HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Ekim 2014 Pazar - 09:58

Başkan Pekdaş: Basmane’yi dünyaya tanıtmalıyız

Basmane’nin dünü ve bugünün konuşulduğu toplantıda, tarihi semtin sadece Konak için önemli bir bölge olmadığına vurgu yapan Başkan Pekdaş, Basmane’yi dokusunu korunarak tüm dünyaya tanıtacaklarını söyledi.

Başkan Pekdaş: Basmane’yi dünyaya tanıtmalıyız

İZMİR - Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, 18-25 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 4. Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri öncesinde yerel ve ulusal basından çok sayıda gazeteci ve köşe yazarıyla bir araya geldi. Basmane Oteller Sokağı içinde yer alan Konak Belediyesi’ne ait Semt Merkezi’nde düzenlenen kahvaltılı buluşmaya Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel de katıldı. Basmane’nin dünü ve bugünün konuşulduğu toplantıda, tarihi semtin sadece Konak için önemli bir bölge olmadığına vurgu yapan Başkan Pekdaş, Basmane’yi dokusunu korunarak tüm dünyaya tanıtacaklarını söyledi.

TANITIM DESTEĞİ İSTEDİ
“Basmane’nin tarihini tüm dünyaya tanıtmak bizim sorumluluğumuz” diyen Başkan Pekdaş, bu kapsamda bu yıl dördüncüsü yapılan Basmane Günleri’nin büyük önem taşıdığını dile getirdi. Yerel ve ulusal basın temsilcilerinden tarihi semtin tanıtılmasına destek olmalarını isteyen Pekdaş, “İzmir’de yaşayanlarla birlikte, İzmir için bir şeyler yapmak durumundayız. Sizlerin de desteğine ihtiyacımız var. Buralarda Roma ve Osmanlı mimarisine yönelik çok sayıda eser var. Bütün bu yerleri korursak hem şehrin kalkınmasına katkıda bulunmuş hem de gelecek nesillere tarihimizi bırakmış oluruz” dedi



İZMİR’İN MÜCEVHERİ BASMANE

Geçmişte yapılan yanlışlıklar yüzünden Basmane’ye hak ettiği değerin verilmediğini dile getiren Başkan Pekdaş, semtteki birçok tarihi yapının yıkıldığını, pek çoğunun da yıkılmaya yüz tuttuğunu söyledi. Pek çok cami, kilise ve sinagogu barındıran Basmane’yi mücevher olarak nitelendiren Başkan Pekdaş, “Basmane Günleri’ni yapmaktaki amaçlarımızdan biri de bu tarihi değerleri korumak, buraların yok olmasına karşın bir direnç oluşturmaktır. Şehrin merkezinde mücevher değerindeki bu yerlerin korunması için, geçmişteki fonksiyonlarına benzer fonksiyonlarla yarınlara taşınabilmesi için, mutlaka farkındalık yaratmak ve bu değerlere sahip çıkmak zorundayız” diye konuştu.

“TARİHİ KORUMAK ZORUNDAYIZ”
İzmir’de Avrupa’nın pek çok şehrinde olmadığı kadar çok tarihi yapının olduğunu da savunan Başkan Pekdaş, Konak Belediyesi olarak bu eserlerin korunup, yeniden kent kültürüne kazandırılması için çalıştıklarını söyledi. Var olan tarihi zenginliği tüm dünyayla paylaşmak sorumluluğuyla projeler geliştirdiklerini belirten Başkan Pekdaş şöyle konuştu:
“Bir yeri korumanın en iyi yolu, o yerlere ilişkin farkındalık artırmaktır. Bir yer bizimse korunabilir. Bizim olmayan yerler talan ediliyor, ranta kurban ediliyor. Tarihi Kentler Birliği ile ilişkilerimizi geliştirip bilgi ve kaynak aktarılmasını sağlamak bizim görevimiz. Bu nedenle dördüncüsü düzenlenen Basmane Günleri’ne ilgi çekmek istiyoruz.”  

KORTİJOLAR GEZİLDİ
Keyifli geçen kahvaltının ardından Pekdaş ve beraberindeki gazeteciler Basmane’yi gezerek, bölgede incelemelerde bulundu. Araştırmacı Yazar Orhan Beşikçi’nin rehberliğinde gerçekleşen gezi kapsamında Anafartalar Caddesi’nden başlayarak Agora’ya kadar Basmane’nin sokakları karış karış gezildi.  Yaklaşık 2 saat süren tur kapsamında Tarihi Emniyet Oteli’nin yanı sıra Osmanlı’dan kalma eski hamamlar, çeşmeler, sebiller, camii, han, otel ve Yahudilerin yaşadığı kortijolar ziyaret edildi.

BASMANE GÜNLERİ DOLU DOLU GEÇECEK
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Konak Belediyesi’nin ortaklaşa düzenleyeceği, ‘Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri’ programı da belli oldu. Basmane’deki pek çok tarihi yapının mekan olarak kullanılacağı etkinlikler, 18 Ekim Cumartesi günü saat 16.00’da Mezarlıkbaşı Agora Kazı Evi’nin önünde yapılacak açılışla başlayacak. Bir hafta boyunca devam edecek Basmane Günleri kapsamında fotoğraf, karikatür ve resim sergileri açılacak. Ayrıca belgesel gösterimi, panel ve sohbetlerin de olacak. Dolu dolu bir haftanın yaşanacağı etkinlikler kapsamında müzik dinletileri, tiyatro, folklor ve pandomim gösterileri de sahnelenecek. Basmane Günleri, 25 Ekim Cumartesi günü Antik Roma Tiyatrosu Kazı Alanı’nda ‘Turkish Brass Ensemble’nin vereceği konserle son bulacak.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
serkan 12 Ekim 2014 Pazar 16:10

basmanede batakhane tarzındaki eğlence mekanları 2 liraya tavuk dürüm sokakda dilenen Suriyelilerle dünyaya çok iyi tanıtılır

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Foça’ya tarihi dokunuş: Phokaia’nin mirası...
UNESCO tarafından “Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”ne alınan Foça, ...
Vali Toprak Kınık’ta acıya ortak oldu
İzmir’in Kınık İlçesi'ne gelen Vali Mustafa Toprak ve eşi, Kınık Kaymakam ...
Kocaoğlu’ndan Tire mesajları: Köylüye güvence, ‘festivale’ yanıt!
Tire'de konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, seçimlerden ...
 
Dikili'de gündem çocuk güvenliği
Dikili Belediyesi, çocukların en büyük mutluluğu olan parklarda oynarken ...
Karşıyakalı hayal ediyor, belediye yapıyor!
Karşıyaka Belediyesi tarafından geçtiğimiz aylarda başlatılan ve halkı ...
Bornova’da esnaf-yerel yönetim dayanışması
Bornova 3. Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi’nin Geleneksel “Kuru fasulye, ...
 
İzmir’de büyük temizlik: 222 dereden 40 bin kamyon!
Meles Deresi’nin balçık olan bölümlerini betonlayarak “koku” sorununa ...
İzmir’de Balkan havası!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde bu yıl 10.’su düzenlenen ...
Konak atölyesi fabrika gibi çalışıyor
Konak Belediyesi kendi atölyelerinde ürettiği kent mobilyaları, spor ve ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Göçmenler Avrupa’yı faşizme taşır mı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
CHP’nin muhafazakârlarla sınavı
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim için çok mu 'erken'?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva