HABERLER>EKONOMİ
8 Ocak 2018 Pazartesi - 08:56

Bir bir kapatıyorlar... Bu sektör batıyor!

Türkiye Kanatlı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Abdullah Koç, Türkiye’nin 18 büyük entegre tesisine tavuk üretimi yapan 14 bin çiftliğin birer ikişer kapandığını, tavuk başına 14 Krş zarar ettiklerini, ülke genelinde 3 bin işletmenin son 2 yılda kapandığını ifade etti.

Bir bir kapatıyorlar... Bu sektör batıyor!

EGEDESONSÖZ-(ÖZEL HABER)- Kanatlı beyaz et üreticileri olarak bilinen fason üretici konumundaki tavuk üreticileri başta kömür olmak üzere yüzde % 100, altlıkta(talaş veya çeltik) %115 ve elektrikte ise % 30 artışlara karşın 45 günlük (24 saat bakım-yetiştirme) hizmet karşılığında her tavuk başına 14 Krş zarar ettiklerini ifade etti.

TAVUKÇU BATIYOR GÖREN YOK
Türkiye’de 18 entegre tavuk şirketinin bu yıl dahil %25 büyüme hedefi koyduklarını, ancak kümes sahibi işletmelerin birer-ikişer  zarar nedeniyle kapattıklarını kaydeden Türkiye Kanatlı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Abdullah Koç, sektörün krizde olduğunu söyledi.

Birlik Başkanı Koç “Türkiye’de kanatlı beyaz et üreten asıl üretici olan biz kümes sahipleri her tavuktan 64 Krş zarar ediyoruz. Dayanacak gücümüz kalmadı. Sektör büyük bir krizde. Şu anda Samsun’da yaklaşık 3 aydan beri beyaz et üretimi tamamen durmuş. Son iki yıldan beri Türkiye genelinde 3 bin işletme kapısına kilit vurdu. İzmir’de 236 işletmeden 11’i kapattı, onlarcası internette satış ilanı vermiş. Sektör batıyor sesimizi duyuramıyoruz. Bu kadar zararla üretime devam edemeyiz” dedi.

GİDER %100 ARTTI, ÇİFTLİKLERE BANKALAR EL KOYDU
Fason üretimin üç temel gideri olan, kömür, elektrik ve altlık fiyatlarının yüzde 100 arttığını belirten Abdullah Koç “Türkiye’de 14 bin üretici var. Son iki yılda 3 binden fazla işletme battı. Çünkü devlet sektör gelişsin diye ‘teşvik’ verdi ancak; işletme açanlar bu hibenin iki katı bankalardan kredi çekerek üretime başladı. Fason üreticileri para kazanmayınca bankaya ödeme yapamadı. İcra yoluyla bankaların çok sayıda el koyduğu çiftlik var şu anda. Çünkü kömür elektrik ve altlık fiyatları fahiş artı. Biz bu artışlar karşısında her tavuktan 64 Krş zarar ediyoruz. Peki neden zararına devam ediyoruz? Çünkü önceki yıllarda bu sektörden ekmek yedik, düzelir umuduyla her dönem zararla çalışıyoruz. Kömürün tonunu 2017 yılının sonunda Soma devlet kömürünü 232 TL’ye aldım. Şu anda devletin aynı kömürü 368 TL ancak devletin kömürü sınırlı yetmiyor üreticiye, ihtiyacımızın %25’ini veriyor zaten. Geri kalan yüzde 75’ini özelden gidip karaborsa alıyoruz. Tonu şu anda 600 TL. Dekontlarım elimde. Altlık aynı şekilde arttı geçen sezon 280 TL’ye şimdi 600 TL’ye alıyoruz.  Elektrik normalde yüzde 9 artı ancak sözleşme ile bize yapılan yüzde 20’lik indirimler, iskontolarımız iptal oldu. Doğrudan net olarak yüzde 30 zam oldu” şeklinde ifade etti.

“HEM ZARAR EDİYORUZ HEM CİDDİ RİSKİ VAR”
Başkan Koç, hükümetin, küçük-büyük baş hayvan, hatta yumurta üreticisine bile teşvik verdiğini ancak tavuk üreticisine teşvik vermediğini eleştirerek konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Zaten zarar ediyor üretici. Küçük-büyük hayvana hatta yumurtaya bile teşvik var ama tavuğa yok. İşletmelerin kapanma nedenlerinin başında zarar geliyor. Hükümet acilen yaşadığımız bu krize üretici ile bir çözüm bulmalı. Fason üreticilerine mutlaka çok acil ton başına 35 TL destek vermeli. Daha sonra somut adımlar atılmalı. İkinci neden kümeslerin modernleşmesi-yenilenmesi lazım. İşletme kazanamadığı için çiftliği de yenileyemiyor. Bir kümesin ömrü 12 yıldır. Eski olanlar yenilemiyor. Kar etse işletmeci gidip kredi çekecek, yenileyecek ancak kar etmiyor… Bir kısmı ne yapıyor? Kümeste ya mantar üretimi yapıyor, ya satıyor, ya da durumu iyi olanlar kümeslerine hayvan almıyor. Çünkü bulaşıcı bir hasatlık veya benzeri bir durum olsa bütün zarar üreticiye aittir. Hem zarar edip hem de bu riski alamaz.”

“DURUMU FIRSATA ÇEVİRENLER VAR MAALESEF”
Soma’da kömür satıcısı Fikret Eren tavukçuların zor durumda olduğunu doğrulayarak “Devletin verdiği kömür sınırlı olunca, bazı satıcılar maalesef bu durumu fırsat bilerek tavukçuya istediği fiyattan kömür satıyor. Tavuk üreticisi toz sanayi kömürünü Soma’da karaborsa alıyor. Adamın iki günlük civcivi var kümeste almak zorunda başka çaresi yok” dedi.

“GELİR GİDERİ KARŞILAMIYOR”
İzmir’de kümes sahibi fason üretim yapan Abdullah Yılmaz ise gelirlerin giderleri karşılamadığını, iyileştirilme yapılmaması durumunda üreticilerin kapatma zorunda kalacağını ifade etti.
Uzun yıllardır sektörde fason üretim yapan Yılmaz “İzmir’de 40000 kapasiteli bir çiftlikte üretim yapıyorum. 45 gün yetiştirme süresi ve 15 günlük temizlik hazırlık süresi ile birlikte 60 gün boyunca geceli gündüzlü çalışıyoruz. Bizim ortalama her dönem (45+15 gün) elde ettiğimiz gelir 50-55 bin TL’dir. Kışın ısıtma maliyeti ortalama şu an ki fiyatlarla 15000 TL. Altlık maliyetimiz talaş ya da çeltik 6500 TL. Elektrik maliyetimiz 6000-8500 TL civarı. Bunun yanında işçi giderleri 9000 TL. Ulaşım teknik arıza, amortisman, yönetici, finansman giderleri de eklendiğin de gelir gideri karşılamıyor.  40.000 kapasiteli bir çiftlik yapım maliyeti 2,2 milyon TL olduğunu düşünürsek bunun amorti olması neredeyse 40 yıl.

Maliyetler ve finansman problemlerinin yanında sektörün kendi içinde barındırdığı zorluklar da var. Örneğin civciv ve yemin entegre şirket tarafından sağlandığı fason üretim olarak, civcivlerin çiftliğe girdiği andan itibaren kesime gidinceye kadar bütün ölümleri üreticiye ait. Sadece entegre şirketin tartımları geçerli sayılmakta. Sadece entegte şirketin belirlediği performans kriterlerine göre ücretlendirme yapılıyor. Sektörde bu şartlarda devam edebilmek mümkün görünmüyor. Bu gidişle işletmeler kapatmak zorunda kalacak” dedi.

 
İzmir’de yeni haftada hava nasıl olacak?
 
Urla'da görme engellilere 'engel'!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tayfun 9 Ocak 2018 Salı 09:43

Devletimiz cok yuksek vergi aliyor, tabii bu is bilesiklar gibi ; cok yuksek vergi alirsan ne is adamina sermaye ne de vatandasa tuketim yapacak para kalir. Neticede tum toplum kaybeder .devletimiz acilen 2019 da kademeli vergi kdv otv indirimlerine gecmeyi dusunmeye baslamali aksi taktirde toplumda ne sermeye ne de tasarruf kalacak. Hep beraber borc icinde bogulacagiz. Tabi vergi indirimi demek devletin cok kapsamli tasarrufa gitmesi demektir. Kisaca YUKSEK VERGILER DUSMEDEN NE IS HAYATINA NE DE HANE HALKINA HUZUR G E L I R . Bir de sunu ilave etmeli devletin tasarrufa gitmesi demek sadece bi dikleri Mercedesleri elden cikarmasi degil ayni zamanda idari olarakda tasarruf a gitmeleri yani az insanla en etkin yonetimi okusturmali. utmayalim devlet "mal uretim" yapmiyor sadece hizmet uretiyor bu hizmeti yaparken nasil az insanla cok hizmet uretirimi duaunmeli boylece devlet ciddi tasarruf yapmis olur ve gereksiz bir suru vergiyi once azaltmis sonra da kaldirmis olur. Dunyanin en pahali mazotu en pahali telefonu en pahali eti iste bu yuzden biz de.

Yorumu oyla      11      5  
Üzeyir Başkaya 8 Ocak 2018 Pazartesi 23:38

Sayın Genel Başkanım Samsun Kavak tan selam ve saygilarimla cok cok az anlatmissin cunku ureticiler cok zor durumda yaklasik iki uc yıldır Allahi.im üretici Arkadaşlarımıza kolaylık versin .birde Samsundan bahsetmişsiniz ama az bir sorunlara değinmiş siniz inanki sesimizi birileri duysun artık bizim bölgemiz dahada çok zor durumda .Ama size tüm üreticiler olarak güveniyoruz inanıyoruz hep sizin üstün gayretlerinizle problemleri cozucegimize canı gönül den inanıyorum. Bu sorunları tekrar tekrar dile getirdiğiniz için tesekur ediyor selam ve saygılar sunuyorum üzeyir Başkaya

Yorumu oyla      11      5  
Kenan kaya 8 Ocak 2018 Pazartesi 23:09

Tgdk dan yaptınız dönemlerde bunları düşünmeliydiniz bakın yıllar öncesi ucuza binmek hayaldi fakat pegasus vb oldu otobüs fiyatına bu sektör bu ufak yetiştiriciler malesef Tgdk ve sizlerin kurbanı oldular neyse herseyi allah biliyor herkes hak ettiği mevkiye ulaşsın ben kenan kaya kümesçi dostu ücretici kardeşlerime allah sabır versin

Yorumu oyla      11      5  
8 Ocak 2018 Pazartesi 19:37

bırak kardeşim benim gibi yap.al faizini fırsatını kolla ucuzdan dolar al sonra gene faiz yap.artık kafam rahat.bırak tavuk etini 40 liradan ithal etsinler.tabi kasa tükenirse üretm üretim diye tv ye çıksınlar.hiç çalışma yorulma vergi de olmaz o zaman. ohhhh dersin.ben inşaatçıydım.su anda boştayım.banane demirden banane çimentodan.ohhh

Yorumu oyla      12      5  
Şahin kıIlkaya 8 Ocak 2018 Pazartesi 11:22

Hepimiz aynı durumdayız ama duyan yok kapatmaktan başka çaremız kalmadı

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar yeni haftaya nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar yeni haftaya sakin bir seyirle başladı. İlk işlemlerin ardından ...
Devletten gençlere günlük 75 TL cep harçlığı!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, istihdam teşviklerine devam edileceğini ...
Yeni bir para birimi geliyor
Venezuella, aralarında Bitcoin'in de olduğu dijital paralara alternatif ...
 
Fransa’dan karkas et ithal edilecek!
Türkiye, 2017’de Fransa’dan Et ve Süt Kurumu (ESK) aracılığıyla 3 bin ...
İzmir’in esnafları için sandık günü... Mevcut başkanlar güven tazeledi
Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ne bağlı odalar yeni başkanını seçmek ...
2017'de 6 sektör ihracat rekoru kırdı!
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Otomotiv başta ...
 
Elektrik ve doğal faturaları değişiyor
Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında tüketicilerin bilinçlendirilmesi ...
IF Wedding’ten İzmir’e dev katkı
Türkiye’nin en büyük gelinlik, damatlık ve abiye fuarı olan IF Wedding ...
Dolar, son 2 ayın en alt seviyesinde!
Dolar fiyatları ABD'den gelen tarım dışı istihdam kaynaklı son dakika ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva