HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Temmuz 2021 Cuma - 09:57

Başkan Adil Kırgöz: 39 milyon lira borç ödedik

Göreve geldiğinde piyasaya 39 milyon lira borçları olduğunu hatırlatan Dikili Belediye Başkanı CHP'li Adil Kırgöz, "Sıkı tasarruf tedbirleri, ucuz maliyetle büyük işler yapmaya yönelik adımlarımızla bu borcu 900 bin liraya düşürdük. Belediye hizmet araçlarına akaryakıt alamaz haldeydik. Şimdi fatura kesiliyor, bir hafta içinde ödemesi yapılıyor"

Başkan Adil Kırgöz: 39 milyon lira borç ödedik

EGEDESONSÖZ - Dikili Belediye Başkanı CHP'li Adil Kırgöz, 31 Mart 2019 seçimlerini yüzde 58'lik oy oranıyla seçildi. Aradan geçen 27 aylık süreçte Dikili'de neler değişti? Sıradaki hizmetler neler? Dikili sakinleri, Başkan Kırgöz için ne düşünüyor?  Gazeteciler Fatih Yapar, Mehmet Karabel ve Muhittin Akbel'den oluşan Egedesonsöz ekibinin bu ve diğer sorularını yanıtladı, Başkan Adil Kırgöz...

Kırgöz, "İki yıl içinde bambaşka bir Dikili bulacaksınız" iddiasında. İşte Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz ile yaptığımız sohbetten satırbaşları...

27 AYDA 18 YENİ PARK AÇTIK,  18 ESKİ PARKI YENİLEDİK
Başkan Kırgöz, Dikili'ye yeni parklar kazandırdıklarını, eskilerini de yenilediklerini belirterek bu konuda şunları söyledi:

"Meclisimizde 12 parkın isimlendirilmesi konusu geçti. Göreve geldiğimizden bugüne kadar 18 yeni park yaptık. 18 eski parkı da yıkıp yeniledik. Eskileri yapmak, yenisini yapmaktan daha zor. Olof Palme Parkı'nı yıktık, şahane bir park haline getirdik. Zaten biz yıkmasaydık, kendisi yıkılacaktı. Dikili tarihine baktım, toplam 21 park yapılmış. Biz, sadece 27 ay içinde 18 yeni park açtık. Yapmak değil, bakmak önemli derim her zaman. Her parkın bir sorumlusu var. Sevgi Yolu'nu yeniledik. Dikili'ye 27 ay içinde 5900 metre bisiklet yolu kazandırdık.  Bir metre bile bisiklet yolumuz yoktu. Uğur Mumcu Caddesi'nde araçlar yürümüyordu artık. Ne kaldırım, ne yol vardı. Üretim yollarının yüzde 60'ı bitti. 2024'e kadar, asfaltlanmayan yol kalmayacak. İki yıldır hiç durmadan sathi kaplama yapıyoruz."

40 KİRALIK ARAÇ GİTTİ, 26 SIFIR KİLOMETRE YENİ ARAÇ GELDİ
Başkan Adil Kırgöz, kiralık araç kullanma dönemine de noktayı koymuş: "Göreve geldiğimde 40 tane kiralık aracımız vardı. Ayda 648 bin lira ödüyorduk kiralık araçlar için. Şu anda kiralık tek aracımız dahi yok. 26 tane yeni araç satın aldık. 14 tane çöp kamyonu, 13 tonluk bir tanker, 18 metrelik vinç, yol temizlik araçları ve bir tane de binek aracımız oldu. Üç tane iş makinesi aldık. Kamyonetler, traktör aldık. Son 20 yıla baktığımızda 22 tane alınmış Dikili Belediyesi'ne. Biz ise 27 ayda 26 tane araç almışız. Son derece uygun koşullarda aldık hepsini.  Bazılarını peşin para aldık. 12 milyon liraya mal oldu toplamda. "

PİYASA BORÇLARI, SIKI TASARRUF TEDBİRLERİYLE SIFIRA YAKLAŞTIRDIK
Göreve geldiğinde piyasaya 39 milyon lira borçları olduğunu hatırlatan Başkan Adil Kırgöz, "Bu borcun neredeyse tamamına yakınını kapattık, sadece 900 bin liralık borç kaldı" dedi ve şu bilgileri verdi:

"Piyasa borçlarımızı sıfırladık sayılır. Göreve geldiğimizde 39 milyon lira piyasa borcumuz vardı, bugün itibariyle bunu 900 bin liraya düşürdük. İller Bankası'ndan 700 bin lira para geliyor belediyemize. Biz bu borcu nasıl bitirdik? İller Bankası'ndan gelen parayla ödenmez elbette. Borcu nasıl azalttığımızı anlatayım. En önemli unsur, tasarruf tedbirleri. Finans yönetimini çok iyi yaptık. Çok düşük maliyetlerle önemli işler yaptık. Büyükşehir'in imkanlarını, gerçekten çok çok iyi kullanıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer'e, Genel Sekreterimiz Dr. Buğra Gökçe'ye, Genel Sekreter yardımcılarımıza, Büyükşehir'in tüm çalışanlarına çok teşekkür ediyorum. Büyükşehir'in desteği bizim için çok önemli ve kıymetli. Dikili tarihinde Dikili Belediyesi, Büyükşehir'den aldığı hizmeti hiçbir şekilde bir başka yerden almadı. Büyükşehir'e bir şey istemeye gittiğimde hep planlarımla, projelerimle gittim. Nasıl gelmem gerektiğini sorarak gittim. Projemizi yapıyoruz, yaklaşık maliyetini çıkarıyoruz, Büyükşehir yatırım programına alıyor ve bizim işimizi yapıyor.  Tunç Başkanın, tüm ilçelere eşit gözle baktığını söyleyebilirim. Dikili'ye pozitif ayrımcılık yapılıyormuş gibi görünebilir. Dikili'nin hizmette çok eksik kaldığını Başkan Soyer'e çok net biçimde izah edebildik. Dikili ziyaretlerinde zaten kendisi de gördü o eksikliği."

MAKAM ARABAMIZ YOKTU, ARAÇLARIMIZ ARIZALIYDI
Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, yaşadıkları sıkıntıları şöyle özetledi: "Göreve geldiğimde makam arabamız yoktu.  2001 model bir aracımız vardı, defalarca bizi yolda bıraktı. Hizmet araçlarımız arızalı, kademede yatıyordu. Büyükşehir'in atölyelerinde tamir edildi. Bir belediyenin bir tane sağlam arabası olmaz mı? Akaryakıt alamayan bir belediyeydik. Çünkü akaryakıtçıya 5 milyon lira borç var. Adam haklı olarak, borcunu ödemeden sana akaryakıt vermem diyordu. Bir yere giderken cebimizden arabaya akaryakıt alıyorduk. Artık öyle bir hale geldik ki, bize fatura kesiliyor, bir hafta içinde ödeme yapılıyor.

Biz göreve geldiğimizde 5,5 aylık işçi alacakları vardı. 5-6 aylık,memurların sosyal denge ödemeleri vardı, ödenmemiş. Hiçbir banka kredi vermiyordu. Sonuçta bir bankadan kredi alabildik, tüm işçi ve memur alacaklarını ödedik."

BELEDİYE HİZMET BİNASI OLMAYAN TEK İLÇE, DİKİLİ'DİR
Başkan Kırgöz, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden çok değerli katkılar gördüklerini belirterek şunları söyledi:

"Dikili, Belediye hizmet binası olmayan tek ilçedir. Kiradaydık. Prefabrik bir binaya çıktık. Dağınık halde beş ayrı yerden hizmet vermeye çalışıyoruz. Tunç başkanımıza bu eksiğimizi de anlattık.  Hizmet binamızın yapılması konusunda bize çok büyük destek verdi.  Yer seçimi yapıldı, projesi hazırlandı ve ihalesi de yapıldı. Bir ay sonra temelini atarız diye tahmin ediyorum. İzmir Büyükşehir'den 27 ayda 300 milyon liraya yakın hizmet aldık. Nüfusa oranla, Büyükşehir'den aldığımız desteğin oranına baktığımızda, birinci ilçeyiz. Buca ile başabaş gidiyoruz. Buca, Buca Metrosu'ndan dolayı bizimle başabaş.  Kültür Merkezimizin projesini hazırlıyoruz, yakında ihaleye çıkacağız. Atıl durumdaki eski belediye hizmet binamız vardı.  Onu yıktık, ihalesini yıktık, yılbaşında teslim alacağız.

İzmir Büyükşehir'in Dikili'ye hizmetleri o kadar kıymetli ki. Çandarlı'nın su arıtma sorunu gideriliyor. Büyükşehir ihalesini yaptı. Yahşibey göleti vardı, orası da yıllardır atıl duruyordu. Büyükşehir, oraya el attı. 19.5 milyon liraya ihalesini yaptı. 700 hektarlık alanın sulama sistemi hazırlanıyor. Oradaki üretici, ciddi anlamda hizmet alacak. Bademli köprüsü yıkılmak üzereydi. Köprümüz yeniden yapılıyor. Biz talep ediyoruz, Büyükşehir hızlı bir şekilde yapıyor."

HALK, NELER İSTİYOR, DİYE ANKET YAPTIRACAĞIM
Halkın memnuniyeti konusunda bugüne kadar anket yaptırmadığını, eylül ayında anket yaptıracağını anlatan Başkan Adil Kırgöz, bakın neler söyledi:

"Hemşehrilerimizin mutlu olduğunu düşünüyorum. Anket yaptırmadım. Yüzde 58'le seçildim. Eylül gibi yaptırmayı düşünüyorum. Yaptıracağım anket, halk neleri öncelikle istiyor, neleri eksik görüyor, sorularına cevap aramak şeklinde olacak. İki yıldır Dikili'nin her tarafını kazıyoruz. Dikili'nin susuzluk gibi sorunu da kalmadı. Şimdi yolları, kaldırımları yapıyoruz. Yüzde 80 gibi yollar yenilendi. Bunlar da bittiğinde Dikili, tepeden tırnağa yenilenmiş olacak. Dikili, yepyeni bir yüze kavuşmuş olacak. Jandarma'nın oradan Çandarlı yoluna kadar 4 bin 700 metrelik yolu asfaltlıyoruz, kaldırımlarını yeniliyoruz. Bu güzergahta 3 tane de kavşak çalışması var. Çok büyük bir proje. Balıkçı Barınağının orada bir park vardı, atıl halde, onu yeniledik. Orada gezerken, iki vatandaşımız, teyzemiz, Adil oğlum, çok güzel yaptın buraları, teşekkür ederiz, dediler, boynuma sarıldılar. Ben orada ağladım. Oğlum sen nerdeydin, bu kadar yıldır, Dikili'yi bambaşka bir Dikili yaptın, gibi övgü dolu içten sözler söylediler. İşte memnuniyet budur. Huzur bulmak isteyen herkes, Dikili'ye gelsin. İkametgahlarını da alarak gelsinler. "

SOSYAL PROJELERİMİZLE DE ÖNE ÇIKIYORUZ
Başkan Kırgöz, sosyal projelerle ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu: "Göreve geldiğimizden bu yana 4 bin 100 tane ağaç diktik. 58 bin metrekare çimlendirme yapmışız. 100 bin çalı bitkisi diktik. Dikili'yi her geçen daha yeşil hale getiriyoruz. Her yeni doğan çocuk, ağacıyla büyüyor. Bu projemiz kapsamında her doğan çocuğun adına bir çam fidanı dikiyoruz, kime ait olduğunu yazıyoruz ve aileye teslim ediyoruz. Bakımını yapıyoruz. Her yeni doğan bebekle beraber ormanlık alanlarımız da büyüyor.

Yağcıbedir halısını canlandırdık. 7 tane halı tezgahı aldık, bu kültürü yeniden harekete geçirdik. Yağcıbedir halısının üretimini teşvik ettik. Protokol hediyelerinin yüzde 90'ını halı olarak veriyoruz misafirlerimize. Üreticiye alım garantisi verdik. Böylece halı üreticisini de kazandırıyoruz. Büyükşehir Belediyemiz de bizden halı alıp destek veriyor.

13 sokak projemiz var. Melek Girmez Sokak diye de bilinir. Tüm yasal izinlerini aldık. Bina sağlıklaştırma çalışmalarını yapıyoruz. Melekler Sokağı olarak adını değiştireceğiz. Belediye olarak halkın bakkalı açacağız. Kooperatifimizdeki kadınların ürettiği ürünlerin orada satılmasını sağlayacağız. O sokak çok önemli bizim için. Kent Arşivi kuracağız, eski Tansaş binasının olduğu yere. Kentin bir belleği yok. Dikili'nin tarihini anlatın deseniz bana, bir yere kadar anlatabilirim. Kent Arvişini oluşturduğumuzda Dikili'nin tarihini daha iyi anlatma imkanı bulacağız."

BARIŞ, DEMOKRASİ VE EMEK FESTİVALİ, AĞUSTOS'TA
Dikili'ye özgü Barış, Demokrasi ve Emek Festivali'nin bir yıl aradan sonra önümüzdeki ay yapılacağını müjdeleyen Başkan Adil Kırgöz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2019'da yaptığımız bir festival var; Barış, Demokrasi ve Emek Festivali. Acemi dönemimizde, Ağustos'ta festival yaptık, yollar kilitlendi. Tüm yollar kapandı. Yazarlar getirdik, siyasetçiler, sanatçılar geldi, paneller düzenledik. Konserler verildi. Anadolu Ateşi'ni getirdik. Geçen yıl pandemi nedeniyle yapamadık. Bu yıl yeniden yapıyoruz. Meclis'ten karar çıkardık. Yarın itibariyle kültür ve sanat dolu bir festival yapmak için görüşmelere başlayacağız. Bu yılki festivali hem Dikili'de hem de Çandarlı'da yapacağız. 2019'da Midilli'ye gitmiştim, belediyeye başkanına, bir dahaki festivali birlikte yapalım önerisini getirmiştim. Pandemi nedeniyle yapamadık. Yeniden girişimde bulunacağım ve bu seferki festivale katılmalarını talep edeceğim. "

GIDA PAKETLERİMİZİ KIRSALDA AYRIMSIZ HERKESE DAĞITTIK
Pandemi sürecinde tüm belediyeyi seferber ettiklerini anlatan Başkan Kırgöz, "Sosyal yardımlar konusunda verdiğimiz talimat, bizden talep edilen gıda yardımını, zengin fakir kimden gelirse gelsin, verin, şeklindeydi. Kırsal mahallelerde bazı hemşehrilerimiz, benim ihtiyacım yok, ihtiyacı olana verin, gibi bir yaklaşım gösterdi. Teşekkür ettik, o paketi ihtiyaç sahibine ulaştırdık. Eskiden, muhtarlardan aldığımız listeye göre yardım yapıyorduk. Baktık ki, liste pek sağlıklı gelmiyor, herkese dağıtmaya karar verdik. 15 köyümüzde gıda paketi dağıttık. Halkımızı ayırmadık. Ciddi anlamda sosyal yardımlara bütçe ayırdık. Olan olmayana versin, diye bir kampanya başlattık. Dikilili hemşehrilerimden ciddi destek alıyoruz. Yurtdışından, İstanbul'dan, memleketin dört bir yanından yardım gönderiyorlar. İşletmeciler, mesela 1 ton peynir veriyor. Dikili tarihinde böyle bir sosyal yardım olmamış" dedi.

YENİDEN ADAYLIK KARARINI, ALTI AY KALA VERECEĞİM
İkinci dönem belediye başkanlığına aday olup olmayacağı yönündeki soruya, "Bunun kararını, seçime altı ay kala vereceğim. Zaten belediye başkanı, potansiyel adaydır. Şu anda karar vermek erken.  Tüm projelerin bir dönemde bitmeyeceğine inanıyorum. Ama bakacağız, halkımız ne diyor? Talep gelirse, düşünürüz" yanıtını verdi. Başkan Kırgöz, belediye olarak Dikili'nin hakkını kimseye yedirmediklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Göreve geldikten sonra belediyeye kazandırdıklarımızdan da söz etmek istiyorum. Bizden önce, bir vakıf üniversitesi olan Anka Teknoloji  Üniversitesi'ne verilen bir yer vardı. Onu dava ettik. 165 dönüm bir yer verilmiş. Onu geri aldık. 1100 metrekare, beş katlı imarlı, belediye sosyal hizmet imarlı bir yer vardı, satılmıştı. Onu da mahkeme kararıyla geri aldık. Yargı, satılamaz dedi. Biz de satış bedeli olan 650 bin lirayı ödedik, geri aldık. Mahkemenin belirleyeceği faizi de ödedikten sonra tapumuzu geri alacağız. Hazinenin 2B satışları vardı. Bedelini ödeyerek 54 parça yer aldık, Dikili Belediyesi'ne."

 
Bilim Kurulu üyesinden çarpıcı Delta açıklaması: Ağustos ayında yüzde 80 olacak!
 
Cari açık beklentilerin üzerinde çıktı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
altan koralttan 9 Temmuz 2021 Cuma 16:45

satacak yerin kalırsa gene aday olursun adil...

Yorumu oyla      2      3  
Deliktaş lı 9 Temmuz 2021 Cuma 12:03

Sorun bakalım başkana köylerde arsa kaldımı

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayraklı'da genç işsizliğe karşı çözüm üretilecek
Bayraklı Belediyesi ile Sürdürülebilir Kalkınma ve Girişimcilik Derneği ...
Büyükşehir'den yatırım hamlesi: Atıklar üretime kazanılacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova ilçesi sınırlarına 24 saat esasına ...
Menemen’de kurban pazar yeri denetlendi
Menemen’de yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde Asarlık’ta kurulan hayvan ...
 
Çiğli'de yaz konserleri başlıyor
Çiğli Belediyesi, normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte startını ...
Buca Belediyesi kurbanlık denetimi için sahaya indi
Kurban Bayramı öncesi halk sağlığı için sahaya inen Buca Belediyesi veterinerlik ...
Su Ideathonu kazananları belli oldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi ...
 
Soyer’den ‘Cumhur İttifakı’ ile zirve... Başkanlarla baş başa görüşme!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhur İttifakı’nın ilçe ...
Başkan Engin’den Soyer mesajı: O’na nezaket ve saygı gösterilmeli!
Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ...
Plajda büyük heyecan başladı
İzmir, Avrupa’nın 20 yaş altındaki en iyi sporcularının mücadele ettiği ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva