HABERLER>TARIM
28 Temmuz 2021 Çarşamba - 15:33

Başkan Soyer’in danışmanı zeytinyağı üretecek

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in danışmanı Seferihisar Doğa Derneği Başkanı Dr. Güven Eken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yaptı. Eken, Orhanlı’da bulunan zeytinyağı üretim tesisi için ÇED gerekli değildir kararı aldı.

Başkan Soyer’in danışmanı zeytinyağı üretecek

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Seferihisar Belediye Başkanlığı döneminden itibaren yakın çalışma ekibinde yer alan Danışmanı Dr. Güven Eken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED Gerekli değildir karara aldı. Eken, uzun süredir faaliyette olan zeytinyağı üretim tesisinin kapasitesini arttırdı.

Yapılan başvuruda; Seferihisar İlçesi, Orhanlı Mahallesi, Temesealtı Mevkii, 188 ada, 9 numaralı parsel üzerinde, “Taş Baskı Yöntemi (2 Ton/Gün Kapasiteli) ve İki Fazlı Kontinü Sistem (Makine Kapasitesinin 28 Ton/Gün’den 40 Ton/Gün’e Çıkarılması) İle Zeytinyağı Üretim Tesisi Kapasite Artışı (Zeytinyağı Üretim Kapasitesi 7,4 Ton/Gün’den 10,4 Ton/Gün’e)” projesinin gerçekleştirileceği” ifadelerine yer verildi.

ÇED dosyasında şu ifadeler yer aldı:

“Bahse konu “ÇED Gerekli Değildir” kararına haiz proje kapsamında herhangi bir inşaat çalışması gerçekleştirilmemiştir. Planlanan proje kapsamında gelinen mevcut durumda herhangi bir alan artışı gerçekleştirilmeden bahse konu 188 ada, 9 numaralı parsel üzerinde kapasite artışının gerçekleştirilmesi ve bu bağlamda 28 ton/gün olan iki fazlı kontinü sistem zeytinyağı üretiminin 40 ton/gün kapasitesine çıkarılması planlanmıştır. Bahse konu kapasite artışının; daha yüksek zeytin işleme kapasiteli makine ve ekipman ile gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Taş baskı yöntemi ile zeytin yağı üretimi prosesinde ise herhangi bir kapasite artışı planlanmamıştır.

Faaliyet alanı, İzmir İli, Seferihisar İlçesi, Orhanlı Mahallesi, Temesealtı Mevkii, 188 ada, 9 numaralı parselde kayıtlı toplam 3.240 m2 alanda planlanmaktadır. Planlanan proje 350 m2 kapalı alanda planlanmaktadır. Proje alanının seçilme nedeni bölgenin en önemli ürünleri arasında yer alan zeytini, yine aynı bölgede işleyerek hem tarım ve gıda sektörüne hem de bölgeye ekonomik olarak katma değer sağlanmasıdır. Zeytinin toplanması mevsimlik olduğu gibi, optimum olgunluğa eriştiğinde toplanması ve aynı gün içinde sıkım işleminin tamamlanması, üretilecek zeytinyağının verimi ve kalitesi üzerinde doğrudan etkilidir. Projenin planlandığı bölgede geniş bir alanda üretilen zeytinin daha kısa sürede işlenmesinin doğal sonucu olarak, üretilen zeytinyağı kalitesinde iyileşme sağlanacağı gibi, bölgede gerek zeytinyağı üretim potansiyeli gerekse istihdam artışı ile önemli bir katma değer yaratılacaktır. Bununla birlikte projenin planlandığı bölge, ulaşım imkanları bakımından ve lojistik açıdan oldukça avantajlıdır. Faaliyet alanının topoğrafik yapısı ve çevresinde zarar verebileceği doğal kaynakların bulunmuyor oluşu önemli etkenlerdir. Söz konusu proje alanı için bahsi geçen avantajlar ve projenin kapasite artışı projesi olduğu düşünüldüğünde alternatif arazi arayışına gidilmemiştir”

 
YKS adaylarının cevap kağıtları erişime açıldı
 
Başkan Gümrükçü'den Balatçık'a çıkarma
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
7 bin lira maaşla yerli çoban bulamıyorlar
Erzurum merkez Aziziye İlçesi Ziraat Odası Başkanı Şahset Karaman, "Hayat ...
Ihlamurda, herkesi mutlu edecek proje
Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, Türkiye'de tek olan Karacabey ilçesindeki ...
Prof. Uysal: Sütün litresi en az 3,5 lira olmalı
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Raşit ...
 
'Üreticimizin satamadığı kurbanlıkları ESK alacak'
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, kurbanlıklarını satamayan ...
Tarım üreticilerine 600 milyon liralık faizsiz kredi verildi
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri (Tarım Kredi) Genel Müdürü Fahrettin ...
Kuraklık için 10 yıl uyarısı: Su açığı yüzde 60
Türkiye’de son yıllarda küresel iklim değişikliğinin etkilerine bağlı ...
 
Kuraklık 'Türkiye'nin tahıl ambarı'nı vurdu
Türkiye’nin tahıl ambarı olarak nitelenen Konya havzasında bir yıldır ...
Üreticilere tarımsal destek ödemesi başlıyor
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarımsal destek ödemeleri kapsamında ...
Vahşi sulamaya son!
Küresel iklim krizi ve kuraklık sorunu, Agroexpo 2021 İzmir Tarım ve Hayvancılık ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva