HABERLER>EKONOMİ
28 Kasım 2022 Pazartesi - 18:54

Başkan Yorgancılar’dan ‘EYT’ çıkışı: Özel sektörün üzerinde yük büyük!

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Emekli olacakların yüzde 87’sinin özel sektörde çalıştığını söyleyen Başkan Yorgancılar, özel sektör üzerine büyük bir yük bindiğini kaydetti. Başkan Yorgancılar, açıklamasında özel sektörün üzerindeki yükü hafifletme yolunda atılacak adımlarla ilgili önerilerini sıraladı. Yorgancılar, bu sene İzmir’de kurulan firma sayısının %20, kapanan firma sayısının %60,8 arttığını söyledi.

Başkan Yorgancılar’dan ‘EYT’ çıkışı: Özel sektörün üzerinde yük büyük!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Ege Bölgesi Sanayi Odası Aralık ayı olağan oturumu Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantıda dünya ve Türkiye ekonomisindeki güncel durum ele alındı. EYT konusunun üretim yapan sanayicilere olan etkisi dile getirilerek talepler sıralandı.

CEZALARINI ÇEKECEKLER
Başkan Yorgancılar dün Göztepe-Altay derbisinde meydana gelen olaylarla ilgili olarak yaşananları kınadı. Yorgancılar, “Dün İzmir Derbisi’nde yaşanan saldırıyı kınıyorum . Orada kadın ve çocukların oturduğu tribündü. Kadınlara ve çocuklara saldırıdır. Bu ülkenin hoşgörüsü nerede hani paylaşan ve saygılı bir toplumduk? İstek şarkıyı çalmayan müzisyenler öldürülüyor. Tahammül sabır kalmamış… Dünkü saldırının ardından başta Sayın Valimiz peşinde saldırıyı yapan bulunacak cezasını çekecektir.” dedi

Meclis üyelerine sunum gerçekleştiren Başkan Yorgancılar, “Deprem konutları için kura çekimi gerçekleştirdik. Emeği geçen herkese ve hayırseverlere teşekkür ediyorum. Ankara TOBB ziyaretleri kapsamında her ilçeye lise yapılmasını görüştük. İzmir’e de 6- 7 kadar lise yapılacak” ifadelerini kullandı.

EYT KONUSU ÖZEL SEKTÖRÜN SIRTINDA YÜK
Başkan Yorgancılar açıklamasında “Gündemimizin öncelikli maddelerinden biri olan EYT konusunda mağdur duruma düşen çalışanlar için haklı bir düzenlemeye gidilirken, başka bir mağduriyet doğduğunun altını çizmeye çalışıyoruz.  Sayın bakanın açıklaması ile 1,5 milyon EYT'linin yüzde 87'si özel sektörde çalışıyor. Ve bu ilerleyen yıllarda atarak devam edecek. O zaman yük kimin sırtında özel sektörün. Peki, yükten kastımız nedir? EYT yasalaştığında firmalara göre değişmekle birlikte işgücü kaybı da ortalama %30 civarında olabilecektir. Bu grup, 45-55 arası yaş ortalamasında, hem kurum kültürü hem de tecrübe açısından önemli bir kazanıma sahiptir. Bu da firmalarımızı farklı açılardan olumsuz etkileyecektir.  Birincisi bir anda yüklü bir kıdem tazminatını ödemekle yükümlü kalacaklardır.  İkincisi, en verimli yaşlardaki tecrübeli, nitelikli elemanlarını kaybedecekler ve bu da verim ve üretim kaybına sebep olabilecektir.

Bu süreçte taleplerimiz;

-Emekli olacak çalışan sayısına göre firmalara uygun faizli ve uzun vadeli hazine kaynaklı bir KGF kredisi verilmesidir.

-Kamu bankalarının, TCMB politika faizinin belli oranı üzerinden, bir-iki yıl geri ödemesiz dönemi içerecek şekilde, başta kıdem tazminatı ödemeleri olmak üzere doğacak kaynak ihtiyacı için, işletmelere orta ve uzun vadeli “EYT finansman kredisi” verebilmesi gibi alternatif finansman destekleri sunulmalıdır.

-Nitelikli istihdam kaybındaki olumsuzluğu en aza indirgemek için yaş ve çalışma süreleri dikkate alınarak kademeli bir ayrılış planlanması çok daha uygun olacaktır. Ocak ayında 20 kişi ben emekli oluyorum derse işveren kıdem nasıl bir anda karşılasın. Bu durum, şirketlerin işgücü açısından en az zarar görmelerini ve planlama yapabilmelerini sağlayacaktır.

-Diğer yandan işin asgari ücret boyutu da var. EYT’nin 2023 yılında yasalaşması ve asgari ücrete yaklaşık %40 gibi bir zam yapılması ile kıdem tazminatı hesabına katılan ücretler de aynı oranlarda artacaktır. Bu da dikkate alınmalıdır. Bu noktada, çok yüksek enflasyon ortamında refah kaybı önlenemeyen, her geçen gün alım gücü azalan asgari ücretli vatandaşlarımız için de mutlaka vergi dilimleri asgari ücret artışı ölçüsünde yeniden belirlenmelidir” dedi.

İLKE İMZA ATTIK
EBSO’nun projeleri hakkında müjde paylaşan Yorgancılar “Odamızın son kabul gören projesi ile birlikte şu anda 3 aktif AB projesi yürüten Oda olarak Türkiye’de bir ilke imza attık” dedi

KÜRESEL İFLAS RAPORU
Küresel ekonomi ile ilgili değerlendirme yapan Yorgancılar,  “Küresel ekonomide de, içerde de yavaşlayan talep etkisini gösterirken, yeni yıla doğru küresel ekonomiye ilişkin raporlar da yayınlanmaya başladı. Küresel iflas raporu bunlardan biri. Allianz Trade Küresel İflaslar Raporu’nda; enerji krizi, enflasyona odaklı faiz politikası ve müdahale edilemeyen resesyonun iflas dalgasını tetikleyeceğini vurguluyor. Öyle ki, iflaslarda 2022'de %10, 2023'te ise %19 oranında artış bekleniyor. 2023 yılında iflasların Fransa'da yıllık %29 artışla 53 bin, Birleşik Krallık'ta %10 artışla 27 bin, Almanya'da %17 artışla 17 bin, İtalya'da ise %36 artışla 10 bin 900 vakayı aşması öngörülüyor. Çin'de parasal ve mali gevşemenin sınırlı etkisi nedeniyle iflasların yüzde 15 artması bekleniyor.Türkiye, İspanya için 2023 yılında 2019 seviyelerinin %60 üzerinde iflas bekleniyor.  Tam da bu noktada önemli bir hatırlatma yapmak istiyorum. Nüfusunun yarısından fazlası 40 yaş üzeri olan Federal Almanya Cumhuriyeti'nde yeni neslin bulunmaması ya da ailenin şirketini devam ettirmesi nedeniyle birçok karlı şirketin, ticari faaliyetlerine devam edemediği ve ticari faaliyetlerinin önemli bir kısmını başka işletmelere devredeceğini ben bu kürsüden sizlere birçok kez söylemiştim. Federal Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı ve Almanya Sanayi ve Ticaret Odası koordinasyonunda yürütülen "NEXXT-CHANGE" veri tabanından devredilmesi planlanan firmalara ilişkin detaylı bilgilere ulaşılmasının mümkün olduğu, firmaların devralınması noktasındaki finansman ihtiyacını karşılamak ve finansal planlamanın gerçekleştirilmesi adına Almanya Kalkınma Bankasının (KfW Bank) da projenin önemli bir uygulayıcısı konumunda bulunduğunu tekrar hatırlatmak isterim” dedi.

KAPANAN FİRMA SAYISI YÜZDE 60 ARTTI
Yorgancılar sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi:

“Küresel iflas raporundan anladığımız birçok ülkede şirketler faaliyetlerini sürdürmekte zorlanmaktadırlar. Dönüp ülkemize baktığımızda, TOBB’un kurulan kapanan şirket verileri bizi aydınlatıyor .2021 yılının ilk 10 ayına göre yapılan karşılaştırmada bu sene İzmir’de kurulan firma sayısının %20, kapanan firma sayısının %60,8 arttığını görmekteyiz. Bu oran Türkiye genelinde %25’e %56’dır.Önemli diğer bir nokta da, Türkiye genelinde imalat sanayide kurulan firma sayısının %5,9’u İzmir’den, %8’i Ankara’dan, %37,8’i İstanbul’dandır. Benzer şekilde imalat sanayide kapanan firmaların %6,5’u İzmir’de, %7,7’si Ankara’da %46,5’i İstanbul’da yerleşik firmalardır.

KPMG KÜRESEL CEO ARAŞTIRMASI
Bir başka küresel araştırma KPMG tarafından dünyanın en büyük şirketlerinin 1.300’den fazla CEO’ya yönelttiği sorulardan oluşuyor.

Önümüzdeki 3 yılda büyüme hedeflerine ulaşmak için önemli gördükleri stratejilere dikkatlerinizi çekiyorum. Ortaklık, ittifak, satınalma ana gündem gibi görünmektedir. Size biraz önce haberini verdiğim Alman firmalarının satın alınması o yüzden önemlidir.

Ayrıca, her on CEO'dan sekizi, önümüzdeki 12 ay içinde bir resesyon beklediğini söylerken, yedisi bu resesyonun beklenen büyümeyi sekteye uğratacağına inanıyor.

CEO'ların %39'u hâlihazırda işe alımları durdururken, %46'sı önümüzdeki 6 ay içinde iş gücünü küçültmeyi düşünüyor. Ayrıca, her beş CEO'dan dördü, şirketlerini beklenen resesyona hazırlamak için kısa vadeli dijital dönüşüm stratejilerine ara verdiğini veya yavaşlattığını belirtirken, siber güvenlik de artık en büyük riskler içinde yer almıyor. Çünkü, şu an can derdine düşülmüş durumda.

PMI İMALAT SANAYİ YÖNETİCİLERİ ENDEKSİ
Küresel ekonomiden direksiyonu içeriye çevirelim ve benim çok önemsediğim aralıklarla sizinle paylaştığım PMI verisine bakalım. Bu kez sektörel performansa dikkatinizi çekmek istiyorum. Öncelikle, mart ayından bu yana 8 aydır baraj altındaki seyrini devam ettiren genel PMI endeksi Ekim itibari ile yılın en düşük seviyesinde. Öyle ki, 46,4 olan Ekim 2022 verisi 29 ayın en düşük seviyesidir.

Slaytta gördüğünüz Ekim itibari ile 12 aylık ortalamada ise sadece 3 sektörün dışında tüm sektörlerin ve genel ortalamanın baraj altında kaldığını görüyoruz. Yani bu azalan talebin, artan maliyetlerin bir yansıması olarak çok net ortaya çıkmaktadır. Maliyetlerimiz içinde önemli bir kalem olan ve agresif zam artışları ile enerji maliyetleri de ortada iken, Avrupa ile saat farkı doğuran, uyandığımızda elektriğe muhtaç eden yaz saati yerine KIŞ SAATİ uygulamasına geçilmesi hususunu bir kez daha talep ediyorum.

Üretimde böyle bir tablo karşımızda iken biz sanayiciler bakın hangi konularla mücadele içerisindeyiz.

ENFLASYON MUHASEBESİ
Diğer önemli ve acil çözüm bekleyen gündem konumuz enflasyon muhasebesine geçilmesidir. Vergi Usul Kanunu’na göre enflasyon muhasebesine geçiş için, içinde bulunulan dönem de dahil olmak üzere, son üç hesap döneminde Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksindeki artışın yüzde 100’ü aşması gerekmektedir. Bu oran 2021 yılı Aralık ayında aşılmış ve izleyen her ayda da üç yıllık toplam enflasyon yüzde 100’ün üzerinde seyretmiştir.

Yani, enflasyon muhasebesine geçişin şartları oluşmuştur. Aksi halde işletmelerin gerçek durumlarını ve performans düzeylerini mali tablolardan anlamak güçleşecektir.

2023 yılı sonuna ertelenen enflasyon düzeltmesi uygulaması, işletmelerin finansal tabloların ve muhasebe kayıtlarının güncellenerek, güncel parasal değerlere taşınmasını sağlayacak olup, işletmeleri haksız enflasyon vergilerine karşı da koruyacaktır.

Bu sebeplerden dolayı, iş dünyası olarak, enflasyon muhasebesi uygulamasına 2022 sonu itibari ile geçilmesi gerektiğine inanıyoruz.

ÇEVRE BAKANLIĞI'NA ÇAĞRI
Bir başka konumuz ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın; "Atık Yönetim Sorumlusu Firmalar Hakkında Yönetmelik Taslağı" ile ilgili görüş talebidir.

-Bakanlığınız tarafınca kurgulanan ve geliştirilen sistem sayesinde şirketler, mevcut çevre mevzuatı uyarınca kendilerinin belirledikleri kriterler ile seçtiği lisanslı firmalar aracılığıyla atık yönetimini etkin bir şekilde yürütebilmektedir. Bununla birlikte, taslak yönetmelikte önerilen sistem ile sanayi atıklarının yönetim sürecinin tamamen değişmesi planlanmaktadır. Yönetmelik kapsamında, atıkların bir aracı vasıtasıyla alım-satım ve yönetimini içeren yeni bir iş kolu oluşturmak yerine, atık yönetimi sürecinin 3. taraf gözüyle etkin denetiminin yapılmasını sağlayacak bir mekanizma oluşturulması önem arz etmektedir.

-Özellikle Yönetmelik Taslağının EK-1 "Hizmet alma zorunluluğu bulunan atık üreticileri ve hizmet verecek atık yönetim sorumlusu firma sınıfları" tablosunda belirtilen firmalar, hali hazırda, Çevre İzin Lisans Yönetmeliği'ne tabi, çevre yönetim birimi kurmak ya da çevre danışmanlığı konusunda hizmet alma zorunluluğu olan firmalardır. Söz konusu firmalara getirilecek olan "atık yönetim sorumlusu firmalar ile çalışma zorunluluğu", bugüne kadar yapılmış olan tüm yatırımların atıl kalmasına ve şirketlerin çevre ve sürdürülebilirlik çalışmalardaki sorumluluklarının önemli bir kısmını söz konusu firmalara yüklemesine neden olacaktır. Dolayısıyla kendi çevre birimini oluşturmuş ve ilgili

EKONOMİK DÜZENLEMELER
Yapılan son ekonomik düzenlemeleri de  hatırlatan Yorgancılar sözlerini şöyle sürdürdü.

BDDK, kredi kullanabilecek şirketler için daha önce 15 milyon TL olan yabancı para pozisyonu sınırını 10 milyon TL’ye indirdi. Daha önceki uygulamada nakit pozisyonu, “finansal tablolarına göre aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanı yüzde 10’nunu geçen” şirketler olarak uygulanan kısıtlama ise yüzde 5 olarak güncellenmiştir. Böylelikle, kredi kullanabilecek işletmeler için kapsam daha da daraltıldı.

KDV iadesinin mükelleflerce yılı içinde nakden alınabilmesine imkan sağlandı. Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğle temel gıda maddelerinde KDV oranının yüzde 1'e indirilmesi nedeniyle mükellefler üzerindeki finansman yükünün azaltılması amacıyla mükellefler tarafından KDV iadesinin yılı içinde nakden alınabilmesine yönelik düzenleme yapılmıştır. Böylece daha önce yılı içinde mahsuben, ertesi yıl nakden veya mahsuben alınabilen KDV iadesinin, ilgili yılında da 6 aylık dönem itibarıyla nakden alınabilmesinin önü açılmıştır.

Sermaye kaybı olan veya borca batık şirketler için sağlanan kolaylık 1 Ocak 2024'e kadar uzatıldı. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 376'ncı Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Buna göre, söz konusu şirketlerin henüz ifa edilmemiş yabancı para cinsi yükümlülüklerden doğan kur farkı zararlarının tamamı ile 2020 ve 2021 yıllarında tahakkuk eden kiralamalardan kaynaklanan giderler, amortismanlar ve personel giderlerinin toplamının yarısının 1 Ocak 2024'e kadar yapılacak hesaplamalarda dikkate alınmaması imkanı sağlanmıştır.

Resmi Gazete'de yayımlanan Torba Kanun ile Yenilenebilir enerjide vergi muafiyeti 25 kW'den 50 kW'ye çıkarılmıştır. Sermayeye kaynak aktarımından itibaren 5 yıl boyunca sermaye azaltımı yapmayan kurumlarda, bu sürenin sonunda sermaye azaltılmışsa, işletmeye konulan nakdi veya ayni sermaye ile sermayeye eklenen diğer unsurların toplam sermayeye oranlanması suretiyle azaltıma konu edilen tutar içindeki unsurlar tespit edilerek vergilendirme yapılacaktır.

LİDERLİK ANKETİ
Son konum, her sene şahsım için sizlere gönderilen Liderlik anketidir. Öncelikle nazik cevaplarınız için, kıymetli geri bildirimleriniz için çok teşekkür ediyorum. Hem bana moral veriyorsunuz hem de göremediğim noktalarda yol gösterici oluyorsunuz. Evet sonuçlar için çok teşekkür ediyorum. Daha iyisine ulaşmak için çalışmaya devam.

İZMİR’E VE KULÜPLERE YAKIŞMADI
EBSO Meclis Başkanı Gökçüoğlu ise açıklamasında "İstiklal caddesinde hain terör saldırısı sonucu ve Gaziantep’te havan topu saldırısı sonucu hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza ve devam eden operasyonda şehit düşen askerlerimize Allahtan rahmet, ailelerine sabır ve yaralılara acil şifalar diliyorum.Dün akşam yaşadığımız futbol terörü ne İzmirimize ne de İzmir’in en köklü 2 kulübüne yakışmamıştır. Bir daha bu olayların yaşanmaması için ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Yaralılara acil şifalar diliyorum.  Yeni dönem için başkanlar öncülüğünde beyaz bir sayfa açarak; üzmeden, üzülmeden, Kırmadan, kırılmadan Düşüncelerimizi sağlıklı, töleranslı, diyalog içerisinde, hoşgörülü, sağduyulu ifade ederek mutlu, huzurlu bir çalışma ortamını hep birlikte yaratabiliriz.  Birlik ve beraberlik içinde, başarılı bir dönem geçirmemizi temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

 
Oyuncaklardan uyuşturucu çıktı!
 
NATO'dan Putin ve Rusya hakkında açıklama!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Patates uçuşa geçti… Kilosu değil tanesi 3,5 TL!
Üreticinin 6 liradan dahi satamadığı patates, bir haftada 5 lira birden ...
'1 TL' iddialarına yanıt: Yalan ve gerçek dışı!
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, son günlerde kamuoyunda ifade ...
Sağanak ve fırtına balık fiyatlarını yükseltti
Zonguldak'ta sağanak ve fırtına nedeniyle balıkçıların denize fazla açılamaması, ...
 
'Vergi kaçakçılığıyla mücadele edeceğiz'
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, vergi kaçakçılığıyla ilgili "Bakanlığımız ...
Bakanlık duyurdu: Destek ödemeleri hesaplara yatıyor!
Tarım ve Orman Bakanlığı, 83 milyon 943 bin liralık tarımsal destekleme ...
Zorunlu Deprem Sigortası'nda yeni dönem!
Zorunlu Deprem Sigortası tarifesinde değişikliğe gidildi. Konutlar için ...
 
Depremzedeler için kura günü… Birlikten İzmir doğdu!
İzmir iş dünyası tarafından gerçekleştirilen ‘Birlikten İzmir Doğar’ kampanyası ...
Asgari ücrete yüzde 50 zam olur mu?
Asgari ücret zammının ne olacağı merak ediliyor. Zamla ilgili çeşitli ...
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu faiz kararını ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva