HABERLER>GÜNCEL
24 Ocak 2021 Pazar - 10:03

Bilim Kurulu üyelerinden kafe ve restoranlar için normalleşme şartı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kafe ve restoranların ‘Batıyoruz’ isyanının kabine toplantısında ele alınacağını açıklamıştı. Bilim Kurulu üyeleri ve uzmanlar, restoranların da açılabileceği kademeli normalleşmenin şartlarını yorumladı.

Bilim Kurulu üyelerinden kafe ve restoranlar için normalleşme şartı!

Pandemi nedeniyle alınan yeni tedbirler kapsamında yaklaşık 2 ayı aşkın süredir kapalı olan restoran ve kafelerden yardım çağrıları yükselmeye başladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da konunun kabine toplantısında ele alınacağını söyledi. Peki vaka sayıları hangi rakamlara düşerse restoran ve kafeler açılabilir?

Kademeli normalleşme hangi şartlarda başlar? Hürriyet gazetesinden Meltem Özgenç, bu soruları uzmanlara ve Bilim Kurulu üyelerine sordu. İşte yanıtları:

ACELE ETMEMELİ

Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan: Sokak kısıtlamalarının hem vaka sayısında hem de hasta sayısının azalmasında etkisinin çok olduğunu hepimiz gözlemledik. O yüzden kısıtlamaların kalkması için acele etmemek gerekiyor ama peyderpey vaka sayısı, hasta sayısı daha aşağıya yöneldiğinde elbette bunların kalkması gündeme gelebilir. Belki binli rakamları görürsek Türkiye genelinde kısıtlamaların biraz daha gevşetilmesi söz konusu olur. Restoranların ve kafelerin ne zaman açılacağının kararını İçişleri Bakanlığı veriyor. Şu an net bir şey söyleyemesek de binli, 2 binli vaka sayılarını görmemiz daha doğru olacaktır. Vatandaşlarımız vakaların aşağı düşmesi için tedbiri elden bırakmasın. Ancak bu şekilde bir an önce normal hayata dönebiliriz.

POZİTİF YÜZDE 1 OLURSA

Prof. Dr. Levent Akın: Lokanta ve kafelerin açılmasıyla ilgili dünyada olmadığı gibi ülkemizde de özel bir kriter yok. Sadece okullar için bazı kriterler var. En önem verdiğimiz şey, yüksek miktarda aşının kullanılması ve toplumun güvenliği. Bulunduğumuz durum ağustos ayındaki gibi bile değil. O dönemde hasta sayısı 200’lerde giderken, kurallar hafiflediğinde vaka sayısı 10 binlere geldi. Lokanta ve kafelerin açılması ancak testte pozitiflik oranları yüzde birin altına düştüğünde gözden geçirilmeli. Tabii toplumun 15 milyonunun aşılanmasının da büyük önemi var. Bunlara kesinlikle uyulması gerekiyor.

ONLARI ANLIYORUZ AMA...

Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz: Vaka sayısı düşmüş olsa da hasta ya da ölüm oranları yüksek olabiliyor. Çünkü insanlar birkaç hafta yoğun bakımda oluyor ve tedavi devam ediyor. Biliyoruz bazı meslek gruplarındaki insanlar ekonomik olarak zor durumdalar. Lokanta ve kafe çalışanlarını anlayabiliyoruz. Ancak dünyada etkisini arttıran mutant virüslerin geldiği durum, bu kısıtlamaların gevşetilmesi konusunda etkili olacaktır. Mutantlar gelecekte önlem alınmazsa, vaka sayısını yükselteceği gibi ölümleri de arttırabilir. O nedenle ülkemizde şu ana kadar başarılı şekilde yürütülen kısıtlamaların bir süre daha devam edeceği görülüyor. Mart ayına kadar vaka sayılarında yaşanacak ciddi düşüşler, yetkili makamlarca mutlaka değerlendirilecektir.

 
CHP'li Kılıç: İktidar, Roman vatandaşların sorunlarına duyarsız!
 
Manisa Dernekleri’nden Başkan Tugay’a ziyaret
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bucalı 24 Ocak 2021 Pazar 16:57

Daha önce kısıtlamalar kalkmasıyla birlikte maalesef işletmeler adeta kuralsız bir şekilde faaliyetlerine devam etmişlerdir şimdi bunlar kurallara uyacagini söyleseler de kurallara uyulmayacağı aşikardır..bilhassa müşteriler kural konusunda çok dikkatsiz davranışlar içinde olacaklar o yüzden acele edilmemelidir..

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HDP ilçe binasına polis baskını!
İstanbul'da terörle mücadele şubesi ekipleri HDP Esenyurt ilçe binasına baskın düzenledi.
Mehmet KARABEL yazdı... Ata’nın sayesinde yüzmeyi öğrendi!
Mehmet KARABEL yazdı... Ata’nın sayesinde yüzmeyi öğrendi!
Binalara yağmur suyu toplama zorunluluğu!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, doğal su kaynaklarının korunması ...
 
Gözaltına alınan 2 hakimden biri tutuklandı
Hakimler ve Savcılar Kurulunca (HSK) meslekten ihraç edilen 9 hakim ve ...
Kendisinden haber alınamayan kişi, evinde ölü bulundu
İzmir'in Konak ilçesinde, kendisinden bir süredir haber alınamayan Halit ...
Türkiye’de iller bazında aşı dağılımı açıklandı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından Türkiye’deki Covid-19 ...
 
Korsan saldırısında yeni detay: Kaçırılanların arasında Göztepe taraftarı da var!
Liberya bayraklı M/V Mozart isimli konteyner gemisi, Batı Afrika kıyılarındaki ...
İzmir'de tek katlı ev yanarak kül oldu
Gelen son dakika haberine göre İzmir'in Bornova ilçesinde, tek katlı evde ...
Sağlıkçılara küfreden kişi etkisiz hale getirildi
İzmir'in Torbalı ilçesinde A.T.S. isimli bir kişi, İlçe Sağlık Müdürlüğü'nde ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva