HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Mart 2021 Cuma - 15:00

Başkan Tugay'dan sert tepki: İl'deki toplantıya davet edilmedim!

Cumhuriyet Mahallesi'nde gerçekleştirilmek istenen kentsel dönüşüm projesi hakkında yaşanan tartışmaları değerlendiren Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP İzmir İl Binası'nda gerçekleştirilen toplantıyı değerlendirdi: "Böyle bir toplantıdan haberim yoktu, davet edilmedim çünkü. İl Başkanı Deniz Yücel, 'Bu görüşmeydi, bir toplantı değildi' şeklindeki açıklamasına, 'Orada olmam gerekirdi' karşılığını verdim. İlçe başkanımız çağrılmış ancak Serdar Bey, 'Burada muhatap belediye başkanımızdır' deyip oradan ayrılmış" dedi.

Başkan Tugay dan sert tepki: İl deki toplantıya davet edilmedim!

EGEDESONSÖZ - Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, SonSöz TV'de, Gazeteci Fatih Yapar'ın sorularını yanıtladı. Başkan Tugay, Cumhuriyet Mahallesi’nin tamamını, İnönü ve Örnekköy mahallelerinin bir kısmını kapsayan yaklaşık 137 hektarlık bölgede beklenen 1/1000 ölçekli imar planlarıyla ilgili gelişmeleri değerlendirdi.

Karşıyaka Belediyesi Meclisi’nin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde de onaylanan planlarla ilgili sürece CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığını hatırlatan Başkan Tugay, CHP İzmir İl binasında gerçekleşen ve tartışmalara yol açan o toplantıyla ilgili görüşlerini dile getirdi.  İl binasında İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Murat Serdar Koç ve Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Özay Dağhan'ın birlikte yaptıkları toplantıya davet edilmediğini belirten Başkan Cemil Tugay, İl Başkanı Yücel ile arasında geçen diyalogu da anlattı.

PLANLAR UYGULANSA VATANDAŞLAR TAPULARINI ALAMAYACAKTI
Belediye Başkanı olarak seçildiği günden sonraki süreçte hazırlanan planlar için yapılan itirazları incelediklerini ve sorunun 300'den fazla haneyi ilgilendirildiği fark ettiklerini belirten Başkan Cemil Tugay, şu açıklamalarda bulundu: "Biz göreve geldiğimizde, bizden önceki en son yapılan meclis toplantısında onaylanmış bir plan kararıydı. Önümüze geldiğinde bizim hiçbir katkımız olmayan bir plan çalışmasıydı. Ben seçim kampanyasında insanların endişelerini dinlemiştim. Şimdi plan askıda çıktığı zaman, itirazlar değerlendirildi ve eski planda bazı hukuki sorunlar olduğunu saptadık. Şu anda belediyelere ait ancak üzerine kaçak mülk yapılmış yerler var. Bu vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğu geçmiş dönemlerde imar aflarına başvurarak bundan faydalanmışlar. Yapılar onların ve ruhsatlı. Ancak üzerinde bulduğu araziler belediyelerin.  Eski olan planda bu alanlar, yeşil alan, sosyal alan olarak gösterilmiş. Dolayısıyla o plan uygulansaydı o insanların tapularını veremeyecektik. Başka bir alana taşıma noktasında sorun çıkıyor. Başka bir alana taşıyabilmek için tapusunu vermemiz gerekiyor ancak planda yeşil alan olarak gösterdiğiniz bir yere tapu veremezsiniz. Bu bir sorundu. Bu yüzlerce kişiyi kapsıyordu. 300'den fazla hanenin bu sorunu vardı. Terkler arasında eşitsizlikler, adaletsizlikler vardı. Bazı yerlerde ölçümlerde hata yapılmıştı.  Zamandan kazanılması için yeniden plan çalışması yürüttük. Cumhuriyet Mahallesi’nin planla ilgili en büyük sıkıntısı mülkiyetten kaynaklanıyor. Oradaki şehir planı mevzuata ve olabilecek altyapı yatırımlarına tam uygun değil. Temel anlamda o alanın bir bütün olarak ele alındığında, komşu alanlarla daha uyumlu hale getirilmesi herkes için daha sağlıklı olacak ve daha iyi sonuç getirecek diye düşünüldü. Ben sadece planı mevzuata uygun hale getirmek için çalışırken böyle hatalar olmuş"

ZATEN İPTAL OLACAK BİR PLANDI
Planları hazırlama sürecinde mevzuatın değiştiğine dikkat çeken Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, eski planların devam etmesi halinde iptal edileceğini söyledi. Tugay, "Şimdi bizim plan yaptığımız dönemde Şubat 2019'da alınan karar ile mevzuat değişti. Bu mevzuat değişikliği onu da bizi de zorladı. Eskiden sadece bir kez alınan terk olayı, yapılan son mevzuat değişikliği ile ikinci bir kez yapılması zorunlu hale getirildi ve oran yüzde 45'e çıkarıldı. Bu, kanunun getirdiği bir düzenleme. Eski plan kalsaydı diye düşünebilirler ancak eski plan mahkemede iptal olacak bir plandı. Olayı kendi doğal sürecine bıraksaydık, hukuk yolu ile iptal olacaktı. Bizler yeni bir plan yapmak zorundaydık ve bunu yaparken kanununa mevzuata uygun yapmak zorundaydık. Uymanız gereken mevzuat ile belirlemeniz gereken yapı -nüfus yoğunluğu var. Bütün bunları yaparken aynı zamanda vatandaşın şu anda üzerinde imar affı ile sahip olduğu yapıları almayarak yapacaksınız. Bu aslında yer yönü ile çok zorlayıcı bir şey. Biz burada adaleti ve eşitliği gözettik. Eşitlik olmadığı zaman iptal oluyor zaten.  Burada bir terkin yüksek olduğunu ve emsal artışının beklediği kadar olmadığı yönünde vatandaşlar itiraz ediyor.  Bazı alanlarda kaydırmalar olduğu için itiraz ediyorlar. Oralarda tapu sorunları var ve onların çözülmesini isteyen, bulundukları alanın değişmemesini isteyenler ve daha fazla emsal verilmesi lazım diyenler var. Bütün bunları yapabilmeniz için kamuya ait yeterli alan olması lazım. Burada da tartışmalı bir durum var. Burada eğer terkleri düşük aldığınızı saptarsa mahkeme oradan da iptal çıkarabilir. Bunun da örnekleri var. Bu şartlarda çok başarılı olduğuna inandığımız şehir plancısı arkadaşımız, çok yoğun emek harcayarak, vatandaşların hakkını maksimum düzeyde korumaya yönelik bir çalışma yapılar. Türkiye ve İzmir'in her yerinde buna benzer  ruhsatsız yapılaşmış mahalle var. Bunların hepsinde plan çalışması yapıldığın mutlaka itiraz ediyorlar. Türkiye'nin kaderi bu… Zamanın planlanmadan bir yerleri oluşmasına izin verdikleri için, bir taraftan da uymanız gereken bir kanun var.  Eğer bir plan yapacaksanız o kanuna uymak zorundasınız. Burada biraz bu işin teknik bilgisine, hukuki bilgisine sahip olmadan, sabit cümleler kurarak insanları doğru bilgilendirme noktasından uzaklaştıran bir süreçte oldu. Bunu kimin yaptığını herkes biliyor ancak ben birilerini suçlamaya çalışmıyorum" ifadelerini kullandı.

SORUNLARI ÇÖZEN DEĞİL, KARALAYAN DAVRANIŞLAR
Cumhuriyet Mahallesi ve çevre mahallelerde yaşayan vatandaşların haklarının istismar edildiğini öne süren Başkan Tugay, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: "Bir yerde istismar edildi bu konu. Bunun herkesin anlaması lazım. Biz bu plan çalışmasını yaparken, bu imar komisyonuna havale edildi, düzeltme ve değişikler yapıldı, meclise geldi. İmar komisyonunda oybirliği ile geçti, meclisten oybirliği ile geçti. Büyükşehir Belediyesi'nde imar komisyonundan oybirliği ile geçti, Büyükşehir Meclisi'nden de oybirliği ile geçti. Yani buna bütün partiler 'evet' dedi. Neden böyle dediler? Çünkü doğru bir çalışma yapıldığını biliyorlar. Bu sorunun çözülmesini herkes istedi. Vatandaşların itirazı olup medyatik bir ortam olunca mecliste bir arkadaşımız çıkıp 'onayladım ancak okumadan onayladım' dedi. Ben bunu samimi bulmuyorum.  Bizden karşılayamayacağımız beklentilerde bulunan, beklentilerine karşılık vermediğimiz için o mahalleden çıkmayan basın mensupları var. Geçmiş haberlere baktığınızda, o bölgede haber yapanların bazıları bizden beklediği karşılığı alamayan gruplar. Birileri bir şey söylüyor, belediye başkanının görüşü alınmıyor. Kentsel dönüşüm süreciyle ilgili süreç problemsiz yürüsün diye, ne yapalım diye, tüm paydaşlar ile bir araya geliyoruz. Ertesi gün o gazetelerin birinde 'mahalleleri pazarlıyorlar' başlıklı haber çıkıyor. Bunlar çirkin şeyler. Bunlar sorun çözen değil, insanları karalayan davranışlar."

KİMSENİN DIŞLANMASI SÖZ KONUSU DEĞİL
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Binası'nda gerçekleştirilen ve kendisinin çağrılmadığı toplantı hakkında da değerlendirmelerde bulunan Başkan Tugay, İl Başkanı Deniz Yücel ile arasında geçen diyaloğu da hatırlattı:

 "İl başkanımızın da, orada bulunan milletvekilimizin de Cumhuriyet Mahallesi muhtarının da imar planlarını iptal etmek gibi bir yetkileri yok. Tunç Başkan telefon açtığında benim haberim vardı zaten. Bu sürecin tamamında da ben varım, söz hakkım sonuna kadar önemseniyor, kimsenin burada dışlanması gibi bir şey söz konusu değil. Sadece il binasında olan toplantıya ben davet edilmedim, haberim yoktu. İl başkanı ile konuştuğumda, 'Bu görüşmeydi, bir toplantı değildi,' dedi. Ancak 'Benim orada olmam gerekirdi' dedim. İlçe başkanımız da o toplantıya çağrılmış ancak buradaki muhatap belediye başkanımızdır,  diyerek ayrılmış. İlçe başkanımız ile bir ayrışma olmadı. Biz dün de beraberdik. Yakında Ankara'ya gideceğiz. Bizim ilçe başkanımız ile herhangi bir görüş ayrılığımız olmamıştır."

 SORUNLARI KÖPÜRTMEYE ÇALIŞIYORLAR
Planlara itiraz eden vatandaşlar ile arasında en ufak bir sorunun olmadığına dikkat çeken Başkan Tugay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Planla ilgili memnuniyetsizliği olan vatandaşlarımız var. Bunları dile getirmekte haklıdırlar, onlarla ilgili en ufak bir aksi düşüncem yok. Kendilerinin düzenlediği tepkiler benim için normal ve kabul edeceğim durumlar. Ancak bir grup var, bunlar siyasi olarak ben ve Tunç Başkanı zor duruma düşürmeye çalışan insanlar. Burada bir problem yakaladılar ve bunu mümkün olduğunca köpürtmeye çalışıyorlar. Genel Merkez ayağı kesinlikle yok ancak bu bilinir; parti içinde de yarışlar vardır, geçmiş dönemlerde bu yarışmaların içinde olan ancak pozisyonlarını kaybeden kişiler bunların arkasında olabilir. Bunları net kanıtlamam mümkün değil. Masum ve haklı bir şekilde sorunlarını dile getiren vatandaşların sorunlarını köpürtüp büyüten ve Genel Başkana iletilmesine kadar giden hem muhalif kesimden hem de parti içinden kişiler var."

 KAVGA ETMEK KİMSEYE YAKIŞMAZ
Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Özay Dağhan'ın bölgenin imar sorunları ile ilgili kendinden önceki başkanlar ile de sorunlar yaşadığına dikkat çeken Başkan Cemil Tugay, "Onlar muhtarlıklarını yapıyor, ben de belediye başkanlığı yapıyorum. Bizim pozisyonlarımız konusunda hiçbir sorun yok. Muhtarlıkların kullandığı binalar hepsi belediyenin üzerinde olan bir konu. Muhtarımız benden önceki dönemlerde de belediye başkanlarıyla kavga etmiş, küfretmiş, mahkemelik olmuş, diye biliyorum. Önceki belediye başkanı ile de benzer sorunlar yaşamış ve o tartışmalarda da konu imar konusuymuş. Burada bu konuya sahip çıkan ve kendi sorumluluğu gören biri, benim buna bir saygısızlığım yok. En son görüşmemizde muhtarlar gününde bir yemek yendi ancak içten ve sıcak bir ortamda birlikteydik. Benim belediye başkanlığım ve onun muhtarlı konusunda kişisel hiçbir sorunumuz yok. Ben buna izin vermem de. Bulunduğumuz noktada bazen insanlar sınırları aşan tepkiler gösterebiliyorlar. Sadece hukuk yoluyla kendinizi savunabilirsiniz ya da siyaseten haklılığınızı göstermek için çaba harcarsınız ama kavga etmezsiniz. Öyle bir davranış kimseye yakışmaz" ifadelerini kullandı.

GENEL BAŞKANIMIZIN PLANI DEĞİŞTİRİN DİYE TALİMATI YOK
Bölge için ellerinden gelen çalışmayı yürüteceklerini belirten Tugay, şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu ihtiyaç gösterilmiş olan aşırı tepki den çıktı. Bunun Genel Merkezimize aktarılması da bizleri üzdü ve tedirgin etti.  Genel Başkanımızın burada ‘planı değiştirin’ diye bir talimatı yok. ‘Bunu tekrar gözden geçirin’ diye talimatı var. Bu bizim için tabii ki önemli. Bu konu yeniden değerlendirilmek durumda oldu. Bizim İzmir Büyükşehir ile nasıl bir yol üzerinden vatandaşın beklentilerini karşılaşacağımızla ilgili teknik çalışmalarımız devam ediyor. Siyasi irade 'bu planda ne yapabiliriz de vatandaşlarımız daha memnun olur' yönünde. Bununla ilgili yapılması gereken teknik bir altyapı çalışması var. Bir revizyon amaçlı plan çalışması başlayacak. Meclis yolu ile başlaması yönünde hemfikiriz. Buradan başlayacak bir süreç ile konu Büyükşehir'e gidecek ve üst ve alt planda buna uygun çalışmalar yapılacak. Bizden beklenen iki şeyde, kanunun bize tanıdığı bütün imkanı kullanarak elimizden geleni yapacağız. Bu çalışmaların hemen başladığını, önümüzdeki süreçte revizyon çalışması olacağını kesin olarak söylüyorum ancak ne kadar süre içinde olacağını söyleyemem çünkü teknik konular mevcut."

Yakın bir tarihte Genel Merkez'e giderek Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşme gerçekleştireceğinin de altını çizen Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay,"Bizler belirli dönemlerle genel merkeze gidip çalışmalarımız hakkında bilgi veririz. 4-5 aydır gitmiyorum, artık gitmemiz gerekiyor" diye konuştu.

 
Getir, Türkiye'nin yeni 'Unicorn'u oldu
 
İzmir'deki miras cinayeti davasında söz tanıkta: Kalan parayı istedi!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Remzi Kıran 8 Nisan 2021 Perşembe 00:30

Kısa zamanda çözüm lenmesi lazım neden bazı yerlerde insanların evlerine üzerine Kayalar veya toprak kayması yaşanabilir Çünkü o yerler çok eski toprak suyunu almış kaldırmıyor Allah korusun...Arnavut ????????????

Yorumu oyla      2      3  
krm 27 Mart 2021 Cumartesi 09:44

Cemil başkan işini yaparken siyasi oyunların içinde olmıyan bir kişilik.Bu durum bazılarını rahatsız ediyordur.

Yorumu oyla      2      3  
ali yalçın 27 Mart 2021 Cumartesi 08:59

Yanlış adamlarla yola çıkıp deevam etmenin bedeli yaşananlar .Ben olsam cevremdeki tüm eekibi ve kendisini kuşatan vatandaşları sallar tekrar duzgun bir ekip kurar son üç yılı kazasız belesız tamamlamaya bakardım.Karşıyaka niye hep rant ve imarla gündeme geliyor başkan birazda sucu kendisinde arasa çok yerinde olur.Cunku kaybeden CHP iddia ediyorum şimdi beleidye başkanlığı seçimi yapılsa karşıyakada chp nin oyunun düştüğünü görür herkes.Kendisinin en önce imar ekibini hızlıca değiştirmesi kendisinin yararınadır

Yorumu oyla      2      3  
Dursun TÜRKEKUL. UÇUŞ MÜHENDİSİ. 27 Mart 2021 Cumartesi 00:09

Belediye Başkanımız Sayın Cemil TUGAY''ın yorumu,konuya yaklaşımı net doğrudur. İl başkanlığı toplantısına haber verilmesi gerekirdi. Ancak yetki İBB ve Karşıyaka Belediye Başkanımız Sayın Cemil TUGAY''ın direktifleri geçerlidir. Yapılan toplantının hiçbir geçerliliği yoktur. Saygılarımla.

Yorumu oyla      2      3  
Dursun TÜRKEKUL. UÇUŞ MÜHENDİSİ. 27 Mart 2021 Cumartesi 00:09

Belediye Başkanımız Sayın Cemil TUGAY''ın yorumu,konuya yaklaşımı net doğrudur. İl başkanlığı toplantısına haber verilmesi gerekirdi. Ancak yetki İBB ve Karşıyaka Belediye Başkanımız Sayın Cemil TUGAY''ın direktifleri geçerlidir. Yapılan toplantının hiçbir geçerliliği yoktur. Saygılarımla.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balçova'da CHP ve İYİ Parti'den ortak 'fesih' protestosu
Türkiye’nin kadına yönelik her türlü şiddetle mücadeleye ilişkin standartlar ...
Belediye yardımlarına kıskaç!
Muhalif belediyelerin, ihtiyaç sahiplerine ulaşmasına engellemek için ...
Büyükşehir'den 'Harmandalı' açıklaması: Çatlakların tesis ile ilgisi yok!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Çiğli Cumhuriyet Mahallesi’nde meydana ...
 
Kemalpaşa'da berber ve kuaförler dezenfekte ediliyor
Kemalpaşa Belediyesi, ilçede faaliyet yürüten kuaför, berber ve güzellik ...
Karşıyaka Belediyesi’nde korona şoku!
Karşıyaka Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü biriminde çalışan 9 ...
Büyükşehir'de İnciraltı zirvesi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İnciraltı Gelişim Derneği ...
 
Selçuk Belediyesi Avrupa Konseyi'ne üye oldu
Selçuk Belediyesi Kültürlerarası Şehirler ağının üyesi ve Kültürlerarası ...
Engelli dostu İzmir’e 'erişilebilirlik' ödülü
İzmir Büyükşehir Belediyesi; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ...
'Sakin Metropol' için taslak hazır!
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir'i dünyanın ilk Cittaslow ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva