HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Mart 2021 Çarşamba - 10:57

Başkan Soyer açıkladı: Odalarla 200 milyonluk yapı stoğu protokolü!

İzmir'de 30 Ekim günü yaşanan deprem sonrası sıkça gündeme gelen 'yapı stoku' sorunu hakkında önemli bir adımın atılacağını duyuran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Bizim İzmir'de yapı stokumuzu çıkarmamız lazımdı. Çünkü refahtan önce yaşam hakkı geliyor. Dedik ki bir deprem karnesi çıkartalım her bina için. Jeoloji Mühendisleri ve İnşaat Mühendisleri odaları ile protokol hazırladık 200 milyonluk bir protokol hazırladık yarın imzaları atıyoruz" dedi.

Başkan Soyer açıkladı: Odalarla 200 milyonluk yapı stoğu protokolü!

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, FOX TV'de yayınlanan Çalar Saat programına katıldı. Gazeteci İsmail Küçükkaya'nın sorularını yanıtlayan Soyer, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

İzmir'de uygulanan tarım politikalarından 30 Ekim depremine, Büyükşehir Belediyesi'nde devam eden TİS sürecinden Buca Metrosuna kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulunan Başkan Soyer, İzmir'de deprem sonrası yapı stokunun çıkartılabilmesi için iki STK ile protokolün yarın imzalanacağını söyledi.

ALIM YAPTIĞIMIZDA O ÜRÜNÜN FİYATINI DA DÜZENLEMİŞ OLUYORUZ
İzmir'de uygulanan tarım politikaları ile ilgili konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Biz ne zamanki yerli tohumlarımızı göz ardı ettik ihmal etik ve dışarıdan tohumlar almak istedik hem kuraklaşma hem de yoksullaşma başladı. Bu yüzden diyoruz ki başak bir tarım mümkün. Benim neslim bilir, biz dünyanın kendi kendine yeten 7 ekonomisinden biriydik. Biz dünyanın tahıl ambarıydık. Bu çalışmaları yaparsanız kır ve kent arasında bir dengeyi sağlamış oluyorsunuz, issiz ordusuna yeni insanlar katılmıyor. Biz üreticiye alım garantisi veriyoruz. Biz bu ürünleri ekersen senden satın alacağız diyoruz. Bir karakılçık buğdayını devletin verdiği rakamın 2 katına satın alıyoruz. Bu hikaye aslında hem yoksulluğu hem kuraklığı azaltacak bir hikaye. Tarım toprakta başlayıp biten bir konu değil. Arkasında paketleme, ihracat olmalı. Biz geçen sene 144 milyon TL'Lik alım yapmıştık, bu sene 340 milyonluk alım yapacağız. Alım yaptığımızda o ürünün fiyatını da düzenlemiş oluyorsunuz bir yandan" diye konuştu.

SATIN ALMANIN YANINDA SATMA GARANTİSİ VERİYORUZ
Üreticiye ürün alım garantilerinin verilmesinden kaynaklı olarak üretimi rahat yapmasını sağladıklarını belirten Soyer, "Her yerin kendine özgü ürünleri var. Biz Sasalı'da bir tarım merkezi kuruyoruz. Burada hem araştırma geliştirme birimi kuruyoruz hem de havzalarda hangi ürünlerin yetiştirilmesini tespit ediyoruz. Biz satın alma garantisi diye bir şey başlattık. 340 milyonluk satın alma garanti ettik ancak diyoruz ki şu kadarını alacağım, şu kadarını da şuraya satabilirisiniz. Yani üretici ürettiği ürünün nerelere gideceğini biliyor. Anadolu, Anadolu'dur. Yani kadının egemen olduğu bir kültürümüz var. Sonradan bunu da yok etmişiz aslında. Şimdi kadının ağırlıklı olduğu üretim modeli geliştirmek zorundayız. Kadınların kurduğu kooperatiflere pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Anahtar dediğimiz bir proje başlattık ve tüm kadın kooperatiflerini bir yerde topluyoruz ve görüş alıyoruz. Biz kooperatif altında üretilen her şeyi satın alacağımızın garantisini veriyoruz. Yeter ki kooperatifte üretin. Biz ilk üretici tezgahını Seferihisar'da açtık ve sonunda 300 tezgahın açıldığı bir pazara dönüştü. Sonra bunu Kadifekale'de hem Kültürpartk'ta açtık. Kadının üretimde olması çok önemli. Bizim 100 otobüs şoförümüz var kadın" dedi.

ERDOĞAN'IN HAYIR DİYECEĞİNİ ZANNETMİYORUM
AK Parti İzmir İl Kongresi için İzmir'e gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aralarında geçen konuşmaya da değinen Başkan Soyer, "Sayın Cumhurbaşkanı bizi önemsemiş demek ki. Kriz dönemlerinde deprem dönemlerinde yapılanları... İzmir'de Buca metrosu, Narlıdere metrosu ile yaptıklarımızı, aldığımız otobüsleri yanı kısacası Cumhurbaşkanı'nın bizim önemsediğini düşündüm. Bizim orada 2 temel meselemiz vardı. Birincisi Buca Metrosu… Bu yatırım devletin yatırım projesine girmiş, yurt dışından finansman getirilebilir demiş ve biz pandemiye rağmen kaynağı bulmuşuz. 490 Milyon Euro'luk kredinin getirebilmesi için biz hazine teminatı istemiyoruz, sadece cumhurbaşkanımızın onayı gerekiyor yurt dışından gelen tüm paralar gibi. İzmir tarihinin en büyük yatırımı ile buluşacak.  Bu sadece metro meselesi değil, 490 milyonluk yatırım geldiği gibi İzmir'de çok büyük bir canlanma başlıyor. İnanılmaz düşük bir faiz. 3.20 ile borçlanma 5 yıllık geri ödemesiz 12 yıllık bir sözleşme. Biz bunu ilettiğimizde bir şey demedi Cumhurbaşkanımız doğrusu. İzmir'de bu kadar ciddi bir kaynak ve istihdama hayır diyeceğini zannetmiyorum. Biz bir garanti versin diye istemiyoruz, sadece onay istiyoruz. 3,20 faiz oranı yok neredeyse başka bir yerde. Bu İzmir'e gelecek yatırımcının da önünü açacak" diye konuştu.

DEPREM SONRASI ORTAK MUTABAKAT
Deprem sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile gerçekleştirilen iş birliğinin oldukça önemli olduğunu da belirten Tunç Soyer, "Depremin hemen ertesi günlerinden itibaren bu kenti dirençli hale getirmek için ne yapabiliriz diye buna kafa yormaya başladık. Depremden 11 gün sonra bir ortak akıl buluşması yaptık. Burada bir karar aldık ve depreme karşı stratejik bir planın yapılmasıydı. İkincisi de ağır hasarlı binalar ile ilgili bir finansman ortaya koyuyor devlet. Fakat 4 bin 500 ağır hasarlı bina var bunlarla ilgili çözüm çok güzel. Ancak sorun orta hasarlı binalar. Orta hasarlı vatandaşlar da aslında o konutta oturmaz haldeler. Bizde dedik ki dünya bankasından bir kaynak bulalım. Dünya bankasının acil imar adı altında bir baslık var. 0,92 ve 1.02 oranı arasında bir kredi var 5 yıl ödemesiz 30 yıllık bir süre. Biz bunu görüştük ve olgunlaştırdık. Bu konuyu da Cumhurbaşkanımız ile görüştük. Umarım hayır demez çünkü biz bu 250 milyonluk kredi ile vatandaş ve banka arasında köprü olacağız. Sayın Çevre ve Şehircilik Başkanımız ile çok uyumlu bir çalışma sergiledik depremin ilk gününden itibaren. Bundan dolayı çok mutluyuz. Bizim İBB Meclisimizde çok önemli bir yönetmelik hazırlığımız vardı. 4 komisyon çalışması sonrası tüm komisyon üyeleri mutabakata vardılar ancak Bakanlığın onayını almak istedik. Bakanlıktan onayı da aldık ve Meclisimizden oy birliği ile geçirdik. Bu çok önemli… Mevcut alanın korunması gereken bir alan olarak belirtiliyor. Biz riskli alanda vatandaşın hiçbir hak kaybına uğramadan orada dönüşebilir diye karar alıyoruz. Biz böyleye mevcut durumun korunması gereken alan diye tüm ilçelerimizde bu planı yapabiliriz. Bu vatandaşlarımızın müteahhit karşısında ezilmemesine neden olacak. İBB Meclisi’nde CHP'nin büyük çoğunluğu var ama asla biz geçiririz demiyoruz, kararlarımızın yüzde 95'i oy birliği ile geçiriliyor” dedi.

200 MİLYONLUK PROTOKOL İMZALANACAK
Kentteki yapı stoku ile ilgili odalarla birlikte çalışacaklarını vurgulayan Soyer, “Bizim depremden sonra öngördüğümüz bir şey vardı. Bizim İzmir'de yapı stokumuzu çıkarmamız lazımdı. Çünkü refahtan önce yaşam hakkı geliyor. Dedik ki bir deprem karnesi çıkartalım her bina için. Jeoloji Mühendisleri ve İnşaat Mühendisleri odaları ile protokol hazırladık 200 milyonluk bir protokol hazırladık yarın imzaları atıyoruz. Önce 99 öncesi ve kolonları kesilmiş binalar. Söz verdiğimiz şeyleri yapıyoruz. Bu şehirde yaşayan insanlara siz dirençli bir kentte yaşıyorsunuz demek istiyoruz" dedi.

SOSYAL DEMOKRAT BİR BELEDİYEYİZ
Büyükşehir'de devam eden TİS sürecini değerlendiren Başkan Soyer, "Biz sosyal demokrat bir belediyeyiz. Yani emekten, emeğin örgütlülüğünü savunan bir belediyeyiz. Mevzuat bizi işveren yerine koyuyor. Aslında biz işveren değil, onlarla birlikte hizmet üretiyoruz. Yani biz bir taraf değiliz. Biz onların da parasını onlara veriyoruz. Büyükşehir bütçesi tamamı vatandaşların verdiği paradan oluşan bir gelir. Yani vatandaşın verdiği parayı vatandaş veriyoruz. Bizim bütçemizin yüzde 20 civarında işçi ücretlerine gidiyor. Tabii ki biz emekten yanayız ancak vatandaşın parasını tasarruflu harcamakta zorundayız"  diye konuştu.

 
Buca Belediyesi’nden kahveci esnafına destek
 
Karşıyaka’da çocuklar için örnek işbirliği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca Belediyesi’nden kahveci esnafına destek
Koronavirüs nedeniyle zor günler geçiren ve yeni normalleşme dönemiyle ...
Efeslim Kart bağışları eğitime desteğe dönüştü
Selçuk Belediyesi tarafından hayata geçirilen Efeslim Kart Projesi ile ...
Serintepe’ye Oyun ve Aktivite Merkezi
Bornova Belediyesi 3-6 yaş arası ihtiyaç sahibi çocuklara hizmet verdiği ...
 
Bayraklı'da gergin meclis: 'Hayalperest' tartışması...
Bayraklı Belediyesi'nde gerçekleştirilen Mart ayı olağan Meclisi'nde AK ...
Meclis gündemine geldi... Bornova'da 20 araç emekliye ayrılıyor
Belediye hizmetlerinde kullanılan ancak ekonomik ömrünü doldurmuş araçlar ...
İzmir’de kamu çalışanları için yeni mesai saatleri!
Normalleşme süresi içerisinde alınan kararlar doğrultusunda kamu çalışanlarının ...
 
Çiğli Belediyesi'nden iklim değişikliğine örnek proje
Çiğli Belediyesi tarafından, iklim değişikliği uyum çalışmaları kapsamında ...
Konak’ın okulları eğitime hazır
Konak Belediyesi, okullarda yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte eğitim ...
Yıllardır atıl duruyordu... Büyükşehir'e ihaleden veto!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Grand Plaza şirketi aracılığıyla Yamanlar ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva