HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Aralık 2020 Pazartesi - 14:16

Başkan Tugay'dan yetki çıkışı: Bölge belediyenin yükümlülüğünde değil!

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay Mavişehir’de yaşanan su baskınıyla ilgili sorumluluğun yerel yönetimlerde olmadığını söyledi. Tugay, “Bu bölgede imar planı ve düzenleme yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda. Biz sadece çöp topluyor ve rutin işleri yapıyoruz. Emlak Konut’tan gelen sorunlar bugünü etkiliyor. Bölge belediyenin yükümlülüğünde değil” dedi.

Başkan Tugay dan yetki çıkışı: Bölge belediyenin yükümlülüğünde değil!

EGEDESONSÖZ- Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay İzmir’in en prestijli bölgesi olan Mavişehir’deki su baskını ve deniz taşmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin önlemleri almak için proje yürüttüğünü anlatan Tugay, sorumluluğun eski planlar ve yetkiler nedeniyle Emlak Konut’un uygulamalarından kaynaklandığını ifade etti.

'DENİZLE KARA ARASINDA ÇOK CİDDİ KOT FARKI VAR'
Bölgede yaşanan sıkıntının karadaki zeminde yaşanan çökme ve denizin yükselmesinden kaynaklı oluşan kot farkından kaynaklandığını belirterek olayla ilgili gelişmeleri değerlendiren Tugay  Egedesonsöz’e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Sabah 5 civarında Mavişehir muhtarımız arayıp durumu anlattı, arkadaşlarımızı uyardım ve ilk müdahaleler yapıldı. Birkaç saat içerisinde oradaki tüm sular çekilecek. Olay şansız bir olay. Hasarı düzeltmek için gerekeni yapacağız, geçen yıl bu zamanlarda bir taşkın yaşandı ve bunun tamamen denizin yükselmesi ve önündeki setin bazı yerlerden taşmasıyla olduğunu geçen yıl gördük. O zaman seti güçlendirdik ve sonrasında kış boyunca yağmur oldu ama taşkın yaşanmadı. Kalıcı olarak düzelmesi için Büyükşehir’in şu an bir set çalışması var. Alttan da deniz sızıyor, denizle kara arasında çok ciddi kot farkı var. Muhtemelen ilk yapıldığı zamanlar böyle değildi, hem karanın çöktüğünü hem de denizin yükseldiğini düşünüyoruz. Ani yağışlarla denizin yükselmesiyle denizde taşmalar her yerde yaşanıyor. Dün de yağmur çok yağdı ama sabaha karşı bu olay olduğunda yağmur yağmıyordu. Net olarak biliyoruz; bir anda deniz yükseldi bazı yerlerde seti aştı, bazı yerlerde basınçtan kaynaklandı hemen kapatılmış ama o kadar hızlı gelmiş ki durdurulamamış. Şu anda bir akıntı yok, pompalar ve vidanjörler çalışıyor. Deniz bir anda dolunca hemen boşalmıyor. Yağmurun olmadığı saatlerde olduğu için rögarlarla ilgili de bir sıkıntı yok.”

'İNSANLAR ŞİKAYET ETMEKTE HAKLI'
Mavişehir’de yaşanan sel felaketiyle ilgili geçmişte yaşanan sıkıntıların tekrar etmesinden kaynaklı insanların şikayet etmesini haklı bulduğunu belirten Tugay, “Bu durum tabi ki çok üzücü, insanlar şikayet etmekte çok haklı. Bahsettiğimiz yer Mavişehir, herkesin yaşamak istediği bir yer. Daha önceden de benzer şeyler birkaç defa yaşanınca insanlar doğal olarak tepki gösteriyor, haklılar. Burada şu anda bir set çalışması yapılıyor bu taşkınların önünde geçilecek. 3-4 ay oldu en geç bir yıl içinde bitecek diye konuşuldu. Son yağmur günlerinde çalışılamamıştır ama ekipler çok hızlı çalıştı, en geç Haziran - Temmuz aylarında bitecek. Büyükşehir hızlı bir şekilde çalıştı ama bürokratik süreçlerden kaynaklı bir uzama olmuştu” dedi.

'BU BÖLGE BELEDİYENİN YÜKÜMLÜLÜĞÜNDE OLAN BİR YER DEĞİL'
Tugay, erken saatlerde yapılan uyarılarla nispeten daha az hasarla olayın atlatıldığını söyleyerek, “Bir tane bile zarar görmesi kötü bir durum. Bundan sonraki süreçte mutlaka ek tedbirler alınıp dikkatli olunacak” dedi. Mavişehir bölgesinin toplu konut alanı olduğunu söyleyen Tugay, bölgenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kontrolünde olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Objektif olmak lazım, gerçek şu: Mavişehir şu anda deniz seviyesinin altında. Eskiden bu kadar yüksek olmayan denizin yükselmesi; küresel ısınmaya, buzulların erimesine de bağlı. Bizim şehirleşme anlamında yaptığımız bir hata olduğunu görmemiz lazım. Zamanında bu planları yapan kurumlar, Emlak Bankası; o zaman altyapının sorumluluğunu da kendine almış, protokollerle taahhüt etmiş. Bu bölge belediyenin yükümlülüğünde olan bir yer değil. Emlak bankası; TOKİ’ye ve Emlak Konut’a ayrılınca yeni devralan kurumlar ‘eski protokol bizi bağlamaz’ gözüyle bakıyor ama şu an Mavişehir toplu konut bölgesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı. Sosyal donatı alanlarını biz korumaya çalışıyoruz. Biz belediye olarak çöp toplayıp rutin işleri yürütüyoruz. Sorunu bugün ile değil geçmişiyle birlikte değerlendirmek lazım”

 
116 yaşında koronayı yenen Fatma nine sırrını açıkladı
 
Selde mahsur kalan araçlar çekildi
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 16 Aralık 2020 Çarşamba 10:37

Yetki demiri keser.

Yorumu oyla      2      3  
karşıyakalı 15 Aralık 2020 Salı 16:03

Beyler burası güney kıbrıs değil. yıllardır bir sorun var bunu Cemil beyde biliyor. aynı ilçe de sorun varken ben bakmam demek abestir abes. başka belediyelere araç gereç yardımı yaparken oralar Karşıyaka nın sınırında mı? bakanlık bşehir hiç farketmez burası Karşıyaka. çözüm üretirsin kafa yorarsın ancak böyle çapsız açıklama yapmazsın. yaşadığın yere böyle duyarsız kalmak ne demek?

Yorumu oyla      2      4  
HÜMANİST 15 Aralık 2020 Salı 09:43

BEL BAŞKANININ DEDİĞİ DOĞRU.. YÜKSEK BİNALARA VE 1.5 METRE KOD DÜŞÜKLÜĞÜ OLAN YERDE KARŞIYAK BELEDİYESİ İMAR VERMEDİ. MAVİŞEHİRDEKİ YAPILAŞMA İZNİNİ DE C.TUGAY VERMEDİ .. YASA YÖNETMELİK BLMEYENLERDE .. EH İŞTE LAF OLSUN TORBA DOLSUN. LÜTFEN BİLEREK YORUM YAPIN.SORUN O 35 KATLI AP. SAKİNLERİNE RUHSATI KİMDEN ALMIŞLAE..

Yorumu oyla      3      4  
KSKLİ 15 Aralık 2020 Salı 08:21

Nasıl yani İzmir in en pahalı semti için başkan beni bağlamaz diyor. Ortalıkta hatada varsa sen düzeltecektin Ahmet Mehmet yaptı vatandaşı bağlamaz.

Yorumu oyla      3      4  
alo 14 Aralık 2020 Pazartesi 22:44

TOPU TACA ATMA

Yorumu oyla      4      5  
alp 14 Aralık 2020 Pazartesi 21:35

Emlak vergsini alırken Karşıyaka belediyesine bağlıyız ama sorumluluk almaya gelince sizin sorumluluğunuzda değiliz, son derece cahilane bir açıklama, yaxıklar olsun

Yorumu oyla      4      5  
Lombak-Torna atölyesi 14 Aralık 2020 Pazartesi 20:39

Başkanın dediği doğru. Sahil şeridi ve ana caddeler Büyükşehir yetkisinde. İlçe belediyenin yetki alanı dışında. Önce 5216 yı bilelim.

Yorumu oyla      4      4  
zfg 14 Aralık 2020 Pazartesi 16:30

Başkan haklı.Davul tokmak hikayesi.

Yorumu oyla      9      3  
private35 14 Aralık 2020 Pazartesi 16:00

gömlek bir defa yanlış iliklenirse olacağı bu. izmirin en yumuşak zeminine ve denizle kot farkı olan yere çevre ve şehircilik bakanlığı denize bakıyor kupon arazi diye emlak konut vasıtasıyla ranta dönüştürürse olacağı bu. geçmiş olsun.

Yorumu oyla      19      4  
14 Aralık 2020 Pazartesi 15:46

Komik olan nedir? Karayollarına ait, sorumluluğunda olan yollara belediye mi bakıyor? Bu da benzer bir durum. Ortada bir protokol varsa herkes görevini yapacak. Gerçi burayla ilgili büyükşehir zaten yıllardır çalışma yaptı, yapıyor.

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiğli Belediyesi 2021 Avrupa Spor Kenti Ödülü'nü aldı
Merkezi Brüksel’de bulunan Avrupa Spor Kentleri Federasyonu’nun düzenlediği ...
İzmir'in dört günlük raporu: 194 kilogram yağış!
İzmir’de aylardır süren kuraklığın ardından son dört günde meydana gelen ...
Sel sonrası Mavişehir için söz verdi: Bu son olacak!
İzmir’de dört gün süren yağışın ardından deniz taştı, Mavişehir sular ...
 
Bornova’da yuvaları ısıtan çalışma
Bornova Belediyesi ilçe genelinde yaptığı budamalardan ve ömrünü tamamlamış ...
Büyükşehir’den öğrencilere bot, kırtasiye ve mont desteği
İzmir Büyükşehir Belediyesi, soğuk kış ayları için 25 bin ilkokul ve ortaöğretim ...
Menderes'te bayat ekmeklerden can dostlara mama yardımı
Menderes Belediyesi tarafından sokak hayvanları için hazırlanan bayat ...
 
Menemen’de kritik hafta: Gözler mahkemede!
Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un tutuklanmasının ardından yapılan ...
'Terra Madre Anadolu' Sanal Fuar’da tanıtıldı
Dünyanın en büyük gıda hareketi Slow Food önderliğinde iki yılda bir İtalya’nın ...
Depremzede apartman görevlilerine işe alımda öncelik!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, AFAD verilerine göre bugüne ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva