HABERLER>SAĞLIK
16 Mayıs 2022 Pazartesi - 10:37

Bu bağımlılık diğerlerine hiç benzemiyor!

Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü'nde alkol ve madde bağımlılığının yanı sıra davranış bağımlılıkları da tedavi ediliyor. Davranış bağımlılıklarının da teknoloji bağımlılığının dijitalleşen dünyada giderek yaygınlaştığını anlatan Psikiyatri Uzmanı Öğretim Üyesi Dr. Umut Kırlı, "Teknoloji bağımlılığı nedeniyle özellikle gençler başvuruyor. Bağımlılıklar medikal ve psikososyal olarak tedavi edildiğinde hayatlar gece ile gündüz gibi oluyor" dedi.

Bu bağımlılık diğerlerine hiç benzemiyor!

Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü'nde madde kullanımı öncelikli olmak üzere bağımlılık alanlarında poliklinik, laboratuvar, eğitim ve araştırma hizmetleri veriliyor. 14 yıldır faaliyet gösteren enstitüde hukukçu, psikolog, sosyolog, toksikolog, kimyager, psikiyatrist gibi farklı dalların uzmanları vakalar üzerinde ekip olarak çalışıyor. Enstitüde yalnızca madde kullanımı değil teknoloji kullanım bozuklukları, kumar bağımlılığı, cinsel bağımlılık, alışveriş bağımlılığı gibi farklı davranış bağımlılıklarına yönelik tedavi süreçleri yürütülüyor. Giderek dijitalleşen dünyada teknoloji kullanımına bağlı bağımlılıkların artığını söyleyen Psikiyatri Uzmanı Öğretim Üyesi Dr. Kırlı, "Özellikle gençlerde teknoloji bağımlılığı nedeniyle başvuran çok sayıda kişi oluyor. Bağımlılıklar tedavisi edildiğinde hayatlar gece ile gündüz gibi oluyor. Teknolojiyi kullanarak neyin bağımlısı olunuyor daha çok bunun üzerine eğilmeye çalışıyoruz" diye konuştu. 

'SINIFLANDIRMA SİSTEMLERİ YENİ GELİŞİYOR'
Hastalığın tedavisi konusunda düzenli poliklinik hizmetlerinin verildiğini kaydeden Dr. Kırlı, "Davranışsal bağımlılıklar madde kullanmadan ortaya çıkan bağımlılıklardır. Bu alan oldukça geniş bir alan. Özellikle teknolojiyi daha fazla kullanmamızla birlikte giderek arttı. Teknoloji kullanım bozuklukları, kumar bozukluğu, cinsel bağımlılık, alışveriş bağımlılığı gibi geniş bir alanı kapsıyor. Tanı sınıflandırma sistemleri bile yeni gelişiyor. Kişiler hayatlarının büyük bir kısmını bu alanda geçiriyorsa, bu uğurda yalan söylüyorsa, teknolojiden uzak kaldığında kendisini sinirli hissediyorsa, uykusuz kalıyorsa, sorun yaşamalarına rağmen davranışı sürdürüyorsa, tıpkı gebeler gibi aşeriyorlarsa ve bütün gün bunu düşünerek geçiriyorsa, bir yoksunluk yaşıyorlarsa ortada bir davranışsal bağımlılık vardır" dedi. 

Teknoloji bağımlılığında diğer bağımlılık türlerinden daha farklı tedavi sürecinin işlediğini anlatan Kırlı, "Genel bağımlılıklarda  tamamen ortadan kaldırmayı hedefleriz ancak teknoloji bağımlılığında teknoloji ile olan ilişkiyi tamamen ortadan kaldırmayı hedeflemiyoruz. Hastalık ortaya çıktıktan sonra kişilerle bir anlaşma yapıyoruz. Onun hedeflerine uymasını sağlamaya çalışıyoruz. Eşlik eden psikiyatrik hastalıklar var ise hem psikososyal hem de farmakolojik tedaviler sağlıyoruz. Uyaranlar kontrol ediliyor, sağlıklı baş etme yöntemi bulunuyor. Küçük yaş gruplarında ise anne babaların, çocukların sevgiye ihtiyacı olduğu kadar sınıra da ihtiyacı olduğunu bilmesi gerekiyor. Bu nedenle ailenin denetim sağlaması gerekir. Dünyadaki örnekler 2-4 yaşlarındaki çocukların teknolojiye maruz kalmamaları yönünde. 12 yaşına kadar da mutlaka içerikten haberdar olmamız gerekiyor. Bu sınırlara ailenin de uyması lazım" diye konuştu.

'KAÇ SAAT ÖNCE, KAÇ GÜN ÖNCE MADDE KULLANDIĞI TESPİT EDİYORUZ'
Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü'nde Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serap Anette Akgür ise "Bu kişiler hasta olma durumu dışında adli boyutla da bize gelebiliyor. Güvenlik açısından da bize başvuru yapılıyor. Bazı durumlarda iş yerleri kişinin madde kullanıp kullanmadığının test edilmesini istiyor. Olgularımızın bir kısmı hasta, bir kısmı adli olgu, bir kısmı danışmanlık amacıyla başvuruyor. Bu kişilerin madde kullanıp kullanmadığının analizlerini yapıyoruz. Kan, idrar gibi klasik materyallerin yanı sıra tükürük, saç, tırnak gibi alternatif materyallerde de bu analizi yapıyoruz. Kişinin kaç saat önce, kaç gün önce madde kullandığını tespit ediyoruz. Analitik ve klinik yaklaşımları bir arada barındıran bir kurumuz. Bu alanda tedavi hizmeti veriyoruz. Polikliniklerimize gelen kişilere hem medikal tedavi veriliyor hem de psikososyal destek sağlanıyor. Bu şekilde hasta olarak başvuranları topluma kazandırmaya çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. (DHA)

 
Altın fiyatları haftaya nasıl başladı?
 
Tabip Odası Başkanı uyardı: Maskeniz cebinizde bulunsun!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güncel tablo açıklandı: 5 vefat, bin 1154 yeni vaka!
Türkiye'de son 24 saatte 120 bin 183 COVID-19 testi yapıldı, 1154 kişinin ...
Güncel tablo açıklandı: 5 vefat, bin 407 yeni vaka
SAĞLIK Bakanlığı, 'Günlük Kovid- 19 Tablosu' verilerini açıkladı. Son ...
Son 24 saatte 7 can kaybı, bin 534 yeni vaka
Türkiye'de son 24 saatte 134 bin 27 Kovid-19 testi yapıldı, 1534 kişinin ...
 
Bakan Koca'dan döner sermaye açıklaması
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık çalışanlarının maaş ödeme sistemleri ...
Salgında günün bilançosu açıklandı
Türkiye'nin 12 Mayıs 2022 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Türkiye'de ...
Hemşireler Günü açıklaması: İtibarlarını geri istiyorlar!
Hemşireler Günü nedeniyle yazılı açıklama yayınlayan Birlik Sağlık Sen ...
 
Hemşireler 2 yıl sonra maske çıkarmanın mutluluğunu yaşadı
İzmir'de yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle 2 yıldır Hemşireler Günü'ne ...
Hasta yakını doktora dehşeti yaşattı: Kaburgam kırıldı!
İzmir'de Menemen Devlet Hastanesi'nde görevli pratisyen Dr. Mir Nayim ...
Son 24 saatte 9 can kaybı, bin 670 yeni vaka
Türkiye'nin 11 Mayıs 2022 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Türkiye'de ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva