HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Aralık 2020 Cumartesi - 13:52

Bergama raporunda neler var?

Sayıştay Bergama Belediyesi’nde yaptığı incelemede toplu sözleşmelerle ilgili uyarılarda bulundu.

Bergama raporunda neler var?

EGEDESONSÖZ- Sayıştay Bergama Belediyesi’nde yaptığı incelemede işçi sendikalarıyla yapılan toplu sözleşmede kuralların ihlal edildiğini belirtti. Yapılan değerlendirmede, “Kurum ile yetkili sendika arasında imzalanan toplu iş sözleşmelerinde mevzuata aykırı bir şekilde sözleşmenin konusuna girmeyen düzenlemelere yer verilmiştir” denildi.

Ayrıntılı raporda, “375 sayılı KHK’nin ek 15’inci maddesinde, Belediyelerin kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlilerine sosyal denge tazminatı ödenebileceği, ödenebilecek aylık tutarın 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’na göre yapılan toplu sözleşmede belirlenen tavan tutarı geçemeyeceği ve anılan Kanun’da öngörülen hükümler çerçevesinde yapılabilecek sözleşmeyle belirlenebileceği hüküm altına alınmıştır. 4688 sayılı Kanun’un Mahalli İdarelerde Sözleşme İmzalanması başlıklı 32’inci maddesinde “27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 15 inci maddesi hükümleri çerçevesinde sosyal denge tazminatının ödenmesine belediyelerde belediye başkanının teklifi üzerine belediye meclisince, il özel idaresinde valinin teklifi üzerine il genel meclisince karar verilmesi halinde, sözleşme döneminde verilecek sosyal denge tazminatı tutarını belirlemek üzere ilgili mahalli idarede en çok üyeye sahip sendikanın genel başkanı veya sendika yönetim kurulu tarafından yetkilendirilecek bir temsilcisi ile belediyelerde belediye başkanı, il özel idaresinde vali arasında toplu sözleşme sürecinin tamamlanmasını izleyen üç ay içerisinde sözleşme yapılabilir. Bu sözleşme bu Kanunun uygulanması bakımından toplu sözleşme sayılmaz ve bu kapsamda Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurulamaz.” hükmüne yer verilerek imza edilecek sosyal denge sözleşmesinde taraflara sadece tavan tutarı geçmemek üzere sosyal denge tazminatının tutarını belirleme yetkisi verilmiştir. Dolayısı ile sosyal denge sözleşmesine, sosyal denge tazminatının tutarını belirlenmesi dışında herhangi bir hüküm konulamaz. Çalışanların ücretli izinli sayılacağı ve tatil edilen günler 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’da belirlenmiştir. 8 Mart, 18 Mart, 19 Eylül, 3 Aralık genel tatil günleri arasında yer almamaktadır. Yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerine göre imzalanacak sosyal denge sözleşmesinin konusu memurlara yapılacak sosyal denge tazminatı ödemesi tutarının belirlenmesidir. Sosyal denge sözleşmesinde sosyal denge ödemesiyle ilgili olmayan ve 2429 sayılı Ulusal Bayram Ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’a aykırı olarak bazı günlerin tatil edileceğine ilişkin düzenlemelere yer verilmesi mümkün değildir” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca, “Bergama Belediyesinde çalışan daimi işçilerin birikmiş ücretli izinlerinin bulunduğu tespit edilmiştir. Bergama Belediyesinde yapılan incelemelerde kurum işçilerinin önemli bir kısmının 150 gün ve üzeri izinlerinin biriktiği, hatta bazı işçilerin toplam kullanılmayan izinlerinin sayısının 350 güne ulaştığı görülmüştür. Belediyede daimi işçi olarak çalışan personel tarafından kullanılmayıp biriktirilmiş izinlerin bulunduğu dolayısıyla bu durumun yukarıda yer verilen mevzuata aykırılık teşkil ettiği düşünülmektedir” denildi.

DİĞER TESPİTLER ŞÖYLE:
“Kurumun 2019 yılı mali tablolarının incelenmesinde İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığınca jeotermal kaynakları kullanan işletmeden tahsil edilen idare payından belediyeye ödenmesi gereken payın ödenmediği ve Bergama Belediyesince de bahsi geçen payın takibine yönelik herhangi bir işlemin yapılmadığı görülmüştür”

“İdarenin mücavir alan sınırları içerisinde yapılmış olan kamulaştırma işlemlerinin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından ilgili belediyeye bildirilmediği, bu bildirimin yapılmamış olması nedeniyle kamulaştırılan taşınmazlar için beyan edilen emlak vergisi değeri ile kamulaştırma bedeli arasında fark oluşup oluşmadığı kontrol edilememektedir”

“Bergama Kaymakamlığı ilçe sivil toplumla ilişkiler şefliğinden alınan verilerde, Bergama sınırları içerisinde aktif olarak faaliyet gösteren dernek sayısının 110 olduğu görülmüştür. Kurum bilgi sistemi üzerinden dernek binalarına ait çevre temizlik vergisi mükelleflerinin incelenmesinde, 2019 yılında çevre temizlik vergisi alınan dernek sayısının 20 olduğu, bu çerçevede 2019 yılında çevre temizlik vergisi alınmayan dernek sayısının 90 olduğu tespit edilmiştir. Belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde bulunan dernek binalarından çevre temizlik vergisinin alınmaması kurumun gelir kaybına sebep olmaktadır”

“Belediye meclisinin 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18’inci maddesinde sayılan yetkilerinden olan taşınmazların 3 yıldan fazla kiralanmasına karar verme yetkisini Belediye Encümenine devrettiği görülmüştür. her durum için (3 yılı aşan kiralamalar dahil) hangi belediye taşınmazının hangi şekilde değerlendirileceğine dair bir kararın alınması gerekir. Bütün belediye taşınmazlarının 10 yıl süreyle kiraya verilmesi için encümene yetki verilmesi şeklinde bir kararın maddenin amacına uygun olduğu düşünülemez. Hangi taşınmaz ya da taşınmazların bu şekilde kiralanmasının uygun olacağına, taşınmazların tek tek belirtilerek karar alınması ve Meclisin yetkisini kullanarak aldığı kararı uygulanmak üzere ilgili mercie (bu konuda yetkili merci encümendir) havale etmesi gerekir. Yoksa meclisin karar verme yetkisinin başka bir organa devrinin mevzuatımızda bir karşılığı yoktur”

“Kurum tarafından Bergama Belediyesi Bakırçay Ltd. Şti’ne tahsis edilen taşınmazın amacına uygun kullanılmamasına rağmen taşınmaz tahsisinin iptal edilmediği tespit edilmiştir”

“İndirimli emlak vergisi hükümlerinden yararlanan mükelleflerin muafiyet için gerekli şartları sağlayıp sağlamadıklarına ilişkin herhangi bir kontrol mekanizması bulunmadığı tespit edilmiştir”

“Belediyenin taşınmazlarından bazılarını işgaliye yöntemiyle kullandırdığı tespit edilmiştir”

 
Sayıştay’dan Torbalı Belediyesi’ne: Gazino ve pavyondan neden vergi almadın?
 
Tabela kaldırıldı... Başkan Tugay'dan eleştirilere yanıt: Arlı arından utanır, arsız çekiniyor sanır!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sayıştay’dan Torbalı Belediyesi’ne: Gazino ve pavyondan neden vergi almadın?
Sayıştay, Torbalı Belediyesi’nin mali harcamaları ve gelirlerini incelerken ...
Kültürpark'ın planı belli oldu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentin simgelerinden Kültürpark’ı doğal ...
Türkiye’nin konuştuğu belediyenin ‘Z Raporu’!
Sayıştay Başkanlığı 2019 yılı raporunda Menemen Belediyesi ile ilgili ...
 
Karabağlar'da kısıtlama günleri fırsata çevriliyor
Karabağlar Belediyesi, koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında hafta ...
Büyükşehirden yavru köpeğe çarpan sürücüye ceza
İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri, önceki gün Çiğli'de bir yavru ...
Karabağlar’a Sayıştay uyarısı: Protokol var, gelir yok!
Sayıştay, Karabağlar Belediyesi’ne ilişkin mali inceleme raporunu tamamladı. ...
 
Sayıştay'dan Buca Belediyesi'ne uyarı: Doğrudan teminlere dikkat edin!
Sayıştay, Buca Belediyesi’yle ilgili yaptığı incelemede belediyelerde ...
Sayıştay’dan 634 işçi için izin vurgusu: 42 bin 209 gün kullanılmamış!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU Genel Müdürlüğü’nün mali harcamalarını ...
Sayıştay'dan çarpıcı Aliağa raporu: Sınava girmeden devlet memuru oldular!
2019 yılı Sayıştay Raporu’nda Aliağa Belediyesi ile ilgili öneri ve uyarılar ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva