HABERLER>SAĞLIK
12 Ekim 2022 Çarşamba - 14:07

Bilim Kurulu üyesinden korkutan uyarı: Vaka sayıları artabilir!

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, İngiltere'de koronavüris vaka sayılarındaki artışın, Türkiye dahil farklı ülkelerde 1- 1,5 ay içinde yaygın olarak karşılaşılacak tablo olduğunu düşündüklerini söyledi. Şener, Türkiye'de 3'üncü ve 4’üncü doz aşısını olmayanların nüfusa göre oranının düşük olmasına da dikkat çekti.

Bilim Kurulu üyesinden korkutan uyarı: Vaka sayıları artabilir!

İngiltere'de, koronavirüs vaka sayılarında hem yatan hastalarda hem de ayakta başvuranların sayısında ciddi oranda artış olduğuna dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, "Bu oran İngiltere’de birkaç hafta içerisinde özellikle yoğun bakım yatak sayılarına da yansıyacak gibi görünüyor. Türkiye olarak Covid-19 enfeksiyonu seyri açısından İngiltere’yi yakından takip ediyoruz. Çünkü hem aşılanma oranı bize göre oldukça yüksek hem de aynı zamanda varyant havuzu ve analizi çok sık yapılan ülkelerden biri. İngiltere’de vaka sayılarının tırmanmasının temel sebeplerinden biri varyant havuzu. Çünkü bu yeni çıkan varyantların ciddi bir kesiminin mevcut aşılardan kaçabilme olanağına sahip olduğunu en azından laboratuvar çalışmalarından biliyoruz. O nedenle bu da saha deneyimi oluyor. Diğer önemli kavram ise bu kadar yüksek aşılanma oranına sahip bir ülke olmasına rağmen neden halihazırda bu kadar yüksek olgu sayısı ve bu kadar yüksek hastaneye, yoğun bakıma yatan sayısı oluyor diye analiz yapmak gerekiyor" dedi. 

"İngiltere’deki vaka sayıları izlenirken gözden kaçırılan konulardan birinin de son doz aşıları ülke nüfusunun ne kadar önce olduğu" diyen Prof. Dr. Şener, "İngiltere Sağlık Bakanlığı’nın en son yaptığı analizlere göre son 3 ile 6 ay içerisinde toplumda son doz aşısını olan popülasyon oranları İngiltere’de ciddi oranda düştü. Düştü derken, zaman geçtikçe antikor sayısı düştüğü için zamana bağlı olarak da dolayısıyla bağışıklık yelpazesi olan nüfus gittikçe daralıyor. Bu daralan nüfusla birlikte doğal olarak olgu ve vaka sayıları artıyor. Bunların hepsi hastane yatışları ve diğer rakamlara da yansıyor" açıklamasında bulundu. 



'3'ÜNCÜ VE 4'ÜNCÜ DOZ AŞI OLMAYAN POPÜLASYON NÜFUSA GÖRE DÜŞÜK'
İngiltere'de vaka sayılarındaki artışın, Türkiye’de de görülebileceğini söyleyen Prof. Dr. Şener, "İngiltere’deki bu seyrini ortalama 1- 1,5 ay içerisinde Türkiye gibi ülkeler dahil olmak üzere yaygın bir şekilde karşılaşacağımız tablolardan biri olduğunu düşünüyoruz. Çünkü Türkiye'de 3'üncü ve 4'üncü doz aşısını olmayan popülasyonun, rakamsal olarak nüfusa göre oranının oldukça düşük olduğunu biliyoruz. Bu rakamlara baktığımız da 65 yaş üzeri vatandaşlara, şayet hatırlatma dozu zamanı geldiyse kasım ayından önce mutlaka Covid-19 aşılarını yaptırmaları için seslenmek gerekiyor. Grip sezonuna girdiğimiz için 65 yaş üstünün mutlaka grip aşılarını da yaptırmış olmaları gerekiyor. Şeker, kalp yetmezliği, astım, kanser gibi akciğer hastalıkları olan kişilerin mutlaka daha önce olmadılarsa zatürre aşılarını tamamlamaları gerekiyor. Kasım ayıyla birlikte Türkiye’de hissedeceğimiz özellikle solunum yolları enfeksiyonları viral hastalıkların artacağını düşünecek olursak hastanelere başvuru ve yoğun bakıma yatış sayılarında yeniden artış olması beklenen durumlardan biri. Bu beklenen durum, daha önceki dalgalara göre daha yüksek rakamlara ulaşır mı bilmiyoruz. Ancak daha yüksek rakamlara ulaşacak olsa bile daha önceki dalgalarda olduğu gibi sağlık çalışanlarının özverili çalışması ve sağlık sisteminin yaptığı yeterli hazırlıklarla bu dalganın üstesinden geliriz. Tabi ki en büyük temennimiz İngiltere ve Avrupa’nın pek çok ülkesinin şu an yaşadığı dalganın ülkemize ulaşmaması" diye konuştu. (DHA)

 
Çiğlili çocuklar eğlenerek öğrendi!
 
İklim değişikliğiyle gelen yeni tehlike: Hidrometeorolojik afetler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de mesai dışı randevu hizmeti başladı
Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı 'beyaz reform' kapsamında İzmir’de 11 ...
Geç kalınırsa kalıcı hasar bırakıyor!
Halk arasında eklem romatizması ya da iltihaplanması olarak bilinen ve ...
Koca'dan Kovid-19 vakalarında artış uyarısı
Bakan Koca, "Kovid-19 vaka sayıları şu anda 3 binlerde. 3-4 hafta sonra ...
 
Genç erkekler dikkat: Ezber bozacak araştırma!
ABD'de yapılan mRNA teknolojisiyle geliştirilen koronavirüs aşılarıyla ...
Sonbaharda cildinizi rahatlatacak öneriler
Havaların soğuması sadece bağışıklık sistemini değil, cildimizi de olumsuz ...
Mehmet KARABEL yazdı... Hastane kapatmak bu kadar kolay mı?
Mehmet KARABEL yazdı... Hastane kapatmak bu kadar kolay mı?
 
Sonbahar yorgunluğunu önlemenin yolları
Mevsim değişikliği, insan vücudunda yorgunluk, uykusuzluk, iştahsızlık ...
Babalara uyarı: Bankamatik veya kötü polis olmayın
Çocukların bebeklik dönemlerinden yetişkinlik dönemlerine kadar daima ...
Göz kapağı sarkmalarında bunlara dikkat!
Fonksiyonel ya da estetik açıdan rahatsız olan 18 yaş üstü herkese göz ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva