HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Nisan 2017 Cuma - 14:06

Başkan Pekdaş referandum turunu anlattı: Her gittiğim yerde…

Konak Belediye Başkanı, referanduma sunulan anayasa paketi ve İzmir ile diğer illerde yaptığı çalışmalarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Pekdaş, "Her gittiğim yerde umut gördüm" dedi.

Başkan Pekdaş referandum turunu anlattı: Her gittiğim yerde…

Referanduma sayılı günler kala siyaset arenası iyiden iyiye alevlendi. Ege TV’de yayınlanan 'Güne Bakış' adlı programa konuk olan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, referanduma sunulan anayasa paketiyle ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

Deniz Ölgün'ün sunduğu 'Güne Bakış' programına konuk olan Pekdaş, 16 Nisan'a saatler kala kentte ve Türkiye genelinde yaptığı 'hayır' çalışmalarına ilişkin görüş ve değerlendirmelerini aktardı.



Soruları açık yüreklilikle cevaplandıran Başkan Pekdaş, "Yurttaş kimliğimle ‘Neden hayır’ dediğimi açıklamıştım. Başkanlığın ötesinde böyle sorumluluklarım var diye açıklamıştım. Dün Genel Başkanımız da “Anayasa Mahkemesi’ne denen gitmediniz” sorusuna açıklık getirdi. Bunun milleti ilgilendiren bir konu olduğunu, milletimizin, halkımızın bu konuda kararı kendisinin vermesi gerektiğini, bunu bir yargı organının kararına bırakılmaması gerektiğini söyledi. Ben de bu nokta; 'Bu ülkenin bütün yurttaşları, özellikle bütün kadınları gidişatı görmeliler ve kendi çocukları için, kendi gelecekleri için bu referandumda ‘hayır’ oyu kullanmalıdırlar' dedim. Neden ‘HAYIR’ oyu kullanmalılar? Çünkü aksak da olsa, bir takım eksiklikleri de olsa biz Cumhuriyet’i, demokrasiyi öğrendik. Ülkenin kadın yurttaşları olarak kendi özgür kimliklerimizle hayatın içinde var olabilmeyi öğrendik. Hayatı üreten, çocukları yetiştiren bizleriz ve bizler kendimizle ilgili kararları vermek istiyoruz. Türkiye’deki kadın hareketi bir medeni kanun mücadelesi başlattı. Biz ailedeki Aile Reisi kavramını Medeni Kanundan kaldırdık. Artık bizde aile reisliği kavramı yok. 2000 yılından bu yana kocanın reyi üstündür hükmü kalktı. Biz Türkiye’de de reis istemiyoruz. Türkiye’de de demokratik bir düzen istiyoruz. Bu nedenle Cumhuriyet bir hukuk reformu olarak kurulduğuna göre, hukukun üstünlüğü asıl olduğuna göre, adaletli bir toplum istememiz gerçekliği karşılığında; biz Türkiye’de de adalet diyoruz, hukukun üstünlüğü diyoruz, tek adam  olmaz diyoruz. Biz demokratik yolların sürecine katılalım istiyoruz. Bu nedenle ‘hayır’ diyoruz" dedi.

VEKİLLER ETKİSİZLEŞECEK
Yeni anayasa düzenlemesinin referandumdan geçmesi halinde milletvekili sayısının 600’e çıkacağını ancak milletvekillerinin etkin hale gelemeyeceğini savunan Pekdaş, "600 milletvekilimiz var, yok olacak. Meclis ne yapıyor?  Yasa teklifini veriyor ve ya Bakanlar Kurulu’nun gönderdiği yasa tasarılarını komisyonlarda görüşüyor, meclis gündemine alıyor, ilgili meclis komisyonuna havale ediyor. Meclis Komisyonunda bu konu görüşülürken ilgili sendikalar, odalar, sivil toplum örgütleri görüşmelere katılır. Biz kadın hareketinde görev yaparken de , kadınlarla ilgili düzenlemelerin görüşüldüğü komisyonlara hep katıldık. Dolayısıyla halkın görüşlerinin meclis çalışmalarında mutlaka katılımcı bir süreçte devreye girmesi mümkün oldu.   Teklif farklı bir şeydir, komisyonlarda görüşülmesi sırasında değişiklikler yapılmıştır. Daha sonra meclise geldiğinde, meclis görüşmeleri sırasında da değişiklikler yapılmıştır. İnsanlar taleplerini milletvekillerine iletiyorlar. İnsanlar komisyon görüşmelerine raporlar sunuyorlar ve böyle bir süreç sonunda yasalaşıyor. Şimdi maalesef böyle bir süreç kalktı" diye konuştu.

MECLİSİN GÖREVİ KALMIYOR
Vatandaşın seçilmiş milletvekiline sorununu iletme şansının ortadan kalkacağını iddia eden Pekdaş; "Vekil artık halka karşı sorumlu değil, başkanına sorumlu olacak. Başkanı varsa var, yoksa o da yok olacağını bilecek. Başkanı yasa çıkartmayabilir, yasa çıkması için teklifte bulunmayabilir. Kanun Hükmünde Kararname çıkartırken de meclisten yetki alıyorlar. Bakanlar Kurulu meclisten yetki alıyor o yetki kanununa dayanarak Kanun Hükmünde Kararname çıkartıyor. Şimdiki önerilen değişiklikte, Cumhurbaşkanının meclisten yetki almasına gerek yok. Bakanlar Kurulu zaten yok, kalkıyor. Meclis var mı var. Meclis bir takım yasaları çıkartmak için çalışır, aralarından cumhurbaşkanı onları seçsin de bir işe yarasınlar diye beklerler. Meclis kalmıyor. Yetki kararnamesine de ihtiyacı yok artık Cumhurbaşkanı’nın.  Cumhurbaşkanı’na bu değişiklikle tek başına ona kararname çıkartma hakkı tanınıyor.  İstediği konuda kararname çıkartabilir. Biz de bakanlıklar yasa ile kuruluyor. Şimdi bakanlıkların kurulması Cumhurbaşkanı kararnamesi ile olacak. Bakanlığı fes edecek. Biz belediyelerimizde bile müdürlük kurmayı meclis kararıyla yapıyoruz" dedi.

DENGE, KONTROL ORTADAN KALKIYOR
"Bu kadar yetki sizde olsa ne yapardınız?" sorusuna çarpıcı bir yanıt veren Pekdaş, "Böyle bir şey doğru kabul edilemez.  Akıl akıldan üstündür. Size doğru yapıyor muyum dedirten mekanizmaların olması lazım. Frensiz giderseniz çok çabuk toslarsınız. Bütün bunlar bir dengeyi kurmak içindir. Her iktidar kötüye kullanılabilir. Yetkilerin insanları şımartması, bu yetkileri olabildiğince kullanma hissi yaratması normaldir. Bu nedenle sonsuz yetkiler hırsının, yetkileri kötüye kullanmanın önüne geçmek için Anayasalar vardır. İktidarı denetlemek için vardır. Cumhurbaşkanlığı makamı da bunun içindir. Tarafsız cumhurbaşkanı da biz de bir denge ve kontrol mekanizmasıdır. İktidar yetkisini kötüye kullanıyorsa Cumhurbaşkanlığına veto yetkisi onun için verilmiştir. Cumhurbaşkanlığı, denge, kontrol sistemidir. Bu Anayasa ile denge, kontrol sistemi bırakmıyor. Bu Anayasa, toplumun birliği, bütünlüğü, toplumun huzuru ve refahı için oluşturulması gereken denge sistemini ortadan kaldırmıştır. Bu nedenle de Hayır demek zorundayız" diye konuştu. 

DEVLET BENİM DİYEN REİSE İHTİYAÇ YOK
Konuşmasının devamında halk oyuna sunulan anayasa paketinde Cumhurbaşkanı'na tanınan yetkilere de değinen Başkan Pekdaş şöyle devam etti: "Bu kadar yetkiyi kime verirseniz o yetki o insanı çıldırtır. Böyle bir yetki demokrasilerde kimseye verilmez. Herkes çıldırır. Siyasal iktidarı kısıtlamak gerekir. Güçlü bir anayasa gerekir. İnsan Hakları Beyannameleri , anayasalar gerekir.  Tarih boyunca 'Devlet benim' diyen krallar olmuş. 'Devlet benim' diyen krala karşı halklar devrim yapmışlardır. Yetkileri sınırlamak için anayasa yapmışlardır. Şimdi ‘Devlet benim’ diyen bir reise ihtiyacımız yok. Onlar 1700’lerde kaldı."

ROLLER DEĞİŞTİ
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un "Halk kendi devletini kurmak için adım atıyor. 16 Nisan kutlu olsun" şeklindeki ifadelerine sert tepki gösteren Pekdaş, "Sizin böyle danışmanınız olsa ne yapardınız?" sorusuna ilişkin olarak da; "Benim böyle bir danışmanım olmazdı. Bu kadar kendini bilmez değilim ben. Böyle bir danışman danışmanlık yetkisini aşıp kendisini hükümran gibi bir şeyler dikte etme noktasında görüyorsa onun o görevi sona erer. Danışman danışılan insandır. Danıştığı insan yerine Danışma görevini yerine getirdiği, danışanı olduğu insan yerine söz söyleyen insan değildir. Roller değişti" dedi.

HER GİTTİĞİM YERDE UMUT GÖRDÜM
Referandum sürecinde hem Konak'ta hem İzmir'de hem de İzmir dışında çalışmalar yürüten Pekdaş, yaptığı gezilerle ilgili izlenimlerini de paylaştı. Pekdaş, "Biz İzmir'de, Uşak’ta, Malatya’da da hep köyleri gezdik. İzmir’de yerel kalkınma projesinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Büyükşehir Belediyemizin  bu projesinin Türkiye’nin kalkınma projesi haline gelmesi halinde ne denli olumlu sonuçlar doğuracağını gördük.  Biz köylerimizde; tarım, hayvancılık olsun, ülkemizde fabrikalarımız olsun istiyoruz. Üretim yapalım,  insanlarımız onurlu yaşasın, işi olsun, çalışsınlar, üretsinler ve ürettiklerinin, emeklerinin karşılığı olan ücretlerle, hak ettikleri değerlerle yaşasınlar istiyoruz. Cumhuriyet’in ürettiği değerlerin ne kadar değerli olduğunu gördük. Onları yok etmemek için insanların yüreklerinin attığını gördük. Bu nedenle gerçekten umut gördüm. Bu referandumun Hayırlı bir süreç yaşattığına inanıyorum" diye konuştu.



SANDIKTAN 'HAYIR' ÇIKACAK
Başkan Pekdaş, "Sizce referandumda nasıl bir sonuç çıkar?" sorusuna ise şöyle yanıt verdi: "Ben çok iddialıyım ki; başından beri hem İzmir’de, hem Türkiye’de 'hayır' çıkacağına inanıyorum. Hiç ufak bir tereddüt geçirmedim. Ben bu halkın sağduyusuna güveniyorum. Gerektiği zaman gerektiği cevabı verme konusundaki kararlılığını biliyorum. Biraz bekler, sabreder ama sonuçta doğru noktaya damgayı vurur. Bu sürecin bizi kaynaştıran bir süreç oldu. Sorunlarımızı ve geleceğimizi konuşmakta ve paylaşmakta bize çok katkılarda bulunduğunu gördüm. Hayırlı bir süreçte, hayırlı bir sonuçla noktalanacaktır. Türkiye bundan sonra farklı bir ülke olacaktır."

HERKES OYUNU KULLANSIN
Programın sonunda herkesi 16 Nisan'da yapılacak referandumda oy kullanmaya çağıran Pekdaş,"Demokrasilerde en önemli yurttaşlık görevi oy kullanmaktır. Herkes görüşünü mutlaka sandıkta ifade etsin. Birlikte yaşadığımız bu ülkeye karşı sorumluluğumuzu yerine getirelim. Düşüncemiz neyse onu ifade edelim. Milli irade, milli egemenlik ancak böyle tesis edilir. Herkesi sandığa davet ediyorum. Türkiye’ye hayırlar getirmesini diliyorum" diye konuştu.

 
Çavuşoğlu'dan vize serbestisi açıklaması
 
Fuller ve Savcı Bharara'ya FETÖ suçlaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kocaoğlu’ndan o başkana tepki: Şeref bakkaldan alınmaz!
Kocaoğlu, referandumda tercihini ‘Hayır’dan yana kullanacaklara ‘Şerefsiz’ ...
Ve Büyükşehir’de imzalar atıldı: Yemekhane ve ‘tavan ücret’ geliyor
Büyükşehir Belediyesi ile bağlı kuruluşları ESHOT ve İZSU'da çalışan memur ...
Gaziemir’in şenliğinde 20. yıl gururu
6 ülke ile Erzurum ve Artvin’den 177 çocuğun katılacağı 20. Gaziemir Ulusal ...
 
Karşıyaka'da büyük buluşma: Birlik ve beraberlik günü
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, üç yıllık görev sürecini ...
Minikler resimlerle Atatürk’ü ve Cumhuriyet’i anlatacak
Bornova Belediyesi’nce 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri ...
Konak’ta ‘TSE standartlı’ yol harekatı
Konak Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü Asfalt Şantiye ekipleri tarafından ...
 
‘İzmir’in rüya projesi’nde kritik etaba bakanlık onayı!
İzmir’i yepyeni bir çehreye kavuşturacak olan İzmirdeniz projesinin 4. ...
Foça Kocaoğlu'nu bağrına bastı: Baba gibi hep yanımızda!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Foça'da halkıyla buluştu. ...
İzmir'in o ilçesi modern mezbahaya kavuşuyor
Geçtiğimiz yılın Mart ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva