HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
8 Şubat 2021 Pazartesi - 09:22

Bornova’da faylar mercek altında!

Bornova Belediyesi, deprem master planını hazırlamak amacıyla çalışmalara başladı. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’den gelen uzman ekip, ilk olarak İzmir fayının Pınarbaşı kesimindeki zemin koşullarını tespit etmek için teknik incelemeler yaptı. Bornova Belediyesi imar planlarını ilçe genelini kapsayacak çalışmalardan çıkacak sonuçlara göre yapmayı hedefliyor. 

Bornova’da faylar mercek altında!

30 Ekim Depremi’nde yaşanan acıların bir tekrar etmemesi için çalışan Bornova Belediyesi, Deprem Etüt Merkezi kurma kararının ardından ilçenin deprem mester planını çıkarmaya hazırlanıyor. Bu doğrultuda aynı zamanda AFAD, İçişleri Bakanlığı, AFAD, AFET ve Acil Durum Kurulu Üyesi de olan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Orhan Tatar ile aynı üniversiteden Dç. Doktor Fikret Koçbulut, Bornova Belediyesi’nin jeofizik mühendisleri ile eşliğinde çalışmalara başladı. Yaptıkları çalışmanın temel amacının yüzey faylanması tehlikesini ortaya koymak olduğunu söyleyen Profesör Doktor Orhan Tatar, “Bölgede çok sayıda yıkıcı fay var ve bu faylar üzerinde her an değişik büyüklükte yıkıcı deprem üretebilir.  İzmir’in en doğusu olan Pınarbaşı’nda çalıştığımız segmentte İzmir fayının en aktiflerinden” dedi.

BORNOVA ÖRNEK OLMALI
30 Ekim’de merkez üssü Sisam Adası açıkları olan depremin yanısıra kısa süre önce Midilli Adası’nda meydana gelen 5.2 şiddetindeki depreminde İzmir’de ciddi şekilde hissedildiğini hatırlatan Tatar, “Sonuçta İzmir'in etrafı çok sayıda aktif fayla çevrili. Bunların üzerinde her an 6-6.5 şiddetinin üzerinde deprem üretme potansiyeli var. Özellikle Ege Denizi'nde meydana gelen depremlerle birlikte bu bölgedeki faylarda da bir hareketlenmenin olduğunu görüyoruz. Tabi bir bölgede hangi gün, hangi dakika, hangi saatte bir deprem olacağını söylememiz mümkün değil ama en bu tehlikenin varlığını biliyoruz. Çok zaman kaybetmeden yani bir deprem olduktan sonra depremin büyüklüğü, onu üreten kaynağı tartışmak yerine bence bir an önce bu tür deprem riski altında bulunan kentlerimizi, yerleşim yerlerimizi afete hazır, güvenli hale getirmeliyiz. Bu yüzden bu çalışmayı deprem riski altındaki kentlerimizde bu çalışmaları mutlaka yapılması gerekiyor. İzmir’in deprem master planı uzun yıllar önce yapılmış. Bu planın mutlaka güncellemesi gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda belli bir irade sahip olduğunu da biliyoruz. Bu anlamda Bornova Belediyesi örnek bir çalışmaya imza atıyor. Bu çalışmanın İzmir'in tümüne yayılması son derece büyük önem taşıyor.

YOL HARİTASI ÇİZİLECEK
İzmir Jeofizik Mühendisleri Odası’ndan Sinan Can Öziçer, Bornova Belediyesi’nin İzmir'in genel yerel zemininin yerel zeminin nasıl olduğuyla ilgili örnek ve öncü olacak bir çalışmaya imza attığını ifade ederek, “Bu çalışmanın ilk ayağı Pınarbaşı bölgesinde başladı. Orta ve uzun vadede bu çalışma ilçe geleninde yapılacak. Tüm Bornova'yı kapsayacak şekilde yerel zemin koşullarının ne olduğunu mikro bölgeleme çalışmalarla tespit edecek çalışma Bornova Belediyesi için bir yol haritası olacak” dedi.

 
32 bin 181 kişiye kısıtlama cezası
 
Manisalı üreticilere müjde: Sarma Barajı seneye tamamlanıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Karakayalı'dan o iddialara yalanlama: Algı operasyonudur, gerçek dışıdır!
Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, hapis cezası aldığı yönündeki ...
Selin yarattığı maddi kayıplar karşılanıyor
2 Şubat’ta İzmir’de meydana gelen rekor yağışların neden olduğu zararların ...
İzmir'de kısırlaştırılan hayvan sayısı iki katına çıktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi kısırlaştırdığı hayvan sayısını, gönüllülerin ...
 
Başkan Selvitopu'ndan AK Parti ilçe başkanına sert çıkış: O kararı vermek haddine değil!
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, yasal hakkını kullanarak ...
Karaburun'da kadın emeğine değer
Karaburun Belediyesi, ilçenin köylerinde ikâmet eden kadınların ek gelir ...
Beydağ'daki tehlikeli duvar yıkıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı ve Beydağ Belediyesi ...
 
Birgi’de pandemi sonrası turizm hedefleri konuşuldu
Ödemiş’in tarihi mahallesi Birgi’de pandemi sonrası dönemde turizm için ...
Başkan Eriş muhtarlarla bir araya geldi
Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, kırsaldaki mahallelerin muhtarlarıyla ...
Başkan Tugay'dan KAYDEM personeline teşekkür
Karşıyaka Belediyesi tarafından apartman ve bina yöneticilerinin yerel ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva