HABERLER>DÜNYADAN
17 Haziran 2021 Perşembe - 15:01

BM'den Emine Erdoğan'a 'sıfır atık' övgüsü

Bugün Türkiye’ye gelecek olan BM İklim Değişikliği Konferansı Başkanı Sharma, yazdığı makalede ülkemizin iklim değişikliği ile mücadelesini överek, “Cumhurbaşkanı’nın eşi Emine Erdoğan tarafından başlatılan çok azimli ‘sıfır atık’ seferberliği, ormanları koruma ve çölleşmeyi önleme planları çok başarılı” dedi.

BM den Emine Erdoğan a  sıfır atık  övgüsü

BM İklim Değişikliği Konferansı Başkanı Alok Sharma, Türkiye'ye gelmeden önce Sabah Gazetesi için bir makale kaleme aldı.

Sharma makalesinde şunları yazdı:
Birleşik Krallık bu yıl kasım ayında dünya ülkelerini 26. BM İklim Değişikliği Konferansı COP26 kapsamında Glasgow'da ağırlayacak. Bu bizim, iklim değişikliği tehdidi ile mücadele etmek amacıyla dünyayı tekrar düzene sokmak ve hepimiz için daha temiz, parlak bir gelecek yaratmak için fırsattır. Bilim, iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden kaçınmak için küresel ısıyı iki derecenin altında tutmamızın; 1.5 dereceyi hedeflememizin şart olduğunu kesin olarak söylüyor. Ancak Paris Anlaşması'ndan bu yana dünya bu hedefe yeterli derecede yaklaşmadı ve gezegenimiz ısınmaya devam ediyor. İşte bu nedenle Glasgow'daki COP26 Birleşmiş Milletler iklim değişikliği konferansı hayati önem taşıyor. Bu konferansta, her ülke ve toplumun her kesimi, gezegenimizi koruma sorumluluğunu kabul etmeli ve 1.5 derecelik hedefi hayata geçirmelidir.

Başbakan ile birlikte COP26 Başkanı olarak, dört ana hedef etrafında faaliyete geçilmesini ısrarla vurguluyorum. Birincisi, emisyonların bu yüzyılın yarısına kadar tam olarak sıfıra inmesi yönünde adımlar atmalıyız. Ülkelerin emisyonları azaltma konusunda net hedefler geliştirmesi gerekiyor. Ayrıca, kirliliğe en fazla neden olan sektörlerle ilgili önlemler almalıyız. Glasgow konferansı, kömür enerjisini tarihe gömme, ormanların yok edilmesini sonlandırma ve kirlilik yaratan araçların durdurulmasının sinyalini verme tarihi olmalıdır. Ülkeleri kömür gücünü bırakması için gelişmekte olan ülkelerle birlikte çalışarak temiz enerjiye geçmeleri ve kömür enerjisi üretimi finansmanının uluslararası anlamda sona erdirilmesi konusundaki G7 ülke taahhütleri sonrasındaki hızı kesmemeleri için destekliyoruz. İkinci hedefimiz, insanları ve doğayı, iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden korumaktır. Selden korunma, uyarı sistemleri ve iklim değişikliğinin neden olduğu kayıplar ve zararları asgariye indirme, önüne geçme ve mücadele etme gibi hayati çabalara gerçek anlamda ihtiyaç var. Üçüncü hedefimiz finanstır, zira önümüzdeki görevi onsuz yerine getirmemiz neredeyse imkansızdır. Gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere destek için söz verdiği yıllık 100 milyar doları sağlaması gerekmektedir. Birleşik Krallık bu konuda liderlik yaparak örnek teşkil etmekte olup 2021 ile 2025 arasında 11.6 milyar sterlin taahhüt etmiştir. Bütün gelişmiş ülkelerin de elinden geleni yapması gerekiyor. Dördüncüsü; bu hedeflere ulaşmak için birlikte çalışma gerekliliğidir. Buna, hükümetler arasında uzlaşma sağlanması da dahildir ki Glasgow'daki müzakereler başarılı olsun.

Ve bu da beni Türkiye ziyaretime getiriyor. Akdeniz havzasında yer alan Türkiye, iklim değişikliğinin kötü etkilerine özellikle maruz kalmaktadır. Bunun örnekleri son yaşanan kuraklıklar ve Marmara'daki "deniz salyası" olayında görülebilir. Türkiye'nin bakış açısını öğrenmek ve COP26 öncesinde bu konudaki istekliliği hep birlikte nasıl artıracağımızı görüşmek istiyorum. Türkiye, bir OECD üyesi ve bir G20 ülkesi olarak bölgede lider ülke konumundadır. Özellikle enerji, tarım, ormancılık, ulaştırma, sanayi ve atık sektörlerinde, su, güneş, rüzgar ve biyokütle gücündeki yenilenebilir enerji alanında, temiz büyüme yatırımları sayesinde iklim değişikliği ile mücadele için çok sayıda politikayı hayata geçirmiştir. Sayın Cumhurbaşkanı'nın eşi tarafından başlatılan çok azimli "sıfır atık" seferberliği, ormanları koruma ve çölleşmeyi önleme planları çok başarılıdır. Ancak daha da fazlasına ihtiyaç var. Bütün ülkelerin gelecek on yıl içinde bu konuda çok istekli olması ve yüzyılın ortasına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmaya çalışması gerekiyor. Türkiye ile birlikte çalışarak, dekarbonizasyonun büyük ekonomik ve çevresel faydalarını ortaya çıkarmayı taahhüt ediyoruz. Ziyaretimden önce Birleşik Krallık hükümeti, Türkiye'ye, bir dizi düşük karbon projesini geliştirme ve yeşil teknolojiye geçiş için gerekli olan büyüklükte bir finansman yönlendirmesine imkan veren İklim Finansmanı Hızlandırma (CFA) programı başlattı. İklim değişikliği, küresel işbirliği ve çaba gerektiren küresel bir sorundur. COP26'da, daha iyi bir gelecek yaratma şansımız var; gezegene zarar vermeden refahı artırarak istihdamın yeşil ve havanın temiz olduğu bir gelecek. Haydi bu fırsatı kullanalım.

 
Engelli istihdamına 16,6 milyon lira destek
 
Kripto para düzenlemesi son aşamada
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD askerleri kaçak göçmen taşırken yakalandı
ABD’nin Teksas eyaletinde iki asker Meksika’dan göçmen kaçakçılığı yaparken ...
Almanya'da PKK için 'terör' vurgusu!
Almanya'da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatının 2020 ...
Fransa kısıtlamaları gevşetiyor
Fransa'da yarından itibaren bazı durumlar dışında açık alanlarda maske ...
 
Dünyanın gözü bu zirvede: İlk kez bir araya geldiler
ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cenevre'de ...
Cani baba, minik kızlarını okyanusa attı!
İspanya, bir babanın iki kızını öldürdüğü sarsıcı bir aile içi şiddet ...
Kim Jong-Un’dan kıtlık uyarısı
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, ülkesinin yaşadığı derin ekonomik kriz ...
 
Aşı olanların hangi AB ülkelerine seyahat edebilir?
Avrupa'da aşı olanların sayısı arttıkça ve yaz yaklaştıkça, Covid-19 aşısının ...
Ateşkesin ardından Gazze'ye hava saldırısı!
İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nde Filistin direniş gruplarına ait ...
Cezayir'de seçim sonucu belli oldu
Cezayir'de 12 Haziran'da yapılan genel seçimlerin galibi, 105 sandalye ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva