HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
28 Şubat 2022 Pazartesi - 12:20

Başkan Çalkaya: Kadın hareketi bir devrimdir!

İzmir’in kadın belediye başkanları arasında yer alan Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, belediyelerde kadın istihdamı hakkında yaptığı açıklamalarda, “Balçovalı kadınlar her alanda kendi güçlerinin farkındadır.  Bu durum, kadın istihdamını da etkiliyor. Biz, kadın hareketinin bir devrim olduğuna inanıyoruz. Bu devrimin en önemli gücü de zihinsel altyapıdır” ifadelerini kullandı.

Başkan Çalkaya: Kadın hareketi bir devrimdir!

Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) dijital yayını olan Belediye Gazetesi’ne 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü özelinde değerlendirmelerde bulundu.

Belediyelerde kadın istihdamı konusunu ele alan Çalkaya’nın röportajı şu şekilde:

Belediyenizin kadın istihdamına yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Kadınların toplumsal yaşama dahil edilmesi, kadın istihdamının artırılması ve kadınların güçlendirilmesi için hangi projeleri hayata geçirdiniz?

FATMA ÇALKAYA: Balçova, kadınların toplumsal hayata katılım oranının yüksek olduğu ilçelerden biri. Balçovalı kadınlar, ekonomik, siyasal ve sosyal açıdan aktiftir. “Eşitlik Kenti Balçova” misyonuyla yaptığımız çalışmalar nedeniyle Balçovalı kadınlar her alanda kendi güçlerinin farkındadır.  Bu durum, kadın istihdamını da etkiliyor. Biz, kadın hareketinin bir devrim olduğuna inanıyoruz. Bu devrimin en önemli gücü de zihinsel altyapıdır. Balçova Belediyesi, Balçova’daki kadın hareketi, kadın istihdamı ve kadınların toplumsal hayata dahil olması için bu zihinsel altyapıyı sağladı. Bu altyapının temeli, 2005 yılında kurulan ve Türkiye’ye örnek olan Semtevleri’yle atıldı.

Belediyenizde kaç kadın personel çalışıyor? Yerel yönetimlerde ve genel itibarıyla siyasette kadın temsili oranını yükseltmek için neler yapılmalı?

FATMA ÇALKAYA: Balçova Belediyesi’nde toplam 168 kadın personel görev yapıyor. Bu sayı, toplam personel sayısının yaklaşık %40’ı. Birim sorumlularının ve müdürlerin çoğu kadın. Üç başkan yardımcısından biri de kadın. Az önce bahsettiğim gibi, kadınlar hayatın içinde olunca, siyasette temsil oranı da artıyor. Balçova’da bunu deneyimliyoruz. Seçimlerde üç partinin adayı kadındı. Yine bir dönem, dört partinin ilçe başkanları kadındı. Balçova Belediyesi’nin meclisinde de kadınlar yer alıyor. Bu sayıyı artıracağız. Ayrıca partimizin Balçova’daki üye sayısının %52’si kadın. 

Yerel yönetimler, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında nasıl bir rol üstlenmeli? Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemeye ve stratejik plan oluşturmaya ilişkin çalışmalarınız var mı?

FATMA ÇALKAYA: Yerel yönetimlerin toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak açısından önemli bir işlevi var. Öncelikle hizmetlerde eşitliği sağlamak gerekiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğine inanan belediyeler çalışmalarını bu çerçevede yürütüyor. Sosyal yardımlarda kadınlara öncelik vermek, eşitliği sağlamak açısından mühim. Biz, stratejik planımızda kadınlara yönelik hedefler ve çalışma alanları belirledik. Bu hedefleri şöyle sıralayabilirim:

•    Toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında kadınları destekleyecek hizmetler sunmak,
•    Kadınların eğitimine katkıda bulunmak,
•    Kadınlara yönelik sağlık hizmetlerini iyileştirmek,
•    Kadınların ekonomik açıdan güçlenmesine destek olmak,
•    Kadınları karar alma mekanizmalarına dahil etmek.

Kadınları karar mekanizmalarına dahil etmek amacıyla eşitlikçi ve kapsayıcı yerel politikaları nasıl yapılandırıyorsunuz? Bu süreçte kadın örgütleriyle ve ulusal/uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz?

FATMA ÇALKAYA: Kadınlar güçlendikçe, karar alma mekanizmalarına da dahil oluyorlar. Belediyeler açısından düşünürsek, karar mekanizmasının en üstünde kadın belediye başkanının olması, süreci kolaylaştırıyor. Kadın örgütleriyle ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yürütüyoruz. İnşaat mühendisliği, erkek mesleği olarak kabul ediliyor. Bu meslekte kadınları güçlendirmek için İnşaat Mühendisleri Odası’yla birlikte üç yıldır Beyaz Baretliler Projesi’ni sürdürüyoruz. Proje kapsamında inşaat mühendisliğinde lisans eğitimine devam eden kadın öğrencileri (burs, mentorluk, teknik ve sosyal mühendislik eğitimi vb.) destekliyoruz. Aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin önüne geçmek için mücadele ediyoruz. Ayrıca Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’yla “Kadın Acil Yardım Hattı” işbirliği protokolüne imza atacağız.

Belediyenizin bünyesinde Kadın Danışma Merkezi hizmeti veriliyor mu? Kadınlar için destek hizmetleriniz hangi alanları ve konuları kapsıyor?

FATMA ÇALKAYA: Geçen yıl belediyemiz bünyesinde Kadın Danışma Birimi açtık. Kadınlara her alanda destek olmak, onları bilgilendirmek ve bilinçlendirmek, onların güçlenmesine katkıda bulunmak amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik şiddete maruz kalan ve maruz kalma riski taşıyan kadınların başvurması hâlinde ücretsiz psikolojik destek ve bilgilendirme hizmeti veriyoruz.

Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet, kadın hakları ve kadınlara yönelik sosyal politikalar konusunda yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?

FATMA ÇALKAYA: Diğer dezavantajlı gruplarda olduğu gibi, kadınların desteklenmesi ve güçlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Hayata geçirdiğimiz hizmetlerin ve belediyemizin politikalarının temelini bu bakış açısı oluşturuyor. Belediyecilik sadece yol yapmak ve çöp toplamak değildir. Toplumsal huzuru ve refahı tesis etmek için eşitsizlikleri ortadan kaldırmak zorundayız. Bu nedenle Semtevleri’nin çalışmaları başarıya ulaşıyor. Semtevleri’ne gelen kadınlar, sosyal dayanışmanın bir parçası oluyor, ekonomik özgürlük kazanmak için becerilerini geliştiriyor. Balçova Belediyesi Semtevleri’nde üretim yapan kadınlar, ürünlerini internet sitesi aracılığıyla dünyanın her yerine pazarlayabiliyor. Kadın Kooperatifi, iç piyasaya ürün gönderebiliyor. Ekonomik açıdan güçlenen kadınlar, hayatın her alanında bu gücü kullanabiliyor.

 
Yeni yaptırımlar doğalgaz fiyatlarını uçurdu
 
Süper Lig'de yayın ihalesi için karar günü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarihi bando okullarda bayrak törenlerine katılıyor
Kuruluşu, Kurtuluş Savaşı yıllarına dayanan Tire Belediyesi Tarihi Armoni ...
Evdeki eskiler 2. el pazarına çıktı!
Karşıyaka Belediyesi tarafından geçtiğimiz hafta sonu Bostanlı Pazar Yeri'nde ...
En sona kalmıştı... Menderes'in deprem planı onaylandı!
İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremde etkilenen bölgelerden ...
 
Hasan Ali Yücel, Narlıdere'de anıldı
Aramızdan ayrılışının 61. yıl dönümünde Türkiye Cumhuriyeti’nin eski Milli ...
Konak'a Avrupa'dan büyük ödül!
Konak Belediyesi, çevre odaklı çalışmalarıyla Avrupa Yerel Demokrasi Haftası ...
Bornova'da türküler sahneyi şenlendirdi
Bornova Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu, 2022 yılın ilk konserini verdi. ...
 
Karşıyaka’da 'Yeşil Lezzet Şöleni'ne yoğun ilgi
Karşıyaka Belediyesi ile Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları ...
Büyükşehir'den tohum takas etkinliği
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı'ndaki ...
Başkan Soyer'den Floransa'da barış mesajı
Floransa'da düzenlenen Barışın Öncüsü Akdeniz Belediye Başkanları Forumu'nun ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva