HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Mayıs 2022 Salı - 11:55

Bornova'nın kesin hesabı tamam... Mecliste 'yatırım' tartışması!

Bornova Belediyesi Başkan Vekili Hüseyin Ünal başkanlığında toplanan Bornova Belediyesi meclisi, 2021 Mali Yılı Kesin Hesap görüşmeleri tamamladı. Belediye Başkanı Mustafa İduğ'un katılmadığı görüşmelerde AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partili, meclis üyeleri 'yatırım' tartışmaları üzerinden  sık sık karşı karşıya geldi.

Bornova nın kesin hesabı tamam... Mecliste  yatırım  tartışması!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Bornova Belediyesi Mayıs ayı olağan Meclisinin ikinci oturumunu gerçekleştirdi. Belediye Meclis toplantı salonunda düzenlenen oturuma, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ'un yokluğunda Başkan Vekili Hüseyin Ünal başkanlık yaptı.

Tartışmalara sahne olan meclisin gündeminde ise Bornova Belediyesi'nin 2021 Mali Yılı Kesin Hesabı görüşmeleri yer aldı.

KAHYA: BÜTÇEDE EN BÜYÜK PAYI PERSONEL GİDERİ ALIYOR
Görüşmeler hakkında söz alan CHP'li Meclis Üyesi Ercan Kahya, "2021 yılına baktığımızda 924 milyon TL'lik bilanço büyüklüğüne ulaşmış durumdayız. Bir önceki yıllarla değerlendirdiğimizde yüzde 10'luk bir büyüme gerçekleşiyor. 2019 yılına baktığımızda ise yüzde 20'lik bir büyüme... Bu bütçenin aktif kısmına baktığımızda yüzde 75'inin duran varlıklardan oluştuğu görmekteyiz. Bornova Belediyesi öz sermayesi çok güçlü bir belediyedir, bütün yatırımlarını kendi kaynakları ile yapmıştır. Bu yüzde 87'lik öz kaynak özel sektörde olsaydı herhalde borsanın parlayan yıldızlarından biri olurdu. Bütçe gerçekleşme olarak değerlendirdiğimizde gelir için 436 milyonluk bütçe yapmışsız 485 milyon TL gerçekleşmiş, giderde ise 518 milyonluk bir bütçe yapmışız ve 469 milyon 591 bin TL'lik gider oluşmuş yüzde 90,65'lik gider oranında gerçekleşme olmuş... Demek ki bütçemizi yaparken gerçekçi bir bütçe yapmışız. İller Bankası gelirlerinde ise yüzde 30'luk bir büyüme gerçekleşmiş... Gider kalemlerine baktığımızda belediyede bir tasarruf olduğu gözüküyor. Bu tasarruflarla bütçe yapısına ulaşmış oluyoruz. Bütçede en büyük payı personel gideri alıyor. Bu yüzde 71'ler civarında" dedi.

TATLI: YATIRIMLAR NEREDE?
Kahya'nın sözleri sonrası eleştirilerini iletmek için söz alan AK Parti Meclis Üyesi Sait Tatlı, "Ercan Bey ayakları yere sağlam basan gerçekçi bir bütçeden bahsetti, çok güzel pembe tablolar çizdi. Bütçenin ne kadar gerçekçi yapıldığını görmek için gelir giderin karşılaşmasına ve taahhüt edilen yatırımların ne kadarının yapıldığına bakılır... Tahmini bütçede öngörülen gider 463 milyon TL'ymiş geçen sene... Yıl içinde gider bütçemiz 520 milyon TL'ye çıkmış. Gelir bütçemize baktığımızda 436 milyon TL, gerçekleşen 485 milyon TL. Sayın başkanımızı gelirlerden bahsetti. 55 milyon TL artış var bu da merkezi hükümetin gönderdiği paradan kaynaklanıyor. Bütçemiz yukarı tırmanmış, gelirlerimiz artmış... Giderle baktığımızda isterdik ki yatırımlar yapılsın. Ancak 520 milyon TL'Lik bütçe nereye harcandı? Özel kalem bütçesi 7 milyon tahmin edilmiş, 9 milyona çıkmış. Yüzde 20 civarında artmış. Mal ve hizmet kalemlerinde 3 milyon olan kalem 5 milyona çıkarılmış. Bilgi işlem müdürlüğünde mal ve hizmet alımı 2,5 milyondan, 4,5 milyona TL'ye çıkarılmış. Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nün geçen sene bütçesi 7 milyon TL'ymiş, 13 milyon TL'ye çıkmış. Yani birçok kalemde artışlar yaşanmış. Fen İşleri Müdürlüğümüzün kaleminde yaklaşık 20 milyon TL'lik düşüş yaşanmış. Gayrimenkul sermaye giderleri de 34 milyon TL'den 24 milyon TL'ye düşmüş. Gelirlerimizde 55 milyon TL'lik ise artış olmuş. Biz bunun en azından 10 milyonunun yatırımlara ayrılacağını düşünmüştük. Bornova Belediyesi 2021 yılı içinde taahhüt ettiği yatırım kalemlerindeki gerçekleşme oran ne? İZTAŞ Hizmet Binası için 3 milyon TL'lik taaddüt etmişiz ancak 59 bin TL vermişsiz. Kent içi yolların bakımı için 7 milyon gibi bir rakam ayırmışız ancak 453 bin TL harcanmış. Bornova kongre merkezi için 7,5 milyon TL ayırmışız burada 5 milyon TL harcanmış. Bornova da spor alanlarının tamamı için 2,5 milyon TL ayırmışsız ancak 300 bin TL harcamışız. 45 milyon 700 bin TL'lik yatırım taahhüdünde bulunmuşuz ancak 12 milyon 300 bin TL para harcamışız. Geçen sene Bornova Belediye Başkanımız 90 milyon yatırım öngörüyoruz dedi ancak baktığımızda bu yatırımlar nerede? Kendi taahhüt ettiği yatırımlar neden yapılmadı? Tüm yatırımlara baktığımızda tutar bütçemizin yüzde 8'ine denk geliyor" diye konuştu.

ÜNAL: İNSANLAR DOLARIN KAÇ PARA OLACAĞINI BİLEMEDİĞİ İÇİN İHALEYE GİREMİYOR
Tatlı'nın yatırım eleştirilerine yanıt veren Başkan Vekili Hüseyin Ünal, "Sizler geç kalınca ben oy birliği yapacağınızı sandım. Sizi dinleyince hayretler ediyoruz. Dolar geçen sene konuştuğumuzda kaç paraydı bu sene kaç para? Bunları sanırım unuttunuz... İhaleye girecek insan bulamıyoruz şu an. Bırakın yatırımı hayatta kalmak bile mucize. Eğer iç borcumuz yok ve yüzde 90 ile yönetiliyorsak bu başarıdır.  Kongre merkezine taktınız, bunun yüzde 70'ini Büyükşehir yapacak. Burada 2 kez ihale oldu ancak katılan olmadı. Sebebi de ekonomik durum. İnsanlar doların kaç para olacağını bilemediği için ihaleye giremiyor" ifadelerini kullandı.

TATLI: BİR YANLIŞLIK VARSA LÜTFEN SÖYLESİNLER
Ünal'ın sözleri sonrası AK Partili Tatlı yeniden söz alırken, "Bu bütçe 2020 yılı sonunda yapıldı, 2021 yılı tahmini bütçesi. Siz bu yalıtımları yapacağız dediğinizde 2020 Eylül, Ekim, Kasım... 2021 yılı başladı. Dediğiniz enflasyon neredeyse yıl sonuna denk geldi. Allah aşkına siz ekimi, kasımı niye beklettiniz? Bunları yapacağınızı kendiniz ifade ettiniz. Aynı rakamlardan bahsediyoruz. Bahsettiğiniz yatırım kalemlerinin hangisinde yanlışlık var söyleyin. Gelirlerimiz arttığı halde kendi yatırım taahhüdünde bulunduğunuz yerlere ne kadar ayırdınız. Bir yanlışlık varsa lütfen söylesinler" dedi.

Yeniden söze giren Başkan Vekili Ünal, "Aliağa Belediyesi 300 milyon ek bütçe yaptı. Bunun sebebini anlatmamıza bile gerek yok sanırım" diye konuştu.

KAHYA: HEDEFLER DE ÖNCELİKLER DE DEĞİŞİYOR
Eleştiriler üzerine söz alan CHP'li Ercan Kahya, "Biz bu bütçeyi gerçekleştirmek için canla başla mücadele ediyoruz. Cumhurbaşkanı tasarruf genelgesi yayınladı. Biz bu rakamları bulmuşsak demek ki genelgeye de uymuşuz. Ek bütçe ücretle ilgiliydi... 55 milyonluk fark ücretler dolayısıyla 2021 yılında sözleşmesi imzalandığı için o vaziyette. Kongre merkezi ile ilgili ihale olacağı gün dolar 20 TL'ye çıktı. Hedefler de öncelikler de değişiyor. Sait Bey'in ifade ettiği bazı şeyleri yapamamışız ancak başka yatırımlar yapmışız" ifadelerini kullandı.

TATLI: TASARRUF SÖZ KONUSU DEĞİL
Kahya'nın ardından yeniden söz alan AK Partili Tatlı, bir tasarrufun söz konusu olmadığını belirterek, "Ercan Başkanımızı tasarruf ve enflasyondan bahsetti... Ben çok basit bir şeyden bahsettim. Gelirlerimiz azalmamış artmış. Bunun tartışmalarını geçen sene yaptık. 90 milyonluk yatırım yapılacağı söylendi. Nerde bu yatırımların olduğunu gösterin. Yatırım 6 milyonu da mahkeme kararı ile yapılmış. Mahkeme kararı olmasa o da olmayacak. Eğer bu mahkeme kararı olmasa kamulaştırma yine olacak mıydı? Merkezi hükümetten gelen pay 185 milyona çıkmış. Nerede öz kaynak? Mal alımlarında artış var yani bir tasarruf söz konusu değil. Ancak bari yatırımlarda da söz verilen 90 milyonu görseydik" diye konuştu.

KISA:  HALA DAHA SOKAKLARIMIZ ÇUKUR İÇİNDE
AK Partili Meclis Üyesi Selma Kısa ise, "Bornova her zaman çok güçlü bir belediye bunu her zaman vurguluyoruz. Ama biz bunu hizmetlerimizde göremediğimiz için serzenişlerimiz var. Asıl sıkıntımız bu gelirler ve bu kalemlere rağmen hala daha Bornova merkezde dahil hendek oluşturacak çukurdan geçiyorsak... Asfalt plenti var diye övünüyoruz, fazlasını nereye satalım diye övünüyoruz ama yollarımız böyle. Hala daha sokaklarımız çukur içinde. Ana caddede o çukurda insan düşüp kolunu kırıyorsa ve şikayet edildiği için belediye gidip yama yapıyorsa biz güçlü bir belediye değiliz. Hizmet almak istiyoruz, sokaktaki hendeklerden kurtulursak çok memnun oluruz" dedi.

KAHYA: DAHA İYİSİNİ YAPMAK İÇİN HER ZAMAN ÇALIŞIYORUZ
Son olarak yeniden söz alan CHP'li Ercan Kahya ise, "Tablo bu. Bize göre böyle, muhalefete göre öyle. Cumhurbaşkanımız demiş ki önce 'Bazı kesimlerde bir tatminsizlik söz konusu. Elimizdekiler şükredeceğiz sonra çalışacağız.' Biz başarılıyız ve daha iyisini yapmak için her zaman çalışıyoruz. Bu meclis önümüzdeki dönemde göreceksiniz daha iyisini yapmak için çalışacaktır" diye konuştu.

Tartışmalar sonrası Kesin Hesap için oylamaya geçilirken, ilgili gündem maddesi AK Parti'nin 'ret' , CHP ve İYİ Parti'nin kabul oyları sonrası oy çokluğu ile kabul edildi.

 
Menemen festivale hazırlanıyor
 
Başkan Sandal: Bütün gücümüzle Kılıçdaroğlu’nın yanındayız!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Menemen festivale hazırlanıyor
Kendine has tadı ve kokusuyla ünlü Emiralem Çileği’nin hasat mevsimi 12’inci ...
Buca BSM’den başarı yağmuru
Buca Belediyesi tarafından kurulan ve kısa zamanda ulusal ve uluslararası ...
Büyükşehir'den mezarlık sorununa neşter!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı Doğançay’daki mezarlık alanını genişletmek ...
 
Konak’ta kardeşlik rüzgârı esecek
Konak, Uluslararası Dostluk ve Kardeşlik Festivali’yle renklenecek. Azerbaycan’ın ...
Bornova'da şenlik coşkusu
Bornova Belediyesi’nin Çamdibi Atatürk Parkı’nda düzenlediği Bahar Şenliği ...
Karabağlar 'bağımsızlık' için koşacak
Karabağlar Belediyesi'nin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı ...
 
Mecliste tansiyon yükseldi: Sandal ve AK Partililer arasında 'haddini bil' tartışması!
Bayraklı Belediyesi sınırları içerisinde kalan 3 mahallede yapılması planlanan ...
Büyükşehir'de 'plan değişikliği' gerilimi... Soyer EXPO için net konuştu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Mayıs ayı olağan meclisinin ilk oturumu ...
Başkan Erdoğan'dan zimmet iddiası çıkışı: Bizim alnımız açık!
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan’ın kendisi ve bazı çalışanlar ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva