HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Nisan 2022 Çarşamba - 20:06

Başkan Tugay'dan 'yatırım' eleştirilerine yanıt: Para mı basalım?

Karşıyaka Belediyesi'nin nisan ayı ikinci oturum görüşmelerine yatırım eleştirileri damga vurdu. AK Parti cephesinden gelen "Heyecanlandıran bir proje yok" tepkisine yanıt veren Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Bu şartlarda nasıl yatırım yapmamızı bekliyorsunuz. Bu kaynak nereden gelecek? Para mı basacağız? Şunu bilsinler ki hiç kimse sihirbaz değil, kaynakla olacak şeyler" dedi. Tugay ayrıca Karşıya Tren İstasyonu’nun Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne tahsis edilmek istenmesine tepki göstererek, "Müdürlük kafeterya mı işletecek?" diye sordu.

Başkan Tugay dan  yatırım  eleştirilerine yanıt: Para mı basalım?

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Karşıyaka Belediyesi Nisan ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu düzenlendi. Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın başkanlığında toplanan meclis, Zübeyda Hanım Nikah Salonu’nda yapıldı. Oturumun açılışında gündemdeki önergelerin tamamı ilgili komisyonlara havale edildi. Komisyonlardan gelen raporların tamamı da oybirliği ile meclisten geçti. Önerge ve raporlarla ilgili gündem maddeler tamamlandıktan sonra faaliyet raporunun görüşmesine geçildi.

‘DİŞE TIRNAĞA DOKUNAN BİR ŞEY YOK’
İlk olarak söz alan AK Partili Meclis üyesi Ahmet Uğur Baran, rapor için harcanan paraya, basımı için kesilen ağaca yazık olduğunu belirterek, “2021 yılı etkinlikler listesine şöyle bir bakın... Açılış ve temel atma namına dişe, tırnağa dokunur ne var? Ben söyleyeyim; ne yazık ki yok. İki küçük kitaplık ve heykel açılışını büyük hizmet olarak görüyorsanız diyecek hiçbir şeyim yok... Taşınmaz mı alıyoruz? Hayır ne yazık ki satan taraftayız. Kültür merkezi ve havuz mu yapıyoruz? Peki biz ne yaptık? Basılı gazete tirajlarının her geçen gün düştüğü, dijitalleşmenin her sektörde bu kadar yoğunlaştığı bir dönemde ayda 24 bin adet gazete basarak enerjimizi buna harcadık. Biz ne yaptık? CHP Genel Başkan Yardımcıları ve partiye yakın isimleri getirip, özü parti etkinliği olan ama kağıt üstünde belediyeye mal edilen toplantılar yaptık... Proje ve iş geliştirme birimimiz tarafından 24 proje başvurusunda bulunulmuş, bunların 14'ü başarısızlıkla sonuçlanmış, 6'sının değerlendirmesi devam etmekte, 4'ü ise başarılı olmuştur. Yani en iyi ihtimalle değerlendirilenlerin tümü bile kabul edilse başarı oranımız yüzde 45'in altında kalmaktadır. Cumhuriyet Mahallesi konusuna zaten hiç değinmeyeceğim bile... Zira öyle ya da böyle orada bir kangren oluşmuştur ve belediye de bu kangrendeki hissesinin bilincindedir diye tahmin ediyorum. İmara ilişkin aklıma gelen en somut örnek, hasarlı binalar ve kentsel dönüşümde, Karşıyaka Belediye Meclisi'nde ada bazında yüzde 30, parsel bazında yüzde 20 kararı alıp, sonra Büyükşehir Meclisi'nde böyle bir şey hiç olmamış gibi kendi aldığımız kararı yemiş olmamızdır" dedi.  

‘BELEDİYE NASIL KAÇAK PANO DİKER?’
Karşıyaka Belediyesi’nin reklam panoları ile ilgili konuşan Baran, sözlerine şu ifadeler ile devam etti:

“Karşıyaka Belediyesi’nin sorumluluk sahasında bulunmayan ana arterlere belediyemizce nasıl olur da kaçak pano ve tabelalar dikilir? Kaçak tabelalar nasıl olur da kiraya verilir? İzmir Büyükşehir Belediye zabıtası yarın belediyemize ceza yazacak olursa yine ‘Haberim yoktu’ mu diyeceksiniz? Sayın Başkanım açıkça sormak gerekirse bu tabelalar ne karşılığında kiraya verildi? İhaleye çıkması gerekmez miydi? Belediyemize ait olmayan bir alana dikilen tabelalar, ihaleye çıkılamadığı için mi belediye spor kulübüne bağış yaptırıldı? Tabela bedelinin tamamı bağış adı altında mı alınmıştır, yoksa başka kalemler de var mıdır? Alınan bedel ne kadardır? Bunu kamuoyuna açıklamayı düşünüyor musunuz? Yoksa yine daha önce yaptığınız gibi bize değil kulübe sorun mu diyeceksiniz? Eğer cevabınız buysa, kulüp başkanımız da aynı zamanda belediye meclis üyesi olduğu için sorumun yine bu salonda kamuoyu adına yanıtlanmasını talep etmekteyim. Bu usulsüz işi Sayın Cemil Tugay Başkanımız vicdanen ve hukuken kabul etmekte midir? Ayrıca Büyükşehir sahasındaki bu işten Sayın Soyer’in haberi var mıdır? Haberi yoksa da buradan duyurmuş olalım...”

‘KAYNAKLARIMIZ KULLANILAMAMIŞTIR’
2021 bütçe giderlerinde sağlık ve sosyal yardımlara ayrılan bütçenin düşük olduğunu değinen Baran “Sosyal yardım hizmetlerinin oranı yüzde 2, sağlık hizmetlerindeyse oran yüzde 1 seviyesinde... Bu düşük oranlar, Karşıyaka’ya yakışmamaktadır. Ancak Sayın Başkanımız zannediyorum yine Büyükşehir yeterince yapıyor diyerek topu üstünden atacaktır. Yüzlerce milyon lira bütçesiyle yönetilen Karşıyaka Belediyesi'nin faaliyet raporuna baktığımızda 8 park yapımı, biraz çevre düzenlemesi ve bunun gibi küçük ve temel hizmet çalışmaları dışında bir şey görememek gerçekten üzücüdür. İştirakleriyle birlikte iki bin kişiden fazla bir kadroyu bünyesinde barındıran belediyemiz, üzülerek söylüyorum ki, mali ve insani kaynaklarını kullanamamıştır. Hatta israf edilmiştir. Tıpkı 2019 ve 2020'de olduğu gibi... Diliyorum ki İzmir'in ve Türkiye'nin göz bebeği ilçelerinden birine vizyoner bir duruş katılması adına gelecekte görev süreniz bitmeden hamleler yaptığınızı görebiliriz. Zira zaman su gibi akıp gidiyor” diye konuştu.

‘YENİ BİR BİNA DİKMEK YERİNE…’
CHP’li Meclis üyesi Saadet Çağlın da yeni bir bina dikmek yerine mevcut tesislerini çok amaçlı kullanmak için çalıştıklarını dile getirerek “Binalarımızdaki hizmet çeşitliliğimizi ve kalitemizi arttırmayı seçtik. Varlıklarımızı daha efektif kullandık. Yoğun yapılaşmanın olduğu kentimizde her metrekare açık alan bizim için çok değerli.  Bu alanları kentsel ısı etkisinin azalması için yeşil uygulamalara dönüştürmeye çalışıyoruz. İnsan ve kısıtlı kaynaklarımızla mevcutlarımıza değer katmaya çalışıyoruz. Bu sürede doğal afet, pandemi, ekonomik kriz ve savaş yaşadık. Bu sürede bile vatandaşımıza verdiğimiz her sözün arksasındayız. Bütçenin her kuruşunu hesap vermeye, hizmet üretmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

‘PERSONEL GİDERLERİ 2 KAT ARTTI’
AK Partili Meclis üyesi Adem Öztürk ise faaliyet raporunda ‘heyecanlandıran’ bir proje olmadığına dikkat çekerek, “Tabi asfalt tesisini, kilit parke işini, arşiv müdürlüğünün hizmetlerini önemsiyorum. Hiçbir şey yapılmadı demiyoruz. Bizim aşkımız Karşıyaka ile ilgili hizmetlerimizi, yapılanları yeterli bulmuyorum. Belediyenin sözleşmeli personel giderlerinde bir artış söz konusu. KENT A.Ş’de 2019 yılı cirosu 77 milyon, personel gideri 52 milyon civarında... 2020’de ciro pandemiden dolayı 50 milyon civarına düşerken personel gideri 53 milyon civarında. 2021 ciromuz 75 milyon iken personel giderimiz 112 milyon olmuş... İki katına çıkmış. Bunun açıklanmasını talep ediyorum. KENT A.Ş’de yeni bir tesis açılmamasına rağmen alınan personelin nerede istihdam edildiği konusunda başkanımızın bizi aydınlatmasını istiyoruz” diye konuştu.

‘ZOR ŞARTLARDA MUCİZELER YARATIYORUZ’
CHP’li Meclis üyesi Murat Aydın belediyenin sözleşmeli personel sayısında artış olmadığını aksine düşüş olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Personel A.Ş’de Mart 2019 tarihinde çalışan sayısı 1468'di. Şu anda 1389 kişi... Artma değil azalma var. Hepsine ihtiyacımız olduğu halde KHK ile emeklilikleri gelen işçileri işten çıkarmak zorunda kalıyoruz. Yeni bir işçi de alamıyoruz. Bu sorun sadece CHP’li belediyelerin sorunu değil. Personellerimiz, çok düşük maaşla çalıştığı için sözleşmelerle arttırıldı. Çok çılgın projeler aranıyor ya; bu kentin başkanından, işçisine kadar hepsi bu zor koşullarda mucizeler yaratıyor. Sadece 2021 yılında 10 milyon daha fazla akaryakıt parası harcamak zorunda kaldık. Buradaki faaliyetlerin yüzde 90’nı belediye çalışanlarının kendi faaliyetleri ile yapıldı. Onun için bu hizmetler faaliyet raporunda sadece personel giderlerinde görünüyor. Arkadaşlar haklı daha iyisini istiyoruz hepimiz.”

‘PERSONELDEN KISIP ÇILGIN PROJELER YAPMAYACAĞIZ’
‘Bu şehrin bütün ihtiyaçlarını belediye mi karşılamak zorunda mı?’ sorusunu soran Aydın “CHP, bu belediyeyi yönettiği sürece belediye giderlerinden kısarak çılgın projeler yapmayacağız. O yüzden personel giderlerimizi söyleyebilirsiniz... Hangi belediyenin bu kadar hizmet binası var? Hangi belediyenin asfalt-plent tesisi var? Hangi belediyenin bu kadar kreşi var? Hizmetlerimizi kendi personelimizle, olabildiğince en yüksek verimlilikle kullanmaya çalışıyoruz. En temel ihtiyaçlarımıza öncelik veriyoruz. Kötü yönetimin sonucu olan ekonomik kriz hepimizi derinden etkiliyor. Karşıyaka kurumsallaşıyor. Karşıyaka Belediyesi ekonomik krizin arkasına sığınmıyor. Yoksullukla mücadele etmek için kendi görev alanlarını zorlayarak destek olmaya çalışıyor. 2021 yılı faaliyet raporu Karşıyaka Belediyesi'nin ve CHP’nin ideallerine ve ülkülerine ulaşmamıştır. Hala yeterli değildir. Daha fazlasını göstermek için gayret göstereceğiz” diye konuştu.

AK PARTİLİ BARAN SALONU TERK ETTİ
Aydın konuşmasının ardından söz almak isteyen AK Partili Meclis üyesi Ahmet Uğur Baran talebi kabul edilmemesi üzerine meclisi terk etti.

‘İŞÇİLERE ASGARİ ÜCRET Mİ VERECEĞİZ’
Ardından söz alan Başkan Cemil Tugay heyecanlandıracak projeler yapmak yerine vatandaşların talep beklentilerini karşılamayı öncelik ettiklerini belirtti. Tugay, “Devasa bir kültür merkezi yapmış olsak o zamanda yollar bozuk şeklinde eleştirirsiniz bizi. Çok büyük bir oranda ekonomik kriz var ve her bir kuruşun hesabı yapılmalı. Eğer bunu gözetmezsek günah işleriz, bunun vebali büyük olur. Ben heyecanlandıracak büyük projeler değil de insanların gerçek ihtiyacı ile ilgili şeyler yapmak istiyorum. Personelle ilgili gider artışının nedeni yeni personel alımı değil. Bu arada ‘yeni tesis açılmadı’ dediniz ama bayağı bir tesis açıldı, mevcutların kapasiteleri büyüdü. Belediyenin tesisleri dolu olarak çalışıyor. Neden iyi hizmet veriyoruz? Çünkü kaliteyi önemsiyoruz. Kar etmeyi amaçlamıyoruz. Bu çalışanlarımızın haklarını ödemezsek en kötü ayıbı etmiş oluruz. Kendi yol tamirlerimizi, park bahçe işlerimizi, ilaçlamamızı, kendi personelimiz çok büyük bir emek vererek yapıyor. İşçilere asgari ücret verip ‘idare et’ mi diyeceğiz? Elimizden geliyorsa maaşını yükselteceğiz, normal  bir hayat sürmesi için destek olacağız. Çalışanlarımız memnun oldu, motive oldu. Taa ki bir anda yükselen enflasyona kadar” dedi.

‘ELİMİZDE SİHİRLİ DEĞNEK YOK’
İller Bankası’nın Karşıyaka Belediyesi’nin 480 milyonluk bütçesine karşılık 139 milyon TL verdiğinin bilgisini vererek konuşmasını sürdüren Tugay, “350 bin nüfuslü bir kent için bize ayırdığı layık gördüğü bütçe 1 yıllık 139 milyon. Bu şartlarda nasıl yatırım yapmamızı bekliyorsunuz? Bu kaynak nereden gelecek? Para mı basacağız? Personel olmadan işler nasıl olacak? Elimizde sihirli değnek yok. Bize bir sürü para geliyormuş da  çarçur edip geziyormuşuz gibi yapmayın. Bütün binaların elektrik, su giderleri ile ilgili önlemler alıyoruz. Bunlar önemli mi? Önemli. Anaokulları ücretimiz düşmeye devam ediyor ve devam edecek de.  Ödediğimiz vergilere göre geri dönüş oranları çok büyük haksızlık. Bundan dolayı yapmak istediğimiz hizmetlerimizi yapamıyoruz. Kamu bankaları çok büyük bütçeler takımlar kurmasını anlamlı bulan kaç kişi var ama insanlar bunun farkında değil. Aynı kamu bankaları belediyelere kredi vermiyor? O bankalar kamu kaynağı değil mi? Parası halktan gelmiyor mu? Halkın verdiği ile devlet başka iş yapıyor... Ben bir pazaryerinin çatısı akarken kalkıp yeni bir pazaryeri yapamam. Olabildiğince hesaplı kamusal alanları verimli kullanmak adına çalışıyoruz. Halkımızın talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda bütün çalışmalarımızı yürüten bir anlayışa sahibiz” açıklamasında bulundu.

‘KAYNAK İÇİN KIRK TAKLA ATIYORUZ’
Yatırımların kaynakla olacağını ifade eden Tugay, "Kimse benden daha fazlasını yapmamızı istemeyez. Keşke daha çok kaynağımız olsaydı da sorunları çok daha hızlı bir şekilde çözseydik. Ama şunu bilsinler hiç kimse sihirbaz değil, kaynakla olacak şeyler. Devleti yönetenler daha çok kaynak ayırmayı düşünürse o zaman buradan güzel işler çıkar... Buradan vergi toplayıp sadaka verir gibi önümüze parayı önümüze atamaz! Ne yapmamızı istiyor bu insanlar? Kaynak bulmak için kırk takla atmaya çalışıyoruz. Biz İzmir’de en fazla güneş enerjisi kullanan belediyeyiz. İller Bankası'na güneş enerjisi projesi için başvurduk ‘Yok size kaynak’ dediler. Gittik başka bir kaynaktan bulduk. Bu yakışmıyor! Birisi bir şey değiştirecekse bunla ilgili bir şey değiştirsin. 2022’de daha iyi bir faaliyet bir raporu ile burada konuşmalar yapalım ama doğrusunu isterseniz bu enflasyon oranı ile bu kadar düşük kaynaklarla ne yapacağımızı ben değil, bu ülkedeki kamu kurumları kara kara düşünüyor. İçinde bulunduğumuz ekonominin düzelmesi hepimiz için hayati. Her bir kaynağına sahip çıkalım” dedi.

'SPOR İL MÜDÜRLÜĞÜ KAFETERYA MI İŞLETECEK?
İzmir İl Koordinasyon Kurulu toplantısında TCDD’ye ait olan Karşıyaka Tren İstasyon binasının Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne devredilmesinin gündeme geldiğini belirten Tugay, “Biz dedik burayı kütüphane yapalım, müze yapalım... Oranın sosyal kültürel tesis yapılması istedik. Biz de göreve geldikten sonra oranın kiralanmasını talep ettik ama kabul görmedi. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü orada ne yapacak? Oradan bir spor tesisi çıkmaz. Müdürlük kafetarya mı işletecek? Bu ayıptır. Hiç kimse Karşıyaka’nın tren istasyonunu saçma sapan bir şekilde kullandırmaya kalkamaz ve bunu yaparken Cumhurbaşkanı’nın onayına götüremez” diye konuştu. 

Mecliste görüşülen faaliyet raporu oy çokluğu ile kabul edildi.

 
İzmir'in prestij vitrini olacak... İhalesi yapıldı!
 
Son 24 saatte 41 can kaybı, 10 bin 314 yeni vaka
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tufan Atakişi 12 Nisan 2022 Salı 14:56

Kaynak yaratamıyorsanız giderleri kısacak, gereksiz ve gelişigüzel harcama yapmayacaksınız.

Yorumu oyla      2      3  
Tayyar 6 Nisan 2022 Çarşamba 21:02

Cevat Durak onca tesisi yapmasaymış bu Belediye ne yaparmış acaba..

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özuslu'dan 6 Nisan'a özel ziyaret
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Gazeteciler ...
Başkan Çerçioğlu'ndan iftar çadırına ziyaret
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Ramazan ayının geleneksel ...
Çiğli Belediyesi’nden İzmir'de bir ilk: İnşaatta E-Ruhsat dönemi başladı!
Çiğli Belediyesi kurum içi işleyişi hızlandırmak ve hizmet kalitesini ...
 
Söke pamuğunun koruyucularından Başkan Çerçiroğlu'na ziyaret
Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin de üyeleri arasında bulunduğu ve Doğal ...
'Huzurevi'nde 1 kadına 5 erkek düşüyor' sözlerine Eriş'ten tepki: Özür borçları var!
Ödemiş ilçesinde yerel yayın yapan TV 9 isimli kanalda Ödemiş Huzurevi ...
İzmir'de dayanışma zamanı: Ramazan bereketi askıda kalmasın!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in pandemi sürecinde “Biz ...
 
Çalışanlardan Başkan İduğ’a üçüncü yıl kutlaması
Bornova Belediyesi çalışanları, görevdeki üçüncü yılını tamamlayan Bornova ...
İzmir'in gururu 'Arşipel Kadınları'na Avrupa'dan ödül
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 2018’de Seferihisar’da ...
Kemalpaşa'da ekipler teyakkuza geçti... Larva mücadelesi!
Kemalpaşa Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Haşere Mücadele ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva