HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Mart 2022 Çarşamba - 15:03

Başkan Erdoğan’dan RES ve GES çağrısı: Rüzgar ve güneş başka yerde yok mu?

Karaburun’da özel çevre koruma bölgesine yapılmak istenen güneş enerji santrali projesinin yarın yapılacak halkın katılım toplantısı öncesinde açıklamada bulunan Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, yenilenebilir enerjiye karşı olmadıklarını belirterek “Bizim istediğimiz başka alanlara kurulması ama masraftan kaçmak için ilk kolay yere kuruyorlar... 'Hayvanlarımıza, doğamıza zarar vermeyen bir yere kurun' diyoruz. Karaburun dışında hiç mi güneş alan rüzgar alan başka yer yok?” diye sordu.

Başkan Erdoğan’dan RES ve GES çağrısı: Rüzgar ve güneş başka yerde yok mu?

EGEDESONSÖZ - Rüzgar enerji santrallerine karşı bölge halkının tepkileri ile gündeme gelen Karaburun, bu kez güneş enerji santrallerinin (GES) hedefinde. İlçede kurulmak istenen GES projelerine bir yenisi için geçtiğimiz haftalarda çevresel etki değerlendirme süreci başlatıldı. 

Son olarak Parlak Köyü sınırları içinde kurulu bulunan Salman Rüzgar Enerji Santrali’nin sahibi Fiba Grubu'na bağlı Öres Elektrik Şirketi tarafından yapılmak istenen GES projesi halkın kantarına çıkacak. Başvuru sonucunda başlatılan ÇED süreci kapsamında halkın katılım toplantısı yarın (17 Mart) saat 13:00’de köy kahvesinde gerçekleşecek. 

‘İYİ Kİ ÖÇK İLAN EDİLMİŞ YOKSA ...’
SONSÖZ TV’de Gazeteci Fatih Yapar’ın konuğu olan Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ilçede devam eden ÇED projeleri hakkında da bilgi verdi.  Karaburun’un 15 Mart 2019 tarihinde özel çevre koruma (ÖÇK) bölgesi ilan edildiğini hatırlatan Başkan Erdoğan “İyi ki edilmiş... Yoksa talana dur diyemeyecekmişiz. Bölge için maden arama başvuruları var, GES, RES başvuruları var... Zaten bölgenin yüzde 71’i rüzgar enerji türbinleriyle dolu. Karaburun Kent Konseyi ve belediye ÖÇK ilan edilsin diye başvurulmuş, 7 - 8 yıl sonra oldu. O zamana kadar Yarımada türbin doldu. İki hafta önce Çevre Şehircilik Bakanlığı çalışanları tarafından ÖÇK verileri sunuldu. Bizim İris Gölü’müz var. Bölgede ki tek sulak alan. Burada ilk kez tespit edilen canlı türleri var. Fakat yan tarafına 100 metre ilerisine RES kuruldu. Biz geçen sene ortalığı ayağa kaldırdık ama gümbür gümbür kurdular. Aynı bölgeye sonra 2 tane daha geldi.” dedi. 

‘BENİM GÖZÜMDE VATAN HAİNİ OLURSUN ’
Son ÇED başvurularının rüzgar enerji santrallerinin yanı başına kurulmak istenen güneş enerji santralleri ile ilgili olduğunu belirten Başkan Girgin Erdoğan “Bir bir başvurular gelmeye başladı. Biz yanlış olduğunu belirtiyoruz. Her yazıya cevap veriyoruz. Başka yerin belirlenmesi gerektiğini söylüyoruz. Biz şunu da hep söylüyoruz; eğer bir ülkenin yüzde 75’i dışarıdan bağımlı bir ülkede istemiyorum dersen vatan haini olursun benim gözümde de böyle. Ama Yarımada gerçekten çok hoş bir yer. Kıyıları, biyoçeşitliliği, bitki örtüsü vs. Bizim istediğimiz başka alanlara kurulması ama masraftan kaçmak için ilk kolay yere kuruyorlar. Hayvanlarımıza, doğamıza zarar vermeyen bir yere kurun diyoruz. Karaburun dışında hiç mi güneş alan rüzgar alan başka yer yok? Burada hayvancılığı da bitirecekler. Türbinlerin altındaki yerlerde sesten rahatsız olmadıkları yerlerde otlatıyorlar ama sen GES’i de buraya kurarsan onlara nefes alma yeri bırakmazsın. Biz yüzde yüz keçi sütü desteklerimize devam ediyoruz. Yem parası, ilaç parası vs. Zaten bunlar maliyetliyken bir de alan bırakmıyorsun. Üretim diye bağırıyoruz bir de... Senin üreticiyi baltalamanın ne anlamı var?” diye konuştu. 

HALKIN KATILIM TOPLANTISINA ÇAĞRI
Yenilenebilir enerjiye karşı olmadığını vurgulayan Başkan Girgin Erdoğan şunları söyledi:

“Bölgemiz için önemli... ÖÇK alanıyız. Benim bölgem doğa harikası bir bölge. Bizim kapımız açık ama daha müsait yerlerimiz var, santrallerinizi oraya kurun. Zaten rüzgar enerji santrallerini kurdular. Yarın halkı bilgilendirmek için toplantımız olacak. Meclis üyelerimiz de orada olacak. Sazak Kentsel SİT  alanının dibine güneş enerji panellerini kurmayı planlıyorlar. STK’ları bekliyorum. İris Gölü’nün 100 metre yanına zaten koydular, şimdi tekrar izin istiyorlar. Bunlar bizim doğal dengemizi değiştirecek. Daha da çirkinleştirmeyelim. Bir sürü müsait yer var. Denizli’de de İç Anadolu’da da var. Zaten rüzgarımızı kullanıyorsunuz. Bari toprağımızı temiz bırakın da biz tarım yapalım, keçilerimizi otlatalım. Bu bölgeyi kurutmayın, yok etmeyin. Bizim yakamızı bırakın.”

 
'21. yüzyıla Türk milleti damgasını vuracaktır'
 
Uzman isim kızıllığın sebebini aktardı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP Genel Merkezi'nden Aydın'a çıkarma
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir Milletvekili ve CHP Enerji ve ...
Çiğli'de 'çevre dostu' protokol!
Çiğli Belediyesi ile Mimarlar Odası İzmir Şubesi, doğal çevrenin korunarak ...
Soyer'den metro krizinde yeni açıklama: Davacı şirketlerden evrakları isteyeceğiz!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Buca Metrosu'nun ihale sürecine ...
 
Ticaretin kalbi Shoexpo'da attı!
Ayakkabı sektörünün en önemli fuarlarından 48. Shoexpo-İzmir Ayakkabı ...
Batur'dan dolu dolu 3 yıl sunumu: Tek keşkemiz...
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur göreve gelişinin üzerinden geçen 3 ...
Bayraklı’nın kütüphaneleri modernleşiyor!
Bayraklı Belediyesi, ilçe genelinde bulunan kütüphanelerinde modern düzenlemeler ...
 
Narlıdere’de kadın, siyaset ve edebiyat konuşuldu
Narlıdere Belediyesi, sendikacı yazar Yaşar Seyman’ı ağırladı. Siyaset ...
Doğa severler buluşuyor... 'Marmara Gölü Yaşasın' diye!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ege Belediyeler Birliği Başkanı Tunç Soyer ...
Konteynerler kalkıyor, Buca’nın mahalleleri nefes alıyor
Sürdürülebilir bir çevre bilinci oluşturmak için çalışmalar yürüten Buca ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mekanlara / kurumlara isim verme özensizliği!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP ‘iktidar’ olamazsa giderim diyen tek lider!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva