HABERLER>GÜNCEL
6 Ekim 2014 Pazartesi - 20:13

Bergama’da maden tepkisi: ‘Köyüme ve suyuma dokunma!’

İzmir'in Bergama İlçesi'nin 30 Mart'taki yerel seçimlerin ardından mahalleye dönüştürülen köyü Yerlitahtacı'da, Koza Altın Şirketi'nin açık altın madeni işletmek için ruhsat başvurusunda bulunmasına tepkiler giderek artıyor. Mahalledeki Bilen Tepesi'nde geniş katılımlı 'Altın Çıkartmak için Köyüme ve Suyuma Dokunma' etkinliği ve paneli düzenlendi.

Bergama’da maden tepkisi: ‘Köyüme ve suyuma dokunma!’

İZMİR - Koza Altın Şirketi yıllardır işlettiği Bergama Ovacık altın madenindeki cevherin tükenmesi üzerine yakın yerlerde altın madenleri açarak buradan cevherleri Ovacık'taki tesislere taşıma yoluna gitti. Havran Küçükdere'den sonra Kozak Yaylası'nda da 4 ayrı bölgede altın madeni girişimlerine başlayan Koza şirketi, civar halkının direnişi ve hukuki mücadelesi sonrasında Kozak'taki dört madenden üçünde üretime başlayamadı. Açılan davaların ardından Gelintepe, Yerlitahtacı ve Uzunkaya'daki üç madenin ÇED süreci, Bergama'nın su kaynaklarını kirleteceği gerekçesiyle iptal edilince, şirket sadece Çukuralan'da üretime başlayabildi. Yerlitahtacı Mahallesi'ndeki madenin ÇED süreci iptal edilince Koza şirketi, bu kez aynı bölge için dosya ismini 'Kapıkaya' olarak değiştirip, yeniden maden ocağı başvurusunda bulundu. Maden ocağı için geçen 4 Eylül'de Yerlitahtacı Mahallesi Kültür Evi Bahçesi'nde ÇED Toplantısı düzenlendi. Jandarmanın geniş güvenlik önlemi aldığı toplantıda CHP'li Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, "Yapılan toplantı hukuki olarak uygun değildir. Çünkü sahanın ruhsatı Şubat 2014 tarihinde bitmiştir. Ruhsat uzatma talebi incelemesi devam ediyor. Ruhsatın olmadığı toplantı yasal değildir. Toplantı iptal edilmelidir" dedi. Çevrecilen ve mahalle sakinlerinin de tepkileri üzerine ÇED Toplantısı yapılamadı.
 
"BİLEN TEPESİ'NİN ÜSTÜ BİZİM İÇİN ALTIN KADAR DEĞERLİ"
Koza Altın Şirketi'ne tepkiler sürerken, bugün Yerlitahtacı ve Kapıkaya Mahallesi muhtarlıkları ile Bergama Belediyesi, Tahtacı Kültür Derneği'nin girişimleriyle Yerlitahtacı Mahallesi Bilen Tepesi'nde "Altın Çıkartmak için Köyüme ve Suyuma Dokunma" etkinliği düzenlendi. Etkinliğe, CHP İzmir milletvekilleri Mustafa Moroğlu, Mustafa Balbay, Tahtacı Kültür Derneği Genel Başkanı Yolcu Bilginç, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, her ikisi de CHP'li olan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ve Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun ile Bergama Çevre Platformu Başkanı Erol Engel, çevre il ve ilçelerdeki Tahtacı dernekleri üyeleri ile vatandaşlar katıldı.
 
İlk olarak toplantının yapıldığı Bilen Tepesi'ndeki Bazayıt Dede'nin türbesi ziyaret edilip, dualar okundu. Yerlitahtacı Mahallesi Muhtarı Veli Mantar, 1510 yılında bir cem ayini sırasında kolluk kuvvetlerinin dervişler Bayazıt Dede ve Genç Dede'yi öldürüp oradaki boz bir hayıtın dibine gömülmeleri nedeniyle, yöredeki köylülerin bu bölgedeki ağaçları hiçbir şekilde kesmediğini belirtip, "Ağaçlar yaşlanıp, devrilerek, çürüyerek kendiliğinden yok oluyor. Bu ağaçları kesenlerin ve odunlarını alanların başlarına kötülük geleceğine köylüler tarafından hala inanılmaktadır. Bu nedenle bizler için üst tarafı altın değerinde olan Bilen Tepesi'nin altında maden arayacak Koza Altın Şirketi'ne karşı mücadelemiz sonuna kadar sürecek" dedi.


 
"OVACIK MÜCADELESİ BOŞA GİTMEDİ"
Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç de Bergamalılar'ın daha önce de Ovacık altın madeni için mücadele verdiğini hatırlatıp, "Bu mücadele verildi de ne oldu dememek lazım. Çünkü o mücadele çok çok işe yaradı. Bugün orada maksimum önlemler almak zorunda kalan her ne kadar yeterli değilse ve hala bizleri tedirgin etmesine karşın şimdikinden çok daha vahşi sistemle bu işi yapmak isteyen çokuluslu firmanın önüne geçildi. Ekstra bir takım önlemler almak zorunda kaldılar. Elbette ki bizim kaygılarımız ve endişelerimiz devam ediyor ama bu konuda yapılan eylemler boşa gitmedi. Şimdi bir benzerini de burada yapmak zorundayız" dedi.
 
 Yerlitahtacı'da açık altın madeni işletilmesi çin düzenlenen ÇED toplantısının durdurulmasına da değinen Başkan Gönenç, 4 Eylül günü Yerlitahtacı Mahallesi'nde ÇED raporu için toplantı düzenlendi. 2004 yılının Şubat ayında 10 yıllık ruhsat alınmış, geçen Şubat ayında süresi sona ermiş. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından uzatılması için temdit belgesi verilmemiş. Bizler yasal olmayan toplantının yapılmasını bu gerekçeyle durdurduk fakat bu süreç devam ediyor. İşletilmesi düşünülen açık ocak Kapıkaya, Çakıllar, Yerlitahtacı mahallelerinin tam ortasında kalıyor. Bergama'nın Geyikli Yaylası'nda yapılacak. Bergama'nın içme suyu kaynaklarının yaklaşık 500 metre kadar yakınında. Maden ocağı açılınca ilçenin su kaynakları da zarar görecek. Bu sadece bölgenin değil tüm Bergama'nın sorunu. Kapıkaya Köyü'nde Kibele Tapınağı var. Bergama, UNESCO Dünya Mirası listesine girdikten sonra Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Birleşmiş Milletler ile imzaladığı anlaşma ile burasını korumak zorunda. 65 hektar alanda binlerce ağaç kesilecek 798 bin ton kaya ve toprak kamyonlarla maden ocağına taşınacak ve işlem bittiğinde kesilmiş ağaçlar, oyulmuş kayalar ve yerin yüzlerce metre altına girilmiş bir doğayla baş başa kalacağız. Bu işlemler şirketin ÇED dosyasındaki bilgilere göre 3 yıl sürecek, işletmede 35 kişi çalışacak ve işçilerin 10-15 tanesi kalifiye olacak. Sizlerin yakınlarınızdan kalifiye elaman bulmaları çok zor" dedi.


 
 CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu ve Mustafa Balbay da madencilerin doymak bilmediğini her taşın altında altın aramaya kalktıklarını belirterek, tepkilerini dile getirdi.
 
Konuşmaların ardından Bergama Çevre Platformu Başkanı Erol Engel'in moderatörlüğünü yaptığı panele geçildi.
 
 Panele konuşmacı olarak katılan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Erdem, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Işıl Ergin, Jeoloji Mühendisi Tahir Öngür, Tahtacı Kültür Derneği Genel Başkanı Yolcu Bilginç, altın madeninin doğada neden olacağı zararları anlattı. Panel, Yolcu Bilginç ve yerel ozanların türkü dinletisinin ardından katılımcılara yemek ikram edilmesiyle sona erdi. (dha)
 
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
HASAN GÜRSEL ALTUĞ 7 Ekim 2014 Salı 12:45

Ben Bergama'lıyım yaklaşık 20 yıl Bergama'da sol görüşlü belediye başkanı gördük .Bütün bu sol görüşlü başkanlar çevre kirliliği yapıyor diye Altın madeni istemiyoruz diye eylem yaptılar.İyi kardeşim yapın tamam çevrecisiniz mademde , 20 yıldan beri dünya devletlerinin kullanımını 50 yıl önce bıraktığı kanser yapan asbestli içme suyu borularınıBergama'da neden değiştirmediniz.Nerede sizin çevreciliğiniz acaba.

Yorumu oyla      14      5  
Eren 6 Ekim 2014 Pazartesi 21:49

Şimdi oraya gittiniz, etkinlikte göründünüz, fotoğraf çektirip basında yer aldınız, facebooklarda yayınladınız. Sonuç ne olacak? Engel olabilecek misiniz? O mücadele eden köylülerle direnişte te bulunacak mısınız? Dozerlerin önüne dikilebilecek misiniz? İşimiz gösteriş, gücümüz laf...

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de atanamayan branş öğretmenlerinden tepki
İzmir'de, Konak Meydanı'nda toplanan bir grup branş öğretmeni, alan sınavlarında ...
Öcalan ablasının cenazesine katılacak mı?
İmralı Cezaevi'ndeki Abdullah Öcalan, Adana'da tedavi gördüğü hastanede ...
'IŞİD Kobani'ye bayrak çekti'
Reuters, Kobani'nin doğusunda Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) bayrağının dalgalandığını duyurdu.
 
Baba-oğul katili 12 yıl sonra yakalandı
Tokat'ın Başçiftlik ilçesinde baba-oğulu silahla öldürüp, anne karnındaki ...
Çeşme 'gürültü terörü'ne karrşı örgütlendi!
2014 yılı yaz döneminde bar ve kafeteryaların gürültü terörüne maruz kaldıklarını ...
Gezi soruşturmasında Deniz Gezmiş de şüpheli
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘terör örgütü’ kurmakla suçlandıkları ...
 
Bergama kağıdı 'parşömen' yeniden üretildi
Bergama’da yaşayan Macit Gönlügür, 2005 yılında Bergama Kültür ve Sanat ...
Teleferik yine başka bahara mı kaldı?
Teleferik inşaatında yüklenici firma teleferiği bitiremeyince Büyükşehir ...
Balyoz generalleri yeniden yargılanıncaya kadar sabıkalı!
Türkiye'de hem operasyon sürecinde hem de tahliyeler sırasında en tartışılan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva