HABERLER>EKONOMİ
13 Aralık 2022 Salı - 08:53

Başkan Mutlu ile 2022 panoraması: İzmir esnafı ağır yaralı!

Esnaf ve sanatkarların zor süreçten geçtiğini belirten İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, 2022 yılının da esnaf açısından parlak geçmediğini söyledi. Pandeminin etkilerini atlatamadan enflasyon ve kur dalgalanmaları ile üyelerinin zor bir sürece girdiklerine dikkat çeken Mutlu, pandemide verilen destek ve teşviklerin sürdürülmesini talep etti.

Başkan Mutlu ile 2022 panoraması: İzmir esnafı ağır yaralı!

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisinin ardından yaşanan ekonomik sıkıntılar vatandaşlarının tamamının yanı sıra özellikle esnaf ve sanatkarları olumsuz etkiliyor.

Kapatan yada devreden esnaf sayısının hızla arttığı süreçle ilgili olarak İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, Egedesonsöz’e değerlendirmeler yaptı.

ÜYELERİMİZ OLUMSUZ ETKİLENDİ
Özellikle sermayesi yeterli olmayan esnafın yaşanan dalgalanmadan olumsuz etkilediğini belirten Mutlu, “Salgın nedeniyle ülkemizde ve dünya ülkelerinde ekonomik büyüme oranları revize edilerek düşürülmüş, normalleşen süreçle büyüme oranları tekrar yükselişe geçmiştir. Ancak bu kez de ekonomiler yüksek enflasyona yakalanmışlardır. Petrol ve emtia fiyatlarındaki hızlı artışlar, tedarik zincirlerindeki aksamalar, taşımacılık maliyetlerindeki artışlar gibi etkenler nedeniyle ülkemizde de enflasyon yüksek bir seyir izlemektedir. Tüm bu ekonomik dalgalanmalardan ise sermaye yapısı yeterli olmayan üyelerimiz çok olumsuz etkilenmişlerdir” dedi.

PANDEMİ DÖNEMİNDE ALINAN BORÇLAR YÜK OLUŞTURUYOR
Salgın sürecinde esnaf ve sanatkarların büyük sıkıntılar yaşadığını hatırlatan Başkan Zekeriya Mutlu, “Pandemide pek çok meslek kolunda üyelerimizin faaliyetleri ya durdurulmuş ya da sınırlandırılmıştır. Öte yandan kamu ödemeleri, kiralar, kredilerin geri dönüşleri, personel giderleri gibi vecibeler, esnaf ve sanatkarların çalışamadıkları dönemlerde bile sürmüş ve üyelerimiz borç yükü altına girmiştir.  Gelecek kaygısı yaşayan üyelerimiz iş potansiyelini kaybetmiş, borcu borçla öder hale gelmiştir. Üstelik geçmişten gelen yüke, günün getirdiği kira, vergi, enerji gibi ödemeler de eklenmiştir.  Bu noktada, yeterli olmasa da, açılan delikleri kapatamasa da hükümet ve yerel yönetimler tarafından kesimimize yönelik desteklerin, muafiyetlerin ve hibelerin hayata geçirildiğini hatırlatmak istiyor, hükümet yetkililerine ve Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm yerel yönetimlere esnaf teşkilatı adına teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.

PANDEMİNİN BİTMESİNE SEVİNEMEDİK
Pandeminin hemen ardından ekonomik krizle yüz yüze geldiklerini söyleyen Mutlu, “Faiz, enflasyon, kur sorunu ile dengelerin alt üst olması, küçük işletmelerin elini kolunu bağladı. Esnaf sanatkarlar sattığı ürünün yerine yenisini koyamayacak duruma düşmüş, mal temini-maliyet artışları- girdi bulamama gibi yeni sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Üretim yaptıkları hammaddelere, akaryakıt ve enerji başta olmak üzere tüm girdilerine önemli zamlar gelmiş, fiyat veremez, girdi bulamaz, ürününü satamaz, sattığının yerine yenisini koyamaz hale gelmişlerdir” dedi.

ENFLASYONUN DÜŞECEĞİ YÖNÜNDEKİ AÇIKLAMALAR VE MAAŞLARA ZAM UMUT VAAT ETMEKTEDİR
Ekonomik rahatlama için enflasyonun ve döviz kurlarının disipline edilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Mutlu, “Esnaf sanatkarlar doğrudan halka mal ve hizmet sunan bir kesimdir. Dolayısıyla işlerimizin canlanması, vatandaşların alım güçlerinin artması ile doğru orantılıdır. Tüketicilerin alım gücünün enflasyonun altında kalması, esnaf ve sanatkarların işlerinin toparlayamamalarına yol açmıştır. Üyelerimiz karşılaştıkları ağır maliyet artışlarını bile ürünlerinin fiyatlarına tam anlamıyla yansıtamamışlardır. 2023 yılında da benzer zorlukların süreceği düşünülmekle birlikte, enflasyonda belirli bir gerilemenin olacağı yönündeki açıklamalar, asgari ücret ve emekli maaşlarında yapılacak ciddi artışlarla halkın alım gücünü yükseltecek önlemler umut vaat etmektedir” dedi.

ESNAFA POZİTİF AYIRIMCILIK GEREKMEKTEDİR
Mutlu konuşmalarının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Bu aşamada esnaf sanatkara pozitif ayırımcılık yapılması gerekmektedir. Çünkü normalleşmeye dönüldüğü halde, esnaf ve sanatkarların eski günlerine dönmesi zor olacaktır, zaman alacaktır. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi, pandemi döneminden gelen borçlar ile bugünkü yasal vecibeleri ve ödemeleri altında rahat nefes alamayan, döviz kurları ve enflasyonun etkisiyle iyice bunalan üyelerimizin sıkıntıları sürmektedir.

Bu nedenle esnaf sanatkarların toparlanabilmeleri için kesime yönelik desteklerin, teşviklerin ve muafiyetlerin sürdürülmesi, uygun koşullu yeni finans seçeneklerinin planlanması gerekmektedir.

Ayrıca genel anlamda; Perakende ticareti düzenleyen 6585 sayılı kanunda esnaf kesiminin fikirleri doğrultusunda düzenlemelere gidilmesi, artan küresel rekabet karşısında üyelerimizin sermaye yapılarını güçlendirecek, hızla gelişen, değişen teknolojiye uyumlarını kolaylaştıracak tedbirlerin düşünülmesi, toplumda Yerli Malı tüketiminin teşvik edilmesi ve merkezi ve yerel yönetimlere karşı kesimin mali yükümlülüklerinin hafifletilmesi de beklentilerimiz arasındadır.

Netice itibarıyla, toplumda sayısal üstünlüğü olan, halkın içinde yaşayan üyelerimizin rahatlaması, zincirin devamında genel refahı ve huzuru da beraberinde getirecektir"

 
Katar, turnuva bitmeden stadyumu söküyor
 
Selçuk'un Kent Belleği'nde imza günü
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ağam 13 Aralık 2022 Salı 15:57

ağır yaralı değil öleceksiniz çünkü bunu hakettiniz.

Yorumu oyla      2      3  
13 Aralık 2022 Salı 10:57

Enflasyon 40-50'ye düşse dahi bu fiyatların yüzde 40-50 seviyesinde yukarı yönde devam edeceğidir. Enflasyon düşecek, fiyatlar artmayacak, hatta düşecek algısı yayılıyor. Artarsa marketler suçlu olacak. Bakın bunlar yaşanacak.

Yorumu oyla      3      3  
SOKAK 13 Aralık 2022 Salı 09:59

Sokak sıkıntılı, memur sıkıntılı, işçi sıkıntılı, asgari ücretli sıkıntılı, esnaf sıkıntılı, çiftçi sıkıntılı, Eczacı sıkıntılı, sağlıkçı sıkıntılı v. s. Tek sıkıntılı olmayan ise mevcut iktidar. Bu işi anlayan varsa açıklasın vallahi...

Yorumu oyla      3      3  
HASAN GÜRSEL ALTUĞ 13 Aralık 2022 Salı 09:51

Ağır yaralıyı geçiniz lütfen.Şu an esnaf bitkisel hayatta makinede yaşıyor. Seçimlerden sonra cenazeyi kaldırıp helvasını hep beraber yiyebilirsiniz.Tabi esnaf ile birlikte sizinde helvanızı yiyecekler .Esnaf yok olduğunda sizde yok olacaksınız.

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muhittin AKBEL yazdı... Poşete zam olmadı diye bayram mı yapalım?
Muhittin AKBEL yazdı... Poşete zam olmadı diye bayram mı yapalım?
Turizm sektörünün kalbi İzmir'de attı
Ulusal ve uluslararası turizm aktörlerinin büyük ilgi gösterdiği 16. TTI ...
Kredi kartı olanlar dikkat! 31 Aralık son tarih...
2022'nin bitmesine az bir süre kala kredi kartı, banka kartı ve indirim ...
 
Zeytinin ölüm fermanı mecliste… Oda Başkanı Özdamar: Seçimde hesaplaşacağız!
Aydın-Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, önceki akşam torba ...
Bakan Nebati: 2022, en kötü yıl olarak tarihe geçecek
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "2022, en kötü yıl olarak tarihe ...
TÜİK açıkladı... İşsizlik rakamları belli oldu!
TÜİK'e göre, ekimde dar tanımlı işsiz sayısı bir önceki aya göre 57 bin ...
 
Türkiye İstatistik Kurumu'na personel alınacak!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) sınavla 10 uzman yardımcısı istihdam edecek.
Bakan Varank: 26 şehirde 468 fabrika açtık
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, muhalefetin "fabrika kurulmuyor" ...
59 milyar kredinin faizi esnafa yansıtılmadı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, salgın döneminde esnafa destek sağlamak için ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva