HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Ağustos 2022 Çarşamba - 11:33

Başkan Soyer öğrencilere içini döktü: Destek yok, engel var!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer geleceğin şehir ve bölge plancılarıyla yaz kampında bir araya geldi. Tüm soruları tek tek yanıtlayan Başkan Soyer, şehirdeki metro hatlarını Büyükşehir'in yaptığını dile getirdi ve Buca Metrosu'nda benzeri bir sürecin yaşandığını belirterek destek yerine engellenmeye çalışıldıklarını söyledi. Soyer ayrıca 2023 yılında otogarın tahliye edileceğini ve EXPO 2026 Projesi ile Yeşildere’de ikinci bir Kültürpark yaratmak için çabalayacaklarını dile getirdi.

Başkan Soyer öğrencilere içini döktü: Destek yok, engel var!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından bu yıl 10’uncu kez düzenlenen yaz kampında gençlerle bir araya geldi. Gümüldür Tabiat Parkı’nda düzenlenen bir haftalık yaz kampında Başkan Tunç Soyer, Türkiye’nin 33 farklı üniversitesinden gelen 70 şehir ve bölge planlama öğrencisinin sorularını yanıtladı. Başkan Soyer genç şehir plancılarına doğayla uyumlu kent vizyonu ve kentlerin günümüzde geldiği noktalar hakkında bilgi verdi.   

CİTTASLOW METROPOL İÇİN GÖNÜLLÜ ÇAĞRISI
Seferihisar’ın Cittaslow ve İzmir’in Cittaslow Metropol sürecini anlatan Başkan Soyer, gençleri İzmir’de yürütülen “Sakin Mahalle” programı kapsamında Karşıyaka’nın Demirköprü Mahallesi ile Konak Agora Ören Yeri’ndeki Pazaryeri Mahallesi’nde yürütülecek çalışmalarda gönüllü olmaya davet etti. İzmir’in dünyanın ilk Cittaslow Metropolü olmaya hak kazandığını ve iki mahallede çalışma başlattıklarını aktaran Soyer, “Uygulayacağımız kriterleri çevre mahallelere de genişleterek nihai olarak tüm kente yaymak istiyoruz. Amacımız kamusal alanların toplumun katılımıyla iyileştirilmesi ve bu mahallelerde yürünebilir alanların artırılarak motorlu araçların sınırlandırılması. Üniversitelerin desteğiyle, oradaki insanların katılımıyla iyileştirmeler ve yenilikler yapılmaya devam ediyor.  Önümüzdeki hafta orada bir gönüllü çağrısına çıkacağız.  Belki ilk gönüllüleri siz olursunuz” diye konuştu.

“EXPO İLE İZMİR’E İKİNCİ KÜLTÜRPARK’I KAZANDIRMA HAYALİMİZ VAR”
Başkan Soyer, “EXPO 2026 projesi için İzmir’de Meles çayının üzerindeki Yeşildere alanını seçtik. EXPO’lar belli bir süre için düzenleniyor ama asıl katkısı sonrasında oluyor. Biz EXPO’yu bu kentin değişimi için bir kaldıraç olarak seçtik. Orada, doğayla uyumlu bir kentsel tasarım yaptık. EXPO’dan sonra adeta bir ikinci Kültürpark’ı şehre kazandırmak gibi bir hayalimiz var. Bugünün şehirlerinden geleceğin şehirlerine dönüşümün mümkün olduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

VAR OLAN METRO AĞINI İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YAPTI
Başkan Soyer konuşmasının ardından kamptaki gençlerin İzmir’e, ülkeye ve geleceğe dair tüm sorularını yanıtladı. Gençlerin metro yatırımlarıyla ilgili sorduğu soruya Başkan Soyer, “İzmir, Türkiye’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın tek bir metre tüneli olmadan metro ağına sahip tek şehirdir. Türkiye’nin başka hiçbir şehrinde böyle bir örneği yok. Var olan metro ağı tamamı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmıştır. Bu bir büyükşehir belediyesi için çok ağır bir yüktür. Takdir edersiniz ki metro hattı devletin eliyle yapılmasıyla yapılabilecek bir şey aslında. Biz Buca Metrosu için 490 milyon Euro’luk bir finansman bulduk. Devlet garantisi olmadan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüksek kredi notuyla ihaleyi yaptık. Kaynağı buluyorsunuz, bütün borçlanma riskini alıyorsunuz, projeyi hazırlıyorsunuz, başlamak istiyorsunuz. Bırakın desteği, bitirmek için, engellemek için elden ne gelirse yapıldığını görüyorsunuz” şeklinde yanıt verdi.

“AGRO TURİZMİ PLAN NOKTASINA GETİREN İLK ŞEHİR İZMİR OLACAK”
Başkan Soyer İzmir’deki turizm ve sanayi baskısına karşı tarım alanlarının nasıl korunduğuna ilişkin soru üzerine ise şunları söyledi: “Gerçekten tarım çok daha ciddiye alınması gereken bir alan. Biz de bunu korumak ve tarımı turizm baskısından korumak için agro turizm modelleri üzerine çalışıyoruz. Tarımla turizmi bir araya getirmeye çalışıyoruz. Arkadaşlarımız iki yıldır çalıştıkları plan notlarını getirdiler. İzmir belki de Türkiye’de bir ilk olacak. Agro turizmi plan noktasına getiren ve uygulamanın önünü açan bir ilk olacak. Üreticiyi doğduğu yerde doyurabiliyorsanız, ürettiğiyle uluslararası rekabet yaratabiliyorsanız, kendisi direniyor zaten. Bunun en güzel örneğini Bademler’de yaptık. Bademler’deki üretici, ürettiği çiçeği Hollanda Borsası’nda Rotterdam’a sattı. 2 Eylül’den itibaren ise Bergama’nın ürettiği sütleri işleyip, ‘İzmirli’ markasıyla ihraç edeceğiz. Önümüzdeki ay açacağımız Terra Madre fuarıyla da ile ilk adımı atacağız. O küçük üreticiyi ihracatçı yapacağız” ifadelerini kullandı.

“OTOGARI EN GEÇ 2023’TE TAHLİYE ETTİRECEĞİZ”
İzmir’in Bornova bölgesinde süreci devam eden İzmir Şehirler Arası Otobüs Terminali ve yakınındaki çimento fabrikasına ilişkin süreci yanıtlayan Başkan Soyer, “Bu İzmir için büyük bir sorun. Bütün süreci titizlikle yürütüyoruz. Otogarı en geç 2023’te tahliye ettireceğiz. Çimento fabrikası için de uzlaşma yolunu arıyoruz. Onu oradan taşımaya yönelik bir imar düzenlemesi yapabiliyor muyuz, onun için çalışıyoruz. Her ikisiyle ilgili de çalışmamız var. Otogarla ilgili çok güzel bir projemiz var zaten en kısa sürede bu sorunu çözeceğiz” dedi.

“15-20 YIL SONRASININ GARANTİSİ SİZSİNİZ”
Gençler sorularının bir bölümünde Seferihisar’da yapılacak AVM projesi, Çeşme projesi, Alaçatı Port gibi İzmir’de ve çevresinde yapılması planlanan tartışmalı projeler hakkında sorular yöneltti. Bir belediye başkanın asli görevinin yaşadığı kenti korumak olduğunu ifade eden Başkan Soyer, bir gencin sorduğu, “15 - 20 yıl sonrasının garantisini verebilir misiniz” sorusuna, “15-20 yıl sonrasının garantisini siz vereceksiniz, ben o zaman yokum. Ben hayatımda itirazları dillendirmeye devam edeceğim. Kaz Dağları için de ettim, Sao Paulo Gemisi için de etmeye devam edeceğim, Seferhisar’da orkinos çiftlikleri için de ettim ve etmeye devam edeceğim. Bu kavga, bu mücadele, bu şehrin, ülkenin, dünyanın toprağına, doğasına sahip çıkma kavgası hedefine varmasa da o kavganın verilmesidir, benim enerjimi, umudumu koruyan. Ben buna devam edeceğim. Ama 15 - 20 yıl sonrasının garantisi sizsiniz. 15 -20 yıl sonra gençler karşısına alıp bu soruları sormamalarını dilerim” yanıtını verdi.

“HERKESİN DOĞDUĞU YERDE MUTLU OLMASINI SAĞLAYACAK BİR İKTİDARA İHTİYAÇ VAR”
Başkan Soyer, İzmir’de aratan göçle ilgili soruya karşılık, “Kontrolsüz göçten ben de kaygılıyım. İzmir’e insanlar, iklimi için değil, demokrasi iklimi için geliyor. İzmir’i İzmir yapan şey de bu. İnsanları İzmirli yapan şey de bu. Kontrolsüz göç, maalesef olmaya devam edecek. Çünkü Türkiye’de demokrasi ne kadar yok oluyorsa İzmir’e talep o kadar artar. Çünkü İzmir’de insanlar nefes alır. O nedenle bu göç büyüyecek. Aksi takdirde göç baş edilemez hal alır. Herkesin doğduğu yerde mutlu olmasını sağlayacak bir iktidara ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

“SİYASETTEN SİZ UZAK DURDUKÇA, BAŞKALARI O BOŞLUĞU DOLDURUYOR”
Son olarak gençlerin gelecek kaygısıyla ilgili siyasette rol alma çağrısı yapan Başkan Soyer, “Sizin gibi pırıl pırıl insanlar siyasete ‘tu kaka’ muamelesi yapıyor. Siyaseti çok sığ, çok çirkin buluyorsunuz ve kendinizi uzak tutuyorsunuz. Siyasetten siz uzak durdukça, başkaları o boşluğu dolduruyor. Siyaset hayatı değiştirme sanatıysa sizin gibi gençlerin umudunu kaybetmemesi için çalışması gerekiyor. Sizin gibi insanların siyasete talip olması lazım. Siz, şikayet ettiğiniz şeyleri, şikayet ettikleriniz tarafından değiştirilmesini isteyeceksiniz. Ben size inanıyorum. Bu memlekette şikayet ettiğimiz ne varsa bunları değiştirme gücünün sizde olduğunu biliyorum. Ben üstüme düşen ne varsa yapmaya devam edeceğim. Siz, hayatsınız.. Sizlerin önünde bir gelecek var” diye konuştu.

 
SGK'dan 91,7 milyon liralık emzirme ödeneği
 
Uzmanlardan yayla turizmi uyarısı!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gürkan 11 Ağustos 2022 Perşembe 11:05

Otogar yıkılıp, aynı yere yenisi yapılacak. Projesi de belli. Senaryo yazmaya gerek yok. 2014'den beri de otogar metro yapılmayı bekliyor. Bu hattın yapımını bakanlık üstleneli yıllar oldu. ilk zamanlar 60 milyon gibi ödenekler ayrıldı ama hiçbir şey yapılmadı. Son 2 yılda da "proje yatırım programına girse de" ayrılan bütçe "3 bin TL". Buca Metro Hattı projesini Binali Yıldırım bakan olduğu dönem projeyi bakanlığın yapacağını açıklamıştı ancak yapılmadı. Bunun üzerine belediye onay için projeyi Ankara'ya göndermişti ancak aylarca dosya Ankara'da imza beklemişti. Projenin toplam onay süreci 3 yılı buldu.

Yorumu oyla      2      3  
ibrahim 10 Ağustos 2022 Çarşamba 17:11

devlet durup dururken kafasına göre gelip bir şehrin içine metro yapmaz. sene sonuna doğru projesi tamamlanmış, başlanmış devam eden veya henüz başlamamış metro projelerini bir sonraki yılın bütçe programına dahil etmeniz lazım. bununla ilgili yasa var ve 2010 dan beri var. izmir bundan faydalanmayan tek şehir. aslında başkan bunu söylemiş sanırım. sebebi de izmir içinde "AKP hükümeti" tarafından bir şey yapılırsa reklamı olur bizim oylar düşer mantığı var. işte bunu söylemenin siyasi dili de, bizi engelliyorlar söylemidir. Ankara izmir yüksek hızlı tren projesi içinde ulaştırma bakanlığının otogar, halkapınar bağlantısı için metro projesi var. daha doğrusu projenin son aşaması bu. en son yapılacak kısım. şimdi ise bakın otogar taşınıyor söylemleri çıktı. amaç belli, YHT bittiği ve buraya metro yapıldığı zaman, "ortada otogar yok neden yaptınız" demek için.

Yorumu oyla      2      4  
Adil ve eşit hizmet hakkı 10 Ağustos 2022 Çarşamba 14:39

“ Takdir ederdiniz ki metro hattı devletin eliyle yapılmasıyla yapılabilecek bir şey aslında “ O zaman İzmir BB’si İzmir kırsal ilçe toplu ulaşımını İZTAŞIT ( ticari toplu ulaşım ) adı altında özelleştirmekte neden ısrar ediyor ? İzmir kırsal ilçe toplu ulaşımında İzmir BB’si neden yok olmak istiyor ? İzmir BB’den şikayetçiyim . İzmir kırsal ilçelerindeki toplu ulaşımda ; İzmir merkez ilçelerde uygulanan 120 dk. aktarma hakkı neden yok . Seferihisar ilçesinde belediye ( ESHOT ) otobüsü ( Seferihisar - F. Altay hattı ) neden yok ?İzmir BB’nln kamu hizmeti olan toplu ulaşımındaki bu haksız , ayrımcı ( İzmir merkez ilçe , İzmir kırsal ilçe ) uygulamasını bilen , gören gençler , gelecekten nasıl umutlu olacak ?

Yorumu oyla      2      4  
Öğrenci 10 Ağustos 2022 Çarşamba 13:22

Geleceğin şehir ve bölge plancıları = geleceğin projelere itirazcıları. umarım doğru şeylere itiraz ederler. Hepsine başarılar diliyorum.

Yorumu oyla      2      3  
tuna 10 Ağustos 2022 Çarşamba 11:45

neden yalan soylemektesiniz? buca metrosu ihalesinde en dusuk teklife vermediniz mahkeme de bozdu kendi kendinize yanlışlar yapıp sonra engel var demektesiniz? İstediginize verecektiniz ihaleyi o zaman neden ihale yaptınız? yeter ya yeter yalan dolan hayatınız

Yorumu oyla      4      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka’da imzalar tamam… Alzheimer Merkezi yola çıkıyor
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, en önemli projelerinden biri ...
Bornova'dan 100.yıla 1922 kişilik zeybek
Bornova Belediyesi, zafer ve kurtuluşun 100. yılında 1922 kişi ile zeybek oynamaya hazırlanıyor.
Seferihisar'da anne adaylarına kurs daveti
Seferihisar Belediyesi sağlıklı bir hamilelik ve doğum için 20 hafta ve ...
 
Çiğli tehlikeye savaş açtı!
Çiğli Belediyesi, toplum sağlığı ve çevre selametini korumak amacıyla ...
Başkanvekili Pehlivan'dan yaylım ateşi... Büyükşehir'e 'Hendek' siyaseti göndermesi!
Menemen Belediye Başkanvekili Aydın Pehlivan, İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
Başkan Selvitopu sertifikaları dağıttı: Kadınlarımızın yanındayız
Karabağlar Kent Konseyi ve İzmir Soroptimist Kulübü işbirliğiyle Karabağlar ...
 
Karaburun’a gençlik enerjisi!
Sosyal Hizmet mesleğinin gelişimi için çaba gösteren, sosyal hizmet uzmanı ...
Mehmet KARABEL yazdı... 100 yıllık gurur!
Mehmet KARABEL yazdı... 100 yıllık gurur!
Nazilli'de 30 yıllık hayal gerçek oldu
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın'ı modern altyapıyla ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva