HABERLER>GÜNCEL
7 Ağustos 2022 Pazar - 20:12

Başkan Soyer 'direniş' çağrısında bulunmuştu... Brezilya'dan umutlandıran karar!

Brezilya'da yüksek mahkeme, söküm için Aliağa'ya doğru yola çıkan asbestli savaş gemisi São Paulo'ya "Dur" dedi. Mahkeme, geminin Guanabara Körfezi'ne geri dönmesi için “ihtiyati tedbir” kararı aldı.

Başkan Soyer  direniş  çağrısında bulunmuştu... Brezilya dan umutlandıran karar!

Brezilya’dan Aliağa’ya getirilmesi planlanan, tehlikeli maddeler içeren São Paulo nükleer uçak gemisi, 4 Ağustos tarihinde yola çıktı. Brezilya’nın önemli günlük gazetelerinden The Globo News’in 5 Ağustos tarihli haberine göre, São Paulo'nun Brezilya kara sularını terk etmesine kısa bir süre kala, yüksek mahkemeden "Geri dön" kararı çıktı. Fakat gemi Brezilya karasularından ayrılmak üzere.

İHTİYATİ TEDBİR KARARI ALINDI    
São Paulo/Foch Enstitüsü, ülkenin bugüne kadar sahip olduğu en büyük uçak gemisi olan São Paulo'nun Brezilya sularını terk ederek Avrupa'ya gitmesini engellemek için zamana karşı yarıştıklarını söyledi.

Açık artırma sonucu geçen yıl 10,5 milyon Brezilya realine (1,85 milyon dolara) satılan São Paulo gemisi, Brezilya’nın Guanabara Körfezi’nden 4 Ağustos 2022 Perşembe sabahı Alp Center römorkörüyle yüzdürülerek Türkiye’ye doğru yola çıkmıştı.

İhaleye yapılan itiraz sonucunda geçen sene açılan dava kapsamında mahkeme, 4 Ağustos Perşembe günü öğleden sonra, geminin demirli olduğu Guanabara Körfezi'ne geri dönmesi için “ihtiyati tedbir” kararı aldı.

KARAR HENÜZ YERİNE GETİRİLEMEDİ   
The Globo News’in haberinde, mevcut uydu görüntülerine göre bu kararın henüz yerine getirilmediği ve São Paulo’nun Lagos Bölgesi yakınında olduğu bilgisi verildi.

Haberde, São Paulo’nun Brezilya sınırını geçmeye yakın olduğu, bu durumu tersine çevirmenin zorlaştığı, geminin kuzeye doğru ilerlediği ve üç güne kadar Brezilya kara sularından ayrılacağı tahmin edilirken, rotasının değiştirilmesinin de söz konusu olabileceği ifade edildi.

SÖK Denizcilik tarafından, satın alma işleminin ardından São Paulo’nun Brezilya’dan çıkarılması için 120 günlük süre tanındı. Tanınan süre 2021'in Eylül ayında sona ermesine rağmen işlem yerine getirilmedi.

São Paulo/Foch Enstitüsü, ihalenin yürütülmesinde itirazın reddi ve aşamaların tersine çevrilmesi gibi bir dizi usulsüzlük olduğunu iddia etmişti. Ayrıca geminin içinde tonlarca asbest bulunduğu ve gerekli çevre denetimlerinin yapılmadığı iddialar arasında yer aldı.  

Asbestin bugün ne durumda olduğunu bilmediklerini belirten São Paulo/Foch Enstitüsü Müdürü Emerson Miura, “Gemiye 2018'de yaptığım son ziyarette, malzeme hâlâ üstü kaplanmış halde oradaydı. Ancak bugün durumunu bilmiyoruz. Asbest kansere neden olabilen bir madde, taşınması büyük bir dikkatle yapılmalı. Asbestin 60'lı yıllarda gemilerde ısı yalıtkanı olarak yaygın bir şekilde kullanıldığını biliyoruz” dedi.

Monitoramento por GPS aponta localização, na tarde de sexta, da rebocadora holandesa, responsável por transportar o porta-aviões, já próximo do fim da área marítima brasileira — Foto: Reprodução

TEDBİR KARARINA UYULMADI
Miura, yalnızca uçak gemisinin geri dönüşümüyle ilgilenen alıcıların kabul edileceği belirtilerek kendisinin “engellendiğini” ifade etti. Haberde, Enstitü’nün ihalenin kabul iptali için daha önce tedbir kararı aldırılamadığının altı çizildi.

São Paulo uçak gemisinin perşembe günü yüzdürülmesinin başlandığı haberiyle birlikte Federal Yargıç Wilney Magno de Azevedo, geminin "Federal Başsavcılığı’nın (MPF) aksi yönde adli bir yetkilendirme alana kadar bulunduğu yerden ayrılmasının engellenmesi" için tedbir kararı aldı.

BAŞKAN SOYER NE DEMİŞTİ?
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazılamış olduğu 'ölüm gemisinin gelmesine karşı' olan mitingte sahneye çıkıp, "Gemi Brezilya’dan yola çıktı. Bugün Ankara’da Brezilya Başkonsolosluğu önünde pankartı açtık ve dedik ki gemi İzmir’e gelmeyecek. Bu gemiyi İzmir’e sokmamak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. İzmir dünyanın çöplüğü değildir. Bu 30-40 günde bir çok eylem yapacağız. Canımız kadar, sevgilimiz kadar sevdiğimi İzmir’e hep beraber sahip çıkacağız. Buradan bir sözümüz var. Geldikleri gibi gidecekler" demişti. (denizhaber.com - Haber Merkezi)

 
CHP’li Sertel’den Çelebi’ye tepki: Yazıklar olsun!
 
Ali Akman Türkiye'ye Göztepe formasıyla döndü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kalbi durdu, hayata döndü... Foça'da ölüm-kalım savaşı!
İzmir'in Foça ilçesinde denize giren ve boğulma tehlikesi geçiren Efe ...
İstanbul'da da 'vampir kelebek' paniği
İstanbul'da 'vampir kelebek' paniği yaşanıyor. Megakentte, yaz aylarında ...
Yıllar önce kaybolan ailenin akıbeti belli oldu!
Kahramanmaraş'ta yıllar önce kaybolan aynı aileden biri çocuk 3 kişinin ...
 
Sağlık çalışanını makasladı... 10 dikişlik facia!
İzmir'in Foça ilçesinde, denize atlayan B.K. polis tarafından çıkarılıp, ...
Tahıl sevkiyatında 4 gemi daha yola çıktı
MİLLİ Savunma Bakanlığı (MSB), tahıl sevkiyatı kapsamında 4 geminin daha ...
Erdoğan direksiyon başına geçti: Togg'u denedi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin yerli otomobili Togg'un direksiyonuna ...
 
2 günlük bebeğin üzücü ölümü
Bursa'nın İnegöl ilçesinde 2 gün önce dünyaya gelen erkek bebek, annesi ...
İzmir'de çocuk görüşme merkezi hizmete başladı
İzmir'de velayet altındaki çocukların teslimi ile çocukla kişisel ilişki ...
Suriye'de 13 terörist etkisiz hale getirildi
Zeytin Dalı ve Barış Pınarı bölgelerine taciz ateşi açan ve saldırı girişiminde ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva