HABERLER>EKONOMİ
10 Eylül 2021 Cuma - 09:18

Bu kez başka yaylada ortaya çıktı.... Bozdağlar'a hançer!

Ödemiş Bozdağlar’da daha önce bakanlığın ÇED sürecini iptal ettiği şirket başka bir yaylada mermer ocağı için çalışma başlattı. Başova Yaylası’nda köylülerin tepki gösterdiği şirket bu kez Çamyayla için izin istedi. Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “O bölgede yetişen özel ürünlerimiz var. Süreci yakından takip ediyoruz” dedi.

Bu kez başka yaylada ortaya çıktı.... Bozdağlar a hançer!

EGEDESONSÖZ- İzmir’in Ödemiş İlçesi Bozdağlar’da yer alan yaylaların taş ocakları ve mermer işletme tesisleriyle olan mücadelesi sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın köylülerin eylemleri ve tepkileri nedeniyle ÇED sürecini sonlandırdığı çalışma bu kez başka bir yaylada ortaya çıktı. Bakanlık, Başova Yaylası’nda Mehmet Mete’ye ait ruhsatı iptal etmiş, çalışmaları durdurmuştu.

Aynı isim bu kez komşu yayla olan Çamyayla’da mermer ocağının kurulması için bakanlığa ÇED başvurusu yaptı. 201500505 Ruhsat Nolu II-B Grubu İşletme Ruhsat Sahası sınırları içinde Altıntaş 1 Madencilik Mermer İnş. Taah. Nak. Tic. ve San. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan mermer ocağında çalışmalar kısa sürede başlayacak. Araştırma yapılan 97,94 ha’lık alan için T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 10 yıl süre ile ruhsat alındığı ortaya çıkarken ruhsat sahibinin yine Mehmet Mete olduğu, Ankara merkezli Altıntaş Madencilik ile kendi arasında sözleşme imzalayarak işletmeyi devretmesi de ÇED dosyasına yansıdı.

Söz konusu proje kapsamında 97,94 ha’lık ruhsat sahasının 34,97 ha’lık kısmında yıllık 240.000 m3 (648.000 ton) kapasite ile mermer üretim faaliyeti gerçekleştirilmesi planlanıyor. Proje kapsamında üretim açık işletme tekniği, tel kesme yöntemi ile gerçekleştirilecek. Proje kapsamında mermer rezerv alanında yapılan çalışmalar ve proje yakın çevresindeki aynı formasyonda çalışan diğer mermer üretim ocaklarından edinilen veriler kapsamında ocak veriminin %10 olacağı öngörülüyor. Bu kapsamda ocakta %10 verim ile çalışılarak; 64.800 ton /yıl (24.000 m3 /yıl) mermer üretimi gerçekleştirilecek olup üretim faaliyetleriyle birlikte 194.400 ton/yıl (72.000 m3 /yıl) moloz, 259.200 ton/yıl (96.000 m3 /yıl) dolgu malzemesi ve 129.600 ton/yıl (48.000 m3 /yıl) pasa malzeme oluşacak. Ayrıca yine ÇED talep alanı içerisinde 25,16 ha’lık ocak Alanı, 8,81 ha’lık pasa depolama alanı, 3.407 m2 ’lik bitkisel toprak depolama alanı, 2.675 m2 ’lik şantiye alanı ve 3.917 m2 ’lik stok alanı yer alması planlanıyor. Proje alanında yılda 10 ay, ayda 26 gün, günde 8 saat 1 vardiya olarak üretim faaliyetleri gerçekleştirilecek.

YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ
Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş çalışmaları yakından takip ettiklerini söylerken doğal güzelliklere zarar verecek tüm işletmelerin karşısında duracaklarını söyledi. Eriş, “Bölgede birçok yaylamız var. Burada önemli tarım ürünlerimiz bulunuyor. Vatandaşlarımız için katma değer yaratan bu ürünleri hep birlikte korumak görevimizdir. Söz konusu projeyi de yakından takip ediyoruz” dedi.

Öte yandan Ödemiş’te özellikle Gölcük, Bozdağ, Subatan, Horzum, Elmabağı, Kemer, Hamamköy, Çamyayla, Başova, Ayvacık, Gündalan, Küçük ve Büyük Çavdar yaylaları ekoturizm için uygun alanlar olarak gösterilirken birçok doğa ve çevre ziyaretleri de bölgede gerçekleştiriliyor. Tarım ürünleri ve doğal üretim alanları yoğun ilgi görüyor. 

 
Mardin'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi!
 
CHP Lideri bugün İzmir'e geliyor… Programın detayları belli oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de midye tüketiminde artış!
Geçen hafta kilosu 40 lira olan hamsi ve sardalyanın fiyatı, ilginin az ...
Yetkili isimden çarpıcı Bitcoin yorumu
Meksika Merkez Bankası Başkanı Alejandro Diaz de Leon, Bitcoin'i bir para ...
Çeşme turizmcilerinin başkanı yerli turistten dem vurdu: 1000 Euro'ya şişe açtıran gurbetçiler var!
Turizmdeki sıcak para akışının para harcayan turistlerle sağlandığına ...
 
İzmir’in kuzeyi yabancı yatırımcıyı çağırıyor
İzmir’in kuzeyi yabancı yatırımcı için cazibe merkezi haline geliyor. ...
Rusya'dan domates-biber ithalatı kararı
Rusya 9 ay önce getirdiği, Türkiye'den domates ve biber ithalatı kısıtlamasını kaldırdı.
Üreticiden kuru üzüm fiyatına tepki!
Manisa'da bir araya gelen ziraat odaları, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ...
 
Gözler Serbest Bölge'de... İzmir'e 4 milyar dolarlık nefes!
Cumhurbaşkanı kararı ile kurulmasına karar verilen İzmir'in üçüncü serbest ...
Belediye, 60 bin lira isteyince… Pazarcılar ayaklandı
Menemen Belediyesi’nin henüz inşaatı tamamlanmayan Perşembe Pazarı’ndaki ...
Resmen yayımlandı: İzmir'e yeni serbest bölge kurulacak
Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre İzmir ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva