HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
24 Şubat 2021 Çarşamba - 10:30

Bergama, İZBAN'ı bekliyor: Planımız hazır, gözümüz TCDD’de!

Bergama'ya giden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ilçede gerçekleştirilen projeler ve gerçekleştirilecek projeler hakkında açıklamalarda bulundu. Programda yapımı planlanan Bergama-Aliağa İZBAN hattı ile ilgili de konuşan Soyer, "52 kilometrelik İZBAN hattı ile ilgili belediyemiz 8 adet istasyon 11 adet üst geçit ve 23 adet de menfez tipi karayolu alt geçit yapmayı planlıyoruz. Bizim bu konudaki hazırlığımız tamam. Biz bu 52 kilometrelik güzergah için planlamamızı yapmış durumdayız. Devlet Demir Yolları ile birlikte hareket etmek zorundayız ancak bizim hazırlıklarımız tamam" dedi

Bergama, İZBAN ı bekliyor: Planımız hazır, gözümüz TCDD’de!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bakırçay Havzası programı kapsamında bugün Bergama'yı ziyaret etti.  İZBETON  Şantiyesi'nde gerçekleştirilen  toplantıda açıklamalarda bulunan Başkan Soyer, bölge için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verirken, bundan sonraki yapılacak olan çalışmalar hakkında da bilgilendirmede bulundu.

Başkan Soyer'in İZBETON şantiyesi toplantı salonunda yaptığı basın toplantısına eşi ve İzmir Köy Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yardımcıları Ertuğrul Tugay, Eser Atak, Yıldız Devran, Ertuğrul Tugay, Barış Karcı, Suphi Şahin, Bergama Belediyesi meclis üyeleri, belediye bürokratları,  muhtarlar ve basın mensupları katıldı.

BERGAMA RAPORU
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, programda ilk olarak Bergama için verilen hizmetlerle ilgili genel bir değerlendirme yaptı. Soyer, "Cumhuriyet Meydanı projesini inceleyeceğiz ve gerekiyorsa biz yapacağız. Şehir içi minibüs hattı için ulaşım daire başkanlığımız çalışıyoruz. Süreç içinde belki de yaptığımız en önemli farklılıklardan birisi Bergama İlçesindeki tarımsal destek çalışmalarımız. Süt Kuzusu kapsamında Yukarı Cuma, Aşağı Cuma, Hisarköy, Örenli ile sut alımı anlaşmaları imzaladık. Geçen dönemde Bergama ve Bakırçay'da süt alımı neredeyse hiç yoktu. Bu hem bölgedeki tarımsal hareketi canlandıran bir anlam taşıyor, hem de Süt Kuzusu projesinin büyümesine imkan veriyor. 2019-2020 yılları içerisinde 1 milyon 360 bin litre süt alımı yaptık 4 kooperatiften. Bergama Belediyesi ile arı yetiştiricileri arasında yapılan protokol kapsamında Kıranlı Bal İşleme ve Paketleme Tesisimizi tamamladık ve bunu bal üreticilerimizin kullanımına ettik. 2019-2020 yılları arasında bu tesisimizden yaklaşık 200 bin kavanoz bal aldık ve yöre ekonomisine 5 milyonluk doğrudan destek sağlamış olduk. 2015 yılından itibaren birlikten 6 milyon TL'lik kovan ve arı yetiştiriciliği malzemeleri satın aldık. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi zeytin alımı sözleşmesini yaptık ve 133 bin kilo zeytin alımı yaptık. Göberler Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifine 3 bin litrelik, Kozak Çamaltı Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ise 1 adet 6 bin litrelik süt soğutma tankı hibe ettik ve böyleye süt soğutma tankları 6'ta çıktı. 2 yıl içerisinde toplam 14 bin kovan ve çeşitli arıcılık malzemesi desteği verdik. Bergama'da destek verdiğimiz üretici sayısı 688'e, hibe ettiğimiz kovan sayısı 4 bin 66'ya çıkı. Yine küçük hayvancılığı desteklenmesi amacıyla 657 üreticimize 2 bin 235 adet küçükbaş hayvan desteği verdik. Bergama Kozluca Damlama Sulama Projesi kapsamında 3 adet yaz kuyusu ile 864 dekar tarım arazisi sulanıyor. Kozluca tesisimizdeki enerji maliyetlerini düşürmek  içinde güneş enerjisi santrali ve 2 adet sulama havuzu için çalışmalarımızı başlattık. 2019-2020 yıllarında 119 bin adet meyve ve zeytin fidanı dağıtımı gerçekleştirdik. Proje kapsamında hibe edilen fidan sayısı 600 binleri aştı. 2 yıl içerisinde toprak analiz raporu ile 188 toprağın analizi yapıldı" ifadelerini kullandı.

KOZAK YAYLASI AGROTURİZM MERKEZİ OLACAK
Bergama ilçesini dünya ve Türkiye ölçeğinde tanıtacak bir stratejiyle hareket ettiklerine dikkat çeken Soyer, yapılacak çalışmalara ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Bergama’nın turizmde hak ettiği yere gelmesini sağlamadan yani Bergama’ya yüz binlerce turist çekmeden İzmir’in bütünü için öngördüğümüz turizm hedeflerine ulaşmamız asla mümkün değil. Bu çerçevede eşsiz güzelliğiyle Kozak Yaylası’nı, İzmir’in agroturizm merkezlerinden biri haline getireceğiz. Ayrıca antik dünyanın ve dünya kültür mirasının en önemli yapılarından biri olan ve 19’uncu yüzyılda Bergama'dan Almanya'ya götürülmüş Zeus Sunağı’nın, ait olduğu yere, Bergama ilçemize geri getirilmesi konusunda oy birliği ve tüm paydaşların katılımıyla çalışmalara başladık. Bu konuda yarın ilgili paydaşlarımız, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın katılımıyla bir toplantı yapacağız. Ayrıca pandemi sonrası turizmde hareketliliğin artacağı dönemde, Bergama ilçemizi tüm dünya ve ülkemizde önemli bir turizm destinasyonu haline getirmek için çok sayıda etkinlik düzenlemeyi planladığımızı da müjdelemek isterim. Bahar aylarından itibaren bu etkinliklere başlıyoruz. Bergama’da turizm ile ilgili tüm bu hedeflerimizi ve çalışmalarımızı başta Bergama Belediyesi, Bergama Ticaret Odası, Bergama Kültür ve Sanat Vakfı olmak üzere tüm ilgili paydaşlarımızla birlikte yürütüyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile el ele birlikte hareket etmeye devam edeceğiz."

7 ADET YENİ SONDAJ KUYUSU DAHA YAPACAĞIZ
İZSU ile yapılan çalışmalara da değinen Başkan Soyer, "Bu süreçte İZSU vasıtası ile yürüttüğümüz çalışmalar var. İZSU Genel Müdürlüğümüz ile 2021 Ocak ayına kadar  56.3 kilometre içme suyu hattı gerçekleştirdik. 7 adet sondaj kuyusunu da hayata geçirdik. Örenli içme suyu ve paketleme tesisini tamamladık. Önümüzdeki süreçte 7 adet yeni sondaj kuyusu daha yapacağız. 5.5 kilometrelik yağmur suyu, 14.5 kilometrelik kanalizasyon suyu için çalışmalarımız başladı" diye konuştu.

TURİZM MESAJI: İLÇEMİZ İÇİN ÇOK BÜYÜK KAYIP VE KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL
Bergama'nın turizm potansiyeli hakkında da konuşan Soyer, İzmir’in turizmde istenilen seviyeye gelebilmesi için Akropol’e ev sahipliği yapan Bergama’ya ziyaretlerin önemine vurgu yaptı. Soyer açıklamasında ""Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girerek dünyanın 999’uncu mirası olan Bergama’nın, turizm potansiyelini açığa çıkarmak için çok çalışmak gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2019 yılı turizm istatistiklerine göre İzmir ilçelerinde konaklama yapan turist dağılımında Bergama yabancı turistlerin konaklamasında, sadece yüzde 0,27’lik bir paya, yerli turistlerin konaklamasında ise sadece yüzde 1,62’lik bir orana sahip. Düşünün Pergamon Antik Kenti, Akropol, Asklepion Sağlık Merkezi, Kale Mahallesi, Arasta, Kızıl Avlu, Kozak Yaylası gibi onlarca kültür ve doğa mirasına ev sahipliği yapacaksınız ancak 2019 yılında 37 bini yerli, 3 bini yabancı olmak üzere, toplamda sadece 40 bin turisti ağırlayacaksınız. Bağrında böylesi büyük zenginlikleri Bergama’ nın bu kadar az turisti ağırlaması, ilçemiz için büyük bir kayıp ve kabul edilebilir değil. Biz, turist sayısını artırmak ve Bergama’nın bu köklü mirasına uygun şekilde bir turist hareketliliğine kavuşması için elimizden geleni yapıyoruz, yapacağız" dedi.

GÜZERGAH İÇİN PLANLAMAMIZI YAPMIŞ DURUMDAYIZ
Aliağa-Bergama İZBAN hattının sorulması üzerine Büyükşehir'in hazırlıklarının tam olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "52 kilometrelik İZBAN hattı ile ilgili belediyemiz 8 adet istasyon, 11 adet üst geçit ve 23 adet de menfez tipi karayolu alt geçit yapmayı planlıyoruz. Bizim bu konudaki hazırlığımız tamam. Biz bu 52 kilometrelik güzergah için planlamamızı yapmış durumdayız. Devlet Demir Yolları ile birlikte hareket etmek zorundayız ancak bizim hazırlıklarımız tamam" diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe ise, "Henüz hat üzerindeki TCDD Genel Müdürlüğü kamulaştırmaları tamamlayıp belediyemize teslim etmediği için uygulamaya başlayamıyoruz. Kamulaştırmanın tamamlanmasının ardından biz kendi üzerimize düşen işlemleri yaparken, TCDD'de hattın yapımına başlayacak. Biz hazırız ancak onları beklemek zorundayız" ifadelerini kullandı.

BİR AN ÖNCE KAMULAŞTIRMALAR YAPILMALI
Yeniden söze giren Soyer "Bu tahmin edebileceğiniz gibi uzun sürecek bir durum değil, biz başlayacak durumdayız ancak onların bir an önce kamulaştırma çalışmalarına başlaması lazım" dedi.  

 
Güzelbahçe'de ‘tırtıl’ operasyonu
 
Başkan Sandal sporcular ve çocuklarla fidan dikti
YORUMLAR
Toplam 18 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kazım 26 Şubat 2021 Cuma 01:13

İzban yapsın kamulaştırmayı dicem de en az 10 yıl sürer. Tcdd en azından cb yetkileriyle hızlanabilir.

Yorumu oyla      2      3  
Parasız 25 Şubat 2021 Perşembe 21:22

Belediyede para yok içi boş kredi alıyorlar.Hangi parayla Bergama ya gidilir. Yeni projeden önce şehrin yollarını yapsınlar. Köstebek yuvası her yer.

Yorumu oyla      2      3  
ALTAY'a 25 Şubat 2021 Perşembe 14:54

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma! OKU; www.izmir.bel.tr/tr/Haberler/izmir-in-sut-kuzulari-156-bini-gecti/44617/156 Ve o verdiğin rakam sadece Bergama alımı.

Yorumu oyla      2      3  
Altay 25 Şubat 2021 Perşembe 10:21

İzmir BB si küçük küçük yaptığı şeyleri büyük büyük Propaganda çalışması yapıyor, mesela yılda 1 milyon 360bin litre süt aldık diyor, göze ne kadar çok geliyor degil mi aslında sadece 150 baş ineğin vereceği süt miktarıdır buda orta boy 1 işletme demek yada süt soğutma tankı vermişler. bugün 40 haneli köylerde bile kooperatif kurulduğu takdirde devlet hibe ediyor zaten VS.

Yorumu oyla      2      3  
Rafet 25 Şubat 2021 Perşembe 01:38

Ben bir izban çalışanı olarak söylüyorum.Bunlar hepsi üçkağıtçı soyguncu.

Yorumu oyla      2      3  
Muhtesin Tunç 25 Şubat 2021 Perşembe 00:08

Kozakın en büyük gelir kaynağı çam fıstıgı 2008 denberi var olan hastalık ile ilgili AKP iktidarı hiç bir şey yapmadı bari Büyükşehir Belediyesi birşey yapsa

Yorumu oyla      3      4  
Vatandaş şaban 24 Şubat 2021 Çarşamba 21:41

İzban Aliağa Bergama arası niye yapılmıyor. Projenin temeli atıldı ama yapılmıyor. Aliağa, da güzergah üzerinde hatırlı kişilerin değerli gayrimenkulleri var onları sahipleri TCDD, nin hattına vermek istemiyorlar. Bu nedenle güzergahı değiştirmek istiyorlar projeyi yapan mühendislerin emekleri hiçe sayılıyor. Bu hat yapılmadığı için Bergama Kınık hattı yapılamıyor. En çabuk şekilde eski projeyi bir an önce başlatın sayın bakan.

Yorumu oyla      3      3  
Ben bir ev hanımıyım 24 Şubat 2021 Çarşamba 20:29

Dikilide sanayi cad oturan 6 hane evler lavabalarini kullanamıyor rogarlar taşıp içeriler batıyor bide onlara çözüm bulsaydınız dahada memnun olurdu kovid 19dan korunalim derken mikroblu suyun kokusunu çekiyoruz geliyorlar vijanjorle çekip bırakıyorlar bu ilgilenmekmi

Yorumu oyla      2      3  
Uyar 24 Şubat 2021 Çarşamba 19:45

Uyar

Yorumu oyla      2      3  
HASAN GÜRSEL ALTUĞ 24 Şubat 2021 Çarşamba 16:54

Sezar bey. Ben tarımın içinden geliyorum .Ailem tarım yapıyor.Tarımda sosyal yapıyı en iyi bilen insanım.Benim beldemde 30 yıl önce 200 hane üretim yaparken şu an 20 hane üretim yapıyor. Bunların yaş ortalaması 55.10 yıl sonra 20 hanede 2 haneye düşecek emin olun. Ülkede nasıl bazı sektörler kartelleşiyorsa tarımda şu an kartelleşme yolunun neredeyse sonunda.Büyükşehirin son 15 yılda üreticiye dağıttığı inek,koyun keçi manda ,tırtıl böceğine kadar hepsini biliyorum. Emin olun ki yüzde 99 heba oldu.Yorumlarımı sosyal bilimci ve eski bir belediye başkanı olarak yazıyorum.İnanın Büyükşehirin tarım adına destek oluyorum diye yaptığı hizmetler tekrar ediyorum hem görevi değil hem de bunlar heba oluyor.O yüzden hep yazarım önce ASLİ görevlerini yapsınlar. İmla hataları için özür dilerim.

Yorumu oyla      3      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güzelbahçe'de ‘tırtıl’ operasyonu
Güzelbahçe Belediyesi, Maltepe Mahallesinde bulunan ‘Yarendede Anıt Ağacı’na ...
BBŞT’ye 6 ödül birden
Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu,  Uluslararası Lions Dernekleri 118 ...
Buca'da ortak akıl projesi
Buca Belediyesi kenti geliştirmek ve hemşehrilerin yaşam kalitesini artırmak ...
 
6 bin kişiyi ilgilendiren süreç başladı... Sendika: Yüzde 50 zam bekliyoruz!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve belediye şirketlerinde çalışan ortalama ...
Çiğli'de yerel sanatçılara destek
Çiğli Belediyesi, pandemi şartlarından dolayı uzun süredir sanatlarını ...
Konak'ta kahveci esnafına can suyu
Konak Belediyesi Meclisinde ilçedeki kahveci esnafına verilmesi kararlaştırılan ...
 
Soyer'den Dikili'ye çıkarma: Dikili yaz sezonuna sorunsuz girecek
Bakırçay Havzası turu kapsamında Dikili’de bulunan İzmir Büyükşehir Belediye ...
Gaziemir’in festival alanı yeni yüzüne kavuştu
Gaziemir Belediyesi; festival, konser ve milli bayram kutlamaları gibi ...
Bayraklı'da sel yaraları sarılıyor
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, İZSU Genel Müdür Yardımcısı Ali ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva