HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
5 Ekim 2015 Pazartesi - 11:41

Börklüce Mustafa 600 yıl sonra Karaburun’a dönüyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, komünist fikirli halk hareketinin lideri Börklüce Mustafa’nın heykelini, kendisiyle özdeşleşen Karaburun’a dikiyor. Büyükşehir, heykelin yapımı için birinciye 50 bin TL ödüllü yarışma düzenliyor. Öte yandan 2016 yılı için Börklüce Mustafa’yı; tarihsel, toplumsal, siyasal ve felsefi açıdan anlamaya yönelik olarak etkinlikler düzenleneceği açıklandı.

Börklüce Mustafa 600 yıl sonra Karaburun’a dönüyor!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı’dan günümüze damga vurmuş, halk önderi Börklüce Mustafa’nın heykelini dikiyor.
 
Büyükşehir, 14’üncü yüzyılın sonlarında Osmanlı Devleti içerisinde Şeyh Bedrettin isyanı olarak bilinen, kimi görüşlerce ilk komünist fikirler uğruna gerçekleşen halk hareketinin öncü ismi Börklüce Mustafa’nın heykeli için yarışma düzenliyor.

Yarışma sonrasında Börklüce Mustafa’nın heykeli kendisiyle özdeşlenen ve isyanın filizlendiği Karaburun’a dikilecek.
 
BİRİNCİ PROJEYE 50 BİN TL ÖDÜL
Tek kademeli olarak gerçekleştirilecek yarışma için katılımcılar, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Sanat Şube Müdürlüğü’ne yapabilecekler. Yarışma için Büyükşehir, katılım şartları, proje gerekleri ve hazırlanacak projeden beklentilerini www.borklucemustafaheykelyarismasi.org adlı internet sitesinden öğrenebilecek. Son başvurunun 5 Ocak 2016 olduğu yarışmada birinci projeye 50 bin TL, ikinci projeye 30 bin TL, üçüncü projeye 20 bin TL para ödülü verilecek.
 
2016’DA BÖRKLÜCE MUSTAFA’YI ANLAMAYA YÖNELİK ETKİNLİKLER
Büyükşehir proje için yaptığı açıklamada, “Günümüzden 600 yıl öncesinde, İzmir Karaburun’dan Ege coğrafyasına yayılarak; insanlık onuru, özgürlük, eşitlik, barış, adalet, dayanışma, paylaşım, birlik gibi evrensel değerleri savunan bir hareketin önderlerinden olan Börklüce Mustafa’yı; tarihsel, toplumsal, siyasal ve felsefi açıdan anlamaya yönelik olarak 2016 yılında etkinlikler düzenlenecektir. Yerelde uzun yıllardır yapılan buluşmalarla Börklüce Mustafa ve savunduğu değerlere sahip çıkılmıştır. Bu kez yapılacak etkinliklerle bütünleşen bir yarışma ve sonucunda seçilen eserin hayata geçirilmesi ile gelecek kuşaklara anılan değerleri aktaracak kalıcı eserler kazandırılması amaçlanmaktadır” ifadelerine yer verdi.
 
BÖRKLÜCE MUSTAFA KİMDİR?
Börklüce Mustafa, Şeyh Bedreddin'in başlıca müridi, Türkmen Alevi halk önderidir. 14. yüzyılın ikinci yarısı ile 15.yüzyıl başında yaşayan Börklüce Mustafa günümüzün komünist sistemini andıran bir sistem vazederek, 1415-1416 yıllarında Karaburun Yarımadası’nda etrafına topladığı Türkmen köylüler, Rum denizciler ve Yahudi tüccarlar ile toplanan fahiş vergilere ve yapılan haksızlıklara isyan etmiştir. Börklüce Mustafa 14. yüzyılın sonlarında Aydın yakınlarındaki köyünü ziyaret eden Şeyh Bedreddin'in müridi olmuştur. Bir dönem Sisam Adası’nda yaşadığı tahmin edilmektedir. Fetret Devrinde 1411-1413 yılları arasında Edirne'de Musa Çelebi'nin kazasker'i olan Bedreddin, Börklüce Mustafa'yı yanına kethüda olarak almıştır. Fetret Devri sona erince Bedreddin İznik'e sürgüne gönderildi, Börklüce ise Aydın'a dönmüş, burada Osmanlı idaresinden memnun olmayan köylüleri ve yoksul dervişleri etrafına toplayarak din ayrımı gözetmeyen bir anlayışla, paylaşımcı ve ciddi bir köylü hareketi örgütleyerek isyan etmiştir. İsyanın bastırılmasının ardından Börklüce Mustafa, işkenceler sonrası çarmıha gerilerek idam edilmiştir.
 
Nazım Hikmet, Şeyh Bedrettin Destanı'nda "Yarin yanağından gayri paylaşmak her şeyi" dizeleri ile Börklüce Mustafa'nın yaydığı öğretiyi anlatmış, Bedreddin'i ve Börklüce'yi günümüzde de popüler hale getirmiştir.

 
AK Parti adayı Kara Çeşme'yi karış karış gezdi
 
Konak’ta azmin adı Aylin
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İ.F.KAYA 5 Ekim 2015 Pazartesi 20:01

Şeyh Bedrettin, Bulgaristan'ın Serez kentinde idam edilmiş ve oraya defnedilmiştir. Cumhuriyet döneminde kemikleri İstanbul'a getirilerek Çemberlitaş'taki Sultan II. Mahmut türbesi haziresine defnedilmiştir. İzmir'deki türbe başka bir Şeyh Bedrettin'e aittir ki Anadolu'nun daha başka şehirlerinde de başka Şeyh Bedrettin türbeleri vardır.

Yorumu oyla      11      5  
muhalif 5 Ekim 2015 Pazartesi 13:20

basmanede ki şeyh bedrettin türbesinin, bahsi geçen şeyh bedrettinle bir alakası var mıdır?

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şehit ve gazi yakınlarından Başkan Selvitopu’na teşekkür
Türkiye Harp Malülü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Karabağlar ...
Karşıyaka’da bilim şenliği
Bilimsel çalışmaları toplumun her kesimine yaymak ve küçük yaştakileri ...
Başkan Soylu büyükleri unutmadı
Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, Dünya Yaşlılar Günü kapsamında ...
 
Çeşme’de Germiyan ekmeği tanıtılacak
İzmir’de pazar günü Ovacık Sakız Koyunu festivalini düzenleyen Çeşme Belediyesi ...
Başkan Soylu ‘büyükleri’ unutmadı
Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, Dünya Yaşlılar Günü kapsamında ...
Projeler İzmir’in en büyük dönüşü için yarıştı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 122 hektarla üzerinde çalıştığı en büyük ...
 
Bergama Selinos Çayı'nı ıslah ediyor
Kent merkezi başta olmak üzere ilçe çevresinde yer alan birçok tarihi ...
İzmir'de manevi temizlik harekatı: 385 cami...
Temizlik, tadilat ve çevre düzenlemeleriyle kentteki ibadethanelere sahip ...
Çeşme'de büyük coşku: Sakızlar podyuma çıktı
Çeşme Belediyesi’nin düzenlediği Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva