, Zafer Mahallesinin, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu yapılacak alan sınırı dışında kalan alanlarının, Kırsal Mahalle olarak belirlenmesine ve bunların dışında kalan Kaynaklar Merkez, Belenbaşı, Doğancılar, Kırklar ve Karacaağaç Mahallelerinde 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı kapsamı dışında kalan alanlarının Kırsal Mahalle olarak belirlenmesi  CHP'nin kabul, AK Parti ve MHP'nin ret oyun karşın oy çokluğu ile kabul edildi

GÜNDOĞDU: TAMAMININ KIRSAL MAHALLE OLARAK KABUL EDİLMESİNİ İSTİYORUZ
Kırsal mahallelerin tüm ismi geçen mahallelerde uygulanması gerektiğine vurgu yapan AK Parti Grup Başkanvekili Ekrem Gündoğdu, "8 mahallemizi kapsayan şekilde gelmişti. Komisyon raporlarını inceleyince hukuk komisyonu yıldızlar mahallesini dahil etmişti. Biz AK Parti olarak 8 mahallenin tamamının kırsal mahalle olarak kabul edilmesini istiyoruz."

KILIÇ: BİRÇOK FERAGATTEN YARARLANDIRMAKTA ÇOK MANTIKLI DEĞİL
Gündem maddesi ile ilgili söz alan Başkan Kılıç, "Buca kırsal mahalle kavramları şundan kaynaklı. Büyükşehir yasasından kaynaklı köyler kaldırılarak mahalleye çevrildi. Köylerdeki birçok meralarda büyükşehir e devri yapıldı. Sonrasında bu kırsal mahalle de, örneğin, kentten uzak, herkesin tarım ve hayvancılık ile uğraştığı alanlara verilmesi yönündeki amaç bu. Yoksa kent ile birleşmiş, tarım ve hayvancılığın yok olduğu yerlere kırsal mahalle statüsünü kazandırmak bizlere ilerleyen aşamalarda orada vatandaş orada planlamalar yapılabilecek… Kaynaklar da yapıldı… Kentin faydalandığı durumlardan oralarında faydalanması gerekiyor. Kırsal mahalle statüsü onların fiili durumuna uyacak bir durum yok. Doğançay ve belki de Karaağaç haricinde bu statüye uygun alan yok bence. Baktığınızda bölgelerde düğün salonları var. Zafer Mahallesi'nde işyerleri var yapılaşmaya geçmiş. Buraya kırsal mahalle olarak görü birçok feragatten yararlandırmakta çok mantıklı değil. Benim bakış açım bu."

DAL: PLANLARDA KIRSAL YERLEŞİM YERİ GÖRÜNEN YERLERİ DİKKATE ALDIK
CHP sıralarından söz alan İlhan Dal ise, "İmar komisyonu olarak diğer komisyonlardan farklı baktık. Sizin baktığınız alana yakın bir yandan baktık. Yani 1/25000 çevre planlarında kırsal yerleşim yeri görülen yerler. Kaynaklar bu planlarda kentsel yerleşik alan gözüküyor, bu nedenle kaynakları bu alanın dışında tutup 1/25000 kırsal yerleşim yeri görünen yerleri Kırsal Mahalle statüsü olarak geçirdik."

AYIRT ETMEDEN TÜM MAHALLELER 'KIRSAL MAHALLE' OLARAK KABUL EDİLMELİ
Yeniden söz alan AK Partili Gündoğdu, "Buca'nın yerlisiyiz. Burada Buca'da hayatımızı geçiriyoruz. Kaynaklar dediğimizde kırsal bölgelere giden yer. Orada düğün salonları oluşmuş… Burada 70 tane yerleşimden söz ediyoruz. Diğer taraftan hayvancılık yapan tarımla uğraşan insanlar da mağdur olacak. Menderes Caddesi'nde oturan biri ile Kaynaklar'da oturan birini aynı vergilerden sorumlu olması doğru olmaz. O bölgenin bir bütün olarak düşünerek kişileri ve mahalleleri ayırt etmeden tüm mahallelerin kırsal mahalle olarak geçmesi gerekiyor."

Açıklamalar sonrası ise ilgili gündem maddesi Plan ve Bütçe, Esnaf, Tarım ile Çevre ve Sağlık komisyonlarından geldiği şekilde Meclis Üyeleri'nin Oy çokluğu ile kabul edildi. 

 
Mahallenin kültür rutini: Her salı kitap okuyorlar
 
Karşıyaka Belediyesi'nden yangına yönelik yardım kampanyası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sutopu kupasında her gol bir fidan olacak
Sutopu Büyük Kadınlar Türkiye Kupası başladı. İzmir Büyükşehir Belediyespor, ...
Selçuklu çocuklar Amal’ın hikâyesine ortak oldu
Dünyanın en büyük sorunlarından biri olan göç olgusuna dikkat çekmek için ...
Karabağlar’da atık toplama tartışması... 'Kaçan giden bir şey yok'
Karabağlar Belediyesi’nin atık toplama işini ihaleyle verdiği Mensan Şirketi’nin ...
 
İzmir ormanlarında temizlik seferberliği
İzmir Büyükşehir Belediyesi personeli ve gönüllüler İzmir'in ormanlık ...
Çeşme orman yangınları için tek yürek oldu
Çeşme Belediyesi ve yüzlerce gönüllü vatandaş tarafından orman yangınlarını ...
Bizizmir Dergisi’nin dördüncü sayısı çıktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Bizizmir Dergisi’nin dördüncü sayısını yayımladı. ...
 
ASKİ'den su tasarrufu çağrısı
Hava sıcaklıklarının yüksek seviyelerde olduğu bu günlerde, kaliteli ve ...
Torbalı’da zabıta ormanlar için teyakkuzda
Son günlerde üst üste gelen orman yangını haberleri sonrasında yüzde 40’ı ...
İzmir siyaseti yangın yeri! Soyer'den yanıt geldi: Yaptıkları ‘cambaza bak’ taktiği!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Adalet ve Kalkınma Partisi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva