HABERLER>OTOMOBİL
11 Aralık 2021 Cumartesi - 10:09

Başkan Anık açıkladı: Takside yeni bir zam yok!

“Bizimki zam değil, fiyat ayarlaması” diyen İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, taksi ücretlerindeki güncellemenin ardından gelen akaryakıt zamları nedeniyle ekstra bir artış düşünmediklerini açıkladı. Başkan Anık, “Akaryakıta çok büyük zamlar geldi ancak biz yüzde 28’lik bir artırıma gittik. Daha sonrasında akaryakıt başta olmak üzere her şeye zam geldi ama biz yeni bir zam yapmayacağız. Keşke girdilere zam gelmese de aynı ücretle çalışsak” ifadesini kullandı

Başkan Anık açıkladı: Takside yeni bir zam yok!

EGEDESONSÖZ - İzmir Şoförler Odası ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık Sonsöz TV'nin konuğu oldu. Gazeteci Yazar Muhittin Akbel'in sorularını yanıtlayan Başkan Anık, taksicilerin gündemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

NE İZMİRLİLERİ, NE DE MESLEKTAŞLARIMIZI ÜZERİZ
Son dönemde yakıta gelen zamlar hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Anık, "2020 içerisinde, Ağustos ayında zam yapmıştık. Fiyat ayarlaması diyorum ben buna, çünkü zam deyince bir acayip kaçıyor. Ancak mecburuz. Kasım ayında da yüzde 28’lik bir zam yaptık. Yüzde 30'un üzerinde sadece akaryakıta zam geldi. Onun dışında esnafın kullandığı parçalara da çok büyük zamlar geldi. . Keşke bu zamlar olmasa da biz aynı ücretlerle çalışsak. Kasım başında zam yapmış olduk, arkadaşlar bununla ilgili çalışıyor ancak görüyoruz ki her gün yeni bir zam geliyor. Biz zam kararını aldıktan itibaren 1 lira 50 kuruş gibi zam geldi. Tabii bunlar geldi diye yine zam yapacak değiliz. Diğer illerde ekstra zam yapılıyor. Meslektaşlarım şu anki gidişattan memnun. Taksiye binen müşterinin de durumu ortada. Asgari ücretin yükselmesi, memurun maaş artışı, hepsi birbiri ile bağlantılı. İnsanların cebinde para olursa binecek taksiye sonuçta...

Şu an iyi gidiyoruz. Arkadaşlarımız memnun, yolcularımızdan aşırı bir tepki görmedik. Çünkü gelen zamları onlar da görüyor. Son 3 ay içinde gelen petrole zamlardan çalışmak mümkün değil. Biz her zaman söylüyoruz, ne İzmirlileri ne de meslektaşlarımızı üzeriz” dedi. Artışların devam etmesi halinde taksiye yeni bir zam daha gelip gelmeyeceği hakkında da değerlendirmelerde bulunan Anık, "Hayır, şu an onu yapmamız mümkün değil. Önümüze bakacağız. Olağanüstü bir şey olmadığı takdirde öyle bir şey mümkün değil. Servisçiler ile ilgili konu farklı. Onların işi de zor çünkü başta bir anlaşma yapılıyor ancak süreç içinde yüksek zamlar geliyor. Allah yardımcıları olsun" yorumunu yaptı.

ODAMIZIN SEÇİM TARİHİ BELLİ OLDU: 9 OCAK
İzmir Şoförler Odası ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanlığı seçimlerinin gerçekleşeceği tarihi, 9 Ocak 2022 olarak açıkladı. Anık, "Allah nasip ederse Gaziemir’deki Fuar İzmir'de 9 Ocak'ta seçimimiz olacak. Tüm meslektaşlarımı oraya davet ediyorum. Oylarını kime verirlerse versinler önemli değil, ancak bir STK'nın gücü esnafının ona sahip çıkmasından çıkar. 2 bin 800 üyenin olduğu yerde 900 kişiyle seçim yaparsak, kamu kuruluşlarının bize bakışı farklı olur. Üyeler mutlaka katılım görevini yerine getirmeli” diye konuştu.

ESNAF BUNLARA CEVABINI VERİR
Kendisine yönelik 'pandemide bir çalışma yapmadı' yönünde eleştiriler yapan muhalefete yanıt veren Anık, şunları söyledi:

“Taksici esnafı beni de onları da çok iyi tanıyor. Bunları söyleyen iki arkadaşı tanıyorum. Biri kendisini başkan vekili ilan etmiş. Ben onunla görev yaptım, karşı listeye neden giremediğini kendisi açıklasın. Ben onların seviyesine inmek istemiyorum. Onların projeleri bile yok. Pandemide çalışma yapılmadı deniliyor. Muhalefet yapabilirisiniz ancak doğruları söylemek zorundasınız. Söylemezseniz esnaf sandıkta cevabını verir. Biz başka yerde olmayan bir şekilde, hala her gün odanın önünde arabaları dezenfekte ediyoruz. Araçları durakları dezenfekte ediyoruz. Biz zaten maddi olarak yardımda bulunamayız, odamızın öyle bir gücü yok. Daha ne yapabiliriz odada? Onların ortaya koyabileceği bir proje yok, çünkü biz hepsini gerçekleştirdik. Sadece aday olmak için çıkarsan, böyle eleştiriler yaparsın. Esnaf benim ne yaptığımı biliyor. Bizim sattığımız yer yok. Müteahhide verilen kat karşılığı yerler için sattı denilemez. Eğer sen oraya bir şey yapamıyorsan, bunu yaptırman gerekir. Biz 3 oda aynı yerdeydik, kendi yerimize girdik. Odamıza girdiğinizde devlet dairesine girmiş gibi bir hisse kapılırsınız. Bu esnafımızın prestijdir."

BUNDAN SONRA RÖTUŞLARI YAPACAĞIZ
Gelecek dönemde kendilerinin nasıl projeleri olduğunu belirten Anık, şu bilgileri verdi:

"Biz bundan sonra rötuşları yapacağız. Elektrikli arabalar ile ilgili bir çalışma yapmamız lazım. Bu saatten sonra arabaları yenilememiz çok zor. Elektrikli araba almamız da çok zor. Birinci hedefimiz ÖTV fiyatları. Bizim esnafımızın ÖTV'li yeni araç alma durumu çok zor. Taksiye koyacak model de yok . Türkiye'de 3 tane  araç firması var, burada üretilen. Bunlar da 3 silindirli araç getiriyor. Benzinli ya da gazlı diye… Bu arabaların çekimi nedir bilmiyoruz ancak Avrupa, elektrikli araçlara geçecek. Türkiye'de 2023'ün içinde ülkemizde üretilen araçlar çıkacaksa, onları beklemek zorundayız. O da taksiye uyum sağlayacak mı? Fiyatlarının yüksek olduğunu biliyoruz. Devletimizin bizi desteklemesi lazım. Türkiye'de 120 bin taksi var. Otomobilin ÖTV'si yüksektir. Biz İzmir olarak bunu dillendirdik ve 3 yıllık hak verildi, sıfır ÖTV diye geçmişte. Karşımızdaki yanı işi yapan gruplar yüzde 4-8 aralığında ÖTV ödüyor. Taksi, lüks gruba girdiği için fazla ödüyoruz. Bu konuda pekala kanun değişikliği yapılabilir. Elektrikli araçlarda da ÖTV yüksek. Dünyanın her yerinde taksiler için ÖTV indirimi var. Benim yüzde 35'imi yüzde 10'a düşür, yeter. Ben 2022'den umutluyum. Bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Muhalefet tutmuş, beni bu konuda suçluyor. Uyuyor musunuz? 2016'da ÖTV’yi sıfırlatan ben değil miydim? Bunun faturası kimseye kesilmez, devlet vergi alacak yer arıyor. Eğer 2023 içinde yerli otomobiller çıkacaksa mutlaka istasyonlar da oluşturulacak demektir. Duyduğum kadarıyla bununla ilgili istasyon ihalelerine çıkılıyor. İzmir-Manisa arası gibi iller arası istasyonlar olmalı. ÖTV indirimi ile ilgili de dosyamızı gerekli kurumlara veriyorum ve ben 2022 içinde böyle bir indirim olur diye düşünüyorum."

300 DEĞİL, 50 TANE VIP TAKSİ YETER
VIP taksi modelinin İzmir'de uygulanması gerektiğine vurgu yapan Anık, bu konuda kendisine yöneltilen eleştirilere şu yanıtı verdi:

“Taksi sektöründen bihaberler. VIP taksiye neden karşı çıkıyorlar, merak ediyorum çıkıp açıklama yapmalılar. 1,5 yıl önce VIP taksiler için UKOME'den karar çıkardık. İsteyen yapar. Zaman değişiyor. Karşımızda küresel firmalar var. Bunlar VIP araçlarla iş yapıyor. Biz bunların karşılığında kendimizi yenilememiz lazım. Biz demiyoruz ki İzmir'e 300 tane VIP araç koyalım diye. 50 tane olsa yeter. Bu yolcu VIP araçlarla götüreyim, demeyecek, bizim araçlarımızı çağıracak. Bu, ileriyi görmektir. Bunu göremiyorsanız, Şoförler ve Otomobilciler Odası başkanlığına gelseniz, ne yapacaksınız ki…”

OLMAYACAK İŞİN PEŞİNDEN KOŞULMAZ
Taksimetre ayarlaması sürecinin uzun süre kaybı ve 650 liralık ödemeyle ilgili değerlendirmelerde bulunan İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, şunları söyledi:

"Taksimetrelerde yapılan ayar gününde 1-2 saatten fazla bekleyen olmadı. Bu durum, yasal sorumluluktan yaşanıyor. Taksimetre dediğimizde ayar konusu, Ölçülü Aletler Kanununu ilgilendiriyor. Ben bu işi bilmiyorsam, gelip bana gösterseydin. Ben bu işin kitabını yazdım. Onu dağıtacağım genel kurulda merak etme. Biz de isterdik uzaktan ayar yapmayı. Bu sadece bizi mi ilgilendiriyor? Ölçülü aletler kanunu, apayrı bir kanun. Türkiye'de sadece ben yaptırmıyormuşum gibi 'sen insanları sıraya soktun' diyorlar. Gidip bakanlıkta halletsinler o zaman bunu. Olmayacak işin peşinden koşulmaz.  Para konusunda  ise Türkiye'de 3-4 firma var taksimetre satan. 3 tanesi ayrı firma, kendi arasında bir anlaşma da var. Bizim ayarımızı da yapan firma İzmir ve İstanbul’da bir kısım taksimetresi var. 650 TL'ye yaptırdık. Diğer firmalar ise 750 TL'nin üstünde yapıyor. Bu fiyatları da belirleyen biz değiliz. Taksimetre sıkıntılı bir iş. Bakanlık da sanırım işin içinden nasıl çıkarım diye bir çalışma yapıyor. Biz insanları mağdur etmiyor ve en kısa zamanda bu işi bitiriyoruz."

VERİLER ELİMİZİ GÜÇLENDİRİYOR
EnTaksi uygulamasını aktif olarak kullanılması gerektiğini vurgulayan Anık, "Bir kısım arkadaşımız kullanmasını bilmiyor, bir kısmı da açmıyor. Bir kısım arkadaş da çok iyi kullanıyor. Ben onlara da sesleniyorum, kendi işimize sahip çıkacağız. Bazıları, işim iyi, açmam, diyor. İş güzel olunca kimse bakmıyor ona. Burada herkesin işi kabul etmesi lazım. İzmir'de günlük kaç yolcu taşıyoruz, bu sistem sayesinde biliyoruz. Toplam kaç defa taksimetrelere basılıyor, biliyoruz. Hiçbir ilde böyle bir sistem yok. 2 bin 823 arabamızın kaçı dolu, kaçı boş bunu görebiliyoruz. Bunlar bir dokümandır. Elimizi güçlendiren şeydir. İzmir'de günlük 240 bin ortalama yolcu taşıyoruz. Biz günlük ne kadar mazot yakıyoruz, ne kadar gaz salınımı yapıyoruz onları görüyoruz. Biz İzmir'de sorunlu yolların nereleri olduğu konusunda da belediyeye bilgi veriyoruz. Bunları EnTaksi kullanırsanız bilirsiniz" diye konuştu.

İSTANBUL'U HALLETTİNİZ Mİ DE BURAYA GELİYORSUNUZ?
İzmir'de taksicilere eşantiyon dağıtan İstanbullu firmalara da sert sözler söyleyen Anık, sözlerini şöyle tamamladı:

"Son 1 haftadır ortaya çıktı o firma. Bununla ilgili geçmişte ulusal bir firma vardı. Bu firma ile ilgili de İstanbullu bir firma eşantiyon dağıtıp kendi Entaksil uygulamasının çalıştırılmasını istiyorlarmış. Onlara şunu söylesinler; İstanbulu hallettiler de mi buraya geliyorlar? Bunların amacı İzmir'deki birlikteliği çözmek ve karıştırmak. Biz tek merkezden idare ediliyoruz. Bunlar tek elden olmazsa saydığım verilere ulaşamayız. O firma, tek merkezden yönetime karşılar."

 
Sürpriz ziyaret!
 
Karabağlar 'Bir Garip Orhan Veli'yle buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Toyota, 4 tesisindeki üretimi durduracak
Toyota Motor, Covid-19 otomobil parçaları sağlayan sektöre olumsuz etkisi ...
'İlham' projesine test şoku… Zoe sıfır çekti!
Avrupa'da piyasaya sürülen araçları inceleyen Euro NCAP, 2021 model Renault ...
Otomotiv bayii stokçukluk yapıyordu... Bakanlık üst sınırdan cezayı kesti!
Ticaret Bakanlığı, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'nun İzmir'de bir ...
 
Servisçilerden yeni fiyat talebi!
İzmir Otobüsçüler ve Servisçiler Odası, akaryakıta gelen en son zamla ...
Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde zam oranı belli oldu
Yılbaşından itibaren geçerli olmak üzere Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde ...
Vergide indirim beklentisi... Araç sahipleri dikkat!
Araç sahibi herkesi yakından ilgilendiren Motorlu Taşılar Vergisi (MTV) ...
 
Sıfır otoda taahhütlü satış dönemi
Sıfır kilometre araç satışında yeni bir uygulama hayata geçiriliyor. Müşteriler ...
Otomobil satışlarında yeni dönem başlıyor
Otomotiv piyasasında dengeleri bozan 'al-sat'çıları engellemek için otomotiv ...
Otomobil satışında 'pazarlıksız' dönem... Kimse indirim yapmıyor!
Son dönemde araç fiyatlarında yaşanan günlük değişim eskiden yapılan pazarlık ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva