HABERLER>EKONOMİ
19 Mayıs 2014 Pazartesi - 09:50

Bayraktar: Ölen madencilerin çoğu eski çiftçilerimizdir

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımdan ayrılanların mesleki eğitimleri bulunmadığı için kalifiye işçi olmadıklarını bildirerek, “Madenlerde, inşaatlarda düz işçi olarak, düşük ücretlerle çalışıyorlar. Son felakette de ölenlerin çoğu, tarımdan ayrılan çiftçilerimizdir” dedi.

Bayraktar: Ölen madencilerin çoğu eski çiftçilerimizdir

ANKARA - Bayraktar, yaptığı açıklamada, bu yıl tarımda kuraklık, don, dolu gibi afetlerin yaşandığı bir dönemde, çiftçiye destek olmak amacıyla, Doğal Afetleri Değerlendirme toplantıları düzenlerken, Soma’da yaşanan felakette 301 madencinin hayatını kaybetmesinin kendilerini fazlasıyla üzdüğünü, 16 Mayıs Cuma günü Konya’da yapılacak toplantıyı ertelediklerini ve Soma’da hayatını kaybeden maden işçilerinin ailelerine yardım kampanyası başlattıklarını belirtti.

Şemsi Bayraktar, uzun yıllar ortalamasına bakıldığında Türkiye’de tarımda istihdam edilen sayısının hızla azaldığını belirtti.

Tarım, modernleşip, makineleştikçe, 30 Nisan 2014’de TBMM’de kabul edilen, 15 Mayııs 2014’te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, miras kanununda değişiklik yapan Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, arazi parçalanmasını önleyip, arazi toplulaştırmasını sağladıkça, işletme arazi büyüklüklerinin artacağını ve istihdamın hızla azalmaya devam edeceğini vurgulayan Bayraktar, bugün gelişmiş ülkelerde tarımdaki istihdamın yüzde 1-2’lere indiğine dikkati çekti.

Şemsi Bayraktar, Türkiye’de tarımda milyonlarca gizli işsizlik olduğunu, bunun hem tarımda gelir seviyesini düşürdüğünü hem de verimsizliğe neden olduğunu da belirtti.

“KÜÇÜK VE VERİMSİZ İŞLETMELER GEÇİM SAĞLAMIYOR”
Soma’daki madende çalışanların, Manisa’nın, Balıkesir’in, İzmir’in sulu tarım yapılmayan köylerinden geldiğini, kuruda hububat tarımı yapan bu çiftçilerin yeterli geliri elde edemediğini bildiren Bayraktar, şu bilgileri verdi: “Küçük ve verimsiz işletmeler yüzünden tarımda geçimini sağlayamayan çiftçiler, ailelerinin ihtiyaçlarını karşılamak için maden ocaklarında, inşaatlarda düz işçi olarak çalışıyor. Kırsalda yoksulluk şehirlerden çok daha fazla. Kırsal, ülke milli gelir ortalamasının üçte biriyle yaşıyor. İstihdamda yüzde 23,6 pay alan tarım, cari fiyatlarla ülke gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 7,4’ünü karşılıyor. Maden işletmeleri de tarımdan gelen ucuz işgücünü tercih ediyor. Yıllar itibarıyla baktığımızda tarım sektörünün istihdamdaki payının da azaldığını görüyoruz.

1991 yılında istihdamda yüzde 47,8 pay alan tarımın bu oranı, 2013 yılında yüzde 23,6’ya geriledi. Toplam 22 yılda tarımda istihdam edilen nüfusun oranı yüzde 50,6 azaldı. Bu çok hızlı bir değişim demektir. Yine aynı dönemde tarımdaki istihdam 9 milyon 212 binden 6 milyon 15 bine indi. Bu da 3 milyon 194 bin istihdam azalması demek oluyor. 2011 yılında 6 milyon 143 bin olan tarımdaki istihdam, 128 bin azalmayla, 2013 yılında 6 milyon 15 bine indi. Bu yıl kuraklık, don ve dolu afetleri yüzünden sıkıntılı ve mağdur olan çiftçilerimizde daha fazla göç yaşanmasını bekliyoruz. Öyle görünüyor ki bu yıl mağdur olan çiftçilerimizin her yıl olduğundan daha fazlası tarımı bırakacak. Yıllar itibarıyla hem tarımdaki istihdam hem de kırsaldaki nüfus azalmıştır. Tarım sektöründen diğer sektörlere istihdam kayması ve göç, Türkiye için kaçınılmaz bir süreçtir. Önümüzdeki süreçte milyonlar tarımdan ayrılacak. Tarımdan ayrılanlar, mesleki eğitimleri olmadığı için kalifiye işçi değildirler. Madenlerde, inşaatlarda düz işçi olarak, düşük ücretlerle çalışıyorlar. Bu işyerlerinde iş güvenliği ve işçi sağlığı standartları iyileştirilemezse büyük ölümler kaçınılmaz olacaktır. Son felakette de ölenlerin çoğu tarımdan ayrılan çiftçilerimiz. Bu çiftçilerimizin kalifiye eleman olması, hem kendilerine hem de ülke ekonomisine çok fayda sağlar.”

“DAHA FAZLA İNSANIMIZIN ÖLMESİNİ İSTEMİYORUZ”
Önümüzdeki yıllarda daha fazla tarımdan kopan insanın maden ve inşaat sektörlerinde kalifiye olmayan işlerde çalışacağını tahmin etmenin zor olmadığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: “Çiftçilerin ve çiftçi çocuklarının çiftçilik dışında bir meslekleri yok. Bir meslek formasyonu kazandırılmalı. Tarım dışında çalışacakları zaman, düz eleman değil, kalifiye eleman olmalılar.

Bu alanlarda daha fazla insanımızın ölmesini istemiyoruz. Bu kaza hiç unutulmamalı, bir milat kabul edilmeli. Yanlışlar tespit edilmeli ve ortadan kaldırılmalıdır. Benzer bir faciayı 17 Ağustos 1999 yılında Marmara Depremi’nde yaşadık. İnsanlarımızı deprem değil, dayanıksız binalar öldürdü. Deprem sonrası inşaat sektöründe yapılan düzenlemeler, yapılarda iyileşme sağladı. Marmara depreminden sonra alınan radikal düzenlemeler, maden sektörümüz için de yapılmalıdır. Bu hadise bize göstermiştir ki bu sektörde başta işverenler eğitimden geçmeli, denetimler tam yapılmalı, daha sonra işçilerimize iş güvenliği eğitimi verilmeli, hakları öğretilmelidir. Maalesef işçilerimiz, haklarını ya bilmiyorlar ya da korktukları için kullanamıyorlar. Ülkemizdeki bütün madenler, iş güvenliği bakımından kontrol edilmelidir. Özellikle kiralanan ocaklarda, işverenler şartları iyileştirmek yerine, yüksek kazanç peşinde koşuyorlar.”

Muhakkak surette Türkiye’de işyeri sigorta sisteminin geliştirilmesi ve devlet zoruyla işler hale getirilmesi gerektiğini bildiren Bayraktar, “bugün işverenler madenlerde maliyeti düşürmek, sigorta şirketleri ise yüksek riski üstlenmemek için işyeri sigorta sistemi gelişmemiştir. Risk alan sigorta şirketleri madenleri daha iyi denetler” dedi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İsviçre ile Slovakya’dan İzmir atağı
İsviçre ekonomik açıdan İzmir’deki etkinliğini artırmak istiyor. Slovakya’da ...
TÜSİAD Eski Başkanı sütte havlu attı!
Tekstil sektörünün devi Söke'deki Söktaş'ın sahibi olan Kayhan ailesi, ...
Soma Holding’in kulesi için aşırma iddiası!
Soma Holding’in ‘Spine Tower’ı için aşırma iddiası.
 
İzmirli Esnaf sandığa gitti: İşte yeni başkan ve yönetim kurulu
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği(İESOB) başkan ve yönetim kurullarını ...
Manisalı'nın bankalara boynu bükük!
Soma faciası sonrası bazı bankalar hayatını kaybeden madencilerin borçlarını ...
Ege-Koop Gedizkent'in temelini attı
İzmir’in güçlü ve güvenilir kuruluşu Ege-Koop, ‘Bugünün Yatırımı, Yarının ...
 
Devlet Somalı ailelere ne kadar maaş verecek?
Soma'daki faciada hayatını kaybeden işçilerin aileleri için devletin neler ...
Bakan Çelik: Henüz çıkmış bir rapor yok
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ölüm aylığıyla ilgili bir ...
Benzine art arda ikinci zam
Benzine bu hafta içinde Salı günü gelen 1 kuruşluk zammın ardından 3 kuruşluk ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva