HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Ağustos 2021 Salı - 20:37

Bornova'da 'kırsal mahalle' gerilimi: AK Parti ve CHP arasında 'yapılaşma' polemiği

Mahalle statüsüne geçirilen ve sonrasında 'kırsal mahalle' statüsü hakkı tanınan mahalleler için Bornova'da 12 mahalle başvuru yapmıştı. İlgili gündem maddesinin Ağustos ayı olağan Meclis oturumuna getirilmesi sonrası ise Cumhuriyet Halk Partisi ve AK Parti arasında tartışmalara neden oldu.

Bornova da  kırsal mahalle  gerilimi: AK Parti ve CHP arasında  yapılaşma  polemiği

EGEDESONSÖZ - Bornova Belediye Ağustos ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci oturumu gerçekleştirildi. Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ'un yokluğunda Başkan Vekili Hüseyin Ünal yönetiminde gerçekleşti.

Mecliste Bornova sınırları içerisinde yer alan ve 'kırsal mahalle' statüsü için başvuru yapan mahalleler ve  belediyelerinin hissesinin bulunduğu bazı parsellerin büyük hissedarlara devredilmesi gündem maddeleri tartışmalara neden oldu

AK PARTİ VE CHP ARASINDA 'KIRSAL MAHALLE' GERGİNLİĞİ
Bornova sınırları içerisinde yer alan Gökdere, Çiçekli, Yaka, Beşyol, Sarnıç, Kurudere, Karaçam, Kayadibi, Çamiçi, Eğridere, Laka ve Kavaklıdere mahallelerinin başvuru talebi CHP ve AK Parti arasında gerginlik yarattı.

12 mahallenin kırsal mahalle statüsüne alınmasının İmar ve Şehircilik Komisyonunca CHP'nin kabul, AK Parti'nin de ret oyları sonrası oy çokluğu ile uygun bulunmaması hususu mecliste de fikir ayrılığına neden oldu.

İlgili gündem maddesi üzerine söz lan CHP Grup Başkanvekili Kahya, önerge de değişiklik talep ederek ilgili mahallelerden Kurudere Mahallesi’nin kırsal mahalle statüsüne alınması değişikliğiyle maddenin oylanması talebinde bulundu.

ÇELİK: VATANDAŞLARIN ELİNİN RAHATLATILMASI İÇİN BU ALANLARIN KIRSAL MAHALLE STATÜSÜNE ALINMASI GEREKİYOR
Günde maddesi ile ilgili AK Partili meclis üyesi Cesim Çelik kırsal mahalle statüsü kararının neye dayanarak alınıp alınmadığı konusunda bir boşluk olduğunu ifade etti ve “Bu madde 5 aydır gündemde. Komisyonlarda tartışılıyor. Bir komisyon üyesi olan arkadaşlarla bütün köyleri dolaştık hemen hemen. Bu köyler, yasa gereği 2023 yılına kadar bazı vergilerden muaflar. Başkanlık 2023’ten sonrası için de hayvancılığın devam etmesi noktasında bir önerge getirmişti. Biz bunu sorduğumuzda,  hayvancılık yapan vatandaşların diğer vatandaşlar tarafından şikayet edildiği ve bu kişilere ceza kesilmesi ayrıca hayvanın şehir dışına çıkarılması söz konusu. En azından bu vatandaşların elinin rahatlatılması için bu alanların kırsal mahalle statüsüne alınması gerekiyor. Büyükşehirdeki bürokratlara sorduğumuzda da bir yönetmelik hazırlandığı ve bunu beklememiz gerektiğini söylediler.  5 ayın sonunda büyükşehirde herhangi bir yönetmeliğin olmadığı, bu kararın neye dayanarak alındığı belli değil. Büyükşehir imar komisyonundaki arkadaşlar ilkesel karara bağlı olarak bir karar alacaklarını söylediler. Peki Bornova’da olanın hiçbirinin kırsal mahalle statüsünün olup olmadığını sorduk ve bir köy olabileceğini söylediler. Ancak diğerleriyle birlikte onun da reddedileceğini belirttiler. Biz de bu konunun böyle olmayacağını ve reddettiğimizi bildiriyorum” dedi.

GÜRSUL: DEĞİŞİKLİKLE OYLANMASINI İSTİYORUZ
Çelik’e yanıt veren CHP’li Gürsul, “Kırsal mahalleye ilişkin bakanlığın çıkardığı bir yönetmelik var. Bu, merkezi hükümetin bir yanışı düzeltme çalışmasıdır. Çünkü köyler kırsal mahallelere dönüştürüldüğünde biz parti olarak da karşı çıktık. Köylü bu kararla çok sancılar yaşadı ve köy kültürü kalmadı. Kırsal mahalle yönetmeliğine baktığımızda… Kırsal yerleşim özelliğiniz devam edip etmemesi şehir merkezine uzaklık ve ulaşımı, belediyenin imkanlarından altyapı, atıksu, ulaşım vb. hizmetlerinden en az birine tam ulaşılıp ulaşmadığı, mera ve tarım alanı gibi alanların yüzölçümü gibi huşular yer alıyor. Bu kırsal alanlar zaten büyükşehir belediyeleri tarafından belirlenmiş durumda. Bornova’ya dönersek… Kırsal alan şartlarını sadece Kurudere Köyü’nün yerine getirdiğini gördük.  Biz bunu grubumuzda da tartıştık. Bu nedenle biz bu değişiklikle oylanmasını istiyoruz” diye konuştu.

KISA: KRİTERLERİNE GÖRE TESPİT YAPTIĞIMIZI DÜŞÜNMÜYORUM
İlgili madde üzerine söz alan AK Partili meclis üyesi Selma Kısa ise, “Ben başından beri bu konuda vereceğimiz kararın çok stratejik olacağını söylemiştim. Bizim kırsal mahalle tespitinde kırsal mahalle kriterlerine göre tespit yaptığımızı düşünmüyorum. Neden stratejik karar? Bizim her köyümüzün belli bir hüviyeti var. Hepsi birbirinden farklı. Bunları zaten yasanın 4. maddesi gereği kırsal mahalleye dönüştüremiyoruz. Ama bunun yanında üst ölçekli planlarda tarım alanı olduğu için bizim bu alanları tarım alanları olarak koruyup korumamanın stratejik kararı olarak görüyorum. Ama şu anda görüyorum ki biz bunları kırsal alan olarak değerlendirmek yerine normal mahalleye çeviriyoruz. Bizim buralara üst planlar doğrultusunda yapılaşma hakkı vermeye hakkımız yok. Biz buraları tarımı desteklemek için çalışmamız gerekirken neden bunu yapmıyoruz? Bazı köylerde kaçak yapılaşmaların artması söz konusu. Sadece Kurudere deniliyor. Neden? Soruyorum: Kırsal mahalle kararı almadığımız bu köylerin hangisinde bir toplu ulaşım servisi var? 100 binlik planlarda bunlar tarım alanı. Ona rağmen biz bunları mahalle statüsüne sokuyoruz. Bizim bu mahallelerden alacağımız emlak vergisine çok mu ihtiyacımız var? Biz güçlü bir belediyeyiz. Bu anlamda buradaki emlak vergileri nedeniyle bu kararı alıyorsak bence tarım alanı olarak kullanılmasını desteklememiz gereken alanların yapılaşmasını desteklemek amacıyla bir karar alıyoruz. Ama üst ölçekli planlara göre bunu da yapmamız mümkün olmadığı için yine konu kaçak yapılara gelecek. Bizim aldığımız bu kararla biz köydekilere ‘Git kaçak yapı yap’ diyoruz. Olanı engellemiyoruz, olduktan sonra hiç müdahale etmiyoruz ama olması için de biz şu anda bu kararı veriyoruz. Dolayısıyla buradaki emlak vergileri nedeniyle bu alıyorsak ilerleyen dönemlerde bu, kaçak yapılaşmasının önünü açıyoruz” dedi.

BAHAR: BUNU MANTIKLI GÖRMÜYORUM
CHP’li Bahar ise, “Bu kararla yapılaşmanın önünün açıldığı söylendi ama ben bunu mantıklı görmüyorum. Biz kırsal mahalleyle ilgili yönetmelik çerçevesinde hareket etmeliyiz. Kanun koyucu bir kanun getirmiş ve bir yönetmelik var. Biz ona göre davranmalıyız. Biz kanunun üzerinde değiliz. Bürokratlarımız da bu kanun ve yönetmeliklerle bağlılar. Kaldı ki kırsal mahalle dendiğinde vergi muafiyetinden bahsediliyor. Yapılaşmayla alakası yok. Yapılaşmasının önünü açan şey Bütün Şehir Yasası. Siz şimdi bunu düzeltmeye çalışıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

KAYA: KÖYLÜDEN DAHA FAZLA VERGİ ALIYORMUŞ GİBİ BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL
Tartışmalar üzerine yeniden söz alan Kaya ise, “Öncelikle kırsalla ilgili talebin muhtarlardan gelen dilekçelerle olduğunu ifade edelim. Onun dışında sanki buralar mahalle olarak kalırsa tarım yapılamayacakmış gibi bir hava estiriliyor. Öyle bir şey yok. Burada tarım yapılacak. Muhtarların buralarla ilgili 3 talebi vardı. Tarım yapabilmek, vergilerle ve sulamayla iğli sıkıntı yaşamamak istemediler. Sulamayla ilgili bir problem yok. Vergiyle ilgili boyutta ise… Belediye güçlü evet buradan gelecek paraya ihtiyacımız yok ama eşitlik diyorsak burada vicdanların sızlaması gerekiyor” dedi ve köylük alanlardan bir site görseli gösterdi. Kahya, sözünü şöyle devam ettirdi, “Köylüyü koruyoruz, tarımı da koruyoruz. Köylüden emlak vergisi falan alınmayacak. Ama müsaade et de trilyonluk villada yaşayandan alalım. Bu alanlarda isteyen herkes istediğini eski şartlarda yapacak. Buradaki farklılık eşitlik duygusuyla hareket etmek. Yoksa köylüden daha fazla vergi alıyormuş gibi bir durum söz konusu değil.”

İlgili önerge düzenlenmiş haliyle Millet İttifakı’nın kabul oylarıyla oy çokluğu ile kabul edildi.

TATLI: İMAR DURUMU BİLE YOK
Parsellerin büyük hissedara satılması maddesinde söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Sait Tatlı, devredilmesi planlanan alanların imar durumunun olmamasına dikkat çekti. Tatlı, “Genelde burada hisse satışları var Bizim burada gördüğümüz vatandaşın talebi olmadan hisse satılması. Onu da geçtim. İlk maddede 12 metrekarelik alanın satışı söz onsu. Burada bir imar durumu bile yok. Henüz bir imar çalışması bile yapılmamışken biz burayı vatandaşa satacağız sonra da ‘Burası arasana dahil olacak parasını öde’ diyeceğiz Sonra bu kişi oraya inşaat yapmak istediğinde imarı olmayacak. Yarın öbür gün buraların değişip değişmeyeceği belli değil. Bu gibi durumlarda en azından imarı tamamlanmış yerler olsa iyi olur” diye konuştu.

KAYA: BÜYÜTÜLECEK BİR KONU DEĞİL
CHP'li İmar Komisyonu Başkanı Murat Kaya, “Biz komisyon olarak toplandığımızda bürokratımız geldi ve burada herhangi bir büyüme ve genişlemenin olmayacağını söyledi. Bunun yasal altyapılarıyla bir yasa çerçevesinde AK Partili arkadaşlarla dinledik ve ak partili arkadaşlar olumlu oy kullanacaklarını söylemişlerdi. Bunu çok büyütülecek bir konu olmadığını düşünüyorum” dedi.

TATLI:  SORDUĞUM 3 SORUYA YANIT ALAMADIM
Yeniden söz alarak yanıt veren AK Partili Tatlı ise, “Ben sorduğum 3 sorunun da yanıtını alamadım. Buranın imar uygulaması yapılmış mı? Yapılamamış. Komisyon başkanı bize gel bu alanın imarının değişmeyeceğini öylendi oluyor. Ama değişip değişmeyeceğini bilmiyoruz. Biz vatandaşın yararına olan şeyleri kabul ettik. Ama burada bir sıkıntı var ve ben bunu dile getirdim" ifadelerini kullandı.

GÜRSUL: PARSELLERDE DEĞİŞİM OLMAYACAK
Tartışmalara dahil olan CHP’li meclis üyesi Bahar Gürsul ise, “Bu maddede vatandaşın bir talebi var. Sait Bey’in ifade ettiği gibi vatandaşı mağdur etmiyoruz işini kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Aksi halde vatandaş bize dava açacaktır. Komisyonlarda bu konu yeterince tartışılmış. İmar uygulaması olduğunda da parsellerde miktar olarak değişim olmayacağını söylemişler” dedi.

 
Kılıçdaroğlu gündeme getirmişti… Buca’daki orman yangınları eğitim merkezi neden kapatıldı?
 
Yine sağlıkta şiddet: Buca'da aşı gerilimi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Soyer açıkladı: Kemalpaşa'ya iki yılda 120 milyonluk yatırım
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kemalpaşa’da son iki yılda ...
Bayraklı'da gündem yangın: AK Parti ve CHP arasında 'delikanlı siyaset' tartışması
Ağustos ayı olağan Meclis oturumunun birincisini düzenleyen Bayraklı'da ...
Vali Köşger'den Kiraz'a ziyaret
Vali Yavuz Selim Köşger, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Kiraz’a gitti. ...
 
Kemalpaşa Metrosu için ihale tarihi belli oldu
Küçük Menderes ile Yarımada'da geçen aylarda yatırımları ve projeleri ...
Şoför esnafından Başkan Çerçioğlu'na ziyaret
Efeler Şehiriçi Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Okan Yalçın ile ...
Genç CHP'lilerden Başkan Çerçioğlu'na ziyaret
Cumhuriyet Halk Partisi Efeler Gençlik Kolları Başkanı Artuğ Akosman ve ...
 
Küçük Amal Selçuk’ta çocuklarla yürüyecek
Suriyeli mülteci çocukların yaşadığı zorlukların dünya gündemine taşınması ...
Karşıyaka’dan Bodrum’a yardım köprüsü
Geçtiğimiz hafta yangın felaketinin yaşandığı Antalya’nın Manavgat ilçesine ...
Aydın Büyükşehir Belediyesi 596 mahalleyi ziyaret etti
Aydın Büyükşehir Belediyesi "Büyükşehir Sahada" uygulaması kapsamında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva