HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Mayıs 2021 Perşembe - 08:39

Başkan Erdoğan’dan ‘iskele’ savunması: Ya vapura hoşça kal diyeceğiz ya da...

Karaburun’da tartışmalara neden olan yüzer iskele hakkında Karaburun Belediyesi halk bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, gelen eleştirilere cevap verdi. Erdoğan açıklamasında "Ya biz bu süreçte vapura hoşçakalın diyeceğiz ya da geçici bir çözümle bugün yaratılan gibi yüzer iskeleyle –tamam ek bir külfet ve maliyet- bu işlemi geçici de olsa çözmeye çalışıyoruz" dedi.

Başkan Erdoğan’dan ‘iskele’ savunması: Ya vapura hoşça kal diyeceğiz ya da...

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – İzmir’in Karaburun ilçesinde yapılması için çalışmalarına başlanan yüzer iskele için tartışmalar devam ediyor.

Karaburun Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi gelen eleştirilere karşın ve kamuoyunu aydınlatmak için bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Karaburun Belediyesi’nde yapılan ‘Karaburun İskelesi halk bilgilendirme toplantısı’nda konuşmacı olarak Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Mert Yangel ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Deniz Hizmetleri Şube Müdürü Taha Yiğit Tekin katılarak bölge sakinlerinin kafalarında kalan soru işaretlerini gidermeye çalıştı.

‘ESNAFI MAĞDUR ETMEMEK İÇİN EYLÜL SONU’
Yapılacak olan yüzer iskele için tarama işleminin durdurulduğuna dair sosyal medya üzerinden çıkan iddialara Başkan Erdoğan yanıt verdi. Erdoğan ‘Bakanlığın izni üzerine taşıma yapıldı. Bu taşıma bitmiş durumda. Biz eylül sonuna tarama işlemini bıraktık. Nedeni de bölge ekonomik olarak zor bir dönemden geçiyor. Taramada koku oluşabilir, bölgedeki esnafımızı mağdur etmemek açısından eylül sonuna bırakıldı. Sosyal medyada şunu da gördüm: Durduruldu diye. Herhalde valilikten gelen yazının baş tarafı okunmamış. İzin yoksa eğer diye geçiyor. Biz iki tercihten birini yapmalıydık. Ya bölge halkının çok istediği vapuru çözmemiz gerekiyordu’ dedi.

‘KİMSENİN SESİ ÇIKMIYOR’
Bölgedeki bazı işletmelerin denize kepçeyle daldığını ve bölgede bulunan deniz çayırlarını söktüğünü açıklayan Başkan Erdoğan, bu konuda kimsenin sesinin çıkmadığını dile getirdi. Erdoğan konu hakkında ‘Biz yapana kadar kimse bunu görmüyor. Bir sürü işletme bizlerden bilgisiz. Biz gördüğümüzde müdahale ediyoruz, denize kepçeleri daldırıyor. Bizim korumaya çalıştığımız posedonyaları kendileri söküp atıyor. Bunu herkes görüyor ama kimsenin sesi çıkmıyor. Toplum yararına bir çözüm üretilmeye çalışılıyor. Tabi bizim de gönlümüz ister. Bu bir ek masraf, bir liman yapılması. Bölgede en son iptal edilen Kuyucak tarafında dünyanın dolgusu yapılması kararlaştırılmış. Esas bozulmaması gereken o’ açıklamalarında bulundu.

‘VAPURA HOŞÇAKAL DEMEMEK İÇİN’
Limanın yapılması için çalışmaların devam ettiğini dile getiren Erdoğan, bu sürecin uzun sürebileceğini ve vapura hoşçakal dememek için yüzer iskele projesini hayata geçirdiklerini belirtti. Erdoğan, ‘Evet limanın yapılması için çalışmalarımız devam ediyor. Buranın yapılması Özel Çevre Koruma Alanı’na giriyor. En az 5-6 yıl çalışmalar. Ya biz bu süreçte vapura hoşçakalın diyeceğiz ya da geçici bir çözümle bugün yaratılan gibi yüzer iskeleyle –tamam ek bir külfet ve maliyet- bu işlemi geçici de olsa çözmeye çalışıyoruz. Bu ebedi değil zaten. O nedenle biz hiç olmazsa ne kadar bitmiş olmasa da kafalarda soru işareti olmaması adına bu toplantıyı düzenliyoruz’ açıklamalarında bulundu.

‘TEKNİK BİR GÖZLE BAKILMASI GEREK’
Bilgilendirme toplantısına konuşmacı olarak gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Mert Yaygel, bu projeye teknik bir gözle bakılması gerektiğini ve amaçlarının yakıp yıkmak değil, Karaburun’a deniz ulaşımını sağlamak olduğunu anlattı. Yaygel, daire olarak 2015’ten beri gelen süreci şöyle anlattı:

“İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi olarak biz İzmir’deki bütün ulaşım planlarını yapıyoruz. 2030 tarihli ana planımız 2015 yılında tamamlandı. Bu ana plan kapsamında Karaburun’a iskele yapılmasıyla ilgili bir hedefimiz var. Dünden bugüne verilmiş bir karar değildir. Teknik arkadaşlarımız defalarca buraya geldiler ve bahsedilen bütün alternatifleri değerlendirdiler. Yapılabilecek en uygun yere bunun yapılmasına karar verdiler. Bu karar teknik bir karar. Bu olaya teknik bir gözle bakmanızı rica ediyorum, her yere yapılamıyor bu iskele. Burada amacımız yıkıp dökmek, deniz çayırlarına zarar vermek değil. Karaburun’a deniz ulaşımına sağlamak için çalışıyoruz”

NEDEN TURYOL İSKELESİ KULLANILAMIYOR?
Yüzer iskelenin yapımını teknik boyutlarıyla değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediyesi Deniz Hizmetleri Şube Müdürü Taha Yiğit Tekin, neden TURYOL iskelesini kullanmadıklarını açıkladı. Tekin yaptığı açıklamada derinlik ve genişlik konusunda TURYOL iskelesinin yeterli olmadığını ve üzerine çalışma yapamadıklarını dile getirdi. Tekin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Burada yaşanan sorunları 2019’da Karaburun’a seferleri başlatalım dediğimizden beri ben de sizinle beraber yaşıyorum. En büyük şikayet ‘neden mevcut TURYOL iskelesini kullanmıyoruz?’ Gönül isterdi ki bizim yeni aldığımız 15 tane yolcu gemisi bu iskeleye yanaşmaya uygun olsun, 2019’dan beri yaptığımız işleri, harcadığımız emeği ve parayı hiç harcamayalım. Maalesef teknik olarak böyle olmuyor. Karaburun ilçesinde ilk iskele olarak baktığımız yer mevcut TURYOL iskelesiydi. Geldiğimizde şunu gördük: Bu iskelenin mevcut genişliği 4,3 metre. Bizim gemilerimizin genişliği 11,6 metre. Dolayısıyla gemilerimizin yanaşması için yaklaşık 15 metre yanaşma yerine ihtiyaç var. TURYOL iskelesinin fiziki yapısına baktığımızda iskele denizin üzerinde olan bir yapı. Gemilerimizin yanaşması için gerekli olan 15 metrelik rıhtımı yapalım dediğimizde denizin içerisinde dolgu yapmamız gerekiyordu. Yapacağımız rıhtım sorunu çözmüyordu çünkü gemilerimizin yanaşması için ayrıca 4 metrelik su derinliği gerekiyor. Ancak burada böyle bir derinlik yok. Hem dolgulu bir rıhtım yapacaktık hem de tarama yapacaktık. Ek olarak buranın açığında da deniz çayırları mevcut. Dolayısıyla TURYOL iskelesini elemek durumunda kaldık. Daha sonrasında en uygun yerin mevcutta kıyıda beton olan bir alan olduğunu düşündük. Bu nedenle araştırmalarda bulunduk. Gelen derinlik haritası sonucunda en uygun yerin şu anda tespit ettiğimiz yer olduğuna dair mutabık kaldık. Burada yine derinlik uygun olmadığı için tarama yapılması gerekiyordu. Gemilerin yanaşması için baş tarafta 4 metre pervanelere gelen yerde ise 5 metre bir derinliğe ihtiyacımız var. Bu şekilde bir tarama alanı çıkardık”

‘SADECE 125 METREKARE DENİZ ÇAYIRI TAŞINDI’
Tarama alanında çıkarılan deniz çayırlarına değinen Tekin, burada sadece 125 metrekare deniz çayırı taşıması yapıldığını ve ilerleyen süreçte 8 bin metreküplük bir tarama çalışması yapacaklarını dile getirdi. Tarama çalışmalarını erteleme sebebi olarak, bu çalışmanın suda bulanıklaştırma yapacağını ve yaz döneminde gelen insanların bu durumdan rahatsız olmamaları için Karaburun’un daha sakin bir döneminde yapacaklarını anlattı.

Tekin, ‘Bu işleme başlarken Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Çevre Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile yazışmalara devam ettik. Dip tarama malzemesinin çevresel yönetim yönetmeliği kapsamında bu dip tarama malzemesini ne şekilde değerlendireceğimize dair hizmet alımı yaptık. Bu alanda deniz çayırlarının bulunduğunu gördük. Belli bir bölgede yoğunlaştığını gördük. Biz tarama nedeniyle deniz çayırlara zarar vereceğimiz için alanı daralttık. Deniz çayırlarının taşınmasıyla ilgili Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile yazışmalar yaptık ve gerekli izinleri alıp ihalesini yaptık. Taşıdığımız deniz çayırı miktarı toplam 125 metrekare. Bundan sonra deniz dibi tarama işlemine geçmemiz gerekiyor. Yaklaşık 8 bin metreküplük bir tarama yapmamız gerekecek. Yaz dönemi olması sebebiyle suda bir bulanıklık olacak. İnsanlara bu rahatsızlığı vermemek için tarama işlemini yaz sonuna erteledik. Karaburun ne zaman sakinleşirse bu projeye öyle devam edeceğiz’ dedi.

‘ÇİN SEDDİ YARATTIĞIMIZ YOK’
‘Sahile duvar örüyorlar’ iddialarına yanıt olarak Tekin, yüzer iskele için mevcuttan sadece 15 cm yükseltilerini belirtti. Tekin konu hakkında ‘Bakanlık tarama yaparken en az 10 metrelik mesafe istiyor ve bu 10 metre sığ kalıyor. Bu sığlığı aşmak için de mecburen yüzer iskele alıyoruz. Kıyıya bir yolcu platformu yapıyoruz iskeleyi bağlamak için. Mevcuttan sadece 15 cm yükseliyoruz. Sahilde bir duvar ördüğümüz ve Çin Seddi yarattığımız yok’ dedi.

 
UEFA Avrupa Ligi'nde şampiyon Villarreal
 
Otomobil uçurumdan yuvarlandı: 1 ölü, 4 yaralı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hasan canturk 27 Mayıs 2021 Perşembe 12:16

karayeenim helal be

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir vize verdi: Soyer 'e 75 milyon Euro'luk borçlanma yetkisi!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in seçim vaatleri arasında ...
Kıyı Ege, Batur’la devam
Yeniden Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı olarak seçilen Konak Belediye ...
Karabağlar’da vezneler hafta sonu açık
Karabağlar Belediyesi, sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı bu hafta ...
 
Başkan Sandal açıkladı: Şehir Hastanesi'ne teleferik bağlantısı yolda!
Bayraklı'da yapımı devam eden Şehir Hastanesi'ne ulaşım için yapılması ...
Çiğli iklim toplantılarında yeni başlık İklim Adaleti
Çiğli Belediyesi tarafından başlatılan "Çiğli İklim Eylem Planı" çalışmaları ...
Büyükşehir o planı reddetmişti: Büyük rant iddiası!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mahkeme kararlarını gerekçe göstererek ...
 
Bucaspor şampiyonluk kupasını Soyer'e götürdü
Futbolda 3. Lig play-off finalini kazanarak 2. Lig'e çıkmaya hak kazanan ...
Narlıdere Belediyesi'ne iki yeni çöp kamyonu daha
Narlıdere Belediyesi vatandaşlara daha iyi bir hizmet sunabilmek için ...
Bornova Belediyesi’nden vatandaşa vergi kolaylığı
Bornova Belediyesi, Emlak, Çevre Temizlik ve İlan Reklam Vergileri’nin ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva