HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Mayıs 2021 Pazartesi - 12:49

Bornova Meclisi'nde 'deprem etüt merkezi' krizi!

Bornova Belediyesi bünyesinde kurulması planlanan 'Deprem Etüt Merkezi' meclis görüşmelerinde tartışmalara neden oldu. Komisyonlardan oy çokluğu ile gündemden kaldırılması istenen Deprem Etüt Merkezi konusu meclise geldi. Yetki krizi sebebiyle AK Parti'nin de eleştirilerine hedef olan Etüt Merkezi için Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, bakanlığa yazılı talepte bulunması önerisinde bulundu.Diğer yandan Altındağ-Çamdibi Planları'nın değişmesi yönünde verilen önerge de tartışmalara yol açtı.

Bornova Meclisi nde  deprem etüt merkezi  krizi!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Bornova Belediyesi Mayıs ayı olağan Meclisinin ilk oturumu gerçekleştirildi. Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ başkanlığında gerçekleştirilen meclise, Nikah Evi ev sahipliği yaptı.

Meclisin gündeminde ise 30 Ekim'de İzmir'de gerçekleşen 6.9 şiddetindeki deprem sonrası Bornova'da kurulması planlanan 'Deprem Etüt Merkezi' ve Çamdibi, Altındağ Mahalleri'ndeki imar planı revizyonu maddesinin gündemden kaldırılması konusu vardı.

AYDA’NIN ANNESİNE VEFA
Depremin yaşanmasının üzerinden geçen 91 saat sonra Rıza Bey Apartmanı enkazından 3 yaşındaki Ayda Gezgin sağ olarak kurtarılırken, Ayda ile enkaz altında kalan ve hayatını kaybeden annesi Fidan Gezgin'in isminin ilçe sınırları içerisinde yer alan Atatürk Mahallesi'ndeki bir parka isminin verilmesi önerisi Meclis üyelerine sunuldu. Mecliste oylamaya gidilen ilgili gündem maddesi, oy birliği ile kabul edilirken, Atatürk Mahallesi 879 sokak, 836 sokak ve 834/1 sokak arasında bulunan mevcut parka,  depremde hayatını kaybeden, Ayda Gezgin'in annesi Fidan Gezgin anısına, "Fidan Gezgin Parkı" isminin verilmesi önerisi meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi.

Maddenin kabul edilmesi sonrası söz alan Başkan Mustafa İduğ, "Ayda Bebek 23 Nisan'da abisiyle birlikte bizi ziyarete geldiğinde ‘bizim yapabileceğimiz bir şey var mı?’ diye sorduk. O da bize ‘bizim oradaki parka annemin ismini bizim oradaki parka verebilirseniz çok mutlu olurum’ demişti. Ben de bu karardan dolayı tüm Meclis üyelerimize teşekkür ediyorum" dedi.

AK PARTİ’DEN ALTINDAĞ-ÇAMDİBİ PLANI ELEŞTİRİSİ
Komisyonlardan gelen maddelerin görüşülmesi sırasında 'Altındağ, Çamdibi Mahalleleri’ndeki imar planı revizyonu çalışmalarının gündemden kaldırılması' maddesi hakkında söz alan AK Partili Meclis Üyesi Selma Kısa, "Bu bölge dönüşüm olması gereken bir bölge… Yapı stoku konusunda da dönüşüm olması gereken bir bölge. Fakat planlar geçen dönemlerden beri sürekli meclislere gelip kaldırılıyor. Eğer burada sorun planlarda ise tekrar görüşülmesi lazım. Plan dosyası açıldığında yapılaşma duyuruluyor ancak yeni imar yönetmeliğine göre burada yapılaşmaya izin verilse dahi biz bunu oy çokluğu ile gündemden kaldıracağız, ancak yönetmeliğe göre birçok adaya da imar düzenlemesi yapacağız.  Büyükşehir Belediyesi'nden geçen muafiyetlerden faydalanmayız diye bir düşünce varsa bunu da kullanmak mümkün değil, çünkü burayı 'K' bölgesi alanı içine almadık. Bir önceki depremde yıkılan binalara müdahale etme konusunda şanslıydık ancak Çamdibi bölgesinde böyle bir şansımız yok. Bunu göz ardı etmeyelim. Diğer gündem maddelerinde ki gibi gündem etüt merkezini kurmak istedik, kaldırdık, deprem ile ilgili bir önlem yapmıyoruz. Depreminin gerçeğinin farkındayız ancak galiba depremde birleri vefat etsin biz onların adına bir park açılışı yapalım… Biz bunların belediyesi olmayalım, biz deprem olmadan önce önlemlerimizi alalım" ifadelerini kullandı.

VATANDAŞIN MAĞDUR OLMASINI İSTEMİYORUM
Eleştiriler üzerine söz alan Başkan İduğ, Altındağ ve Çamdibi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Elimde bir meclis kararı var 2018 yılına ait. Burada alınan karar 2018 imar barışı ile gündemden kaldırılan bir çalışma. Kadastral üzerinden 2.5 emsal ile İzmir'in en güzel yerinin kabul edilememesini ben kabul edemiyorum. Büyükşehir 3 emsali kabul etmiyor. 97 Büyükşehir planları Salhane, Altındağ, Çamdibi planlarında dikey yapılaşma ve sosyal donatı alanlarının yapılabilmesi için güzel bir karar ancak vatandaşta karşılığı yok. Bizzat kendim dolaştım. Bende Girit göçmeniyim ve orada da göçmenler yaşıyor. Bulundukları yerden başka bir yere gitmek istemiyorlar, onlar gitmek istemiyorsa yapacak bir şey yok.  Büyükşehir'in bakışı yoğunluk açısından 3 verilemez, 2.5 zamanında almışsınız. Bu başarıdır kullanın dediler. Yani 4-5 mümkün değil. Gündemden neden kaldırıyoruz? Odaki riskli yapıların bir an önce risksiz hale dönüştürülmesi lazım. Biz de bu yüzden bu kararı aldık. Geçici ara formül olarak bunu sunduk. Sonuçta ara formül ile geçici ruhsat verilebilir mi diye bir çalışma yaptık, baktım mümkün değil. Bunun ada bazında yapılması gerekiyor. Biz İzmir'de iyi işler yapacaksak birlikte hareket etmemiz lazım. Binlik planlarla olmuyor. Büyükşehir, bakanlık ile birlikte çalışmamız lazım. Konuştuğumuz yerler 70 yıllık binalar. Benim ekibim bürokratım pandemi döneminde elinden geleni yaptı. Herkes çalıştı. Ben vatandaşın mağdur olmasını istemiyorum, vatandaş ne isterse onu yapacağız" ifadelerini kullandı.

Yapılan oylamada Altındağ-Çamdibi planlarının görüşülmesi meclis gündeminden kaldırıldı.

AK PARTİ'DEN DEPREM ETÜT MERKEZİ ELEŞTİRİSİ: CHP İÇİN ÜZÜNTÜ VERİCİ
Söz alarak Mayıs ayı Meclis gündemi maddelerini eleştiren AK Parti Grup Başkanvekili Fatih Taştan, "Deprem Etüt Merkezi CHP üzerinden gündeme geldi. Ortak bir önerge olsun dedik. Sizde bununla ilgili bir çalışma yaptınız, bizim çok kullanışlı malzemelerimiz varmış dediniz. Sonra komisyonlardan bir haber geldi ve buna ret oyu veriyoruz ve gündemden kaldırılmasını istiyoruz dediniz. Biz sorduğumuzda ilgili bakanlıktan lisans almak gerekiyor dediniz. Biz alalım dediğimizde biz istemiyoruz dendi. Neden kaç aydır bu meclis gündeminde tutuldu. Siyaseti bilmeyen biri tarafında bu önerge ele alındığında Mayıs ayında ne yapılmış diye baksa, deprem ayında vefat eden vatandaşların ismi parka verilmiş, derece kazanan sporculara ödül verilmiş ve deprem etüdü merkezi reddedilmiş…  Baktığımız zaman dahil belediyemizin çalışma kapasitesi detaylılığı için üzüntü vericidir. Hem Bahar Hanım hem Kemal bey kendi verdikleri önergeye neye dayanarak kaldırılması yönünde oy verdiler" diye konuştu.

İLÇE YETKİLİ DEĞİL, YETKİ BÜYÜKŞEHİR’DE
İduğ'un ardından  söz alarak Deprem Etüt Merkezi hakkında açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkanvekili Bahar Gürsul, Büyükşehir'i işaret etti. Gürsul, "Mayıs ayı meclisine tabii ki belediyemizin yaptığı tüm çalışmalar yansımıyor. Pandemi de vatandaşların açlık sınırına dayandığı bu ortamda Bornova Belediyesi ve CHP'li belediyeler sosyal belediyeciliğin gerektiği tüm çalışmaları yapmaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi de binaların risk karnesinin çıkarılacağı söylendi. Bunun en son teknolojiler ile yapılacağı söylendi. Gönül isterdi ki Bornova Belediyesi'nin de bu çalışmaları olsun ancak bu çalışma yapılacağı için ayrıca belediye olarak yapılmasına gerek duyulmadı" dedi.

Yeniden araya giren Başkan İduğ, "Büyükşehir açıklama yaptı, yetki konusunda ilçeler zaten yetkili değilmiş" ifadelerini kullandı.

BÜYÜKŞEHİR VE BORNOVA NEDEN UYUMLU DEĞİL?
Açıklamalara yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Fatih Taştan, Etüt Merkezi önergesinin verildiği dönemde de ilçe belediyelerinin böyle bir yetkisinin olmadığının bilindiğini söyledi. Taştan, "Siz bu önergeyi verdiğinizde zaten yetkiniz yoktu ancak hiç yetki istenmedi. Biz dedik gidelim belediyeden ve bakanlıktan yetkimizi isteyelim dedik. Ancak bu yetki istemi dahil yapılmadı. Madem yetkili değildik, bu önerge niye geldi? Biz ne zaman bu gündemi konuşsak dönüyor dolaşıyor vatandaşın genel durumuna geliyor konu.  Ne konu gelse Büyükşehir'e soracağız diyorsunuz. Siz değil miydiniz seçim zamanı Büyükşehir'de CHP'de uyum içinde çalışacağız diye. İkisi de CHP belediyesi değil mi neden uyum olmuyor?  Asfalt üretim tesisi için de siz Karşıyaka ile anlaşma yapılacağını ve oradan temin edileceğini söylemiştiniz" dedi.

SONUÇ ÇIKACAKSA YENİDEN BAŞVURU YAPALIM
AK Partili Taştan'a yanıt veren Başkan İduğ, "Biz asfalt üretim tesisini belediye başkanı olduğumuz günden itibaren yapma kararı aldık. Bornova bin 100 km… İZBETON 30 ilçeye hizmet ediyor. Vatandaş ne istiyorsa onu yapacağız dedik. İlçe belediyesi olarak ilçe etüt merkezi kurmamızda yetki olmadığını öğrendik. Eğer sonuç çıkacaksa yeniden başvuru yapalım" ifadelerini kullandı.

İDUĞ VE AK PARTİLİ TAŞTAN ARASINDA 'BAŞVURU' ATIŞMASI
Söze girerek Başkan İduğ'a seslenen AK Partili Taştan,  "Biz yetki talebinde bulunduk mu bulunmadık mı? Biz baştan beri bunu soruyoruz" diye sorarken, Taştan'a yanıt veren Başkan İduğ ise, "İlçe Belediyelerinin yetkisi olmadığı için talepte bulunmadık" dedi. İduğ'un sözleri üzerine yeniden itiraz eden Taştan, "Talepte bulunmazsanız  zaten yetki almazsınız sayın başkan" diye konuştu.

MADDEYİ KALDIRMAMIZDA SORUN YOK
Tartışmalar hakkında açıklamada bunan İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç ise, Büyükşehir'in çalışmaları nedeniyle böyle bir girişime gerek olmadığını belirtti. Sevinç, "İzmir'imizin birinci derece deprem bölgesi, yaşadığımız deprem sonrasında o hassasiyetler içerisinde belediyemiz ile daha önce elimizde bulunan araç gereçleri kullanmak için böyle bir girişimde bulunduk. Daha sonra büyükşehir belediyemiz de İzmir genelinde bir çalışma başlattı ve bu çalışma Bayraklı’da başladı. Bina tespitleri yapılıyor, arşivdeki dosyaları, fiziki yapıları dikkate alınarak tespitler yapılıyor. Bunun Büyükşehir tarafından yapılması önemli. Şu an bunun kurulmasına gerek yok. İlgili yeminli kuruluşlarımız, bakanlıktan izin almış kurumlarımız var. Binalar ile ilgili çalışmalarımız da Büyükşehir nezdinde yönetelim.  Ondan maddeyi kaldırmamızda da sıkıntı yok" dedi.

'BAKANLIK' SÖYLEMİNE TEPKİ
İYİ Partili Sevinç'in açıklamaları sonrası söze giren Başkan İduğ, "Eğer bu müracaata bakanlık tarafından bize yetki verilme ihtimali varsa, bunu değerlendirelim" ifadelerini kullandı.  Yeniden söz alan Sevinç ise, "Ben kendi açımdan mühendis olarak belediye olarak bu yükün altına girmeyi doğru bulmuyorum. Bornova illa bunu yapacağım diyorsa takdir meclisimizin" diye konuştu. İYİ Partili Sevinç'in açıklamaları sonrası yeniden konuşan AK Partili Fatih Taştan ise "Burada hadise çok net. İhtiyacın olmadığı gerekçesi ile bunun kaldırıldığı söyleniyor. Buna bir şey demiyoruz. Ancak bakanlık nedeniyle yapamıyoruz demek başka bir durum" dedi.

BAKANLIKTAN YAZI BEKLENECEK
Son olarak yeniden söz alan Başkan İduğ ise Bakanlığa resmi talepte bulunulması gerektiğini söyledi. İduğ, "Ben bakanlığa yazılı bir önerge göndererek bu iznin verilip verilmeyeceği konusunda yazılı bir talepte bulunulmasını istiyorum" dedi. İduğ'un söylemi üzerine ise ilgili maddenin gündem de tutulması ve Bakanlıktan gelecek yazının beklenmesi kararı alındı.

MALİ BÜTÇE OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ
Diğer yandan Bornova Belediyesi'nin 2020 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı da mecliste görüşüldü. Mecliste okunan bütçe kesin hesabı, AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin 'ret' oyuna karşın, Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti'nin 'kabul' oyları sonrası oy çokluğu ile kabul edildi.

 YATIRIMLARIN AZALDIĞI BİR YIL OLMUŞ
Bütçeye ilişkin söz alan AK Partili meclis üyesi Adem Kasacı, ret oyu kullanmalarının gerekçesini şu şekilde açıkladı; “2019 yılında bütçe giderimiz 357 milyon iken 2020 yılında 328 milyon olarak gerçekleşmiştir. Burada giderin 31 milyon düştüğü ve yatırımların neredeyse hiç gerçekleşmediği 2020 yılında bu düşüşü yatırımsızlığa bağlamak mümkündür. Ama ben müdürlüklerin bütçelerinde de azalma görmek isterdim. Arşiv Müdürlüğü’nde 2020 yılında 1 milyon 921 bin liraya çıkmıştır. Özel Kalem Bütçesinde 2020 yılında 6 milyon 633 bin liraya çıkan bir bütçe olmuştur. Halbuki seçimden sonraki yılda görüşme ve ziyaret nedeniyle yüksek bir bütçe olması beklenirken pandeminin olduğu dönemde bu giderlerin artması dikkat çekmektedir. Biz burada artışları değerlendirirken Bilgi İşlem’deki artış gayet normal karşılanmaktadır. Çünkü teknolojinin pandemiyle birlikte önemi ortaya çıkmıştır. Keşke daha çok artsaydı bu bölümün giderleri. Özetle 2020 yılında yatırım yapmadık pandemi dedik ama bu yıl yatırımların azalıp giderlerin arttığı bir yıl olmuştur.”

HİZMET ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Kasacının sözleri üzerine konuşan CHP’li meclis üyesi Ercan Kahya, belediyenin bilançosunu ve bütçe gerçekleştirme oranını artırdığını söyledi. Pandemi ve ülke genelinde hissedilen ekonomik kriz döneminde mevzu bahis rakamların belediyenin başarısı olduğunu belirtti ve “Belediyemiz 842 milyonluk aktif bir büyüklüğe sahip olmuş. 2019 yılında aktif topla 772 milyon iken yüzde 9’luk bir büyüme sağlanmış 2020 yılında. Dönem varlıkları olarak büyüme yüzde 16, duran varlıklardaki büyüme de yüzde 7. Ayrıca kısa vadede yabancı kaynaklarda yüzde 20 civarında bir azalma var. Bunun nedeni de öz kaynaklarımızın artması. Biz kısa vadeli yabancı kaynakları azaltarak duran varlıkları artırmışız. Uzun vadeli yabancı kaynaklar da azaltılarak dönem varlıklarını artırmışız. Yani bilançomuz gayet başarılı. Gerçekleşme oranımız ise yüzde 92. Böyle bir dönemde yüzde 92’lik bir gerçekleşme büyük başarıdır. Pandemi vardı ve deprem de oldu. Bunlar olunca bizim de önceliklerimiz değişti. Ekonomik geleceğin bu denli belirsiz olduğu koşullarda, 17 milyonluk havuz yatırımı yapamazsınız. Biz bu yatırımlardan vazgeçmedik sadece erteledik. Biz mali yapıyı güçlendirmişiz. Yaklaşık 1 milyara yaklaşan bilançoya ulaşmışız. Evet yatırımlar konusu ortadadır. Önümüzdeki dönemlerde yatırımlarımızı artırarak ve hizmet kalitemizi yükselterek hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi.

 
Thodex soruşturmasında kilidi çözecek 3 isim
 
Akaryakıtta tavan fiyata yeni tarife
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
öngörü 17 Mayıs 2021 Pazartesi 16:06

Bornovada iduğ gider polat gelir mi dersiniz

Yorumu oyla      3      5  
AKP 17 Mayıs 2021 Pazartesi 15:13

Akpliler konuşmasın, önce 128 milyar doları açıklasınlar! Sonra Pekcan'ı, sonra Soylu'yu! Daha adam kaçırma işini saymadım bakın, sırayla gideceğiz! Adamdan sayılmak istiyorlarsa part,i merkezlerine bu soruları sorup, cevaplarıyla gelsinler, sonra burada konuşurlar!

Yorumu oyla      3      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mobil kent rehberi Visitİzmir erişime açıldı
Mobil turizm uygulaması Visitİzmir, 30 ilçeyi kapsayan 11 kategori ve ...
Başkan Sandal'dan 19 Mayıs mesajı
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ...
Bornova'da 17 günlük park harekatı
Bornova Belediyesi, Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan tam kapanma ...
 
Dr. Behçet Uz Rekreasyon Alanı sonbahara hazır
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Daha yeşil bir İzmir” ...
Kültür Zirvesi’nin teması belli oldu
Dördüncüsüne İzmir’in ev sahipliği yapacağı uluslararası Kültür Zirvesi ...
Aşık Mahzuni Şerif Narlıdere’de unutulmadı
Unutulmaz Halk Ozanı Aşık Mahzuni Şerif, ölümünün 19’ncu yılında, Narlıdere’de, ...
 
Menemen’in çehresi değişiyor
Ramazan Bayramı’nın 3. gününde İğnedereli hemşehrileri ile bayramlaşan ...
Türkan Saylan Kültür Merkezi yenileniyor
Konak Belediyesi’nin Alsancak’taki Türkan Saylan Kültür Merkezi binasının ...
Karabağlar parklarına son teknoloji araç
Karabağlar Belediyesi, mütevazı bütçesine rağmen gelir kaynaklarını yerinde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva