HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
5 Nisan 2019 Cuma - 15:31

Başkan Selvitopu: Bunların amacı Karabağlar’ı kuşatmak!

Karabağlar’da üniversite için tahsis edilen bölgenin bir bölümünün konut alanı olarak belirlenmesine itiraz eden Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, “Biz üniversite oluyor diye ses çıkarmadık. Yasa gereği bize ve Büyükşehir’e sorulması gerekiyordu, ama sorulmadı. Bunların amacı Karabağlar’ı kuşatmak. Hep birlikte bu yanlışların değişmesi için çabalamamız gerekiyor” dedi.

Başkan Selvitopu: Bunların amacı Karabağlar’ı kuşatmak!

EGEDESONSÖZ- Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, SonSöz TV’de yayınlanan Günaydın Ege programında gazeteciler Fatih Yapar ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.

Selvitopu, seçim sonuçları ile Karabağlar’da devam eden kentsel dönüşüm projeleri hakkında önemli açıkalamalarda bulundu.

SEÇİME KATILIM ORANI YÜKSEK OLSAYDI…
Karabağlar’daki seçim sonuçlarını değerlendiren Başkan Selvitopu, “24 Haziran’da 25 bin seçmen daha sandığa gitmedi. Bu seçimde de yaklaşık 70 bin insan sandığa gitmedi. Bu Türkiye geneli bir durum. Seçime katılım oranı düşük. Biraz belki rahatlıktan biraz da seçimden bıkmışlık var. Seçime katılım oranı yükselseydi, rakibimizle aramızdaki fark 40 binin üzerinde olacaktı. Yaptığımız anketlerden biz bunları görmüştük. Seçime olan ilgisizlik farkı biraz azalttı ama bize gelen verilere göre Türkiye’de oyunu artıran 5’inci ilçeyiz. Bu farkın daha açık olması bizi daha çok sevindirirdi. Karabağlar’a hükümetten çok destek vardı. İktidar partisine mensup bakan ve milletvekilleri Karabağlar’dan çıkmadılar. Biz de onlara karşı kendi çalışmalarımızı yürüttük. Bu da bizi mutlu etti. Halkın verdiği desteği boşa çıkarmayacağız. Halkımız daha fazla hizmet etme yükümlülüğünü bize getirdi. Bundan sonra ona çaba sarf edeceğiz“

KARABAĞLAR’DA HALK BİZİ TANIDIĞINI GÖSTERDİ
Rakip parti adayının ‘Karabağlar’da tanınmıyor” eleştirisi üzerinden yanıt veren Selvitopu, “Tanınırlık meselesi öncelikle parti içerisindeki yarışta ortaya çıkan bir durumdu. Tabi daha sonra rakibimiz bunu kullanmaya başladı. Bu bir spekülasyondu. Karabağlar halkı başkanını tanıyıp tanımadığını 31 Mart’ta gösterdi. Bizim kişilerle problemimiz yok. Onların ne söyledikleri beni ilgilendirmiyor. Zaman zaman siyasette seviyesizliklerde oluyor ancak bu beni ilgilendirmiyor. Biz hizmete adaydık hizmetlerimizi anlattık. Karabağlar’ın bize gösterdiği destek için teşekkür ediyorum. Hizmetlerimiz aynı şekilde değişmeden devam edecek” dedi.

DEVLETİN DIŞINDA BORCUMUZ YOK
Belediyenin mali durumu ile ilgili bilgiler veren Selvitopu, “Mali yapıda problem yok. Belediyenin devlete olan borcu var.  Devletin dışında bizim bir yere borcumuz yok. Belediyelerin genelde devlete borcu vardır. Bunların çoğu da iktidar partisine mensup belediyelerdir. Özellikle onların İller Bankası’na borçları var. Bizim İller Bankası’na borcumuz yok. Bizim prim, SGK ve maliyeye olan borcumuz var. Onlar da yapılandırıldı. Ekonomik krizden kaynaklanan durumlar var. Belediye gelen parayı biz hiçbir yere harcamadık. Belediye mal aldı. Bunları da yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağız. Borçlanmalarımızın karşılığı var, onlar da Karabağlar Belediyesi’nin mal varlığına kaydedildi. Limit dışı borçlanmamız yok, önemli olan bu. Bütçemizin üzerinde bir borçlanmamız yok. İzmir’de limit dışı borçlanan kendi belediyeleri var. Onlardan haberleri yok. Gayrimenkul konusunda katı bir insanım, kolay kolay mal satmam

Kredi için kapı kapı kredi aradığımızı söylediler. Biz hiçbir zaman kapı kapı gezmedik. Kredi kullanacağımız zamanda bankalar sıraya girdi. Biz en iyi teklifi değerlendirmeye baktık. Bundan sonrada öyle yapacağız. Algı yaratılmaya çalışıyorlar. Karabağlar Belediyesi’nde bir düzensizlik vardı. Bu artık sisteme oturdu artık. Mali yapımız çok iyi deme şansımız yok. Çünkü belediyenin geliri ortada tasarruf tedbirlerimiz devam ediyor. Bundan sonrada ekonomik durumun nereye gideceğini bilmiyoruz. Belediye olarak hazırlıklı olmaya çalışıyoruz. Belediyenin ödeme zorluğu içerisine girmesini istemiyoruz. 5 yıllık zaman içerirsinde de ilk 1 yıl dışında günü gününe maaşlar hesaplarına yatırılıyor” dedi.

BUNLARIN AMACI KARABAĞLAR’I KUŞATMAK
Karabağlar’ı geliştirecek projeler için kollarını sıvadıklarını, üniversite yapımı ile ilgili olarak ise titiz davrandıklarını söyleyen Selvitopu, “üniversite konusunda mevcut durumu savunur bir anlayışı var iktidarın. 38 hektarı yeterliymiş gibi algı oluşturuyorlar. 380 bin metre kare değil, biz 800 bin metre karenin üniversiteye kamusal alana verilmesini istiyoruz. Onların istediği gibi 400 bin metre kare konut alanı istemiyoruz. Öyle bir ihtiyaç yok. Bu konutları kim yapacak? Oraya yapılacak yeni konutların Karabağlar’ın gelişimine engel olacağını ifade ettik. Israrı anlamakta zorlanıyoruz. Üniversiteye 80 hektar da yetmez. Hadi bunu yaparken yarısına konut yapmanın amacı nedir? Belediye olarak bunun takipçisiyiz.  Hukuki süreçte üniversitenin Toplu Konut Dairesi’nin imar planına dava açtık. Ve yürütmenin durdurulmasını talep etmiştik. Talebimiz ret edildi. Üst mahkemeye itiraz ettik. Bizim yürütmeyi durdurma talebimizin reddine ilişkin kararı bozdu. Biz konut alanın iptal edilmesini ve tamamının üniversite olmasını istiyoruz. Kampüs alanın dışında olan alanlar bunlar. Üniversite alanı genişlerse içerisinde lojman ve yurtta yapabilirsiniz. Konut ihtiyacı varsa hemen yanındaki alandan bu karşılanabilir. Bunların yaptığı ilk planda zaten üniversite yoktu. Torbalı’da vardı. Üniversite önerisi  Karabağlar Belediyesi’nden geldi. Sonra Karabağlar’daki 120’ye yakın Sivil Toplum Kuruluşu bunu benimsedi ve sahiplendi. Üniversite alanı olmasaydı komple konuta açılacaktı. Ortalama 4-5 bin konut yapılabilir oraya. Biz normalde şantiye alanı olarak orayı belirlemiştik ve Büyükşehir bunu onaylamıştı. Biz üniversite oluyor diye ses çıkarmadık. Yasa gereği bize ve Büyükşehir’e sorulması gerekiyordu, ama sorulmadı. Bunların amacı Karabağlar’ı kuşatmak. Hep birlikte bu yanlışların değişmesi için çabalamamız gerekiyor” dedi.

BİZE SORMADAN RUHSAT VERİYORLAR
2012 yılında 16 mahalleyi ve 20 binden fazla konutu içeren 540 hektarlık yerleşimin riskli alan ilan edilmesinin ardından bazı bölümlerin imara açılmasının sorunlara yol açacağını açıklayan Başkan Selvitopu, “ Bunlara karşı açılan ve iptal edilen davalarda var. Ama bir bölüm kamulaştırılmadı. Bir bölüm kamulaştırılırken bir bölümü neden kamulaştırılmadı bunu biz de bilmiyoruz, bilenler de anlatmıyorlar. Kamulaştırılmayan yerler de imara açıldı. Bir kısım AVM, otel, hastane ve ticari alanları kamulaştırılmayan alanda işaretlendi. Vatandaştan kamulaştırılan yerler konuta açıldı. Konuta açılan yerler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İller Bankası’na devredildi. İller Bankası’da daha sonra kat karşılığı ihaleye çıkardı. Birileri ihaleyi aldı.  İnşaatlara başlandı ama öyle kaldı. İnşaatlar durmuş durumda. Bunun adına da kentsel dönüşüm diyorlar. Yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda ruhsatı o veriyor. Belediyenin bir yetkisi yok. Bu konular kamuoyu ile tartışılmıyor. Bize sorulmadan her şeyin ruhsatını veriyorlar. Yerel yönetimler mutlaka bu süreçlere dahil edilmesi gerekiyor. Arazilerin kimlere ait olduğu tapu kayıtlarında var. Bizim bunları açıklamamız doğru olmaz. Bilenler açıklarsa bizde memnun oluruz.

TAPULAR VERİLSİN
Buca ile yaptığımız alan Osman Aksüner, Aydın, ve Aşık Veysel Mahalleleri burada Buca tarafındaki yetki Buca’ya, Karabağlar Bölgesi tarafındaki yetki de kısmi olarak bize verildi. İmar planı çalışmasını planlayıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunduk. Buca’nın hangi aşamada olduğunu bilmiyoruz. İki proje de bakanlığın kontrolünde. Biz bize verilen geçici görevi bir an önce yerine getirelim istedik. 10 aydır bekliyoruz. Onaydan sonrada planları devreye koyacağız. Ama 540 hektarlık alandaki çalışmalar bakanlık tarafında yürütülüyor. İnsanların tahammülü kalmadı. Riskli alan içerisinde olduğu için İmar Barışı’da çıktı. Yasa diyor ki yapı belediye ye ait bir arsa üzerindeyse tapusu verilebiliyor. ‘Bize tapu verilemez’ dendi. Bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Seçim sürecinde toplantılarda halka ‘tapularınızı vereceğiz’ dediler. Bir an önce tapularını versinler.  Bu vatandaşa hizmettir. Bu vaatlerin takipçisi olacağım. Biz tapuların verilmesinden yanayız” dedi.

POLİGON YEŞİL ALAN KALSIN
Poligon’daki askeri alanın taşınması kararının ardından bu bölgenin yeşil alan olarak korunmasını istediklerini belirten Muhittin Selvitopu, “Poligon alanı ile ilgili devletin kurumları bizden görüş istiyorlar. Biz bu konuda bir tasarım düşünce olduğunu anlıyoruz. Yapılaşma isteği var. Dolayısıyla imara açılacak. Devlete ait çeşitli şeyler yapılacak diye. Biz bu alanların tamamının yeşil dokusunu korumasını istiyoruz. O alan şu an Milli Savunma Bakanlığı’na ait. Gelen talep de oradan geldi. Devletin ihtiyacı olabilir. Bunlar ihtiyaçsa yapılır. Ancak şimdi askeri amaçla kullanılıyor ve öyle kullanıldığında bizim söyleyeceğimiz bir şey yok. Türkiye’de yeşil alan olarak kalan yerler askeri alanlar. Bu askeri alanlar şehir dışına taşındığı andan itibaren orası ne olacak? Bizim endişemiz bu. Taşındığı andan itibaren biz diyoruz ki tamamı rekreasyon alanı olsun. Bu beyan edildi. 45 hektar alanı söylendi. Ama orası 200 hektar. Aynı üniversite alanı gibi burada da 45 alanı Millet Bahçesi yaptık diyip kalanını betonlaşmaya kalkarsanız bu orayı öldürür. Biz orayı kentin nefes alan bir yer olması gerektiğini düşünüyoruz. Hepsinin Millet Bahçesi olmasına karşı değiliz ama yapılaşma olursa gelecek kuşaklar bizi hiç iyi anmazlar. İzmir’in tarihi açısından önemli bir alan Poligon Deresi. Alanın İzmir ve Karabağlar halkının kullanımına açılmasını istiyoruz. Bunun İzmir’e çok büyük katkısı olur. Biz de bu katkıyı yapanlara çok teşekkür ederiz” dedi.

YURTLAR, MEYDANLAR AÇILIYOR
İnşa edilen yurdun hizmete açılacağını söyleyen Başkan Selvitopu, “Bakanlıktan işletme izini talep ettik. Önümüzdeki aylarda hizmete açacağız. Oradaki sıkıntı şuydu; Atatürkçü Düşünce Derneği’ne tahsis yapılmıştı. Ama işletme yapabilmesi için meclisin alması gereken kararı bakanlığın onaylaması gerekiyordu. Ama bu onay gecikince, bitmiş binayı uzun süre bekletmenin zarar vereceğini düşündük. Belediye olarak işletme kararını aldık. Odalar, her şey hazır. Önümüzdeki mecliste alınacak bedeli mecliste belirleyeceğiz. Başvurular yönetmeliklere göre alınacak. Fakir ve ihtiyaç sahipleri için ayrı bir kontenjan ayıracağız. Önümüzdeki dönem kreş ve kültür merkezlerini arttıracağız. Pazar yerleri ihtiyaçlarını gidereceğiz. Gençlik Merkezi ve Meydan projemiz var. İhsan Alyanak Spor Salonu ve Alyanak Bulvarı arasındaki Vatan Mahallesi’ndeki 42 bin metre karelik boş alanda yapacağız.

Dokuz Eylül Üniversitesi ile bir proje yaptık. Kavacık Kentsel Tasarım ve Gelişim Projesi bitti. Öncelikle köy meydanı ve evler düzenlenecek. Önümüzdeki dönem bunları gerçekleştireceğiz. Aynı projeler Kirazlı ve Uzundere köylerinde de var. Ekonomik ve ticari anlamda canlanacak. Projeler hazır finansları sağladığımız zaman hemen hayata geçireceğiz” dedi.

 
Başkan Selvitopu: Bundan sonraki sloganımız 'Çalışmak'
 
Enerji tıbbı ve frekans terapileri sağlığa ışık tutuyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Selvitopu: Bundan sonraki sloganımız 'Çalışmak'
31 Mart yerel seçimlerinden büyük bir başarıya imza atarak ayrılan Karabağlar ...
Başkan Selvitopu’ndan ilçe örgütüne teşekkür ziyareti
31 Mart yerel seçimlerinde oylarını bir önceki seçime göre yüzde 11.16 ...
Börklüce Mustafa dünya sahnesinde
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği “Börklüce Uluslararası ...
 
Torbalı'nın yeni başkanı Uygur göreve başladı, ateş püskürdü: Belediyeyi kasten batırmışlar!
Torbalı Belediye Başkanı Seçilen İsmail Uygur, mazbatasını alarak bugün ...
İZSU'dan o mahalleye 'hayat' hattı
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Bayındır’ın Tokatbaşı ...
Hem öğrendiler, hem eğlendiler!
İzmir Büyükşehir Belediyesi “Gezici Çocuk Dünyası” ekibi, Bergama Fatih ...
 
İzmir'in engelsiz şampiyonları
İzmir Büyükşehir Belediyesi Buz Sporları Salonu'ndan yararlanan engelli ...
İzmir'in yeni başkanı 93 yıl sonra dedesinin koltuğuna oturdu
İzmir'in Gaziemir ilçesinin ilk belediye başkanı olan Abdullah Arda'nın ...
Çeşme'de Ot Festivali zamanı: Programda neler var?
31 Mart yerel seçimlerinin bitmesinin ardından, seçim stresini de sona ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva