HABERLER>DÜNYADAN
25 Ağustos 2016 Perşembe - 01:03

Beyaz Saray'dan Türkiye'ye övgü

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Türkiye'nin başlattığı Fırat Kalkanı Operasyonu'nun, IŞİD karşıtı çabalara sunduğu önemli katkıların son örneği olduğunu söyledi.

Beyaz Saray dan Türkiye ye övgü

Earnest, Beyaz Saray'daki günlük basın toplantısında, gazetecilerin Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde terör örgütü IŞİD'e yönelik başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu'na ilişkin sorularını yanıtladı.

"ABD'nin sınırın bu bölgesinin kapatılması amacıyla kararlı adım atması için Türkiye'yi bir süredir teşvik ettiğini" belirten Josh Earnest, geçen sonbaharda ABD Başkanı Barack Obama ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında Antalya'daki G20 toplantısı sırasında yapılan görüşmede de bu konunun gündeme geldiğini hatırlattı.

Earnest, şunları söyledi:

"Türkiye'nin bu adımları atmış olması önemli bir ilerleme göstergesi. Antalya'daki o toplantıda da Obama, bu çabalar için Türkiye ABD'nin desteğini isterse bunun verileceği konusunda Erdoğan'a teminat verdi, çünkü stratejik öncelikler sınırın bu bölümünün kapanmasıyla doğrudan ilgiliydi. IŞİD ikmal hattı buradan geçiyordu ve buranın kapanması gerekiyordu. NATO müttefikimiz Türkiye IŞİD karşıtı çabalara değerli katkılar sundu. Bu da (operasyon) son örneği."

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki Kürt gruplara yönelik tepkisi hatırlatılan Sözcü Earnest, bunu takip ettiklerini söyledi.

ABD'nin her türlü terör eylemini kararlı ve güçlü şekilde kınadığını vurgulayan Josh Earnest, "Diğer taraftan Suriye içinde Kürtleri de içeren bazı
unsurlar var. Bunlar bizim IŞİD karşıtı çabalarımıza önemli katkı sağlıyorlar. Durumun komplike olduğunu inkar etmenin anlamı yok. Bu konuda duyarlıyız ve izlemeye devam ediyoruz." dedi.

"ABD'NİN IŞİD KARŞITI GRUPLARA DESTEĞİ SÜRECEK"

Earnest, Türkiye'nin PYD'ye tepkisinin ABD ve uluslararası koalisyonun Suriye'deki krizi çözme çabalarında hareketini zorlaştıran unsurlardan biri olduğunu belirterek, ABD'nin IŞİD ile mücadele eden grupları desteklediğini hatırlattı.

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, "Bunu da Türklere anlattık. Kendileri de zaten bu durumdan rahatsızlıklarını gizlemediler. Ama gerçek şu ki Suriye içinde IŞİD ile savaşan gruplarda Kürtler var ama Araplar, Türkmenler ve diğerleri de var. Bunlar kayda değer kazanımlar sağladılar. Bu kazanımlar ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun donatma faaliyetleri, danışmanlığı ve yardımı olmadan mümkün olamazdı." şeklinde konuştu.

IŞİD karşıtı grupların ilerlemesinin havadan destekle güçlendirildiğini dile getiren Josh Earnest, "IŞİD ile mücadele ettikleri sürece Suriye'deki birleşik güçleri desteklemeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Earnest, IŞİD ile mücadele edenlerin "birbiriyle karşı karşıya gelmemesini teşvik ettiklerini" bildirerek, sahadaki durumun karmaşıklığı göz önüne alındığında bunun "çetrefilli bir durum" olduğunu ifade etti.

"ABD TÜRK DEMOKRASİSİNİN DESTEKÇİSİDİR"

ABD-Türkiye ilişkilerinin güçlü şekilde devam ettiğini vurgulayan Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, şöyle devam etti:

"ABD ve Türkiye, ortak çıkarlarına yönelik tehditlere cevap verirken oldukça verimli şekilde koordine olma kabiliyetine sahip. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sınır boyunca IŞİD güçlerine karşı ilerlemesi, bunu da ABD ve uluslararası koalisyonun güçlü desteğiyle yapmaları sanırım bu koordinasyonun en iyi örneği. 
Diplomatik ilişkilerimiz de değerli. Bu yüzden ve ABD'nin demokratik yollarla seçilmiş, sadece bir ay önce darbe girişimiyle tehdit edilmiş Türk hükümetine desteğini yinelemek için ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden bugün Türkiye'yi ziyaret etti. Türk halkının ve hükümetinin şunu anlaması önemli; Dünyanın en etkili demokrasisi olan ABD, Türkiye'nin demokrasinin destekçisidir."

GÜLEN'İN İADESİ TALEBİ

Earnest, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iade edilmesine yönelik soruları da cevapladı.

Josh Earnest, "Gülen'in iadesi talebi darbe girişimiyle, en azından doğrudan ilgili değil. Bu sizi rahatsız ediyor mu?" sorusuna şu karşılığı verdi:

"Darbe girişiminin yaklaşık 6-8 hafta önce yapıldığını düşünürsek, bu kadar kısa süre içinde Gülen'e karşı bir dava sunulacaksa Türkiye'nin sağlam bir şey oluşturamaması bence anlaşılabilir bir durum. Türkiye'nin uzun zamandır Gülen'in faaliyetleri hakkında endişeleri vardı ve ABD'ye önemli kanıtlar sundular.

Adalet Bakanlığı yetkilileri de bunları dikkatlice inceliyor. Adalet Bakanlığı heyeti bu hafta Türk muhataplarıyla konuyu ele almak ve kanıtları incelemek üzere Türkiye'de. Başından beri söylediğimiz iki ülke arasındaki iade anlaşması ve hukuk kuralları bunun nasıl çözüleceğini belirleyecek."

"İade talebiyle ilgili yönetimi endişelendiren ya da canını sıkan bir şey var mı?" şeklindeki ısrarlı soruya ise Earnest, "Şu anda hayır, çünkü Türkler anlaşmada belirlenen sürece girmemizi istediler. Birçok bilgi sundular. Biz de onların endişelerine ciddi şekilde karşılık vermek için gerekli özeni gösteriyoruz." yanıtını verdi.

 
'Fuat Avni' operasyonu: 2 kişi tutuklandı
 
Başkan Kocaoğlu: Yaşatmak boynumuzun borcu!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 25 Ağustos 2016 Perşembe 11:10

abd övüyorsa bilin ki bu milletin hayrına değildir.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD'den Fırat Kalkanı Operasyonu'na hava desteği
ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde terör örgütü ...
Dünya 'Fırat Kalkanı Operasyonu'nu konuşuyor!
Türkiye’nin, sınırlarını DAEŞ’ten temizlemek için başlattığı "Fırat Kalkanı ...
Lavrov ile Kerry'den telefonda Suriye zirvesi!
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry telefonda görüştü.
 
TSK vururken ÖSO da içeriden ilerliyor!
Askeri kaynaklar, Özgür Suriye Ordusu mensuplarının, Fırat Kalkanı harekatı ...
ABD'den Cerablus operasyonu açıklaması
ABD Başkan yardımcısı Joe Biden'ın uçağı Ankara'ya indikten kısa süre ...
İtalya'yı deprem vurdu: 73 ölü
İtalya’nın merkezinde meydana gelen 6.2 şiddetindeki depremde 73 kişi hayatını kaybetti.
 
Putin'den sürpriz Türkiye kararı!
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Antalya'da oynanacak Türkiye - ...
ABD: Türkiye Gülen'i resmen istedi!
ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin, Fetullahçı Terör Örgütü’nün elebaşı ...
Tadı güzel diye 40 tane bıçak yuttu!
Hindistan'da iştah kaybı ve karın ağırısı sebebiyle hastaneye giden 42 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva