HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
20 Temmuz 2020 Pazartesi - 10:22

Bornova’da bamya hasadı başladı

Bornova Belediyesi’nin üretimini yaygınlaştırmak amacıyla başvurusunu yaptığı coğrafi işaret tescilini almada son aşamaya geldiği Kınalı Bornova Bamyası’nda hasat başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşi, İzmir Köy-Koop Birliği Başkanı Neptün Soyer, Çamiçi’nde Bornova Belediyesi’nden temin ettiği tohumlarla bamya yetiştiren Gönül Bacara’yı ve Gökdere’de konserve üretimi yapan kadınları ziyaret etti: “Bornova Belediyesi ile işbirliği içinde yerel üreticiye her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Bornova’da bamya hasadı başladı

Bornova’da Bornova Belediyesi’nin üretip, dağıtımı yaptığı tohumlarla yetiştirilen Kınalı Bornova Bamyası toplanmaya başladı. İzmir Köy-Koop Birliği Başkanı Neptün Soyer, Bornova Belediyesi Başkan Yardımcısı Barbaros Taşer ile birlikte eski köy yerleşimi Çamiçi’ndeki 1 dönümlük arazisinde bamya yetiştiren Gönül Bacara’nın hasat heyecanına ortak oldu. 

Aynı dili konuşuyoruz
Çamiçi’nin ardından Gökdere’de bamya konservesi üreten Bornova Kadın Girişimi ve İşletme Kooperitifi üyesi kadınları da ziyaret eden Soyer, “Büyükşehir Belediyesi’nden ilçe belediyelerine, yerel üreticilerden kooperatiflere herkes aynı dili konuştuğundan üretim daha keyifli ve bereketli oluyor. Biz İzmir Köy-Koop Birliği olarak kooperatiflerin bir çatı altında toplanıp, üretimlerini arttırmalarını ve bunu ekonomik kazanca dönüştürmelerini hedefliyoruz. Bu bu anlamda Bornova Belediyesi’ne tarıma yönelik olarak yürüttüğü çalışmaları takdirle karşılıyorum” diye konuştu.

Toprağı ayağa kaldırıyoruz
Bornova Belediyesi Başkan Yardımcısı Barbaros Taşer, özelikle doğal tarıma ve yerel üreticiye destek olmaya çalıştıklarını belirterek, “Amacımız toprağın tekrar ayağa kalkması. Bornova Belediyesi olarak Kınalı Bornova Bamyası’nın genetiği değiştirilmemiş yerel tohum ile üretilmesini sağlıyoruz. Konserveye dönüştürülen ürünlerimizi Bornova Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin mağazasında tüketiciye sunuyoruz. Alım garantili bir üretimin sonunda işlenmesi ve konserve yapılması için de modern bir tesis projesi hazırladık. Yerel ürünlerimizin korunması ve yaygınlaştırılması yolunda her türlü işbirliğine açığız. Sayın Neptün Soyer’e yanımızda olduğu için çok teşekkür ediyoruz.” dedi.

Çamiçi’ndeki bir dönümlük arazisinde bamya yetiştiriciliği yapan yerel üretici Gönül Bacara da verdiği destek için Bornova Belediyesi’ne ve Neptün Soyer’e teşekkür etti.

En eski bamya tohumu
Bornova’nın en önemli geleneksel ürünlerinden olan Bornova Kınalı Bamyası. Anadolu topraklarının en eski tohumlarına sahip bamya türüdür. İlçenin verimli topraklarıyla özdeşleşmiş ve ismini de Bornova Kınalı Bamyası olarak almıştır. Yeşil bamyalara oranla daha küçüktür. Kendine özel topraklarda yetiştiği için ender bulunan ve özel bir bamya türüdür. Sağlık, kalite ve tadıyla diğer türlerden ayrıdır. Geleneksel Sofralık Konservelik Bornova Kınalı Bamyası 7-8 köşeli olup orta büyüklükte yetişen aranılan çeşitlerdendir.

 
Ağır bilanço: Orman yangınlarının yüzde 43'ü İzmir'de!
 
İşsizlik ve kısa çalışma ödemeleri erkene çekildi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Z.B 20 Temmuz 2020 Pazartesi 13:08

İnsanoğlunun, varlığını üretmeden sürdürmesi mümkün değildir. Kontrolsüz tüketim çılgınlığı ise, tam tersi İnsanoğlunun sonunun başlangıcıdır. Sadece insanoğlunun değil bir çok canlının da yok olması demektir. Üretime yönelik her adım ve girişim çok önemlidir ve de anlamlıdır. Bu sürece katkı koyanlar mutlaka cesaretlendirilmeli ve mutlaka desteklenmelidir.

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca'nın 6. Balkan Festivali'nde yarışacak filmler belli oldu
Buca Belediyesi'nin himayesinde 15 – 21 Ekim 2020 tarihleri arasında İzmir'de ...
Başkan Soyer’den 8 bin 500 yıllık 'İlk İzmir' çağrısı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi ...
Karşıyaka 3. Taş Heykel Sempozyumu başlıyor
Karşıyaka Belediyesi tarafından düzenlenen Karşıyaka 3. Taş Heykel Sempozyumu, ...
 
Narlıdere’de Mandalin Cafe açıldı
Vatandaşların kaliteli gıdaya daha uygun fiyatlarla ulaşımını amaçlayan ...
Karabağlar'da dijital dönüşüm
Karabağlar Belediyesi’nin, vatandaş memnuniyeti artırmak ve hizmetin zamanında, ...
Karaburun'da RES'e rest!
Karaburun’da Rüzgar Enerji Santralleri (RES) için tahsis edilen proje ...
 
Bornova’da el aletleri sanata dönüşüyor
Bornova Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü hurda olarak ayrılan atık ...
Bucalı gençlere 'tercih' desteği
Buca Belediyesi,  Liseye Geçiş Sınavı’na (LGS)  giren öğrencilerin tercihlerini ...
Büyükşehir ile esnaf protokol imzalayacak: Engelli ve kadınlar için kurulacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Büfeciler ve Kantinciler Esnaf Odası arasında ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva