HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Şubat 2023 Çarşamba - 09:15

Başkan Kılıç'tan dönüşüm çağrısı ve ‘can-emsal’ karşılaştırması: Seçim yapmak zorundayız!

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Kahramanmaraş depremlerinin ardından kentsel dönüşüme önem verilmesi gerektiğini belirtirken, “Şu anki hali hazırdaki sistemde emsal vermeden dönüşüm mümkün mü? Buraya devlet ve  kamu gücünün girmesi lazım… Kamu gücü girmiyorsa, insanların canından malından olması riski varsa bir seçim yapmak zorundayız” diye konuştu.

Başkan Kılıç tan dönüşüm çağrısı ve ‘can-emsal’ karşılaştırması: Seçim yapmak zorundayız!

EGEDESONSÖZ - Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Sonsöz TV’de yayınlanan programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı. İzmir ve Türkiye gündemi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kılıç, Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve toplam 10 ilde yıkıma neden olan depremler hakkında da konuştu.

SIĞINMA EVİ, DEPREMZEDELERE…
Bölgeden gelen depremzedelere ilk olarak barınma yerinin ayarlanması gerektiğini belirten Kılıç, “Buca’da yeni bitirdiğimiz binamız var. Aslında kadın sığınma evi olarak hazırlamıştık ancak bunu depremzede vatandaşlarımıza tahsis edeceğiz. Yakın zamanda orayı açacağız. Bizim yaptığımız çalışmalar ile sonuçlandırılacak durumlar değil tabii ki bu.  Özellikle 6 aylık süreçte gelen vatandaşlarımızın hayata adapte olması için ne kadar yardımcı olabilirsek o kadar iyi olur. Sonrasında zaten onlar yaşama alışacaklar. Ancak ilk 6 ay ve 1 yıl çok önemli. Hem yakınlarını kaybediyorlar hem buraya geliyorlar... Bunun acısını düşünün. Allah kimsenin başına böyle bir şey vermesin” dedi.

BUCA’DA YAPI STOKU ÇOK KÖTÜ
Buca’daki yapı stokunun durumunun nasıl olduğunun sorulmasına yanıt veren  Kılıç, “Yapı stoku iyi değil. Hatta çok kötü. İzmir'in geneli gibi yani. Bir an önce dönüştürmemiz gerekiyor. Planlarımızı yapmıştık zaten. Buca'da yaptığımız planlama alanı Buca'nın 3'te 2'si. 2 bin 500 hektarın bin 660 hektarını yeniden planladık.  Planlar onaylandıktan sonra zamanla dönüşümünün olması lazım. Depremle bunu bir an önce olması gerektiğini gördük. Biz hem depreme dayanıklı yapılar hem de yaşanabilir bir yer olması gerektiğini gördük. Bizim yaptığımız çalışmada birçok meydan, bol bol otopark, yeşil alan var. Bunun dönüşmesi lazım bir an önce. Dönüşmeyi teşvik edecek şeyler yapmak lazım” ifadelerini kullandı.

Hazırlanan planların mahkemeye takılacağını düşünmediğini belirten Kılıç, “Hazırladığımız planı tamamen kamu yararı güttüğü için mahkemeden bir sorun çıkacağını  düşünmüyorum” diye konuştu.

ŞEHİR PLANCILARININ HAYALİNDEKİ GİBİ OLMAYABİLİR
Dönüşümün asıl olarak kamu eliyle yapılması gerektiğinin altını çizen Kılıç, “Bizim yaptığımız planlar, şu anki süreçte belki de şehircilik manasında, şehir planlamacılarının hayalindeki en iyi plan olmayabilir. Yoğunluğun düşük olduğu ve yaygın bir plan ister her şehir plancısı. Ancak şu anda  yaşadığımız ortam, piyasa, ekonomik koşullar bu tür planları kısa sürede yapmamız mümkün kılmıyor. Burada bir devlet politikası haline gelir, bunu en iyi şekilde hayalinizdeki ideal kent planlaması ile yapılır, devlet de bunu destekler, konut sahibi olması konusunda vatandaşa tüm imkanlar açılırsa, sonra en ideal sistem yapılır. Şu anki hali hazırdaki sistemde emsal vermeden dönüşüm mümkün mü? Buraya devlet ve  kamu gücünün girmesi lazım… Kamu gücü girmiyorsa, insanların canından malından olması riski varsa bir seçim yapmak zorundayız. Olması gereken kamu idaresinin devreye girmesi lazım… Depremden korkmayacak hale gelmemiz lazım. Depremden koruyacak binaların olması her bireyin ihtiyacı. Ekmek-su gibi bir ihtiyaç… Yıkılan yeni binalar belki tüm yıkımın içinde yüzde 1'dir en fazla” ifadelerin kullandı.

KENTİ YENİDEN PLANLIYORUZ
Buca’da da kentsel dönüşüm planlama sürecinde sona gelindiğini vurgulayan Kılıç, “Çaldıran bitti, onun dışında Seyhan Mahallesi bakanlıkta, Ova Mahallesi’nin genel planı büyükşehir meclisinde. Ufuk Mahallesi planları dediğimiz içinde birden fazla mahallenin olduğu plan da önümüzdeki meclise gelirse planlamalar ile ilgili yaptığımız çalışmalar tamamlanmış oluyor. Bunlar Büyükşehir'den geçtikten sonra 1/1000'likleri yapmaya başlayacağız. Kentsel dönüşüm alanları 5 hektar ile 50 hektar arası bölümler belirliyorsun ve dönüşüm çalışması yapılıyor. Biz kenti yeniden planlıyoruz. Şu an gördüğümüz kenti, belli başlı alanlar haricinde yeniden planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Buca’nın geçmişte bir planı olmadığını belirten Kılıç, “Bizim yaptığımız kentsel dönüşüm değil, bizimki kenti yeniden planlamak. Hiç deprem riski olmayan bölgeye kent kuracaksan planlarsın. Buca'nın bir planı yoktu. Biz yeni bir planlama yaptık. Deprem ile ilgili bilinç ortaya çıktı, bununla birlikte dönüşecek yapıların hepsi bu planla ortaya çıkacak” diye konuştu.

ORMAN VASFINI KAYBEDEN YERLER İMARA AÇILABİLİR
Ormanlık alanların kendileri için kırmızı çizgi olduğunu belirten Kılıç, yeni imar alanlarını açmadan da dönüşümün gerçekleşebileceğini belirtirken,“Ormana kesinlikle girmeden, orman vasfını kaybedenler dışında yeni alanlar açılabilir. Yaban hayatına çok girmemek gerekiyor. Zaten çok az bir alanımız kaldı. Olabildiğince kent merkezlerinde bunu çözmek gerekiyor. Orman vasfını kaybetmişse, kentin içinde dahil edilebilir. Ancak onun dışında kentin içinde çözmek lazım. Toplu ulaşım, metro ağı, bol yeşil alan, otopark karşıladıktan sonra kentin içinde çözebilirsin bu sorunu” dedi.

KENTİ YÖNETENLER DEPREMZEDE OLMUŞ
Kendi ilçesinde böyle bir deprem olması durumda neler yapacağı sorusuna Hatay’dan örnek vererek yanıtlayan Kılıç, “Çok kötü... Hatay'daki Büyükşehir Belediye Başkanımız Lütfü Savaş, genel sekreter yardımcıları vefat etmiş, genel sekreterin ailesi vefat etmiş, arama kurtarma ekibi olarak düşünülen bunların aileleri ve ya kendileri vefat etmiş... Kenti yönetecek yapı depremzede haline gelmiş... Benim de evim Buca'da... Buca'da olursa sende depremzede olursun. Bu nedenle bir an önce dönüşmemiz lazım. Bizim bulunduğumuz bina bile 99 öncesi yapıldığı için şüphelerimiz var. Bir karot testi yapmadık henüz” dedi.

BİNANIN TAMAMININ DAYANIKLILIK DURUMUNU ÇIKARTIYORUZ
Kesik kolon iddiaları ile ilgili sorumluluğun kimde tartışmaları hakkında net konuşan Kılıç, “Bizim yapı kontrol müdürlüğümüz var. İmar planına aykırı herhangi bir yapı varsa buna ceza keseriz ve eski haline getirilmesi ile ilgili gereken yapılır. Bizim görevimiz bu. Binanın betonun demirine bakacak olan Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü. Biz Buca'da deprem ve yangın envanteri çalışması yapıyoruz. Bunları çıkarmak için çalışıyoruz. Buca'nın binaların tamamının depreme dayanıklılık durumunu ortaya çıkartıyoruz. Yönetmelik halindeki binaların sayısını görüyoruz. Burada ilgili kişi önce gözle tespit yapıyor sonra ilerleyen aşamada gereken çalışmalar yapılıyor” ifadelerini kullandı.

 
Çiftçilerin düşük faizli kredi borçları ertelendi
 
Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan deprem bölgesine destek
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Partili 24 Şubat 2023 Cuma 11:24

Koskoca Buca'da belediye başkanlığı yapacak birini bulamayıp Istanbul'dan ithal belediye başkanı atandı,bir partili olarak böyle bir tertib karşısında söyleyecek bir şey yoktur,düşünün bir belediye başkanı seçimde oy kullanmadan başkan oluyor daha bir çok örnekleri vardır,daha sonra iktidar hesapları ve ittifak partileri ile ülke yönetimine talip olması düşündürücü...

Yorumu oyla      3      3  
Harbibucalı 23 Şubat 2023 Perşembe 08:49

Başkan Benim evimde Buca''da demiş..!!! Eee nerde olcaktı.. Bucalı olmayan bucayı tanımayan bilmeyen birisini belediye baskanı olarak atarsanız böyle konuşması normal...(Erhan kılıç..atanan bir belediye baskanıdır..Tuncay özkan tarafından) seçimi kazandıktan sonra ikametgahı nı bucaya aldıran bir belediye başkanı ...Vay bucanın haline..!!!

Yorumu oyla      3      3  
Öğrenci 22 Şubat 2023 Çarşamba 09:47

Başkan sadece konuşuyor icraat sıfır. 4 yılda Seyhan Mahallesi planlaması yapılmadı. En basit Natonun önündeki merdivenli yolu yapın dedik 2021 listesine aldılar sene 2023 hala yol bile yapamadı. Yol yapamayan başkan kentsel dönüşümün K sini bile yapamaz

Yorumu oyla      7      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Seferihisar'da depremzedelere psikolojik destek
Türkiye’yi yasa boğan asrın felaketinin ilk gününden itibaren yardım çalışmaları ...
Başkan Tugay’dan sendikacılara: AKP’nin ekmeğine yağ sürüyorsunuz!
Karşıyaka Belediyesi’nde maaş alacakları konusunda sorun yaşayan işçiler ...
'Yüzülebilir körfez' yolunda kritik ihale... En büyük tarama projesi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Körfezi’nde şimdiye kadar yapılacak ...
 
Kıyı Ege Belediyelerinden imar barışına tepki!
Kıyı Ege Belediyeler Birliği encümeni, on bir ilde büyük yıkıma yol açan ...
Bir Kira, Bir Yuva'da gözler Halk TV'de... İzmir için iyilik vakti
22 Şubat Çarşamba günü Halk TV ekranından yapılacak özel yayınla milyonlarca ...
Nazilli esnafı Başkan Çerçioğlu'nu ziyaret etti
Nazilli Minibüs, Otobüs ve Servis Araçları Motorlu Taşıtlar Kooperatifi ...
 
Başkan Sandal'dan 'emsal artışı' kararına tepki: İtiraz edeceğiz!
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, 30 Ekim 2020 tarihinde meydana ...
Büyükşehir'den Kahramanmaraş'ta '232' aileye geçici yuva!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ta ...
Başkan Soyer'den afet bölgesi raporu: Arama-kurtarma ekipleri yeniden sahada!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kahramanmaraş merkezli iki ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Zeytine adanan bir ömür bin alkış!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Meksika’da sol ve Hindistan’da yeniden aşırı sağ!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yeryüzü kaosa sürüklenirken
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mekanlara / kurumlara isim verme özensizliği!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva