HABERLER>İŞ DÜNYASI
19 Ocak 2023 Perşembe - 08:53

Bankalar Birliği'nden kredi raporu... Ne kadar borçlandık?

Bankalar Birliği’nin verilerine göre İzmir’de Kasım ayında 5 milyarı bireysel kredi olmak üzere 13,3 milyar kredi kullanıldı. İzmirliler sadece kredi kartlarına 2 milyar daha borçlandı.

Bankalar Birliği nden kredi raporu... Ne kadar borçlandık?

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi üyesi kuruluşlar tarafından kullandırılan nakdi krediler1 Kasım 2022 ayı itibarıyla, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 52 artarak 7 trilyon 640 milyar TL oldu. Tasfiye olunacak alacaklar 2022 yılı Kasım ayı itibarıyla 201 milyar TL oldu.

Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler, yüzde 49 artarak 1.452 milyar TL oldu. Bireysel kredilerin yüzde 40’ını ihtiyaç kredileri, yüzde 25’ini konut kredileri, yüzde 28’ini kredi kartları, yüzde 3,5'ini taşıt kredileri ve yüzde 4,5’ini kredili mevduat hesabı oluşturdu. Bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacak oranı, yüzde 2,4 seviyesinde gerçekleşti. Bireysel kredi kullanan müşterilerin sayısı 37,7 milyon oldu.

Bireysel kredi kullanan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) son bir yılda 2 milyon kişi artarak 37,7 milyon kişi olurken, ortalama kredi bakiyesi ise 39 bin TL düzeyinde gerçekleşti. Kasım ayında 226 bin kişi ilk defa kredi kartı, 147 bin kişi tüketici kredisi kullanırken, konut kredisi kullanan kişi sayısı 11 bin oldu. 146 bin kişi ise ilk defa kredili mevduat hesabı kullanırken, 27 bin kişi ise taşıt kredisi kullandı.

KASIM AYINDA 13,3 MİLYAR KREDİ
Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin açıkladığı tabloda İzmir’e dair veriler de yer aldı. İzmir’de Kasım ayı itibariyle kullanılan kamu bankaları tarafından verilen kredi 147 milyar 835 milyondan 154 milyar 219 milyona çıkarken özel bankalar tarafından verilen krediler ise 210 milyar 573 milyondan 217 milyar 527 milyona çıktı. Kasım ticari kredilerle birlikte kullanılan kredi miktarı 13 milyar 337 milyon oldu.

5 MİLYARLIK BİREYSEL KREDİ
Bireysel kredi riski en yüksek iller arasında üçüncü sırada olan İzmir’in bireysel kredi borcu 101 milyar 626 milyon oldu. Ekim ayı verileri ile karşılaştırıldığında İzmirliler Kasım ayında yaklaşık 5 milyar TL daha borçlanmış durumda. İzmirlilerin ortalama olarak 31 bin 74 TL oldu. Kasım ayında ortalama borç bin 673 TL oldu.

KREDİ KARTLARINA 2 MİLYAR
Yılın ilk on bir ayında 26,5 milyarlık kredi kartı kullanan İzmirliler sadece Kasım ayında yaklaşık 2 milyar 200 milyonluk bir kredi kartı harcaması yaptı. İzmirlilerin ortalama kredi kartı borcu Kasım ayında 10 bin 802 liradan 11 bin 703 liraya çıktı. Yaklaşık 901 liralık bir artış oldu.

İzmirliler yılın 11 ayında kredili mevduat hesaplarından ise yaklaşık 4 milyar 571 milyon TL’lik bir miktar kullanmış durumda. Kasım ayında kullanılan miktar ise yaklaşık 271 milyon TL. İzmirlilerin kredili mevduat hesaplarına yaklaşık 2 bin 35 TL’lik borcu bulunuyor.

Ayrıca İzmirliler Ocak ve Kasım aylarında 41 milyar 877 milyonluk ihtiyaç kredisi çekmiş durumda. İzmirlilerin ortalama ihtiyaç kredi borcu ise 42 bin 487 TL’ye yükseldi. Ayrıca İzmirlerin ortalama 160 bin 246 TL konut kredisi borcu da bulunuyor.

 
Ronaldo ve Messi sahada... Tarihi maça geri sayım!
 
Yıllarca kaçtı... Mafyanın gizli sığınağı bulundu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in dev firması için konkordato kararı!
İstinaf, bir dönem MÜSİAD İzmir Şube Başkanlığı da yapan Ülkü Grup Tekstil ...
İş insanlarına evde sağlık hizmeti anlatıldı
İZSİAD, düzenlediği geleneksel Çarşamba toplantısında evde sağlık hizmetlerini ...
ESİAD Sürdürülebilirlik Elçileri eğitimlere başladı
Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (ESİAD) İzmir AB Bilgi Merkezi ...
 
EGİAD Başkanı Yelkenbiçer ‘en yüksek sayıya ulaştık’ dedi: Girişimciliğe kadın eli
EGİAD’ın 17. Dönem Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilen Alp Avni Yelkenbiçer, ...
IMF'den üretim uyarısı: Yüzde 7 azalabilir!
Uluslararası Para Fonu (IMF), dünya ekonomisindeki ayrışmanın küresel ...
Türk moda endüstrisinin hedefi ABD
Türk moda endüstrisi, 2022 yılında 1 milyar dolarlık ihracata imza attığı, ...
 
Egeli ayakkabıcılar'dan İtalya çıkarması!
Cumhuriyetin 100. Yıldönümünde, dünya genelinde beklenen resesyon ve Türk ...
Nebati'den fiyat sabitleme ve indirim açıklaması
Zincir marketler, Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'nin "fiyat sabitleme ...
EPDK'dan şirketlere ceza yağmuru!
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Azami Uzlaştırma Fiyat Mekanizması ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva