HABERLER>İŞ DÜNYASI
12 Şubat 2024 Pazartesi - 15:31

BASBAŞ’tan ihracatçılara yatırım olanağı sunumu: Ürün avantajlı bölge!

BASBAŞ Genel Müdür Yardımcısı Ümit Murat Güner, ihracatçılara yaptığı sunumda, “Türkiye’nin gelişebilmesi ve daha ileriye gidebilmesi için gerekli olan istihdamın sağlanmasını ve artırılmasını ve bu bölgeler ve bununla birlikte dış finansman imkanlarından daha fazla yararlanmasını sağlamayı amaçlıyor ” diye konuştu

BASBAŞ’tan ihracatçılara yatırım olanağı sunumu: Ürün avantajlı bölge!

Diren ÇELİK / EGEDESONSÖZ-  Batı Anadolu Serbest Bölgesi (BASBAŞ)’ın yatırım olanakları, düzenlenen toplantıyla Ege İhracatçı Birlikleri üyelerine anlatıldı.

Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Batı Anadolu Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş (BASBAŞ) Yürütme Kurulu Başkanı Dr.Faruk Güler, Genel Müdür Yardımcısı Ümit Murat Güner ve ihracatçılar katıldı.

DIŞ FİNANSMAN İMKANLARINDAN DAHA FAZLA YARARLANILACAK
Eskinazi’nin açılış konuşmasının ardından BASBAŞ hakkında sunum gerçekleştiren BASBAŞ Genel Müdür Yardımcısı Ümit Murat Güner, “Serbest bölgeler bulundukları ülkenin sınırları içerisinde yer alan fakat dış ticaret vergisi ve gümrük mevzuatları açısından gümrük katkısı dışında kalan bölgeler yani yurt dışı diye kabul edebiliriz… Ülkenin içerisindeki bölgelere kuruluşlarından, bölgenin kuruluşu nedeniyle bu bölgenin bulunulmasının sebebinin bir amacı var. Yeni ve yüksek teknolojinin ülkeye girişinin sağlanması. Bu bölgeler bunun dışında özellikle yabancı sermayenin yatırımlarını ülkeye getirilmesi bunun dışında sadece yabancı sermaye değil ülkedeki ihracatla ilgili faaliyetlerini yapan firmaların daha da üretim faaliyetlerinin artırılabilmesi için bu bölgelerde bu avantajlardan yararlanmasını sağlamak. Bu iki yatırımın da serbest bölgeler içerisinde olmasıyla birlikte aslında Türkiye’nin gelişebilmesi ve daha ileriye gidebilmesi için gerekli olan istihdamın sağlanmasını ve artırılmasını amaçlıyor bu bölgeler ve bununla birlikte dış finansman imkanlarından daha fazla yararlanmasını sağlamak” diye konuştu.

BÖLGEDE YÜZDE 85 İHRACAT YAPILMALI
Bölgede, yüzde 85’in üzerinde ihracat yapılması gerektiğini kaydeden Güner, “Diğer taraftan bu bölgeler özellikle yüksek ve orta yüksek teknoloji ve yeni teknolojileri barındırmadığından kaynaklı personel giderlerinin otomatikman daha yüksek oluyor ve bu personel giderlerini avantajlarından bu belgeleri bölgelerde yararlanabiliyorsunuz ve birçok belge avantajı var diğer taraftan karlı bir üretim yapıyor oluyorsunuz ve bu karlı üretimde kurumlar vergisi ödüyorsunuz. Kurumlar vergisi avantajından yararlanıyorsunuz” dedi

ÜRÜN AVANTAJLI BİR BÖLGE
Güner, yatırımlarda vergi istisnalarından yararlanıldığını vurgulayarak, “Serbest bölgelerle ilgili diğer taraftan ülkelerdeki vergi oranına baktığınız zaman,  kurumlar vergisi ve diğer vergilerin hiç birisinde serbest bölgelerde bunları ödemiyorsunuz çünkü üretimi ve ihracatı ileriye doğru götürebilmek bu avantajı rekabetçi olarak yatırımcılara sağlayabilme ile alakalı o yüzden görmüş olduğunuz tüm ülkeler hem yurtdışı hem de yurtiçi olarak baktığınız zaman serbest bölgenin dışında eğer ihracat yapıyorsanız ve bu kabiliyette doğru ürünü yönetiyorsanız ve serbest bölgelerde değilseniz her gün para kaybediyor. Özellikle serbest bölgeler ürün avantajlı bir bölge. Kurumlar vergisinden zaten istisnasız yüzde 85 ve üzerinde ihracat yapıyorsanız çalışanların gelir vergisinden de istisna alıyorsunuz. KDV’si gümrük vergisi özel tüketim vergisi damga vergisi kalkar diye gibi birçok vergisel avantajdan yararlanıyorsunuz bu faaliyet ruhsatıyla ilgili en önemli avantajımız üretimle ilgili diğer taraftan montajlı montaj bakım ve onarım faaliyetleri ile ilgili de ruhsat alıyorsunuz ama onunla ilgili kurumlar vergisinden yararlanma ayla ilgili maddeden yararlanabilmek için yüzde 100 ihracat yapma zorunluluğu var alım satımıyla ilgili” şeklinde konuştu.

Güner " “Bölgemizden karayolundan çıkan bir araç 6 saatte Avrupa’ya ulaşabiliyor. Türkiye’nin en önemli deniz, kara ve demir yolları bağlantılarının kesiştiği noktada kurulan Batı Anadolu Serbest Bölgesi toplam 2.5 milyon metrekare alana sahip. Ayvalık, Cunda, Foça, Dikili gibi turizm merkezlerine 30 dakika mesafede olan bölgemiz beyaz yaka ve yöneticiler için çok doğru bir lokasyon. Türkiye’nin en önemli liman bölgesi Aliağa’ya 30 dakika mesafede. Tamamlandığında 120 firmaya ev sahipliği yaparken,  çevre ilçelerdeki 20 bin kişinin istihdamına da imkan sağlayacak. Batı Anadolu Serbest Bölgesi lojistik avantajlar, kalifiye insan gücü, sunulan teşvikler ve hizmetler bakımından ihracat odaklı üretim yapan firmalarımıza benzersiz fırsatlar sunuyor.  Türkiye’de, serbest bölgeler içinde 5G altyapısına sahip ilk bölge olarak sürdürülebilir ve çevre dostu bir anlayışı benimsiyoruz. İzmir’de yenilenebilir enerji hem kullanım açısından hem de kümelenme noktasında öne çıkıyor. O açıdan yenilenebilir enerji firmalarına burada öncelik vereceğiz. Burada tüm bölgeye hizmet verecek 500 kişilik mutfağımız kurulmuş durumda. Önümüzdeki 5-6 yıl boyunca yaklaşık 6 bin kişiye yemek üretecek gıda üretim tesisinin inşaatına başlıyoruz. Ayrıca BASBAŞ’ın bünyesinde hizmet verecek Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi binası tamamlanmış durumda. TIR otoparkımız ise 136 TIR kapasiteli olacak. Ayrıca 400 bin metrekarelik yeşil alan ve spor merkezi bulunacak. Bankaların da yer alacağı bölgede çok büyük firmalarla ciddi ortaklıklar kurarak Teknoloji Merkezi’ni de hayata geçiriyoruz. Bölgeye tepeden bakan ve içinde restoranın da olacağı sosyal tesisimizi de inşa edeceğiz." dedi. 

 
Nazlıaka bastırdı, Balcı Karaburun'da kaldı!
 
Yük asansörü düştü... Genç kadının acı sonu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir iş dünyasından enflasyon zirvesi
İzmir Ticaret Odası, İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası ve İzmir Serbest ...
Bakan Bolat: Türkiye, büyüme trendini devam ettiriyor
TKDF ve İTÜ SEM iş birliği ile gerçekleştirilen 'Turquality ve Marka' ...
Kuru meyve sektöründen milyar dolarlık hedef
Türk kuru meyve sektörü, üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu geleneksel ...
 
O firmadan haberlere yanıt: Borsa’da bizden nefret ediyorlar!
Özsu Balık Üretim firması, Sığacık’taki balık çiftliği haberlerinin şirketlerini ...
Bakan açıkladı: 2024'te hedef 60 milyar dolar!
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim ...
Şili ile İzmir arasında 'deprem' köprüsü
İzmir Ticaret Odası, güvenli şehir planlama, depreme dayanıklı mimari ...
 
Starbucks'ın yüzde 30'u satılıyor!
ABD'li Apollo Global Management, Türkiye'deki 681 şube dahil, Orta Doğu ...
Suyun her damlası kıymetli
Ege Yıldız, Türkiye’nin büyük tarım fuarlarından AGROEXPO 2024’te, tarımda ...
Ege'den dünyaya can dost maması ihracatı!
Türkiye'nin 2014 yılında 4,5 milyon dolar olan kedi köpek maması ihracatı, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Sözün haysiyeti
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Dünya yıldızı Erdoğan’ı neden uyardı?
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Bir polisin isyanı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Belediyelerin borç krizi siyasi krize dönüşüyor
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Farklı ahlak anlayışları, kültür, kontrol
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Bir zamanlar yaşananlar (1)
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çevre düşmanı hükümlü, savcıya karşı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Dönemi biterken Ekrem Bulgun…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Bu dünyadan Çetin Yetkin Hoca geçti
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Keşke bir kedi sevmiş olsaydınız…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva